A legegyszerűbb, legkisebb, legolcsóbb hardver linuxhoz

Keresek egy lehetőleg pici, egyszerű, olcsó hardvert, amin azért már egy debian elfut. Lehet arm cpu is. Jó lenne új, de használtan is ok, ha érdemben olcsóbb.

Egyetlen alkalmazás futna rajta, egy konzolos USB soros kommunikációs program 115200-as sebességgel, és kb 500MB tárterületigénnyel, amit zömében csak olvasni fog. ARM32, ARM64 és x64 binárisok közül választhatok. A gépet jó lenne a tápfeszültség bekapcsolásával indítani, és a tápfeszültség elvételével leállítani, mivel konzol nem is lesz rákötve.

Egyelőre találtam egy Orange Pi zero-t használtan, de még nem biztos, hogy sikerül hozzájutnom. Az is lehet azonban, hogy van egyszerűbb megoldás. A Raspberry PICO-n úgy tűnik már nem fut el normál linux.

Van ötletetek?

Hozzászólások

Szerintem meg a legalapabb Rapsberry Pi Zero ennél olcsóbb, és ugyanúgy alkalmas armos Debian futtatására. De persze lehet Zero W, ha kell Wifi pl. Vagy rádugni egy USB-Eth-et. Szóval lehetőségek vannak.

Erre nem biztos, hogy kell komplett Linux... Az olvasott adatokat hol, hogyan tervezed tárolni, illetve felhasználni?
 

Amugy igen... funkciora sztm egy esp32 is eleg lehet... (az mar 1000 forint korul van)

Vagy ha mindenkepp kell az SD, akkor van kb 4e ert SD kartyas valtozat: https://www.aliexpress.com/item/32855652152.html

 

De gondolom itt mar a programot is modositani kell. Kerdes h mit csinal a program? mert lehet meg lehetne oldani mar letezo firmware el... (pl tasmota)

Egyetértek, nem feltétlen kell Linux, erre lehet bare metal kódot írni, amit firmware-ként fel lehet tölteni az eszközbe. Így mikrovezérlők is játszhatnak. De egy olcsó Rpi klón, vagy levetett ősrégi C2D/Core i laptop, thin clent, céges desktop, is jó, valami, amit már kidobnának, vagy jelképes áron adnak.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Ja, az szívás. Amit írt, az nekem egyszerűnek tűnik, USB soros portos terminálos móka, ami csak olvas, hogy akár egy példakóddal le lehetne elölről fejleszteni. Nem tudom a kolléga mennyire kacérkodott programozással, de ehhez nem kell John Carmack-nak lenni, megvan egy 10-20 soros kódból, legrosszabb esetben, ha valami extra igény van, akkor 100 sor.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

"zömében csak olvasni fog" - azaz gondolom a soros porton lógó eszközt meg is kell szólítania, illetve kérnie az adatokat - vagy bármi egyéb, aminél azért küldeni is kell adatot - mondjuk azt sem nagy truváj megnézni, hogy mit küld és mit kap a motyó, bár lehet soros porton is elba... akarom mondani elbonyolított protokollt implementálni, csak hogy nehezebb legyen az eredeti sw szállítóját megkerülni...

Igen, kb. én is így érzem.

Van egy linux alapú kódom, ami RS422 protokollal szolgálja ki a klienst, kvázi fájlszerverként, úgy 500MB adattartalommal, valamint képes a hálózaton keresztül is adatot letölteni, talán küldeni is, ismeretlen belső szabályok szerint... de akár újra is írhatnám, valami nem linux alapú rendszeren, aminek azért van saját fájlrendszere, azért képes a hálózaton is kommunikálni... Igazából nyíltforrású a cucc, elvileg nem lehetetlen.

Innen rendeltem magamnak egy ThinkCentre-t. Szerintem jobban jársz vele mint egy málnával vagy ennek klónjaival.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Én egy hasonló célra egy hasonló minigépet vettem használtan. Fizikai boltokban is vannak, aznap érte tudtam menni, várni se kellett a postára. Eddig nem bántam meg, csak működik és kész. Ugyanazzal a stickkel telepítettem mint a laptopomat. Ha kellene, akkor lenne benne erő, de ha 1%-os a kihasználtsága, ahhoz se volt túl drága, és úgy nem is fogyaszt sokat.

Sokat számít, hogy jön vele a táp, meg a doboz, ami a PI árában nincsen benne, és ha éjjel nappal be lesz kapcsolva, akkor nem mindegy milyet veszel. Meg a rászánandó idő sem elhanyagolható, hogy kiválogatod, megveszed, összerakod, stb.

Nem a legolcsóbb, de rendben fut, 12-20e Ft: HP T620 ebay-ről. Okosotthonokhoz használok ilyet.

hasznalt nuc nem jo?

en hasznaltam ryzen elott, kb. 5W volt a fogyasztasa.

neked aztan fura humorod van...