Miniszámítógépek, SBC-k

Steam Link több gépre off-home RPi-n

Hogyan oldható meg Raspberry Pi-n az, hogy több PC-re is tudjon kapcsolódni off-home, azaz otthoni hálózaton kívülről? 

A gyári hardveres Steam Linkkel ez nem probléma, mert azon több Steam Link kapcsolat is lehet párhuzamosan. A szoftveres Steam Link-en viszont csak egy aktuális kapcsolat lehet. Otthoni Lan-on természetesen mindig rá lehet keresni settingsben az éppen működő Steamet futtató PC-kre és bármelyiket ki lehet jelölni, onnantól az lesz az egyetlen aktuális kapcsolat. Otthoni lan-on kívül viszont ez természetesen nem oldható meg. Az egyetlen megoldás amit találtam különböző userek létrehozása az otthoni PC-khez, és mindegyiken egy-egy aktuális PC kapcsolat van beállítva. De ez eléggé körülményes. Van erre egyszerűbb megoldás szoftveres Steam Linkeken? 

A probléma nem Raspberry Pi specifikus egyébként, desktop Linuxszon, Windowson, Androidon ugyanez van, csak egy aktuális Steam Link kapcsolat.

Commodore 610 (B128) mágust és szoftvereket keresek

Van egy működő Commodore 610 számítógépem, lemezegység nélkül. Gondoltam, nem nagy baj, van rajta szokványos Commodore magnócsatlakozó, majd kazettáról töltök be programokat.

Napokig küzdöttem vele, mire kiderült, hogy bár a gépen van fizikai magnócsatlakozás, ráadásul Cassette felirattal, a kernele mégsem támogatja a magnókezelést. A SAVE és LOAD műveletek "?device not present" hibaüzenettel leállnak, a rádugott magnónak pedig folyamatosan megy a motorja, nem képes azt indítani és leállítani.

Találtam egy kernelt hozzá, aminél a LOAD nem ad hibaüzenetet, de az sem kezeli a magnót. Végül most egy olyan kernelt tettem fel rá, ami a magnócsatlakozón keresztül képes a 1541-es meghajtót kezelni ... elvileg, mert kábelem még nincs a kettő közé.

A kérdésem azonban az, hogy ha valaki mélyebben ismeri a Commodore 610 vagy B128 vagy csak CBM-II néven emlegetett gép lelkivilágát, igazán mesélhetne arról, hogyan kerülhet magnócsatlakozó egy olyan gépre, ami nem kezel magnót? Értem én, hogy Business Machine, és az üzleti felhasználásban inkább lemezzel nyomultak, de akkor mégis minek rá a csatlakozó? Ha meg én derítettem ki rosszul a tényeket, akkor hogyan lehet mégis magnóról betölteni bármit is?

Mivel a gép egy kiállításon fog szerepelni, szeretném, ha valami látványosabb játék vagy demo futhatna rajta, de szoftvert is alig találtam hozzá. Van néhány lemez, ami elérhető, de ezek nem konvertálhatók TAP vagy T64 formátumba, ami persze érthető is, ha nem kezeli a kazettát. Van még hozzá egy bővítőkártyám, de EPROM-ba írható programokból is csak diagnosztikát, meg néhány utilitit találtam, látványosat egyet sem. Tehát ha valaki tud szoftver forrásokat ehhez a géphez, azt is megköszönném. És persze minden információt erről a gépről, mert úgy látom elég kevés maradt fenn.

Banana Pi mint Raspberry Pi alternatíva

Mennyire tekinthető Raspberry Pi alternatívájának a Banana Pi?

Mennyire megbízható? Bár kevesebb OS érhető el Banana Pi-n hasonlóan hosszan támogatott legalább Linux-szal mint a Raspberry Pi? 

Más kérdés. Vannak olyan boardok, amiknek nincs párja Raspberry Pi világban, mint a Banana Pi BPI-R3, ami viszont routernek jó állítólag OpenWRT-vel. Ezzel van valakinek tapasztalata? 

Pi5- ön picamera2 python modul

A raspberry pi5 új hardvere, új módon kezeli a picamerát. 2 db hardveres aljzat van a korábbi 1 helyett és itt nem játszik a pythonos picamera modul, mert helyette csináltak egy picamera2 modult.

Nekem sajnos nem sikerül a camera elérése mert valamit elcseszek. Többféle módon próbáltam a telepitéseket. Egyszer az alaprendszerbe és aztán a virtuális környezetbe. A chatGPT feladta a többnapos küzdelmet és hozzátok irányitott.

Valaki megküzdött már a  Pi5- ön a picamera2 modul használatával ?

Lenovo ThinkCentre M920x Tiny / ThinkStation P330 Tiny moddolás összefoglaló

Kedves Fórumozók!

A kis, 1 liternek megfelelő térfogat környéki munkaállomások nagy népszerűségnek örvendenek az otthoni labort építők háza táján.
Most a Lenovo ThinkStation P330 / ThinkCentre M920x Tiny modellek is ebbe a kategóriába tartoznak.

M920x Tiny

Hardver szempontjából a két gép gyakorlatilag megegyezik, a fő különbség annyi, hogy a P330 Tiny inkább egy grafikus munkaállomás, NVIDIA Quadro (P620 vagy P1000) videokártyával, az M920x Tiny pedig alaplapi Intel grafikus vezérlővel érkezik.
Ezekben a gépekben alapvetően 2 M.2 NVMe SSD hely van, illetve egy M.2 2230-as méretű slot WiFi kártya számára.
A ThinkCentre M920x Tiny esetén van lehetőség a P330 Tiny videokártyája helyére PCIe x4-es négyportos Intel hálózati kártya beépítésére, vagy egy 2,5"-es SATA HDD vagy SSD beépítésére egy speciális beépítőkeret és hajlékony NYÁK-os SATA kábel segítségével.

Az utóbbi hetekben volt alkalmam kísérletezni a fenti típusok bővítési lehetőségeivek és a következő eredményeket értem el:

  • a gépekbe beszerelhető akár egy 1,5 cm (a szokásos érték duplája) magasságú 2,5"-es merevlemez is. Ez esetben a beépítőkeretet módosítani kell: az egyik oldalon van egy kb. 1 cm-es műanyag rész, ami a szabványos merevlemezeket hivatott alulról megtámasztani. Ezt a nyúlványt el kell távolítani, és akkor a nagyobb merevlemez is beépíthető, igaz fejjel lefelé a keretbe helyezve. Ez esetben a SATA kábelt is 180°-kal el kell forgatni, de ezzel együtt a konstrukció működőképesA HDD/SSD beépítőkeret
  • a WiFi kártya csatlakoztatására szolgáló M.2-es E-kulcsú 2230-as kártyahelyre más bővítőkártya is beépíthető:
    • USB 2.0-alapú microSD kártyaolvasó ( https://www.ebay.com/itm/123897794513 ) amely használata esetén lehetőség van a rendszert erről bootolni.
    • SSD-adapter ( https://www.ebay.com/itm/195159000246 ), melynek segítségével az M.2-es 2230 méretű E-kulcsú csatlakozó, egy 20 cm-es kábel segítségével átalakítható M.2-es 2280 méretű M-kulcsú SSD beépítőhelyre. Ez esetben az SSD számára egy PCIe Gen2 egyszeres szélességű kapcsolat áll rendelkezésére (ami alacsonyabb sebességet eredményez), és a rendszert sem lehet erről az eszközről indítani. Ezzel együtt az így módosított gépekben 3 NVMe SSD használható párhuzamosan a rendszerindítás után.
    • M.2 2230-as méretű E-kulcsú SSD. A fenti SSD-adapter sikeréből kiindulva egy ilyen SSD is működőképes lehet, de mindezidáig nem találkoztam ilyen, a kereskedelemben is kapható (és megfizethető) termékkel. Természetesen, az SSD-adapter esetéből kiindulva bootolni több mint valószínű, hogy egy ilyen eszközről sem lehet majd.

Összességében ennyit szerettem volna megosztani Veletek. Köszönöm a figyelmet!

[Megoldva] Raspberrí Pi + 1,4A SSD hogyan?

Sziasztok!

Rendelkezésemre áll Raspberrí Pi 3B+ és 4B modell is.
Eddig a 4B működött egy 5TB külső Seagate HDD-vel L4 backupként, de a Budapest-Belgrád vasútvonal építésével járó rázkódás gallyra vágta a 2 év + 2 hetes, 2 év garanciás HDD-t.
Vettem egy 8TB-os SSD-t, de ez 1,4A-t szeretne használni, az RPi 4B viszont max. 1.2A-t tud adni neki (fixme).

A RPi-ra kötve folyamatosan elszáll a mountolt partíció, sérül a fájlrendszer.
Az asztali gépem USB 3.0 portjára dugva, vagy az alaplapi SATA csatlakozón szépen megy a backup.

- Tudtok valami tweaket, amivel rávehetném az RPi-t, hogy adjon már legyen szíves 1,5A-t (most 3A-s táppal megy, de adhatok neki nagyobb tápot, ha kell)?
- Tudtok ajánlani olyan USB 3.0, 2.5" SATA külső házat, aminek Y-tápkábele van, és az egyik "végét" bedughatnám egy töltőbe?
- Tudtok ajánlani  USB hubot, ami meg tudja táplálni az SSD-t és a RPi-al is összeköti azt?
- Van egyéb javaslatotok a probléma megoldására?

 

A megoldás itt.

LAN-on át "feltölthető" pendrive emulátor?

Sziasztok!

 

Meg lehetne-e csinálni pl. egy Pi-vel, hogy egy adott eszköz felé USB pen drive-ként mutatkozzon (tehát USB-n kötöm össze az eszközzel) és LAN-on tudok másolni rá, amit az eszköz lát?

Nem feltétlenül on-line kell érzékelni a felmásolt fájlokat, ha pl. távolról el tudom játszani, mintha kihúztam/bedugtam volna.

 

Valami ilyenre gondolok:

https://inveo.com.pl/others/emulator-pendrive-en/

Köszönöm!

USB Wifi/Bt pendrive

Létezik olyan USB pendrive, amit bedugva a gépbe, az kívülről Wifin vagy Bluetoothon keresztül is elérhető, hogy a gépből való kivétel nélkül is tudjak rá másolni másik gépről?

Ha ilyen eszköz nincs - én eddig nem találtam - akkor mi ennek a legegyszerűbb megvalósítása, ha lehetséges egyáltalán? (A gép, szoftvere, amibe bedugom nem módosítható, tehát az USB csatlakozáson keresztül kellene megoldani. Legrosszabb esetben az is elfogadható, hogy a másolás után a gépet, amibe be van dugva, újra kelljen indítani.)

Banana Pi M1 2024-ben

Van egy Banana Pi M1-m érdeklődni szeretnék, tud valaki rá még valamilyen értelmes OS-t. Tudom a Google a barátom de vagy nem jól keresek vagy már tényleg nem foglalkozik vele senki.
Az elképzelés az lenne a gép helyet ezen néznénk a streaming szolgáltatásokat, valami Android Tv jellegű OS lenne a legideálisabb. Sok TV okosítót néztem de hardverileg elég közel állnak a Pi-hez és ha már van egy ilyen elfekvőben hátha lehetne hasznosítani.

A segítséget előre is köszönöm.

CPU

A20 ARM Cortex -A7 Dual-Core

GPU

ARM Mali 400 MP2; Complies with OpenGL ES 2.0/1.1

Memory

1GB DDR3

Network

10/100/1000 Ethernet 8P8C (1000BASE-T)

Video Input

A CSI input connector allows for the connection of a designed camera module

Video Outputs

HDMI, CVBS, LVDS/RGB

Audio Outputs

3.5mm jack and HDMI

Power Source

5 volts DC via Micro USB or GPIO

USB 2.0 ports

2 (direct from Allwinner A20 chip)

GPIO

GPIO, UART, I2C BUS, SPI BUS, WITH TWO CHIP SELECTS, CAN bus, ADC, PWM, +3.3V, +5V, GND

LED

Power Key & 8P8C

Storage

SATA 2.0,

Solitude AML-S905D3-CC Raspberry Pi alternatíva

https://libre.computer/products/aml-s905d3-cc/

liliputing cikk róla: Libre Computer Solitude is a single-board PC with and Amlogic S905D3 processor and a Raspberry Pi 3-style design

Raspberry Pi 3 volt az utolsó kifogástalan Pi szerintem. A Pi 4 fogyasztástól kezdve egyes kiegészítőkkel való kompatibilitásig sok problémát hozott magával. A Pi 5, még több problémát okoz. Hardveresen már csak a h.265 codecet támogatja, a h.264 kikerült mint gpu támogatott codec. Ez kicsinyes filléreskedés, csak licenc-spórolás áll mögötte nem, a videocore VII képességének hiánya. CPU ugyan elviszi a h.264-et de többletfogyasztással és hőtermeléssel. 

Arm64 váltás miatt a csak bináris armhf programok sem működnek. 

Ezért lehet érdekes alternatíva a Solitude. Az Amlogic soc már egy évtizede az androidboxok kedvelt chipje volt, átlagosnál jobb hardveres videocodec támogató képessége miatt. Más appoknál viszont voltak kompatibilitási problémák. Solitude támogatja a h.265 mellett a h.264-et és még VP9-et is hardveresen. Ez utóbbi Youtube miatt hasznos. Állítólag kompatibilis a Rasberrpi Pi kiegészítőkkel. Elérhető rá a Raspbian armhf verzióban is. A kérdés, hogy mennyire stabilan futnak a linuxok Solitudeon? 
Rasberry Pi-n is azt tapasztaltam, hogy a hivatalos Raspbian, új nevén Raspberry OS abszolút stabil, de az alternatív Linuxokkal már vannak bajok, különösen az általános célú disztribúcióknál mint Ubuntu és variánsai, Fedora, Gentoo stb. A célorientált linux rendszerek mint a LibreElek, vagy OSMC szintén megbízhatóan működnek Rasberry Pi-ken.