OS War(s): Mintha megindult volna a Linux!

Hozzászólások

Hol kell keresni a Linuxot ezen az impresszionista festményen?

Az eredeti cím jobb lett volna, azaz a Windows valamikor domináns volt de már nem. 

A Linux desktop hatalomátvételt én nem látom, pedig tudtommal nem vagyok színtévesztő.

Ez ugye world market share? Csak mert ChromeOS Amerikában domináns az oktatási szektorban. Ennél jóval "vastagabbnak" kellene lennie. Steam Deck benne van a statban? Amerikában és angol világban annak is meg kellene nyomnia a Linux részesedést.

Nincsenek rajta BSDk, szóval ez egy gatyi szar :D

elsőre azt hittem, hogy ez az Új Szovjet Világtérkép

Az MS-Dos/Win 3.1 és a WinNT zöldes kékjének hol látható a különbözősége? Vagy pl.., mi a hófehér terület? A Linux kernel-t használó Android kávébarnája és a Linux rózsaszíne hogyan is van feltüntetve? Vagy a sok szerver ami Linux, vagy MS Windows alapú? (Nagyon nem tükrözi a valóságot ez a "graffiti".)

A mobillal jócskán kiszélesedett a horizont.

Nem csak a mobillal, bár az is sokat dob rajta az Android miatt, hanem úgy általában szerver, beágyazott eszközök, szuperszámítógépek. Minden linuxos már, ami nem, az is unixlike, MacOS, iOS, BSD-k, AIX, stb.. még a kisebb rendszerek is mind POSIX-osak, Haiku, RedoxOS, Fuchsia, stb.. Egyedül a Windows a kirívó példa (meg a két másik MS-klónrendszer a FreeDOS, ReactOS), ami nem, pont még domináns desktopon, de a MS maga nyírja ki szép fokozatosan, hogy minden főverzióra egyre jobban feldühítik a felhasználóikat.

Olyanokkal, hogy használhatatlan UI (Metro/Modern UI, tablet/flat dizájn), Vezérlőpult felemás átformálása Gépházzá, csempés Start Menü, testreszabhatóság hiánya, inkonzisztens UI, nyomtatási rendszer hiánya, szutyok energiagazdálkodás, amivel a gépet felélesztik alvó módban frissítésre, aksit merítve, tesztelés hiánya, visszamászó beállítások és fingóappok, most elmozgathatatlan tálca, telemetria, kikapcsolhatatlan frissítés, kényszerített újraindítás, online fiókkényszer, hardverigény növelése indokolatlan mértékben, zavaró értesítések, reklámokkal teleszórása mindennek, egye meredekebb bloatosítás, AI Recall spyware, a következő lépés a kényszerített, TPM alapú, kötelező titkosítás, ami kvázi ransomware-ként fog működni). Mindezt teljes önbizalommal, mellszélességgel, szándékosan vágják maguk alatt a fát, küldetéstudatuk van.

A Linux meg addig vár, hogy nevető harmadik legyen, közben zárkózó lépések is történtek, nem is kevés, Wayland kikupálása és egyre szélesebb körű adoptálása, opensource NV driver (ami most kezdte el támogatni az explicit syncet), Paragon-féle, új NTFS3 kerneldriver, XP kódszivárgás hatására rohamosan fejlődő Wine (láthatáron ráadásul az új kernelben a NTSYNC modul), Valve által rohamütemben fejlesztett Proton, DXVK, Steam Deck, javuló LibreOffice, ott van már az OnlyOffice is. Rettenet vékonyodik a jég a Windows alatt, már csak tényleg az MS Office (annál is inkább már csak az Excel), Adobe és Autodesk szoftverek, meg néhány egyéb spéci CAD, DAW alkalmazás meg néhány ismert gaming anticheat rendsze tartja csak el húzóalkalmazásként, de ahogy ezek is elkezdik majd támogatni a Linuxot, a Windowsnak annyi lesz.

A MS-on nyomát nem látni, hogy megijednének, óvatosabbra visszavennének. Még az a kevés pozitív feature, amit az évek során behoztak (virtuális asztalok, tiling, beépített normálisabb terminál, SSH kliens, Store, winget csomagkezelés, WSL-WSL2), a Linuxnak egyengeti az útját inkább, hiszen a felhasználók rászoknak a jóra, akkor már nem lesz akkora trauma a váltás nekik. Azzal is öngólt lőnek, hogy mindent Electron- meg Chrome-alapra helyeznek át, VSCode, Skype, Teams, Zoom, Edge(ium), stb., amivel megint nyitják meg a menekülőutat más platformokra. Az MS SQL, Powershell, .NET Core, stb. átportolása, webes Office 365, github pénzelése, Copilot, stb. is ehhez járul hozzá. Alakul a folyamat szépen, csak türelmesen ki kell várni a végét, mire eljut a végkifejletig.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Nem csak a mobillal, bár az is sokat dob rajta az Android miatt, hanem úgy általában szerver, beágyazott eszközök, szuperszámítógépek. Minden linuxos már, ami nem, az is unixlike, MacOS, iOS, BSD-k, AIX, stb.. még a kisebb rendszerek is mind POSIX-osak, Haiku, RedoxOS, Fuchsia, Red Star OS, stb.. Egyedül a Windows a kirívó példa (meg a két másik MS-klónrendszer a FreeDOS, ReactOS), ami nem, pont még domináns desktopon, de a MS maga nyírja ki szép fokozatosan, hogy minden főverzióra egyre jobban feldühítik a felhasználóikat.

Olyanokkal, hogy használhatatlan UI (Metro/Modern UI, tablet/flat dizájn), Vezérlőpult felemás átformálása Gépházzá, csempés Start Menü, testreszabhatóság hiánya, inkonzisztens UI, nyomtatási rendszer hiánya, szutyok energiagazdálkodás, amivel a gépet felélesztik alvó módban frissítésre, aksit merítve, tesztelés hiánya, visszamászó beállítások és fingóappok, most elmozgathatatlan tálca, telemetria, kikapcsolhatatlan frissítés, kényszerített újraindítás, online fiókkényszer, hardverigény növelése indokolatlan mértékben, zavaró értesítések, reklámokkal teleszórása mindennek, egye meredekebb bloatosítás, AI Recall spyware, a következő lépés a kényszerített, TPM alapú, kötelező titkosítás, ami kvázi ransomware-ként fog működni). Mindezt teljes önbizalommal, mellszélességgel, szándékosan vágják maguk alatt a fát, küldetéstudatuk van.

A Linux meg addig vár, hogy nevető harmadik legyen, közben zárkózó lépések is történtek, nem is kevés, Wayland kikupálása (HDR, fractional scaling, portálok) és egyre szélesebb körű adoptálása, opensource NV driver (ami most kezdte el támogatni az explicit syncet), Paragon-féle, új NTFS3 kerneldriver, XP kódszivárgás hatására rohamosan fejlődő Wine (láthatáron ráadásul az új kernelben a NTSYNC modul), Valve által rohamütemben fejlesztett Proton, DXVK, Steam Deck, javuló LibreOffice, ott van már az OnlyOffice is. Rettenet vékonyodik a jég a Windows alatt, már csak tényleg az MS Office (annál is inkább már csak az Excel), Adobe és Autodesk szoftverek, meg néhány egyéb spéci CAD, DAW alkalmazás meg néhány ismert gaming anticheat rendsze tartja csak el húzóalkalmazásként, de ahogy ezek is elkezdik majd támogatni a Linuxot, a Windowsnak annyi lesz.

A MS-on nyomát nem látni, hogy megijednének, óvatosabbra visszavennének. Még az a kevés pozitív feature, amit az évek során behoztak (virtuális asztalok, tiling, beépített normálisabb terminál, SSH kliens, Store, winget csomagkezelés, WSL-WSL2, sudo, Notepad-ban unixos sorvégek és UTF támogatása), a Linuxnak egyengeti az útját inkább, hiszen a felhasználók rászoknak a jóra, akkor már nem lesz akkora trauma a váltás nekik. Azzal is öngólt lőnek, hogy mindent Electron- meg Chrome-alapra helyeznek át, VSCode, Skype, Teams, Zoom, Edge(ium), libarchive támogatás (hogy akadálytalanul nyíljanak a platformfüggetlen zstd, tar.gz, stb. tömörítvények), stb., amivel megint nyitják meg a menekülőutat más platformokra. Az MS SQL, Powershell, .NET Core, stb. átportolása, webes Office 365, github pénzelése, Copilot, stb. is ehhez járul hozzá. Alakul a folyamat szépen, csak türelmesen ki kell várni a végét, mire eljut a végkifejletig.

Sőt, még az is ebbe az irányba hat, hogy az ARM tör előre (Apple Mx, Snapdragon, sok SBC), meg hogy egyre több FOSS szoftver lesz iparági sztenderd (Inkscape, Blender, KiCAD, DaVinci Resolve, Ardour, Reaper) vagy a legelterjedtebb (VLC, az uTorrent/Bitorrent öngyilkosságával a qBitttorrent), meg egyre több Win only szoftvernek fejlődik a klónja (DeaDBeeF, Double Commander, notepadqq, Darktable). Játékoknál is nagy segítség, hogy a legtöbb már Unity, Godot, stb. sztenderd motorra épül, ami támogat Linuxot.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Szerkesztve: 2024. 05. 31., p – 17:39

A M$ nem a háztáji win10/11 felhasználókból él, hanem a nagy cégekből, ahol -- szerencsétlenségükre -- win rendszerek vannak már évtizedek óta. Az adatmigrálás qrva nagy project és hatalmas kiadással jár, nem beszélve az új rendszer kezdeti bizonytalanságaiból és működési zavaraiból (csak a filmekben van olyan, hogy minden pikk-pakk perfekto) adódó veszteségek. Emiatt aztán vonszolják magukkal a haldoklót mint egy koloncot, mert hát össze vannak vele láncolva, és amikor nagyon kell, adnak neki egy kis adrenalint, hogy még ne essen össze. Majd amikor már totál kifingik, na akkor lesz érdekes.

Szerintem erre nincsenek felkészülve a unix/linux/BSD-t nyomató nagy cégek: a bekövetkező tömeges informatikai "apokalipszisre", ami egy hatalmas piaci résként tátong már most is. Már most kellene hogy erősen kapmányoljanak, pl. saját költségen átállítani egy-egy nagy globálisan piacvezető cég vagy nagyváros informatikai struktúráját winfosról valami használhatóra.

MS SQL Server már van egy ideje Linuxra teljesen hivatalosan. Semmilyen mágiára nincs szükség egy Windows Serveren futó SQL Server backupjának Linux szerveren futó SQL Serveren való restoreolásához. A .NET (core) 5+ alkalmazásoknál ha nem használnak Windows natív GUI-t hanem webUI-t helyette ami szinte standard már a céges világban akkor megoldható a Linux alatti működés, bár ez már nem annyira sima ügy. Többek között ezért is inkább Java a standard Magyarországon és a 90-es évektől "megszállt" kelet-európai térségen kívül. Java app természetesen tökéletesen működik Linuxszon. 
Az akadályok ma már nem technikaiak inkább vezetői mentalitásban, ismeretek hiányában keresendőek az okok. 

Home és KKV szinten nézed a szituációt. Én nagyvállalati területekről írtam (sok-sok nagy és izmos szerver, komplex hálózat, nagy adatbázisok, különféle szoftveres rendszerek és a köztük lévő adatkapcsolatok). Továbbá nem a végpontok jelentik a kihívást (azaz hogy Jukcsikának mennyire lesznek átrendezve az ikonjai a végponti asztali gépen), hanem az infrastruktúra működését biztosító központi rensszer.

Pont, hogy nagyvállalati oldalról nézem. Homeban kkv-ban sokkal nagyobb szerepe van még a natív appoknak. Enterprise alkalmazásnál webui a standard ott pedig már semmi köze a szerver alatt működő operációs rendszernek ahhoz, hogy a következő CR miként kavarja meg a webui felület "ikonjait", hogy Julcsika és Piroska jól eltévedjen amikor frissítés után hétfőn bejelentkezik :-) (Miért mindig nőket írtok az ilyen példákhoz, mintha Péter nem tévedne el!) 

Akár Chromebookról is használható mert weben működik úgyis, egyébként nő is a szerepe csak nem Magyarországon ahol kevesen hallottak még róla. 

Ha hozza egy O365 szintjet:

 • Platform amiben a felhasznalok tarolhatjak a fileokat es szerkeszthetik azt akar desktop kliensben akar a platformon online
 • Tobb felhasznalo szerkeszthet egy filet egy idoben (es a felhasznalok ezt latjak is az alkalmazason belul)
 • Version history (minor,major ha szukseges jovahagyassal)
 • Felhasznalok maguk menedzselhetik a jogosultsagokat szerepkortol fuggoen
 • Workflow lehetosegek(adatgyujteshez automatizaciohoz, custom alert)
 • Retention policy (igeny szerint bizonyos tipusu fileok archivalasa vagy torlese x ido utan)
 • Metadata alapu search
 • Global content type (pl ha valahol hasznalod a termeklistadat nem kell minden osztalynak vagy csapatnak ezt a kis kezevel piszkalni ha letrehoznak egy uj listat vagy file sharet akkor ez alapbol hasznalhato es mindig up to date)
 • Security stripped (ha valamihez nincs jogosultsagod az meg sem jelenik keresesnel)
 • Power Bi szintu riport platform ami integralva van
 • Project Management szoftver integralva

kb 3 millio dolgot meg le sem irtam szolj ha ennek a felet mar tudja egy Open Source megoldas ami egy ceg kezeben van es garanciat vallal azert, hogy minden eleme mukodik es van ra SLA meg rendes support.

Ezek azok a dolgok, amiért az ember gyűlöli a Windows-t. Legutóbbi élményem: töltsük ki, a nyáron mikor megyünk hosszabb szabadságra. Jó, üsse kő, nehogy sérüljön a formázás, nyissuk meg az xlsx file-t Windows-on futó Excelből.

Erre ilyet szól nekem, hogy lépjek be! Mégis hova? Valamilyen pártba? Emlékeztetőül: van egy file a céges szerveren, lokális hálózaton. Van egy kliens ugyanazon a lokális hálózaton. Ennek a szerkesztése egy tetszőleges hexeditorral megtörténhetne, csak az Excel ad hozzá egy user friendly GUI-t. És erre azt mondja, lépjek be. Majdnem bugreportot küldtem az MS-nek, de megfenyegetett, hogy minden adatomat ellopja, szóval nem tettem.

Mondom, akkor jó lesz Linux alól a LibreOffice Calc, kitöltöttem a szabadságot a táblázatban, kisimult az arcom, nem kellett semmilyen pártba belépnem - a mai napig nem tudom, hova kellett volna, talán egy pocsolyába -, a file-t megszerkesztettem egy, a számítógépemen futó alkalmazás segítségével éppen úgy, ahogyan ezt helyesnek gondolom.

Na, ugye, hogy meg lehet ezt csinálni bármiféle belépés nélkül? A Microsoft erre nem képes, ami szégyen!

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

 • Platform amiben a felhasznalok tarolhatjak a fileokat es szerkeszthetik azt akar desktop kliensben akar a platformon online
  • Régóta megoldott
 • Tobb felhasznalo szerkeszthet egy filet egy idoben (es a felhasznalok ezt latjak is az alkalmazason belul)
  • Válogatni lehet a megoldások között
 • Version history (minor,major ha szukseges jovahagyassal)
  • Még fájlrendszer szinten is tudja a Linux amit a Windows normálisan sohasem támogatott, bár nem erre utaltál. Természetesen szolgáltatás szinten itt is válogatni lehet a megoldások között
 • Felhasznalok maguk menedzselhetik a jogosultsagokat szerepkortol fuggoen
  • Elég ködös megfogalmazás. Egy mezei user állíthasson Admin jogokkal jogosultságot? guest pedig God joggal? :-) Egyébként ez is megoldott normális keretek között.
 • Workflow lehetosegek(adatgyujteshez automatizaciohoz, custom alert)
  • Nem probléma
 • Retention policy (igeny szerint bizonyos tipusu fileok archivalasa vagy torlese x ido utan)
  • Megoldva
 • Metadata alapu search
  • Van
 • Global content type (pl ha valahol hasznalod a termeklistadat nem kell minden osztalynak vagy csapatnak ezt a kis kezevel piszkalni ha letrehoznak egy uj listat vagy file sharet akkor ez alapbol hasznalhato es mindig up to date)
  • Linuxon is le lehet programozni minden custom igényt
 • Security stripped (ha valamihez nincs jogosultsagod az meg sem jelenik keresesnel)
  • Döbbenetes de ez sem probléma
 • Power Bi szintu riport platform ami integralva van
  • Mintha nem lenne BIRT és még számtalan Power BI alternatíva
 • Project Management szoftver integralva
  • Jira, ugyan nem opensource de köröket ver a MS megoldásaira és Linuxon is elérhető

Plusz a Google összességében egy fokkal magasabb szinten tudja az összes funkciót úgy, hogy rendszergazdást sem kell tartani hozzá, ráadásul a kliensek karbantartás-mentesek ha Chromebookot választanak hozzá. Nem véletlenül használja szinte a teljes amerikai oktatás. 

A manapság divatszámítógép Macintoshokat is beengedték a kollégák tömegnyomása miatt a korábbi windows-only környezetekbe. 

 • Felhasznalok maguk menedzselhetik a jogosultsagokat szerepkortol fuggoen
  • Elég ködös megfogalmazás. Egy mezei user állíthasson Admin jogokkal jogosultságot? guest pedig God joggal? :-) Egyébként ez is megoldott normális keretek között.

Vagy mondjuk egy mezei user a HR-en allithasson olyan jogosultsagokat a bonuszokat tartalmazo Excel-tablahoz, amit csak a kijelolt team leadek latnak. Vagy mittudomen. Erted, ez a lenyeg, hogy nemcsak az "admin" meg a "tobbiek" vannak, hanem organikusan be lehet allitani dolgokat, ahogy a valo elet diktalja.

Google Office-on ez működik. A feltétel az volt, hogy legyen Linuxon is és így teljesül. A Linuxon működjön de még opensource is legyen már egy olyan szűkítés ami egyébként windowsra sem áll már. Egyébként nem tartom kizártnak, hogy OnlyOffice-on működik. Elég jól összerakott office csomag Linuxra és gyorsan fejlődik. 

Aztarohadt. Ennyi bullshit funkciót ritkán lát az ember egy helyen. Mármint nem téged bántalak, mert értem, hogy ezt valaki öltönyös-nyakkendőstől szedted, de nálam ez akkor is kivágja a biztosítékot. Olyan szoftvert én még bottal se piszkálnék meg, amiben ennyi baromság van.

Teljes tévedés az egész lista, egy Office programcsomagnak nem ezeket kell tudnia, hanem rendesen kell működjön, konzisztensen, összeomlásmentesen, normális UI kell rá (nem szalagos szórakozás), megfelelő visszafelé kompatibilitás formátumokkal.

A felsoroltak nélkül jól el lehet lenni. Még a projektmenedzsment részére talán ráfognám, hogy nem teljesen baromság, de az meg nem az átlag office-ozó sizntje. Eleve nem is baj, hogy nem rakják bele minden Office-kiadásba, mert átlag usernek, még a cégeseknek is, teljesen felesleges, csak bloatosítaná a szoftver. Ilyet inkább vezetők használnak.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Ez miért a fórumban van, ez HÍR? Erre vártunk, reszkessen mindenki. :-D

Ez így fasság. Ennyi erővel belevehették volna szerver os-eket is a grafikonba.

[Falu.Me]==>[-][][X]

Igen, kb úgy is össze lehetne foglalni: A windows dominálta a desktopot. Most is dominálja.

Viszont ha hozzávesszük a grafikonhoz időben eltolva a mobilokat, kenyérpiritókat, űrrakétákat, akkor tisztán látszik, hogy csökken a windows részesedése. Na nem a desktopon, de mindjárt beleáll a földbe.