Miniszámítógépek, SBC-k

Van SBC összehasonlító oldal valahol?

NAS építéshez szeretnék egy SBC-t, ami tud minimum egy SATA-t, és valami hálózatot (WiFi vagy ethernet)

Ideális 2 SATA port, egy USB3 és egy gigabites ethernet lenne, de az alacsony ár fontosabb, mint ezek.

Az a baj, hogy láthatólag egy csomó különféle SBC van, mindenféle cégektől, és amiket Google feldobott, pl. 2020 legjobb SBC-i NAS építésre, stb. azok olyan oldalak, ahol valaki csak úgy felsorol random dolgokat, amiknek a háromnegyede nem is kapható, vagy baromi drága (több száz dolláros árakat is láttam).

Láttam jónak tűnő dolgokat, pl. Orange Pi, meg Banana Pi neveket (meg egy csomó mást is), ami a weboldal szerint mondjuk 30-40-50 dollár körüli áron kapható. A gond az, hogy ha elmegyek Amazonra, Ebay-re, akkor nehéz (kb. lehetetlen) megtalálni pont azokat a modelleket, amik a listán vannak, és úgy tűnik, annyi különféle modell van, hogy Dunát lehet velük rekeszteni.

Igazából annak örülnék, ha lenne egy oldal, ahol mondjuk táblázatosan fel van sorolva, hogy melyik modell mit tud (esetleg lehet szűrni, hogy SATA=yes), és vannak mondjuk linkek online boltokhoz.

Lehet, hogy azért, mert Raspberry Pi-vel régebbóta foglalkozom, de sokkal áttekinthetőbbnek találom a termékpalettát is, és a beszerzés is baromira egyértelmű.

Azzal is bőven kibékülnék, ha nem Amazonon és Ebay-en kellene vadásznom, hanem elmennék egy pihut szerű oldalra, ahol az összes banán modell vagy az összes narancs modell megrendelhető.

Ti hogyan csináljátok, amikor hasonló eszközt akartok venni?

USB - I2C ( kezdő )

USB-n keresztül szeretnék szenzorokat (hő, pára, légnyomás) kötni egy linuxhoz. Sebesség nem lényeges, de cél lenne, hogy egy futó kábelre több szenzor kerülhessen egymástól távolabb. Úgy néztem, az I2C pont erre való, de egyelőre nem igazodtam még ki a leírásokban.

Elég, ha szerzek egy USB-TTL csatolót, és az abból kijövő RX/TX vezetékekre felfűzhetem sorban az i2c szenzorokat? Vagy valamilyen spéci csatoló kell az USB és a lánc közé?

Linux oldalról elég az i2c-tools? (Már ha megvan a /dev/ttyUSB0 eszközöm.) Vagy kellenek még ehhez is varázslatok? BMP280-as szenzorokat szeretnék használni, de ebben is örülök véleményeknek. (Az 1-wire protokollt már használtam, de azzal csak hőmérsékletet tudtam mérni, és a jelen linux rendszeren nincs támogatása.)

Van még valami érdemi, amire figyelnem kell, jó ha tudom?

M5stack Vs Rpi Vs ?

Lassan bedöglik az okos kazánvezérlésem, amit a routeremen futó openwrt-n tákoltam össze luában. Itt a nyár, ideje lenne kicsit korszerűsíteni, de nem szeretnék watt hegyeket elfüstölni egy ilyen minimális vezérléshez. Szeretném mégis kiköltöztetni a routerről, és valami emészthető fizikai burokba elhelyezni. Ne adj isten, még kijelzőt is tenni rá, hogy ne csak telefonról lehessen vezérelni. (A vezérlésen kívül azért egy kis ez-az még volt benne, és lesz is majd.)

Adja magát a rpi, mint új környezet. Rengetek kiegészítő, kevés munkával jól tákolható, szoftveresen eléggé szabad, és egyedi igényei sincsenek, mint pl a lua. Mégis idegenkedem tőle. Túl nagynak tűnik, annak ellenére, hogy az alap rendszer akár 2W körül is elketyeg. Az 5V-tal sem szimpatizálok igazán. (Bár ez is inkább csak érzelmi.)

Nemrég találtam meg az M5stack-et, ami hasonlónak tűnik, mint az rpi, csak esp32 alapokon(?). Nagyon szimpatikus, de nem igazán ismerem.

Tudtok valami hasonlót ezekhez, ami mini, de már használható erőforrásigényű, mégis elég jól fejleszthető?

Vagy a fentiek közül ti melyikkel kezdenétek? Nem akarok teljes otthonautomatizálást vezérelni torrenttel és nassal együtt, csak egy kis okosságot, lehetőleg stabilan, és viszonylag egyszerűen.

Megoldva: ESP + Micro switch - kezdő kérdés

Hi, 

1) programozni tudok, az elektronikához annyira nem értek (még).

2) ezt próbálom megépíteni szórakozásból: https://www.instructables.com/id/Motorized-WiFi-IKEA-Roller-Blind/

3) Az ESP, board, motor OKÉ, azokat összeraktam, szoftvert feltákoltam, és fut is, DE...

edit: NINCS MIKROKAPCSOLÓM!

csak ha fogom a motort, akkor érzem, hogy próbálna forogni, mert "mocorog" a parancsok hatására, de valójában nem történik semmi.

Azt észrevettem, hogy van egy mikrokapcsoló a designba, de nem értem a működését: https://cdn.instructables.com/F90/AYY2/IYLZPY42/F90AYY2IYLZPY42.LARGE.jpg?auto=webp&frame=1&fit=bounds

 

Q1: Hogy tudnám direktben bekötni kapcsoló nélkül a cuccost? A mikrokapcsoló vajon mit kapcsol?

Q2: a boardon is van egy power gomb, annak be kell kapcsolva lennie? Van fölötte egy led, azt még nem láttam világítani. Szar a board?

Q3: a videó alapján az ESP-be dugja be az USB-csatit, tehát az áram oda érkezik; a boardot külön nem kell etetni?

 

Köszi!

RPi3 alaplapi BT-t nem látja a rendszer

Ha az alaplapi BT-t próbálom használni a bluetoothctl-lel, akkor csak egy db. "?LOAD ERROR" "No default controller available" feliratot kapok. (Rendszergazdaként, nem kell sudo.) hciconfig -a semmit nem ad vissza a prompton kívül. hcitool dev dettó.
Rákerestem persze, de amiket találtam, nem segítettek. Újraraktam a raspberrypi-sys-mods csomagot, de nem értem vele semmit. Megpróbáltam felrakni a raspi3-firmware csomagot is; miután leszedtem a vele ütköző firmware-brcm80211 csomagot, a postinst hasalt el, hogy a /boot/firmware nem létezik/nincs csatolva (nem segített, ha létrehoztam), kézzel ugyan beöntöttem a helyére (cp /usr/lib/raspi3-firmware/* /boot/ && sync), de ugyanúgy semmi hatása nem lett.

Van valakinek valami ötlete?

RPi3 + Bluetooth speaker + aplay = az első ~1 másodperc "levágódik"

Ahogy a címben. Kiadom, hogy aplay -D bluealsa:DEV="XX:XX:XX:XX:XX:XX" /path/to/file.wav, a hangot ugyan lejáttsza, de az első cca. 1 másodperc nem hallatszik. Talán túl későn kapcsolja be a speakert. Egy topicot találtam, nem segített a wifi letiltása. Írták még, hogy az A2DP-nek van valami trigger delay-je, de azt nem írták, hogy hol tudom ezt az ALSA-nak megmondani, hogy tiltsa le.

Esetleg valami ötlet, hogy mi okozhatja ezt?

230 V hálózati feszültség monitorozása

Ma sivított a szünetmentes itthon, és kézi műszerrel 300 v feletti értéket mértem.

Felmerült bennem, hogy naplózni kellene a hálózati feszültséget ( most 240 -244 V) amit mérek. Mondjuk PI-vel.

Találtam egy ilyen műszert

https://toparuk.hu/Maxwell-MX-25-328-Digitalis-multimeter-5az1-ben-USB-… 

Az USB kimenetét ennek vagy hasonlónak olvasta már valaki linux alól?

Más ötlet erre Pi használatával?

HTPC,Mini-PC,SBC?

Mi lenne számomra a legjobb? Ebben kérném a nagyérdemű közösség segítségét, véleményét.

Amit szeretnék: egy x86 alapú (lehetőleg x64), csendes, kicsi méretű, kis fogyasztású, megbízható otthoni mindenes. Mindezt lehetőleg olcsón. :) Az arm alapú sbc-k kienek, mert x86 specifikus alkalmazásokat is kell futatnom. Menne rajta médiaszerver (talán Kodi, vagy más, ezt még nem döntöttem el, de ajánlhattok jó dolgokat), 3-4 lxd konténer és 1-2 docker konténer is. Elvétve torrent. 1, max. 2 lemez elég, ha belemegy nincs szükségem sem raid-re, sem redundáns soklemezes adattárolásra. Használt cucc vásárlásában gondolkodom, mert nem szeretnék sem építeni, sem drágán vásárolni.

Kérdésem: mennyi a fent leírt igények hardveres igénye? CPU?RAM? Mire figyeljek? Köszönöm!

Szerk. Esetleg vannak ezek a BRIX téglák. Ezek is szóba jöhetnek?

Raspberry: UNIX vs windows

Sziasztok!

Általában kisteljesítményű hardvereken képtelenség windowsokat futtatni, mert az oprendszer mindent megeszik, mire elindulna egy felhasználói program. Korábban a M$ kifejlesztett valami verziót RPI-re, ami tudtommal általános derűt váltott ki: körberöhögték.

Kinek mi a tapasztalata? Előfordult már, hogy valaki azért vett RPI-t, hogy ne nyílt forráskóddal dolgozzon rajta?

---------

Frissítés: félreértés elkerülése érdekében közlöm, nem használom egyik rpi-men sem a M$ oprendszerét, de még asztali gépen sem. Laptopon végképp nem...

Arduino - dátum, idő deklarálása

Sziasztok,

szeretnék egy kis segítséget kérni Arduino programozással kapcsolatban.

Amit szeretnék:

Szeretném időközönként mágnes kapcsolókat kapcsolni. Pl: minden nap 07:00 és 19:00 5 percre. Az idő függvény deklarálásában az érték kinyerésében akadtam meg, ehhez szeretnék kérni támpontot, hogy ezt hogyan is kellene deklarálni, kezelni. Itt egy kicsit lefagytam... a vezérlés már meg van csak az időket kellene hozzá tennem.

Köszi előre is!

Kalmi