Miniszámítógépek, SBC-k

Linux on Android Mediabox ... cache wipe fault

Van egy S802-H processzorú Tronsmart s89-H médiaboxom, ami már igazából semmire sem jó a 4.4-es androidjával.

Próbáltam rá mindenféle használható linuxot feltenni, de egyik sem volt az igazi. Az armbian a hálózati hardvereit nem hajtja meg, az amlinux pedig már nem frissíthető, megszűnt project. Openelec/libreelec sem ment igazán, de azért próbálkoztam tovább, míg egy idő óta az android update folyamat a "Cache wipe fault" üzenettel megáll. Így már semmit sem tudok feltölteni a belső NAND diszkjére.

SD kártyáról armbiant még tudnék futtatni, de a belső tárolóját már nem tudom felülírni.

Mi lehet ez a "Cache wipe fault"? Megdöglött a belső chip-disk? Vagy csak az utolsó feltöltött image tönkretette a partíciós táblát? Próbáltam adb-vel felcsatlakozni az alaplapi konzolon keresztül, hogy lássak partíciós táblát, fájlrendszert, de nem tudtam kívülről elérni az eszközt. Az adb nem látja, nem tud kapcsolódni.

Amikor a zöld robot hanyat vágja magát, és az upgrade bedöglik, a hangerő gombokkal lépegethetnék fel/le a menüben, de ugye médiaboxon nincs hangerő gomb. Az USB billentyűzet meg ilyenkor még nem használható.

Tehát bármilyen ötletet szívesen fogadok, hogyan lehetne még életre kelteni a dobozt. Úgy sajnálnám kidobni, hisz elég jó erőforrásai vannak különben.

Raspberry Pi Pico vs Arduino nano (328)

Üdv

Arduino-val már páréve bütykölök. (DS18B20, I2C, LCD)  Igazából kedvelem megbízható stabil, még bárgyú programjaimmal is.

Most jön a de. Család meg akar lepni némi mikrokontrollerrel, persze nem önzetlenül. :-)

Nézegettem a Raspberry Pi Pico-t nem ördögtől való :-)  Tudnátok tapasztalatot írni a témában, hogy van olyan megbízható vagy előny ami miatt jobb lenne. Főszempont, hogy megbízható legyen "vas" része, menjen évekig.

Válaszokat előre is köszönöm.

[ Megoldva ] Kodi C64 emulátor load

Telepítettem egy Nexbox A95X dobozon futó KODI-ra (coreelec) egy Vice C64 emulátort. Szépen el is indul, lehet rá programot írni, de két gond van vele:

1 - A billentyűzetet csak félig lehet használni. Az alfabetikus karakterek működnek, de a speciálisabb jelek, mint pont, vessző, csillag, idézőjel, ... nem. Ebből fakad a második probléma is

2 - sehogyan sem tudok vele D64 fájlokat betölteni. Arra van menüpont, hogy a pixeleket kontrasztosan vagy elmosottan jelenítse meg, de arra nincs, hogy betöltsön egy .d64 fájlt. A LOAD "*",8,1 parancsot pedig a speciális karakterek hiánya miatt nem tudom beírni.

Jó lenne egy teljes értékű emulátor, de már azzal is megelégednék, ha el tudnék indítani .d64 fájlokat.

Van bárkinek bármilyen ötlete a fenti problémák megoldására?

Megoldás: Internet Archive Game Launcher

Az IAGL plugin a keretrendszere ennek és más emulátoroknak is, és azon keresztül tölthetők be játékok az emulátorba.

A teljes repo a https://github.com/zach-morris/plugin.program.iagl címről tölthető le, de nálam (18-as kodi) python 3 verzióproblémával nem települ, így én közvetlenül a https://github.com/zach-morris/repository.zachmorris/blob/master/plugin… címről töltöttem le, ez működik jól. Vezérlésre egy retropad game konzol egészen jól működik. C64-en kívül még más gépekhez is tölthetők le programok.

Noiseless mini desktop (Ubuntu LTS - Win11 dualboot)?

Sziasztok,

silentpc.com-on és google-t néztem egyelőre. Sehol nem írják a TPM verziót. Ilyenek vannak hogy pl. "1 x SPI TPM header (14-1pin)" vagy "TPM controller +40$" de TPM verzió, az sehol.

Ami kellene: átlag CPU, int. VGA, valami SSD, 32GB RAM, 0 zaj (semmi, abszolút zero, a csendes nem elég). Dual boot Ubuntu LTS (most 20.04, de majd upgrade kelleni fog) és Win11. A mérete igazából mindegy, preferáltam minél kisebb, de építgetni nem szeretnék. Az Intel NUC nagy kedvenc, de nem hangtalan, és ott sincs TPM verzió. Esetleg ötlet, merre nézelődhetnék még?

w5100 + UNO

Üdv.

Wiznet W5100 Ethernet Shield Rev. 03 ill Arduino UNO R3 sehogy sem akar együtt működni, meg sem találja. Google-n csak instabil kapcsolat ill. hasoló problémákat találok, de addig el sem jutottam.

Az összes példaprogram az SPI.h és Ethernet.h könyvtárakat csatolja.

Ethernet.begin után az Ethernet.hardwareStatus mindig "Ethernet shield was not found."-ot ad vissza. Az, hogy bedugom-e az eth kábelt semmit sem változtat. Mondjuk a kártyán levő ledek szépen villognak.

Két estét elszórakoztam már vele, elfogyott az ötletem. Előre is kösz a segítséget.

Raspberry PI helyett Mini/Tiny PC

Üdv!

 

Jelenleg házautomatizálásban tevékenykedik (Raspbian+domoticz+node red+influxdb+grafana főként) és media szerverként, és NAS-ként az RPI. Sűrűn izzad, leszáll a wifiről...
Az évek alatt megszeretett RPI-m (minden kezelt nyűgjével) lenyugdíjaznám. Ilyesmi Tiny/Mini PC-t vennék kb. max 60-70 eFt értékben: (min 4GB RAM, 120 GB SSD...)
https://www.computerfactory.hu/hp-prodesk-400-g1-dm-core-i5-4590t-200-ghz4-gb500-gb-sata-hddhd-graphics-2370
Tudom e PC-knek nagyobb az ökológiai lábnyoma (pl. adott idő alatt elhasznált vill. energia) - de per pillanat inkább kifizetem az éves plusz vill. költséget,
de legyen pl. megfelelő klíma a házban (nyárom szabályozott hűtés, télen fűtés).
Szóval Debian alapon menne főként házautomatizálás.

ez?
https://nagyker.pcarena.hu/termekek/lenovo-thinkcentre-m600-tiny-4727
vagy e?
https://nagyker.pcarena.hu/termekek/hp-260-g2-dm-usdt-11360

Milyen Tiny/Mini Pc-t javasolnátok?

Köszönöm,
Roland

Mobiltelefon akkumulátor töltése - telefon nélkül

Sziasztok!

Jópár régi telefon van nálam elfekvőben, amelyeknek a töltője már hiányzik. Akkumulátor is akad kiszerelve, telefon nélkül. A közös bennük, hogy akkumulátor jól működik (eredeti), amiket szeretnék felhasználni a házi projektjeimben áramforrásként.

Miként tudnám biztonságosan, a telefon és az eredeti töltő nélkül feltölteni ezeket?

microSDHC - ext4 beolvasás win 10 alatt

Sziasztok!
Adott egy RPI rasbian rendszer microSDHC kártyája - gondolom ext4 filerendszerrel (is)-.  Tegnap este óta nem kíván működni. Le szeretnék szedni néhány fileot róla.
Pár évvel ezelőtt csináltam, hogy win 10 alatt egy USB kártyaolvasóval hozzáfértem a rajta lévő fileokhoz. Sajnos már az akkor használt programra nem emlékszem, de
mintha 2 panelos lett volna (kb. like TC). Próbáltam párat most, és plugint a TC-be is...
Milyen programmal férhetek hozzá? (most/hirtelen más linux alatt mountolni nem opció...)

Köszönöm, Roland
 

Arduino vagy Rpi

Az otthoni kütyük jelenleg a wifin lógnak, de sikerült beszerezni egy halom xbee pro-t. Ezek bár mesh-t nem tudnak, de elvileg megfelelő antennával jóval messzebbre látnak, mint ami nekem szükséges. Kell viszont egy router, amin a többi lóg. A tervem az, hogy a router minden üzenete azonosítóval lezd, amit a fogadó oldalon az xbee- re kötött microkontroller ellenőriz, és csak akkor reagál, ha neki szól. Ugyanez fordítva. A router minden pontról jövő adatot célzottan kezel. 

A kérdés: A router xbee-hez kötött eszköz feladata lehet csak adattovábbítás, amit meg tud tenni http-n keresztül, és egy pc- n futó program adna felületet az irányításhoz. Azért nem direktben a pc-re tenném usb-n, mert az nincs mindig bekapcsolva, tárolni kell az adatokat amíg kéri valaki. No meg nem ia szeretnék folyamatos sugárzást a lábamnál.

Alternatív lehetőség egy rpi, ami futtatná az egészet. Ti hogy csinálnátok?

OpenWrt forgalom mérés

Adott egy mára igen elavult WR1043 router, amin OpenWrt "CHAOS CALMER" 15.05 fut. Ha jól értem 2015 -óta teszi a dolgát, osztja a netet és működtet egy OpenVpn -t a Bp. lakásom és a Nógrádi telkem között. Amire nekem kell, tökéletes.

Valahogy meg kellene mérnem az internet forgalmat. Szép grafikus csodákra nincs lehetőségem (miközben írom ezt a posztot, rákapaszkodtam ssh -n) a szabad RAM kevesebb mint 8KB (32KB össz-vissz).

A legegyszerűbbnek az ifconfig tűnik ami a wlan0 (IPV6 címet mutat) interfészre a következőket mutatja:
RX bytes:190820820 (181.9 MiB) TX bytes: 3817032506 (3.5 GiB)

Az uptime 5 napot mutat (a hétvégén újra kellett indítanom) ez rendben van.

Viszont mit küldözget a rendszer 3.5 GiB mindösszesen 5 nap alatt? Valamit félreérthetek. Pillanatnyilag, fixen csak egy RPI kamera lóg rajta, illetve van egy AP ami egy a nagyfeszültségre ültetett vonalon kommunikál (másképp nem tudom a területet kiszolgálni).
Javítás: A kamera nem továbbít élő képet. hébe-korba letöltöm és megnézem, nincs live stream.

Az eth0.1 ami még TX 3.6 GiB forgalmat mutat, úgy hogy az eth0 csak 92.0 MiB -et. Van még a br-lan (ami a router LAN címét viszi) az TX 7.1 GiB.

Valaki tudja hogy kell ezeket az értékeket értelmezni?

OFF: A kutakodást az indította el, hogy a helyi szolgáltatóm évről évre egy ezressel emeli a díjamat, mostanra 5.999,- Ft/hó "vlmi. 500" csomag, a régi "vlmi. 150" helyett. A 150 is bőven elég volt, de régen az 50 -el is beértem, működött pl. a yoututbe. Sajnos széles sávot helyileg csak ők szolgáltatnak, nincs alternatíva. Ami még lenne az a mobil internet, de annak amim most is van 3G (M telekom nem tudom bájt vagy bit) limitje van (4G lefedettség rendben). Tudnom kellene mennyit is forgalmazok valójában.