Ajánljatok billentyűzetet, Logitech G15 helyett mit?

Sziasztok,

 

 

Sajnos úgy néz ki, hogy szeretett Logitech G15-m kezd elhalálozni. Ez abban mutatkozik meg, hogy az ó és az ű gomb tegnapról mára megszűnt működni. Nem mai darab, nézegettem de sajnos beszerezni már nem igazán tudnám sehonnan sem, pedig nagyon szerettem.

 

Nézelődtem bill fronton, viszont mindenhol az undormány RGB szarok vannak, minimalista designnal.

 

Amire szükségem van (must have):

- hangerőszabályzó

- némító gomb

- háttérvilágítás (egyszínű, kék/fehér)

- csuklótámasz

 

Good to have:

- Win gomb lock (gaming mode)

- multimédia vezérlő gombok (start, stop, előre, hátra)

- makrózható gombok

 

Vágyálom:

- LCD

 

US kiosztás lenne a legjobb, de ha nincs más jó a HU is.

 

Mit tudnátok ajánlani, ami beszerezhető és mondjuk 10 évet normál használat mellett simán kibír mint a G15.

 

Előre is köszönöm

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 01. 07., v – 15:51

Nekem sajnos egyik G15-öm sem bírt 10 évet.

Én anno egy Steelseries Apex 300-ra váltottam (nálam a makrógombok annyira fontosak voltak, hogy inkább rászántam azt a 3 évet, amíg megszoktam a félmagas billenytűket :), ez már nem hiszem, hogy beszerezhető, de az Apex 3 RGB igen.

(Nekem anno azzal az volt a bajom, hogy a médiagombok számomra borzasztóan kényelmetlen helyen vannak, mert fix, hogy állandóan azokat nyomkodnám a numpad helyett.)

Apex 3-n nincs multimédia gomb

Így jár, aki hisz a kereskedőknek… Most, hogy jobban utánanéztem, az Ipon oldalán az Apex 3 RGB néven árult cuccnál látható képen valójában egy Apex 350 van, ami a 300-hoz hasonlóan nem kapható. Ahogy elnézem, már semmilyen multimédiás vagy makrós billentyűzete nincs a Steelseriesnek.

Szerkesztve: 2024. 02. 09., p – 19:03

via kompatibilis mechanikus? en egy keychron q3-at vettem knob-al (hangeroszabalyozo) olyan kiosztasban veszed amilyenben akarod aztan billentyusapkat gyartatahatsz is ra egyedit ha akarod. van egy csomo mechanikus amin van kis lcd, valtozo, hogy mire lehet hasznalni azt gondolom egyenje valogatja, de en nem vennek olyant (fene se tudja meddig van ra tamogatas), ha mar mindenkeppen ilyesmi akkor a corsair icue nexus companiont neznem meg.
a via/qmk kompatibilis billenytuzeteket ugy programozod/makrozod ahogya akarod, ja es openszorsz (mert ugye linugz oldalon vagyunk vagy mifene)

En corsairt hasznalok. k70 pro-t mert nem szeretem ha vannak macro gombok. Ez elott(2016-2023) is k70 pro volt, de tonkrement. Viszont annyival kenyelmesebb, mint alternativak, hogy a viszonylag rovid elettartam ellenere is ezt vettem ujra.

k100 vagy k90 siman jo lehet neked.

Logitech G915-ot hasznaltam egy darabig, de nem jott be (2 het).

Ha esetleg maradnál a típusnál, nekem van egy eladó G15 v2 (ami narancssárgán világít és fix az LCD).

Szerkesztve: 2024. 01. 07., v – 19:25

Logitech mx keys (van csuklótámaszos verziója). Esetleg Logitech MX Mechanical. Az hogy 10 évig fog-e működni, azt nem tudom. Mindent tud amit szeretnél, csak LCD nincs rajta.

Szerkesztve: 2024. 01. 08., h – 00:47

jelenleg G213 Prodigy Gaming-ot használok megelégedéssel.

ebben a 'Gaming'-tól nem kell megijedni, csak értelmes  - és opcionális - fícsörök vannak rajta.

a háttérvilágítás ugyan RGB, de választhatsz egyszínűt is, sőt a fényereje is állítható, vagy akár teljesen ki is kapcsolható, tehát lehet szolíd üzemmmóban is használni :)

Az egyetlen negatívum - amit én csak a kicsomagolás után konstatáltam: a fixen ráépített 'csuklótámasz'. ami ráadásul csupasz műanyag.

hogy mennyit bír ki? hát ezt majd talán 5-10 év múlva megmondom :D

Nekem is pont ilyen van, és eléggé bejött. Az RGB fícsörtől én se voltam eleinte elvarázsolva, de most már kifejezetten szeretem, mert a félhomályban is jól látom a bötűket a billentyűkön. (Fedorában találtam hozzá állítgatós programot, beállítottam a kedvenc színemet, most már teljesen elégedett vagyok a fényével. És amikor megunom, akkor könnyű kikapcsolni.) 

Csaba

Szerkesztve: 2024. 01. 08., h – 07:47

Keychron. Nem azért mert mechanikus (nekem ez nem ad hozzá sokat), hanem mert rengeteg változat közül tudod összekonfigurálni a sajátod a webshopban. Bár igaz, hogy többnyire minimalista kinézetűek.

Szerkesztve: 2024. 01. 08., h – 08:39

en a G15-rol G213-ra valtottam. ez ugyan rgb de be lehet allitani a szinet, nekem is feherre van konfigolva az egesz.

sok eve megvan mar, mondjuk nekem a g15 is mukodott csak mar nagyon elhalvanyult a "vilagitasa", probaltam kicserelni de valami specko 5V-os ledszalag volt benne.

tud mindent amit felsoroltal (makrozas jo kerdes, de az szoftveres problema szerintem, en meg nem hasznalom a logi programjat mac-en) kiveve az lcd

keychron ami belépőszint, de magasabb szinten már vannak olyanok amiben van oled is. ezek már mind qmk/via konfigurálható minden gomb.

Esetleg ettől a gyártótól valamelyik?
https://www.daskeyboard.com/
Egy alap verziót használok régebbi típust is, de agyon lehet vele valakit ütni, mint a szovjet notebook adnak hozzá egy Krazt:)
Sokan elégedettek vele, hogy 10 évet fog a bírni nem tudom, programozhatók támogatják a linux-ot.
Sajnos az enyém nem az, így erről a részről nem tudok nyilatkozni.
Nevével ellentétben nem német.

+1. En az eredeti klasszikot hasznalom 10+ eve: azon nincs semmi flanc, plain fekete kiosztas, mechanikusan a mai napig tokeletes. De igen, azt latom en is hogy az ujabbak mar ilyen fullextrasak, pont azon dolgok miatt amiket a kollega is szempontkent sorolt fel (hangerőszabályzó/némító, háttérvilágítás, multimédia-gombok biztosan). Szoval egy rapillantast csak-csak meger.

-

Van egyébként valami hely a fővárosban és környékén, ahol be lehet menni, és értelmesen meg lehet nyalogatni ezeket a különböző billzeteket? Mert elolvasom én a szakirodalmat arról, hogy tactile, meg linear meg tököm, de nem érzem, hogy előrébb lennék, randomra meg a faszom akar ennyi pénzt kiadni....

Kapcsoló gyártótól, típustól és azon belül revíziótól is függ, hogy pontosan milyen lesz a kapcsoló karakterisztikája, szóval ha valahol valamilyen billentyűzetet megnyomkodsz az csak nagyvonalakban ad egy képet arról hogy milyen lesz amit végül megkapsz. Persze ha még sosem próbáltál red/blue/brown kapcsolókat akkor már ez is nagyon hasznos.

Viszont ott van az is, hogy ami hirtelen jónak tűnik, azzal tényleges használatnál be lehet fürödni - én a red switchekkel jártam így, megnyomkodva baromi jó volt a flow, de aztán napok alatt RSI-t okozott a kisujjamban - mivel nincs feedback, hogy mikor történik meg a leütés, ösztönösen padlóig nyomtam amikor nem figyeltem oda és ez nagyon megterhelte a kisujjam. Plusz ugyanezen ok miatt nem mertem rendesen pihentetni a billentyűkön az ujjaim ami szintén folyamatos terhelés a kéznek.

Ha már egyszer megvan a billentyűzet, lehet hozzá rendelni switch tester kit-et és akkor küldenek egy csomó féle kapcsolóból 1-1 -et, amivel már tök jól ki tudod választani hogy mi tetszik. Az első meg lehet egy "safe default" brown - a tipikus membrános karakerisztikája szerintem ehhez van a legközelebb, csalódást nem okozhat, olyan mint egy alap ruhadarab amit bármikor elő lehet venni.

Ez ilyen. Én azért sem kezdek bele ebbe a mechanikus billentyűzetes hobbiba, annak ellenére, hogy érdekelne, meg szeretnék egy nagyon jó billentyűzetet. Nem tudom sehol kipróbálni őket, ahol én élek, ott boltokban nem árulnak ilyeneket, hogy meg lehessen nyomkodni. A látatlanban meg nem rendelek meg méregdrága, lutri cuccokat, hogy aztán a helyet, port fogja, mire kapok egy olyat, ami jó. Az idő nagy részében úgyis notikat használok a saját billentyűzeteikkel.

Van egy egyébként az asztali gépnél, az egy HyperX Alloy FPS barna Cherry-kapcsolókkal, és bár bajom vele, a kapcsoló lehetne finomabb (mondjuk kék Cherry vagy valami optoelektrikus), vagy kattogósabb, de azért korrekt. A kollégának ezt csak azért nem ajánlom, mert nincsen rajta LCD meg azok az extra multimédiás, hangerő-szabályozó gombok, amit ő akar rá, meg a háttérvilágítás is csak piros. Plusz én akciósan vettem, de ha a rendes árán veszi az ember, szerintem a tudásához és minőségéhez képest túl van árazva, így semmiképpen nem jó vétel.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Igazából a layoutot elég ha weben látja az ember, a kapcsolók meg legyenek hotswapek és akkor nagyon már nem fürödtél be, mert a billentyűzet árának kb negyedéért cserélheted őket ha kell és a régit akár el is adhatod. Szóval én annyira nem érzem parának ezt hogy nem lehet megnyomkodni.

Ebben igazad van. Egy ideje már szemezek is néhány hot swap megoldással, de azt még mindig nem tudom eldönteni, hogy milyen kapcsolót szeretnék. Leginkább a Razer opto-s kapcsolója tetszene, pedig az nem is kattógos, hanem szinte hangtalan lineáris, sőt, még azt is tudja, hogy a nyomástávot állíthatja a user, de nem mert megrendelni még egyiket se. Pedig kapcsolókból lehet rendelni 1-1-et is, próbálni, nem kell feltétlen egész billentyűzetre való szettet megvenni.

A kiosztás nekem mindegy, sztenderd ISO kiosztás legyen, még magyarnak se kell feltétlen lennie, gépírok, nem nézek le a billentyűkre. Háttérvilágítás azért legyen, de annak  a részleteire se vagyok kényes. Multimédiás, meg spéci billentyűk se kellenek rá, azt Linuxon megoldom layer-ökkel, billentyűkombókkal. Abban is rugalmas vagyok, hogy lehet akár TKL-es, 60-75%-os kiosztás is, mivel vim-billentyűket használok minden szoftverben, ezért még ilyen Home/End, PgDn, PgUp, stb. billentyűket se használok.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

nekem van elég sok féle, clicky,red, silent red/white. különféle keycapek,stb.

meg kell találni azt ami neked megfelel és annál letenni a voksot.

red nem való mindenkinek, de játékra ez a legjobb. annál már csak a speed switchek vannak. pl. cherry silver, de azokban olyan rövid a kapcsolási út hogy már ha hozzáérsz kapcsol 1.2 mm, rednek 2 mm. hiába ugyanaz az ~50g rugó van benne.

próbáltam 35g rugót, egy MT3 double shot ABS keycappal már érintőgombot csinál belőle!:D

de ergonómiában szerintem az MT3,SA keycap a profil a legkényelmesebb. az elterjedt cherry profil nekem kicsi, ezért kényelmetlen hosszútávon.

ezek vannak, nem is lesz több!:D

Kapcsoló gyártótól, típustól és azon belül revíziótól is függ, hogy pontosan milyen lesz a kapcsoló karakterisztikája, szóval ha valahol valamilyen billentyűzetet megnyomkodsz az csak nagyvonalakban ad egy képet arról hogy milyen lesz amit végül megkapsz. Persze ha még sosem próbáltál red/blue/brown kapcsolókat akkor már ez is nagyon hasznos.

Abszolút erről van szó, laptop és low profile membrános billeket használok, alapvetően nincs vele bajom, de lassan megint érik majd egy csere, és mindig elgondolkodom, hogy meg kéne nézni ezt, hátha kimaradok valamiből, szóval ha meg tudnám nyomkodni, akkor azt már el tudnám dönteni, hogy ó, ez fasza, ezt szeretném, vagy azt, hogy meh, jó-jó, de erre én nem költök plusz pénzt, esetleg azt, hogy na ezt a hangosan kattogó szart vigyétek a közelemből. :)

Viszont ott van az is, hogy ami hirtelen jónak tűnik, azzal tényleges használatnál be lehet fürödni - én a red switchekkel jártam így, megnyomkodva baromi jó volt a flow, de aztán napok alatt RSI-t okozott a kisujjamban - mivel nincs feedback, hogy mikor történik meg a leütés, ösztönösen padlóig nyomtam amikor nem figyeltem oda és ez nagyon megterhelte a kisujjam. Plusz ugyanezen ok miatt nem mertem rendesen pihentetni a billentyűkön az ujjaim ami szintén folyamatos terhelés a kéznek.

Az egész napos gépelést nyilván nem helyettesíti, de ja, ezért szeretnék valami helyet, ahol azért legalább egy pár percet lehet rajta gépelni.

Ha már egyszer megvan a billentyűzet, lehet hozzá rendelni switch tester kit-et és akkor küldenek egy csomó féle kapcsolóból 1-1 -et, amivel már tök jól ki tudod választani hogy mi tetszik. 

Ja, csak ha nem muszáj, nem költöm rá fölöslegesen :) 

Az első meg lehet egy "safe default" brown - a tipikus membrános karakerisztikája szerintem ehhez van a legközelebb, csalódást nem okozhat, olyan mint egy alap ruhadarab amit bármikor elő lehet venni.

Ez tök jó infó, ez se volt tiszta, köszi :)

Billentyűzetet keresgélek, így akadtam a topikra.

Fő szempontjaim:
- teljes méretű legyen, magyar kiosztással
- nagyon halk legyen
- háttérvilágításos legyen

Többen ajánlottátok itt a Logitech G213 Prodigy-t. Tetszene - bár a csuklótámasz lehetne leszerelhető.
Olvastam róla egy véleményt az Aqua weboldalán:
"Világítás: Az állapot jelző ledek éjjel kiégetik a szememet és nem lehet látni tőlük a többi billentyűt. (fényszennyezést csinál) A billenytűzet világítás gyenge az állapot jelző ledekhez képest. Nappal alig kikapcsolt állapotban nem lehet látni a billentyűzeteten a feliratokat. Ha bekapcsolod a világítás kicsit jobb a helyzet de nincs erőssége a világításnak. A belátás szög szörnyű. Kicsit hátra dőltem és összefolynak a betűk a világítással és akkor még nem is döntöttem meg a billentyűzetet. Az alap fehér szín nem fehér inkább hideg kék. De ami pozitívum nagyon testre szabható a szín ami kell is ha látni akarod a billentyűket nappal. ... Ami nálam probléma, hogy néha ledobja az keyboard USB-jét a rendszer és konkrétan újra indítás után se hajlandó látni azt. Másik USB portba téve újra működő képes..."

G213-at használó fórumtársak, mi erről a véleményetek? Tényleg erős este a fényszennyezése az állapotjelzőknek? Világítás nélkül nappal tényleg nem lehet jól látni a gombokat? A belátási szög és az összefolyó betűk terén mit tapasztaltatok? Keyboard USB "ledobálást" tapasztaltatok?

Munkámból kifolyólag olykor éjszaka is kell dolgoznom úgy, hogy tőlem két méterre alszanak. A mechanikus kapcsolók közül a brown a leghalkabb, ezt jól tudom? Ajánlanátok membrános helyett barna kapcsolósat, szem előtt tartva, hogy ne ébresszem fel vele a mellettem alvót?

Még a Redragon K618-at nézegettem, csak annak a hangja (brown switch) miatt aggódom kicsit. No és persze az ára miatt is, azt hittem, rosszul látok, mikor ilyen 40..60e Ft-os billentyűzet árakkal találkoztam a fenti három paramétere keresve.
Ha van esetleg további tippetek, melyekre ráillik ez a három kritérium, nagyon szívesen fogadnám őket!

> Az állapot jelző ledek éjjel kiégetik a szememet

milyen ledek? capslock meg tarsai? nalam semmi se vilagit ezekbol. de most kiprobaltam a caps lockot, tenyleg eleg eros.

viszont a bal felso sarokba a G betu logo eleg zavaroan vilagit, mar tobbszor terveztem hogy leragasztom valamivel... (vagy szetszedem es kikotom azt a led-et)

> Nappal alig kikapcsolt állapotban nem lehet látni a billentyűzeteten

sajnos ez teny, kikapcsolt vilagitassal hasznalhatatlan, nem latszik semmi felirat a gombokon. aki szeretne megtanulni vakon gepelni, annak hasznos feature :)

> A belátás szög szörnyű. Kicsit hátra dőltem és összefolynak a betűk

nem tapasztaltam ilyet. most megneztem es kb 30 fok szogben is jol lathatok. es fel sincs tamasztva a bill.

> hogy néha ledobja az keyboard USB-jét a rendszer

ilyet sose tapasztaltam, igaz mac-en hasznalom.

> Ajánlanátok membrános helyett barna kapcsolósat

sose tudtam kovetni ezeket a szines kapcsolokat, de ea G213 elott kiprobaltam egy mechanikusat (az is logitech) es az nekem nagyon nem jott be. nem volt hangos, csak kenyelmetlen. ha nem teljesen fuggolegesen nyomtam a billentyut akkor akadt, szorult.

barna nem halk...csak taktilis.

silent switcheket kell nézni, de az magában kevés. nem mindegy milyen a ház, plate,stabi, kenés, keycap,deskmat,stbstb.

van pár billentyűzetem!:D
a silentekben ami nekem van a cherry silent red a legjobb érzés gépelni, de az picit reszel az elején de ha bekopott akkor jó. 
outemu silent white a leghalkabb, de annyira gumis hogy rettenet rajta gépelni!:D

de szinte havonta jönnek ki új switchek.

átfogó kisokos a mechanikus billentyűzet témában
prohardver topikja a témában

Köszönöm válaszaitokat, sokat segítettetek a döntésben!

Megpróbálkozom egy Redragon K618 brown switches billentyűzettel, meglátjuk.  Szimpatikus volt a Logitech G213 Prodigy is, csak a beépített csuklótámasz és egy átlagosnál kisebb íróasztal nem jó párosítás. És a az, hogy kikapcsolt világítás mellett nem látszódnak a gombfeliratok, kissé elbizonytalanított. Lehet, hogy sosem kapcsolnám ki a világítást és így mindegy lenne - ezt sosem fogom megtudni. Másik, ami elbizonytalanított, az a bal felső sarokban lévő logo és az állapotjelző LED-ek erős világítása.
Tetszett a Redragonban, hogy akár Bluetooth-on másik (mobil) eszközzel is használhatom, így egy-egy telefonra érkezett üzenetet könnyen meg fogok tudni válaszolni egy PC-ről oda-vissza átkapcsolással, kézi "pötyörészés" helyett. A többi majd a következő napokban-hetekben kiderül... :)