LAN-on át "feltölthető" pendrive emulátor?

Sziasztok!

 

Meg lehetne-e csinálni pl. egy Pi-vel, hogy egy adott eszköz felé USB pen drive-ként mutatkozzon (tehát USB-n kötöm össze az eszközzel) és LAN-on tudok másolni rá, amit az eszköz lát?

Nem feltétlenül on-line kell érzékelni a felmásolt fájlokat, ha pl. távolról el tudom játszani, mintha kihúztam/bedugtam volna.

 

Valami ilyenre gondolok:

https://inveo.com.pl/others/emulator-pendrive-en/

Köszönöm!

Hozzászólások

akit jobban erdekel:

https://www.youtube.com/watch?v=TAb10VK5yXo

3:00-4:20 kozott.

 

tldw:

Lenyegeben egy hagyomanyos pendrive, de van rajta egy gomb, amit ha megnyomunk, akkor aktivalodik rajta egy kis wifi hotspot, es egy beepitett ratyi webszerver, ami kiajanlja a pendrive-on levo fajlokat.

 

Az en esetemben az lett volna a lenyeg, hogy automatan csinalja a hatterben. Tehat egy szkenneren amikor szkennelnek, akkor egy weboldal megkapja a szkennelt anyagot, amin aztan lehet utolag rendszerezni.

Ez meg egy ilyen nem szemelyreszabhato hax.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Multkor en is neztem, nalam a usecase az lett volna, hogy a szkenner tud pendrivera menteni. Es akkor milyen kenyelmes lenne egy api endpointra elkuldeni a szkennelt anyagot.

De aztan annyiba is maradt, mivel felmasolni se egy nagy kaland vegulis.

 

Alapvetoen a "g_mass_storage" kernel module kell neki, es ha innen elindulsz van millio felkesz probalkozas/kerdes/miegyeb.

https://github.com/cimryan/teslausb

 

Talán ez a legjobb summary:

g_mass_storage - To have your Pi Zero appear as a mass storage device (flash drive), first create a mini filesystem in a file on your Pi with sudo dd if=/dev/zero of=/piusb.bin bs=512 count=2880 and set it up as a fat32 filesystem with sudo mkdosfs /piusb.bin. Then, when enabling it, add file=/piusb.bin stall=0 onto the end, for example sudo modprobe g_mass_storage file=/piusb.bin stall=0.

Innen (marcsak web archive-os link):

https://web.archive.org/web/20210120154409/http://pi.gbaman.info/?p=699

 

Van meg egy ilyen is:

sudo modprobe g_mass_storage file=/piusb.bin stall=0 removable=y idVendor=0x0781 idProduct=0x5572 bcdDevice=0x011a iManufacturer="SanDisk" iProduct="Cruzer Switch" iSerialNumber=1234567890

Innen:

https://www.reddit.com/r/raspberry_pi/comments/14sjnrl/usb_mass_storage…

 

Egy github gist:

https://gist.github.com/gbaman/50b6cca61dd1c3f88f41#gistcomment-1822387

 

Ha vegigcsinalod, dokumentalhatnad itt. En kb. itt megalltam. Annyira keves idot sporolt volna, hogy annyit nem ert, hogy ezt vegigszarakodjam. De van benne potencial.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Még nem néztem meg a linkeket, csak bele-bele kaptam, de:

- nem a másolási idő a lényeg! Az országban 5-6 helyen vannak elszórva az eszközök

- WiFi nem játszik, vezeték kell, de maga a WiFi-s LAN ötlet lehet kiinduló alap.

Üdv:
Ruzsi

Igen, valoban ez is lehet... en CM formaban hasznaltam, sajat tervezesu alaplappal (ahova tenyleg ra kellett tervezni az USB multiplexert is hogy mind host mind gadget modon menjen). Jo kerdes hogy a SoC-bol miket vezettek ki egy RPi klasszik boardra. Feltetelezem nem mindent is mint ahogy a CM-nel. 

Amelyiken van olyan usb port, ami közvetlenül a chipsetbe megy smsc nélkül az tud ilyet. A régebbi "B" változatokon nincs kivezetve.

A régi pi-kből az "A" változatok vagy a zerok. Az újabbakból talán a 4B -nek a töltő csatija valójában egy usb2 csati a chipsetbe, de nem 100%. 

A pi zeronál, ha wifi helyett lan kéne, akkor probléma, hogy csak az az 1 usb port van.

De pi4-nél a táp csatiról levehető azgadget módos usb2, a tápellátás lehet y kábellel vagy a gpio tüskesorról. És a normál lan csatija is használható marad.

Ahol az USB-t lehet device módban használni, azzal meg lehet csinálni.

Pont ilyet keresnék én is!

Annyira nem lehet bonyolult egy blokk device emuláció, ami mögött vab egy fájl egy szerveren. Az hogy egyszerre többen is hozzáférjenek, kicsit nehezebbnek tűnik.

Szerkesztve: 2024. 03. 27., sze – 17:34

Milyen eszközökről van szó? 

Nyomtató/scanner kombóknál, ha van lanjuk/wifijük, akkor lehet hogy tudnak beszkennelt képeket sambán vagy emailben küldeni (de a régebbiek elavult verziósat, így lehet pl egy pi közvetítő kell, ami a régi verziós smbát vagy email átjárót megvalósítja).

Ha 3d nyomtató, akkor sok esetben a rajtuk lévő usb port egy usb-serial átalakító. Tehát arra nem biztos, hogy köthető buta eszköz, ami maga is csak egy átalakító (nyomtató chipset serial - usb - usb - serial, ez nem megy buta eszközzel). Viszont rasperry vagy más linuxot futtatni képes kis eszköz, ami tartalmazza a drivert a 3d nyomtató usb-serial átalakítójához, az képes lehet vele kommunikálni. A wifis sd kártyákról van 3d nyomtató teszt youtube-n, nem feltétlen túl jó eredményekkel.

Virtualhere tud ilyet.

vagy usb over ethernet

+1 A virtualhere-re.

Apámék cégénél sokáig egy usb-s hardware kulcsot osztottam egy raspin keresztül hálózaton. Így a srácok mobilnettel, laptoppal, vnp-el simán tudtak az építkezésről dolgozni a progival (TERC). Jó volt csak figyelni kellett, hogy ne legyen más által használva az usb készülék.

De osztottam meg vele itthon apc szünetmetest is.
 

Módosíthatok picit a perem feltételeken?

Ahová a pen-t dugom, ott semmiféles sw-t, vagy hw-t magában az eszközben nem használhatok.
Az egy fekete (ezüst) színű doboz. ami pen-t tud olvasni és írni.

Ha jól tudom, leginkább szöveges fájlokat.

Mintha a virtualhere és az usb over IP kiesne ebből a szempontból.

Üdv:
Ruzsi

Oh akkor ha jól értem van egy valamilyen hardware eszközöd, amibe egy usb-pendrive-ot dugsz, amire ez a hardware valamilyen adatokat ír.
Azomban szeretnéd távolról kiolvasni, azaz a raspival egy usb-storage-t emulálni?

Hát találtam egy ilyet:
https://magpi.raspberrypi.com/articles/pi-zero-w-smart-usb-flash-drive
 

Ah szóval a raspi feldolgoz, majd visszair?

Ami cikket linkeltem ugyan csak átfutottam, de valami ilyesmiről van szó csak wifi-s zéroval, kérdés, hogy egy raspival ami tud kábeles lenni megoldható-e? -szerintem igen-

 

 Szerk: fentebb valaki már osztotta ezt a cikket bocsánat...

Pici pontosítás:

Nem az RPi dolgoz fel. Oda kerül hálózaton amit a dobozkának kell feldolgoznia és az eredményét visszaírni.
RPi semmi mást nem csinál, csak adja-veszi a feldolgozandókat.
Ami érdekes lehet, hogy valahogy azt is "csinálni" kell, mintha ki- és bedugnák a pen-t, mert különben nem fog elkezdeni a dobozka foglalkozni a pen-nel, ha befejezte az előző feldolgozásának az eredményét.

Üdv:
Ruzsi

Ebben az esetben nem lehetne egy hardveres usb swith-et barkácolni? Olyat mint egy kvm switch. lètezhetk ilyen áramkor vajon? Vagy ezek a kvm váltók mechanikusan váltanak kèt gèp között? Sohasem szedtem szèt olyat ami usb-s.

Tetszik a neve.

Vajon jól értem, az asztali gépről dróton keresztül elért NAS-ba ha bedugok pl. egy USB-s wifit vagy mobil sticket, nyomtatót, akkor az úgy viselkedik, mintha az asztali gépbe tudtam volna?

Ez hogy működhet koncepcionálisan?

A pen drive-ok olyanok, hogy blokkos eszközként látszanak, a filerendszert annak a gépnek az oprendszere kezeli, amibe be van dugva USB-vel. És az nem igazán értelmezhető, hogy ugyanakkor ugyanezt a blokkos eszközt valami más operációs rendszer is kezeli, pl. a pendrive-ba épített mini számítógépen futó FTP szerver vagy ilyesmi. Ez gyakorlatilag egyenes út a filerendszer korrupcióhoz.

Hát, fasz tudja, lehet pollingolni kell, nem tudom, hogy pl egy inotify menne e az RO oldalon.

Viszont, azt mondja, ér triggerelni:

Nem feltétlenül on-line kell érzékelni a felmásolt fájlokat, ha pl. távolról el tudom játszani, mintha kihúztam/bedugtam volna.

Szóval tulképp lehet valami nw service, ami külső triggerre vált, hogy épp mekyik oldalra van csatolva a cucc.