ChromeOS Flex program telepítése

Fórumok

Mostanában hallottam erről az ingyenes rendszerről, gondoltam, kipróbálom.

Rendben el is indult, fel is települt. Bejelentkeztem egy gmailes fiókommal.

Próbáltam alkalmazásokat telepíteni a play áruházból, de nem tudok, mert bármelyik kiválasztott alkalmazás esetén, ha megnyomom a Telepítés gombot, akkor feldobja az eszközlistát, amin nem szerepel az aktuálisan telepített gép, kizárólag az a tab vagy telefon, ami az adott fiókhoz társítva van.

Hogyan lehet erre a rendszerre alkalmazásokat telepíteni?

Gábor

Hozzászólások

Alapból van rajta egy csomó ChromeOS alkalmazás. Ha valami hiányzik akkor fejlesztői módban próbálj Linux programokat telepíteni rá! Keress rá, hogy kell!
A Felxre a Google nem adja a Play áruházat. Lehet rá tákolni bizonytalan helyekről letöltött rar, zip tömörítvényekből kibontandó playt, de én azt nem tenném.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Szerkesztve: 2024. 04. 17., sze – 17:25

A ChromeOS Flex-en nincs akkreditált Play áruház. Lehet, hogy megoldható, ha generálsz saját Google developer kulcsot és azzal használod, de most 10 mp guglizással nem találtam leírást erről.

APK fájlokat viszont lehet rá telepíteni némi vargabetűvel. A Developer Mode nem szükséges hozzá. Helyette a Linux módot kell engedélyezni, ez felrak egy Debian-t virtuális gépként. Ezután be lehet kapcsolni az ADB-t, és mehetnek rá az APK-k közvetlenül.

  1. Beállítások -> Fejlesztők -> Linux fejlesztői környezet bekapcsolása. Ez eltart egy darabig, mert lehúz egy virtuális image-et.
    Ezután kapsz Terminál alkalmazást és lehet Linux szoftvereket is telepíteni apt-al vagy amivel akarsz. Wayland-es GUI alkalmazások is mehetnek.
  2. Beállítások -> Fejlesztők -> Linux fejlesztői környezet -> Android alkalmazások fejlesztése -> ADB-hibakeresés engedélyezése.
    Innentől kezdve másik gépről  adb install -al lehet bármi telepíteni.

Arra figyelj, hogy amennyiben az apk CPU-architektúra-függő, akkor a megfelelővel próbálkozz (tipikusan x86-64 vagy amd64 lesz ami neked kell, hacsak nem ARM van a laptopban :))

Persze, hogy jobban jársz egy natív Linuxszal. Még ha valami zárt firmware-ű Chromebookról is van szó, vannak rá hekkek, hogy rendes Linuxot feltegyél. Arra viszont bármit feltelepíthetsz onnan.

Ez a ChromeOS az Android PC-s megfelelője, de bizonyos szempontokból annál is korlátozottabb, rosszabb, mivel nincs rendes Store, csak webappra vagy szorítva. Developer móddal cselezve fel tudsz ugyan tenni linuxos programokat, de az se lesz teljesen natív élmény.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)