[ Megoldva ] G kód túlvezérlése

Fórumok

Van egy 3D nyomtatóm, aminek a feje fizikailag képes lenne olyan pozícióba is elmozdulni, ahol már nincs alatta a nyomtatóágy. Azt terveztem, hogy erre a helyre rögzítek egy fejtisztító kefét, és így a nyomtatás elején automatikus fejtisztítást tudnék állítani.

Meglepetten vettem azonban észre, hogy a nyomtató nem hagyja, hogy a fejelt a nyomtatóágyon kívülre vezéreljem.

Létezik valami olyan speciális G kód, aminek kimondottan ilyen szerepe van, és esély lehetne vele az engedélyezett területen kívülre mozgatni a fejet, vagy erre csak egyedi firmware feltöltésével lenne esélyem?

Megoldás:

Szoftveres túlvezérléskorlát kikapcsolása:

M211 S0

Hozzászólások

Ezt szerintem a nyomtató típus-specifikus angol fórumában jobban meg tudják mondani a firmware ismeretében, ebből, amit leírtál, bármi is lehet.

Firmware-ben meg van adva a fizikai nyomtatás térfogata. Ezen kívülre nem tudod elküldeni semmilyen G-kóddal. 

Kérlek véletlenül se írd le a nyomtatód típusàt, firmware verziójàt, a hasznàlni kívànt G code elōàllítàsi módjàt! A végén még gyors és hasznàlható vàlaszt  kapnàl...

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Valószínűleg Marlin (alapú) firmware-ed van. Ezekben a FW-ekben a "M211" -es paranccsal (Software Endstops) lehet ki- és bekapcsolni a szoftveres végállást.

Állapot lekérdezése: M211

M211
echo:Soft endstops: ON  Min:  X0.00 Y0.00 Z0.00   Max:  X190.00 Y200.00 Z190.00

Szoftveres végállás kikapcsolása: M211 S0

M211 S0
echo:Soft endstops: OFF  Min:  X0.00 Y0.00 Z0.00   Max:  X190.00 Y200.00 Z190.00

Ha nem Marlin hajtja a géped, akkor lásd a használati útmutatót...

Én lazán koppanásig toltam véletlenül, annyira, hogy rágódott a bordásszíjon. Szerencsére baja nem lett. Szóval ja, gép/firmwarefüggő lehet.

Milyen nyomtató ez? Az én prusa klónom simán elmegy mindenfelé ahová kérem. Egyébként FW-ben lehet kezelni ezeket, ha a vezérlés nem megy, de ha zárt a FW, akkor nincs esély. Max ha találsz hozzá egyedit.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...