Az AI elveszi a munkát, Amazon edition

Van ugye ez az amazonos kiserlet a bolttal, ahova csak besetalsz, leveszed a polcrol az arut, es kisetalsz, az AI pedig a kamerak alapjan kiszamolja, mennyit kell fizetni.

Though it seemed completely automated, Just Walk Out relied on more than 1,000 people in India watching and labeling videos to ensure accurate checkouts. The cashiers were simply moved off-site, and they watched you as you shopped.

https://gizmodo.com/amazon-reportedly-ditches-just-walk-out-grocery-sto…

Hozzászólások

Mi ezen a meglepő :D Olcsóbb az indiai AI mint egy szerverfarom csillio gepen/gpu-n futtatott kód költsége ...

Olyan ez mint mikor 2x éve láttam képen, hogy a szénbányászat (india), úgy megy mint 2-300 évvel ezelőtt, azaz fogják az embert kosár a hátára és megy a szénért. Pedig azért elég régóta gépesítve volt ez az ipar. A válasz az volt: Az india munkások annyira alacsony bérért dolgoznak, hogy semmilyen gépesítés nem éri meg ...

Fedora 38, Thinkpad x280

Ebben az is benne lehet, hogy tényleg csak ellenőrzik az AI-t, hogy valóban lát-e mindent és jól ismer-e fel mindent. Mert egyébként ha nem nézné ember egy darabig, honnan derülne ki, ha valamit pl. nem blokkol le. Sajnos senki nem menne vissza, hogy lemaradt a számláról pár tétel, írják már hozzá...

De persze az is lehet, hogy nincs AI, csak az indiaiak ütik a pénztárgépet az élő videó alapján.

Valoszinuleg szukseg van az AI-nak tanitoadatra, vagy validalni akartak, hogy jol vegezte-e a dolgat a gep.

Az is lehet persze, hogy a koncepciot akartak tesztelni, es ahelyett, hogy lefejlesztenek a rendszert, inkabb felvettek 1000 indiait par honapra gombokert. Aztan ha bejon uzletileg, mogeteszik a hardware-t.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

De persze az is lehet, hogy nincs AI, csak az indiaiak ütik a pénztárgépet az élő videó alapján.

Vicc a szocializmusból:

- Honnan tudod hogy lehallgat a KGB?

- Megjelent egy új szekrény a nappaliban.

- És azt honnan tudod, hogy nem működik?

- Horkolás hallatszik belőle

Szerintem a tanítás idejére végzik emberek. Aztán ha a tanítás 125 évig tart, minden évben elhalasztják egy évvel, akkor nincs baj.

Ez olyannyira nem kísérlet, hogy az első ilyen boltot tervezzük megnyitni hamarosan.

Ami már nem csak kamerákra, hanem mérlegekre is épít és nem kell hozzá 1000 ember, ahogy a Lidl-ben sem kell hozzá annyi. A Lidl-ben 8 automata kasszára kell 1 darab ember, vagyis 7 kasszás munkáját elvette már ...

trey @ gépház

Azért a Lidl-ben az automata kassza messze nem AI.

Ha már bele akarjuk vinni az AI-t, lehetne mondjuk olyan, hogy testmagasság, testalkat, arcszőrzet vagy valami hasonló szempont alapján eldönti, hogy jóváhagyja-e a jóváhagyós termékeket. De szerintem még ez is messze van. Addig pedig kell az ember.

Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.blogspot.com

Egyebkent pont par hete volt valamelyik reggeli radiomusorban beszelgetes, es ott (talan sparos) dolgozo mondta, hogy baromira nem vesz el nyolc munkabol hetet az automata kassza, ~ugyanannyian vannak a boltban dolgozok, mint elotte.

Az a nyolc kasszas Lidl is kicsit sci-fi nekem, soha nem lattam meg olyat, hogy nyolc kassza nyiva lett volna egyszerre, de meg negy se gyakran. Osszesen nincs neha 8 dolgozo egyszerre egy ilyen szupermarketben, nemhogy ennyien kasszaznak. Hagyjuk mar.

Az a nyolc kasszas Lidl is kicsit sci-fi nekem, soha nem lattam meg olyat, hogy nyolc kassza nyiva lett volna egyszerre, de meg negy se gyakran.

Legközelebb, ha átmegyek a tőlünk 30 méterre levőbe, akkor lefényképezem neked ... (6 vagy) 8 (szerintem 8) automata kassza van, mellette szerintem van 4-6 klasszikus kasszasor. Az összes automata kassza folyamatosan megy, sokszor sorok állnak még így is előttük. 1 ember felügyeli őket.

trey @ gépház

Nem tudom ennel egyszerubben megkerdezni, az automata kasszak bevezetese elott atlagosan hany kassza mukodott? Nem az a kerdes, hogy most mennyi, vagy hogy mennyi volt megepitve, hanem hogy egyszerre mennyi mukodott?

Szerintem nem 8, kiveve ha ez a vilag legforgalmasabb Lidlje. Jo esetben mondjuk 4, max. 5. Most 3-4, meg egy ember all az automataknak. Nahat, akkor az 4-5 ember. Mint az automatak bevezetese elott! :D

Olyan ez, mint az egyszerű jelentkezés a középiskolába:

- kitöltöm a jelentkezési lapot ügyfélkapun

- az igazgatóhelyettes ír, hogy vonjuk vissza, mert ezt az iskolának kell kitölteni, nem a szülőnek

- a rendszer megtiltja a visszavonást: már bekerült és feldolgozták

- a biztonság kedvéért az igazgatónő is leadja a gyermek jelentkezését

- Győrből hívnak telefonon, hogy írjunk egy kérelmet az ügyfélkapus jelentkezés visszavonására, mert kettő van a rendszerben

- feleségem kérdezi, hogy csak mi voltunk ekkora kretének, hogy egyetemi diplomával nem ment a jelentkezés középiskolába?

- mondja, hogy á dehogy, a fél ország elcseszte és most telefonálgatnak a szülőknek össze-vissza

:)

Nálunk 9 automata (kb. fele-fele arányban card-only és vegyes) + 3 hagyományos kassza van. Általában egy ember felügyeli, de ha hiba lép fel az automatáknál, akkor kell plusz ember. Csúcsidőben fullosan van mind a 12. Előtte 4 manuális kassza volt, de csak 2-3-ban volt ember. Most gyorsabban halad a sor, viszont az automaták gyakran pirosodnak. Jellemzően a mérleggel van probléma, de volt, hogy hiányzott az árucikk a menüből. Kényelmesebb az automata, mert a hagyományos kasszánál nincs hely pakolni, és a pénztárban álló (nem pénztáros, csinálnak mindent is) dobálja a cuccokat.

De ha nem volt akkor ki vette el a kasszasok munkajat?

A gép.

Az irasod azt sugallja, hogy az AI volt:

Nem, azt sugallja, hogy abba az irányba megyünk. Előbb-utóbb "a gép" egy AI-vel felvértezett valami lesz. Mielőtt még nekiállsz: lassan a mobiltelefonok egytől egyik AI-vel felvértezett eszközök lesznek.

trey @ gépház

Nem, a gép. A vásárló előbb-utóbb csak állni fog, nem kasszázni. Ja, fizetni se kell. Ahogy kimegy a boltból, automatikusan levonódik majd a lóvé (nyilván, előtte regisztrálni kell).

Amit mi élesben láttunk:

Élelmiszerbolt, mérlegpolcok, kamerák. Ember bemegy, amint levesz valamit a polcról, már megy is a virtuális "kosarába". Semmilyen fizetés nincs, mehet ki az ajtón. Ahogy kilépett, megkapta az üzenetet, hogy fizetett. Első körben nem "1000 gagyi aprócikk" áruházakat kell elképzelni ...

trey @ gépház

Igen. A mérleg a kontroll. Grammra vannak mérve, ahogy már most a Lidl-ben is. Ha én veszek egy Betyár pogácsát a Lidl-ben, majd véletlenül Krumplis pogácsát ütök be az automata kasszába, a mérlegre helyezéskor hibát ír, hiszen a Betyár pogácsa nem annyi grammra, mint a Krumplis pogácsa. Ezek már ma is működnek. Nem rocket science.

Vélelmezem e mellé mérleg a kontroll a kasszánál.

Nincs kassza. Írtam feljebb. Leveszed a Red Bull-t a polcról és mehetsz ki az ajtón. Jön a push üzenet, hogy fizettél.

trey @ gépház

Könnyen kicselezhető:  n x m, ahol vagy n a krumplis vagy m a betyár., míg a másika  db (ehhez tudni kell a súlyokat)

Vagy olyan helyre kell menni vasarolni, ahol nem az a default, hogy tolvaj sopredeknek nezik a fizetovendeget, es neked kell bizonyitani az ellenkezojet.

Peldaul Auchan. Ott merleg sincs.

Ja, be is verném a pofáját annak, aki csak úgy levonogatna bármit a számlámról.

Tudod, én ilyen agresszív ember vagyok és egyáltalán nem tartom jó poénnak, nagyon gyorsan elgurul tőle a gyógyszerem.

 

Van egy virtuális bankkártyám 1 Ft limittel. Amikor a neten rendelek, felemelem a limitet 2000Ft-ra, azt bevásárlok a virtuális kártyámmal.

Esélye nincs senkinek, hogy többet / többször vonjon le, mint amennyit fizetni szeretnék.

Mondjuk nem világos, hogy mi a fene köze van ennek az AI-hez.

Decathlonba berakod a cuccod valami tálcába és rfid alapján mindenféle mesterséges okoskodás nélkül látja, hogy mi van ott.

 

Ráragasztod az rfid-t és a bolti lopásgátló számlázni fog riasztás helyett.

 

Úgy tűnik, hogy a jövőben már egy hamburgert sem ehetek meg AI nélkül.

Az nem, de ha beleveszed, hogy tudja, hogy éppen milyen szezon van, tudja, hogy arra szezonra mennyi csokimikulást mikor kell pontosan, honnan, mennyi darabszámban megrendelni egy országos hálózat összes boltja számára, hogy X napon megjöjjön a kamion, majd az áru elhelyezést a vásárlói szokásoknak megfelelően helyezteti el a polcokon, akkor meg is érkeztünk. Ezeket eddig emberek végezték, X időn belül meg a mesterséges intelligencia fogja.

trey @ gépház

> tudja, hogy éppen milyen szezon van

Tudod vannak, akiket kifejezetten irritálnak a helyesírás ellenőrző rendszerek, amik automatikusan kijavítják a "fasorban sem vagyok"-ot arra, hogy a "faszomban sem vagyok".

10 javításból 9-szer a jót írja át automatikusan rosszra, ezért alapból ki szoktam kapcsolni. Jobb, ha csak aláhúzza, akkor megnézem és ha kell, javítom.

 

Nincs türelmem arra, hogy megtanítsam, hogy ha megrohadt a spenót a hűtőben, mert utálom és nem eszem meg, akkor ne rendeljen már újat, csak azért, mert épp kivágtam a kukába.

Az, hogy nincs, nem jelenti azt, hogy újat kell automatikusan rendelni.

Én is ettől félek, hogy majd csináld magad programozhatom a hűtőket is, hogy hűtéssel foglalkozzon faszságok helyett.

A kínai olcsó Amazon Alexa kompatibilis cuccokat is csak megveszem, legyalulom a szoftvert, Tasmotát felrakok, azt van okos konnektorom. És még Alexa sem kell hozzá.

 

Nincsenek extra igényeim, csak annyi, hogy ne ugasson bele a rendszer semmibe, hanem inkább kussoljon.

A mai világban ez a "kussolás" feature sajnos nem működik megfelelően.

ez sci-fi... foleg Mo-n.

en amugy erre reagaltam:

"A Lidl-ben 8 automata kasszára kell 1 darab ember, vagyis 7 kasszás munkáját elvette már ..."

de azt nem a gep vette el, hanem a vezetoseg: atharitotta a kasszasok feladatat a vasarlokra. 1 kasszast meghagyott segiteni/felugyelni, hogy jol tudjanak kasszazni a vasarlok.

Ráadásul rohadtul nem vette el, mert a Lidlben szerintem talán nincs is csak "kasszás", csinálnak azok mindent is, aztán mikor megjön a csorda, akkor el kell dobni a békát a picsába 15 percre, és szaladni kasszázni, szóval in reality csak egy púpot vett el a meglevő dolgozótól (bár nyilván, hosszabb távon ez tud azzal járni, hogy kevesebb emberrel le fog menni egy műszak)

(bár nyilván, hosszabb távon ez tud azzal járni, hogy kevesebb emberrel le fog menni egy műszak)

Bár én azért hajlok arra, hogy jelenleg itt az van, hogy valójában nem lett kevesebb a munka, hanem "nyert" a vevő plusz slotot ~ugyanannyi melós mellett. Eddig is 3-4-en kasszáztak, ezután is 3-4-en fognak, csak eddig volt 3-4 normális, most meg lesz 2-3 normális, és 4 egyedül baszakodós kassza.

40 éve még kurblis pénztárgépek voltak, de gyerekkoromban a cukrászdában a nő abakusszal számolt. Azokhoz képest a mai kasszák űrkorszakiak. Te hitted volna 1980-ban, hogy egyszer automata kasszák lesznek, ami előtt egy Star Trek-ből való Tricorder-rel (mobiltelefon) fizetsz? Mindezeket a levegőben menő "adat" nevű izékkel, ráadásul drótok nélkül?!?!

Komolyan, sokszor olyan érzésem van, mintha a szkeptikus-király Vágó István lenne a másik oldalon ...

trey @ gépház

Az eredeti atcimkezeshez irtam kiegesziteskent, hogy az atragasztas nem ujkeletu dolog es nagyobb helyeken az almos kasszas kb vakon huzza le a termeket es nem is nezi mi az.
Mivel itt meg kasszas sincs csak neha szuroprobaszeru ellenorzes igy nem csoda, hogy be akarjak vezetni a korlatozast. De az emberek talalekonyak. Majd beregisztral hamis adatokkal aztan vegigraboljak a boltot :D

Mindekozben nalunk meg becsuletkasszas bolt is van. Bemesz osszevalogatod mit szeretnel aztan TWINT-el kifizeted a megadott szam vagy QR kod alapjan.

Nem elég 1 ember. Váltaniuk is kell egymást, vagy elmegy klotyóra, stb., kell helyette valaki, vagy pl. az egyik kasszánál elvonják a figyelmét, nem tud figyelni a másikra.

Ez az AI sem fog kiváltani szart se, mert embernek mindenképp kell nézni a felvételt. Mert oké, betanítják, AI felismeri, de mi van, aki suttyomban eltéve próbál lopni, azt az AI hogy ismeri fel, ha nem lát rá, stb? Legalább egy biztonságinak kell néznie, vagy egy másik alkalmazottnak, aki ellenőrzi az AI-t. Így meg nem sokat spórolnak rajta.

Vásárlóként is elég necces ez, képzeld el, bemész, az AI rosszul azonosítja be a terméket egy sokkal drágábbra, hogy bizonyítod be, mikor már kimentél, hogy valami rosszul lett számolva, te nem azt vetted el? Az ilyen fokban automatizált rendszer mindenképp szívások tárházát rejti.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Hollandiában van ilyen működő kísérleti Aldi. Ott a probléma az volt, hogy nem mentek be az emberek, ha feltétel volt, hogy legyél bereggelve az appba. Azóta nem kell reggelni, viszint oda kell lépni a fizető helyre(ami tudja mi van a táskádban), hogy nyomtasson blokkolt, meg kártyát kell használni fizetéshet, nem csak kisétálsz. Szóval le kellett egyet butítani.

Hát, csak reggelés nélkül nem lehet megcsinálni, hogy automatikusan menjen a fizetés, mert ott tudod megadni a kártya adataidat is, meg akkor nem kell nyomtatgatni a blokkot, hanem oda küldi csak, szóval zöldebb is, meg ekkor garantáltan nem lesz sor sehol, meg nem kell helyet fentartani a boltban a fizető helyeknek. Szóval elvileg ez lenne a hatékonyabb, jobb.

Meg amúgy az is hülye dolog, hogy az embernek ellenérzése van, hogy a nevéhez kötik az összes vásárlását, és utálja, ha csak akkor kap kedvezményt, ha használja az appot. de közben meg valahol logikus, hogy a pontosabb vásárlási adatokkal jobban tud működni a bolt logisztikai rendszere. És akkor kellene valami szervezet, aki meg ezt nézné, hogy melyik adat, hogy köthető össze, meg anonimizálandó stb, hogy a privacy és a gazdasági hatékonyság is meg megmaradjon és ez lehetne EU akár. Vagy valahogy, mert ha meg nincs meg valami bizalom, akkor az egész rendszer lesz költségesebb.

Hát, csak reggelés nélkül nem lehet megcsinálni, hogy automatikusan menjen a fizetés, mert ott tudod megadni a kártya adataidat is

Ez a resze meg pont megoldhato, mert a bejaratnal lehuzhatnad a kartyadat, kifele meg megterhelnek.

Persze igy nem olyan buli, mert egy csomo adat elveszik, amit amugy gyujthetnel az appos megoldasssal.

nem rossz ötlet. de ekkor is valahova küldeni kell a blokkot, hogy meg tudd nézni, ha akarod, hogy mi került rá.

 

az adatokkal meg szerintem nagyon az van, hogy amiatt van ezaz ellenállás(bennem is), mert a cégek akik elkezdték gyűjteni ezeket, eléggé nem kontrolláltan használták, adták el stb. Szóval a gyűjtött adat űgy tűnik gazdasági előnyhöz vezet össztársadalmi szitnen is, csak valahogy ennek nem ezen a vadnyugati módon kellene mennie, hogy aztán valaki ebből kiépít egy rendszert ahova már mindenki be van lockolva és lehet exploitolni. Nekem nehéz elképzelni lehet e ezt valami központi szabályozások nélkül. Szóval itt adatoknál lehetne e valami olyat, mint ami a szabadszoftver gondolat volt, ami valahogy a közkezében hagyná az előnyöket, meg meghagyná másnak is a belépési lehetőségeket stb.

Legutóbb a Paketánál rendeltem csomagot, na azt is csak appal lehetett átvenni.

Majd egy órát elbaxtam vele, hogy átvehessem. Ezek a jövő csomagautomatái: nézed, hogy mi van és a seggedet vakarod.

 

Bölcsen uninstalláltam a Paketa appot, mert én gazdag vagyok, nekem megéri, hogy legközelebb némi többlet pénzért csak beütöm a kódot az automatába és kiveszem a csomagot.

Esetleg átveszem az eladó hölgytől.

 

Szóval én is megöregedtem, nem tartom a lépést a technikával, sajnos nem jelent örömet egy fémdoboz mellett a telefonom baszogatása.

Paketáról olvastam már rémtörténeteket. Érdekes, hogy a Foxpost, de még az MPL is megoldotta app nélkül.

Azért kell neked bluetooth meg app, mert ők spóroltak egy kijelzőn.

Ez az egész apposdi azér van, hogy ők spóroljanak, nem azért, hogy neked jobb legyen.

Nekem is volt hasonló. Átkértem bolti átvételre, plusz leírtam a véleményem.

Kétlem, hogy tizenkét nyomógomb és egy húsz karakteres háttérvilágításos, monokróm LCD kijelző (vagy valami hasonló) drasztikusan megemelné egy csomagautomata árát és fenntartási költségeit. Talán a Bauhaus automatánál láttam ilyet.

:)

Legutóbb a Paketánál rendeltem csomagot, na azt is csak appal lehetett átvenni.

 

Egyszer rendeltem, tanulopenznek eleg volt soha tobbet.

 

Januar, zuhogo eso, nincs rendes terero a helyszinen, az app csigalassu es kiakad.

 

Szo szerint borig azva, es masfel ora utan sikerult kinyitni. Gondolkodtam rajt, hogy elkezdem kifeszegetni, mig meg nincs a csomagom.

 

Soha tobbet. Pusztuljanak.

 

Masnak eleg egy kib*szott 4-5-6-7-8 jegyu kodot bepotyogni es nyilik.

 

Ezek mobilalkalmazashoz, gpshez, bluetoothhoz es mobilinternethez kotottek a csomagatvetelt. Luzer banda.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ez engem mar nem erint. En mig elek nem rendelek rajtuk keresztul. Ha valaki csak rajtuk keresztul szallit, annak az arujat megprobalom nelkulozni, ok meg az en penzemet.

Szerencsere nincsenek monopol helyzetben, hogy workaroundokon kene agyalnom.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Azt hiszem a KumarGPT kifejezést itt a fórumon olvastam, találó.

Szerkesztve: 2024. 04. 08., h – 22:33

Kollégámmal bementünk egy ilyen Fresh üzletbe Londonban, gondoltam hogy megszívatom őket azzal
hogy a bombonokból veszek ki úgy hármat hogy a kezemből ne vagy csak nehezen látszódjon hogy mennyi van benne.

Kijáratnál valami 200 fontot vontak le a három bonbonra meg valami üditőre, amit pár órával késsőbb jóváírtak.
Pont azon poénkodtam hogy biztosan megnézik a felvételt. :)

AI: Artificial Intelligence Affordable Indian vagy Alulfizetett Indiai

MI: Mesterséges Intelligencia Megfizethető Indiai

En megmondtam, hogy az AI az uj Indiaba kiszervezes.

Ugyanaz a pattern: nyugati alkalmazottakat leepitik mert koltsegcsokkentes, "van olcsobb".

Ezért amúgy az a mérnők jellegű szemlélet is felelős, ami a tanulásban kb csak a praktikumot látja, ahol annak a tanulásnak van értelme, ami munkához és pénzkereséshez vezet stb. Lásd a szöveg, hogy a bölcsészek, majd dolgoznak a mekiben, amivel nem az a baj, hogy nem igaz, nem ott dolgoznak, hanem az nagyobb baj, hogy felteszi, hogyha a mekiben dolgoznának, akkor attól nem lenne klassz dolog, hogy emberek tanultak ilyesmiket, hogy beletettek éveket, hogy megismerjék a kultúra és történelem szegmenseit.

Eredetileg az egyetem eszménye a megismerés igényből, mint öncélból lett, innen jött az egyetemek függetlensége is európában. És már ma is ott tartunk, hogy lényegében onnan van erre ránézve, hogy mi az ami embereket termel a munkaerőpiacra, az kell a többi meg nevetség. Innen csak egy plusz lépés, hogy minek tanulni, minek ebbe költséget tenni, ha ott az AI.

(és amúgy pl a szabadszoftveres dolgok elindulásának anno az is nagysága volt, hogy összekötötte a technológiát a társadalmi, emberi oldallal)