Soros portok és floppy meghajtók alkonya

 ( Anonymous | 2001. október 6., szombat - 20:20 )

Az Intel - nagyon helyesen - úgy gonodolja, hogy a régi technikák kora leáldozott. 2002 második felére szeretné elérni, hogy ne szállítsanak az új gépekhez kislemez-meghajtókat, PS/2-es portokat, floppy meghajtókat.

Nem meglepő, hogy a párhuzamos portnak még hagynak időt, mert nincs igazából olyan technika, ami felváltaná. A Mac -ek tulajdonosai már rég nem élnek ezen ősi dolgokkal, hiszen az Apple nemes egyszerűséggel kihagyta a gépeiből őket. A billentyűzet, csakugyan, mint az egér, USB-n keresztül van összekötve a géppel. Steve Jobs, az Apple elnöke szerint ami elfér egy lemezen, az ugyebár pillanatok alatt elküldhető e-mailben. De ez sajnos kishazánkra nem nagyon igaz, hiszen ahol van Internet elérés, ott a sebesség általában lassú, és nem állandó a kapcsolat.

A soros portok felváltására már régóta vannak igéretes megoldások, mint az USB és az IEEE 1394 (FireWire), ámbár egyiket nem igazán használják, a másikat elterjedésében az ára gátolja.

A kérdés mostmár csak az, hogy mi akarjuk-e a cserét...

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Valóban így van. Amikor cirka másfél évvel ezelőtt ilyet állítottam, majdnem megköveztek. Valóban indokolt a öröklött eszközök száműzése a számítógépeinkből. Gondoljunk arra, hogy ezek az eszközök már a 386 -os gépekben jelen voltak, és elkísértek minket napjainkig. A soros port, párhuzamos port, PS/2 port úgynevezett 'buta' portok, nem lekérdezhetőek, nem adnak vissza magukról státus információt. A számítógépünk hátulja tele van kábellel, holott az USB buszra akár 200 eszközt is felfűzhetünk. Rendszeresen járok az Intel, Compaq és más neves hardwaregyártók konferenciáira. Az ott hallottak alapján ezt az információt meg tudom erősíteni, sőt a tervek a közeljövöre: megszűnne a PCI, helyette jönne a PCI-X, elterjedhetnének a 64 bites, 66 MHz -es PCI slotok, természetesen hot-swap, hot-plug azaz menetközben cserélhető kivitelben. Teljesen el fog tűnni az alaplapokról az ISA slot, az alaplapi floppy, és IDE vezérlő is. Hogy mi lesz helyette? A gyártók szerint belső USB busz amelyre csatlakoznának a merevlemezek is. (ez nem is olyan távoli jövő, én már teszteltem ilyen eszköz első prototípusát). Nem nagyon kell könnyeket ejteni a régi eszközökért, ezek azok amelyek a számítástechnika (hardware) fejlődésének mai korlátai (i386). Az árakról annyit, hogy minél jobban terjednek ezek az eszközök annál olcsóbbak lesznek. Minden eszköznek megvannak a mai alternatívái, az átállás zökkenömentes lehet. A Linux felhasználók is nyugodtak lehetnek, az összes új technológia maximálisan támogatott kernelszinten. Gondolok itt az USB, Firewire, és az újabban elterjedő Bluetooth technológiára. Ne féljünk ezek mellett az új eszközök mellett szavazni, különben könnyen arra a sorsra juthatunk, hogy akár meg 10 év múlva is 15 IRQ -n osztoznak az eszközeink.

Azt hallottam, hogy a PCI-X el van vetve, nem sikerült rendesen megegyezni, max. majd szerverekben láthajuk viszont.

Szerintem nem a régi eszközök kipusztítása a megoldás, hanem egy szép átmenet az x86-ból valami jobb-ba, valami olyanba, aminek nincs húsz éves szaga. A kompatibiltást meg lehetne kb. úgy oldani, mint a Transmeta Crusoe processzor esetében.

Az x86-tól a megejelenésekor nem sokat vártak, ez már akkor is látszott rajta. Már rég elöjöttek a hibái, s most egyre szorongatóbbak. De - mint mi is látjuk - meglepö karriert futott be.

Ha szeretjük, ha nem, a mostani értelemben vett PC még jó ideig fog a legnépszeröbb eszköz lenni.