Egerek, billentyűzetek

Vezeték nélküli egér átalakítása léptetővé -- prezentációhoz

Sziasztok.

Van egy egerem (Fujitsu G-Tech Wireless Dongle Mouse), amit nem kell dróton rángatni, eltávolodhatok vele a géptől méterekre is, anélkül, hogy megszakadna a kapcsolat.

Szeretném a gombokat és a görgőt is átalakítani oly módon, hogy ha csak az van a kezemben, nyugodtan tudjak reppelni is előadás közben...

Amit szeretnék:

  1. Jobb és bal gomb a jobbra-balra nyíl legyen, vagy a PgUp, PgDn
  2. görgőgomb: lejátszás és leállítás (F5 - ESC)
  3. görgő: screen nagyítása anélkül, hogy a ctrl-t is nyomva kéne tartani.

Nem találtam a hekkre receptet, előfordulhat, hogy olyan hülye vagyok ehhez, hogy még keresni sem tudok. Hogyan tegyem meg az első lépést?

Distribek: Linux Mint, Ubuntu és Slackware

Asus touchpad nyűglődés

Sziasztok!

Elöljáróban annyit, hogy hosszú kihagyás után most tértem vissza linuxra (nagyon sok minden megkopott az elmúlt években) és még a fórumban sem olvastam vissza (bocsánat), de hátha belefutott már valaki ilyesmi hibába és zsigerből tud rá megoldást, vagy ötletet, hogy mit nézzek meg.

Adott egy ASUS VivoBook X512FA típusjelű notebook Ubuntu 20.04-el telepítve megfejelve egy toucheegg-el. Ez egy 2 éves, i5-el  szerelt intel procis gép, semmi extra.

A problémám annyi, hogy bizonyos rendszerességgel (emlékeim szerint a touchegg előtt is) előfordul az, hogy megbokrosodik a touchpad és pár másodpercig (max. 30 mp) nem működik rendesen. Azaz elugrál húzáskor az egér, fantom klikkeléseket csinál, ahogy húzom az ujjaimat rajta, stb. Ilyenkor felemelem a kezem a touchpadról és már van, hogy attól elmúlik a hiba, de van, hogy ki-be kapcsolom az FN+touchpad gombkombóval a touchpadot és ez oldja meg a problémát.

Kötni nem tudom mihez a dolgot, de napi rendszerességgel 1-2 alkalommal előfordul.

Egy másik problémám, hogy a wifi és néha megszakad. Látszólag van térerő, kapcsolat is megvan, csak nem töltődik be semmi, de ez más téma, itt több minden is bekavarhat... Ezt majd külön kinyomozom :)

Ha esetleg valakinek van valami ötlete, mit nézzek meg, mit változtassak, azt szívesen fogadom :)

Köszönöm előre is a tanácsokat!

Üdv.,
  János

Billentyűzet megszűnik működni és magával viszi az usb-alrendszert

Vettem egy TEX Shinobi billentyűzetet, és egy fura, produktivitást erősen csökkentő jelenséget tapasztalok vele. Két különböző Thinkpad laptopon is előadta ugyanezt, viszonylag frissen tartott Linux alatt.

Az történik, hogy egyik pillanatról a másikra megszűnik működni, néhány perccel a bekapcsolás/csatlakoztatás után. Ugyanekkor a system logban megjelennek az alábbi sorok:

Sep 04 20:37:36 ramanujan kernel: usb 1-2.1.2: reset full-speed USB device number 8 using xhci_hcd
Sep 04 20:38:36 ramanujan systemd-udevd[908]: 1-2.1.2: Worker [4478] processing SEQNUM=4327 is taking a long time
Sep 04 20:40:36 ramanujan systemd-udevd[908]: 1-2.1.2: Worker [4478] processing SEQNUM=4327 killed
Sep 04 20:40:36 ramanujan systemd-udevd[908]: Worker [4478] terminated by signal 9 (KILL)
Sep 04 20:40:36 ramanujan systemd-udevd[908]: 1-2.1.2: Worker [4478] failed
Sep 04 20:40:36 ramanujan upowerd[1838]: treating change event as add on /sys/devices/pci0000:00/0000:00:14.0/usb1/1-2/1-2.1/1-2.1.2
Sep 04 20:41:37 ramanujan systemd-udevd[908]: 1-2.1.2: Worker [4486] processing SEQNUM=4328 is taking a long time
Sep 04 20:43:37 ramanujan systemd-udevd[908]: 1-2.1.2: Worker [4486] processing SEQNUM=4328 killed
Sep 04 20:43:37 ramanujan systemd-udevd[908]: Worker [4486] terminated by signal 9 (KILL)
Sep 04 20:43:37 ramanujan systemd-udevd[908]: 1-2.1.2: Worker [4486] failed
Sep 04 20:43:37 ramanujan upowerd[1838]: treating change event as add on /sys/devices/pci0000:00/0000:00:14.0/usb1/1-2/1-2.1/1-2.1.2

És ami ijesztő, hogy mintha valami más is beragadna vagy elromlana. Ebben az állapotban az lsusb parancs sem működik, csak teker, nem ír ki semmit. A kernel debug interfésze (/sys/kernel/debug/usb/devices, /sys/kernel/debug/usb/usbmon) szintén nem. Ráadásul ilyenkor még rendesen kikapcsolni sem lehet a gépet, leragad annál a lépésnél, hogy "unmounting filesystems", csak a kikapcsológomb hosszú nyomásával lehet leállítani.

Vajon mi történik ilyenkor, hogy lehet egy ilyen jelenséget egyáltalán debuggolni, és ami fontosabb, hogy lehet kiküszöbölni, megjavítani?

A fenti hibaüzenetekre rákerestem ugyan, de alig egy-két találat van, és semmi megoldásra utaló.

További megfigyelés: akkor jön elő a jelenség, ha a billentyűzet dokkolóba ill. USB-osztóba van dugva. Ha közvetlenül a gépbe, akkor (eddig) nem.

Mechanikus billentyűzet

Sziasztok!

Egy blue switch-es billentyűzetet vettem, nagyon tetszett egy-két hétig, de kicsit talán tényleg hangos. A család is reklamál. Redragon Avenger

Ránézésre a banggood-on/egyéb helyeken kapható switchek kompatibilesek ezzel. Ez valami szabványos dolog, tehát veszek két marék brown switch-et simán ki tudom cserélni? Ha igen, akkor milyen/melyik switch-et érdemes venni?

Köszönöm előre is

Symbol LS2208 - user/pass beolvasás TAB-al elválasztva

Sziasztok!

 

Adott egy (igazából több tucat) Symbol (Motorola) LS2208 USB-s lézeres 1D vonalkód olvasó. A feladat az lenne, hogy user/pass párost TAB-al elválasztva kellene beolvasni de a vonalkód generálásával gondban vagyok.

 

Kettő féle TAB létezik. Az egyik a CTRL+i kombináció standard toolokban, mint szövegszerkesztők a másik pedig a billentyűzeten a caps lock fölött elhelyezett TAB… A vonalkód olvasók jól kezelik a CTRL+I féle tab-ot és arra még google is dob bar code generatort, ami egyszerűen használható. Sajnos ez a tab nem működik  olyan helyen ami authentikációra szolgál. Egyszerűen speciális karakternek veszi vagy nem tudja értelmezni (applikáció függő) és a pass-t a user mellé írja be. Oda a billentyűzet TAB gombja kellene.

 

Ha van ötlete valakinek azt hálásan köszönöm :)

 

Üdv.

Egyedi billentyuzetkiosztas: xkbcomp - Alt vs. LevelThree - wut?

Hm... a kovetkezobe futottam bele egyedi X-es billentyuzetkiosztas tervezese kozben. A

  type "FOUR_LEVEL_ALPHABETIC" {
        modifiers= Shift+Lock+LevelThree;
        map[Shift]= Level2;
        map[Lock]= Level2;
        map[LevelThree]= Level3;
        map[Shift+LevelThree]= Level4;
        map[Lock+LevelThree]= Level4;
        map[Shift+Lock+LevelThree]= Level3;
        level_name[Level1]= "Base";
        level_name[Level2]= "Shift";
        level_name[Level3]= "Alt Base";
        level_name[Level4]= "Shift Alt";
    };

modon definialt tipus teljesen jol mukodik, amennyiben a LevelThree a jobb Alt-bol jon:

    interpret Alt_R+AnyOf(all) {
        virtualModifier= LevelThree;
        action= SetMods(modifiers=LevelThree,clearLocks);
    };

Ugyanakkor nem akarom hogy az Alt_R-nek az "Alt" funkcioja elvesszen, igy ezutobbi maradna inkabb Alt, ahogy alapertelmezesben is van:

    interpret Alt_R+AnyOf(all) {
        virtualModifier= Alt;
        action= SetMods(modifiers=Alt,clearLocks);
    };

Viszont ha egyszeruen azt csinalom hogy a fenti "FOUR_LEVEL_ALPHABETIC" tipusban minden LevelThree-t atirok Alt-ra akkor meg nem mukodik a dolog... pedig mind az Alt, mind a LevelThree virtual modifier... Latott mar valaki ilyet? :) Thx, A.

több gombos egér + fejlesztés

Sziasztok, így Karácsonyra szemezgettem a több gombos egerekkel.

Érdeklődnék hogy ki mire tudja/szokta használni a plusz egér gombokat munka vagy fejlesztés vagy böngészés közben? Ami könnyebbé teszi az életét?

Van vkinek erre jól kialakult bevált szokása ötlete? :)

ui: én leginkább eclipse ide, java, linux világban mozgok.

ThinkPad x230, x220, t420, t430, L430... világítós billentyűzetet használ valaki?

Sziasztok!

 

Van egy x230 és T430 notim, a billentyűzet csereszabatos de csak az egyik világítós. Valahogy egyszer sikerült megsértenem a szalagkábelt és azóta nem működik a háttérfény és a trackpoint, vlaamint a két egérgomb a billentyűzeten. Elkezdtem megjavítani. Addig jutottam, hogy a trackpoint és az egérgombok mennek, a háttérfény továbbra sem.

 

Esetleg ha valakinek van ilyen, tudna dobni egy fotót a szalagkábelről? Nem teljesen vagyok biztos benne, hogy mindent oda kötöttem, ahol gyárilag is volt. Kapcsolási rajz lenne a legjobb, de azt nem találtam sehol.