ssh windowsra

Az a helyzet, hogy windowsról power shellben már többször kapcsolódtam linuxos gépre ssh-n keresztül. De fordítva még sosem csináltam ilyet. Konkrétan ugye rsync-kel szeretnék windows-os gépekről egy linuxos backup szerverre menteni. Béna windows-os kérdéseim: honnan tudom meg a windows-gép felhasználónevét? Mi van akkor, ha ez ékezetes karaktereket használ? Pl. intézményvezető@192.168.x.x Másik kérdésem, hogy lehet-e ssh címet megadni más formában, mint ip? pl. kovácsné@DESKTOP-KV123HT

Köszönöm a segítségeteket!

Hozzászólások

Csinálsz egy backup nevű local usert és simán másolsz vele? A második kérdést nem értem, ha local DNS van, akkor simán működik bármi (WINS?) vagy rendes FQDN-névvel. Pl. backup@rpi.local  -> rpi = 10.1.1.1 (Mikrotik local DNS server által feloldva)

~ubuntu, raspbian, os x~

Persze. Ez az SSH lényege, hogy tudnod KELL a local user-t is, nem csak a jelszót. Ha nem tudod, akkor felmerül a kérdés, hogy valóban van-e engedélyed az adott gépre csatlakozni.

Egyébként meg ugyanúgy kell kapcsolódni Windows alól Linuxra, mínt fordítva.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

A samba is járható. Az rsync-et az inkrementális mentések miatt preferálnám. De valóban fájlszintű mentésekre kellene. A kulcsos auth nem biztos, hogy kell, mert szeparált belső hálón van a linuxos backup szerver és a mentendő windowsos desktop gépek is. Tehát a publikus netről semmilyen szolgáltatás nem elérhető.

Minden ötletet szívesen veszek!

Ha file szintű, inkrementális, multiplatform, open source, kényelmes (GUI is van), sokféle tárolót támogató, akkor kopia.io

Én semmiképp nem kínlódnék 2023-ban Windows-on, kézzel rsync-elni. Nyitott állományokat meg önállóan nem tudja majd másolni (vagy BAT fájlozol kézi VSS snapshottal, ilyenek).

Kipróbáltam a kopia-t. Nagyon szuper. Olyan git-szerű nekem. Az egyetlen furcsasága, hogy csak titkosítva tud menteni. Ezt írta a google:

All data is encrypted before it leaves your machine. Encryption is baked into the DNA of Kopia, and you cannot create a backup without using encryption.

Ami fontos és mentendő, azt _kötelezően_ a mentésbe bevont fájlszerverre rakják fel az userek, innen kell indulni szeritnem, nem pedig onnan, hogy mancikapécéjén a lomtárat kéretik menteni, mert ott van mindenféle lom, amire szüksége van... (Látott már ilyet a világ...)

+1000!

Vannak olyan gépek-alkalmazások, amik egy adott munkaállomáson vannak, és nem lehet szerverre költöztetni (a progit vagy az adatát), de ee kell legyen a kivétel. Az nagyon rossz gyakorlat, ha a felhasználók a fontos doksikat a semmi módon nem redundáns és nehezen védhető desktop-on tartják, és arra kell vigyázgatni.

Még ha van is róla friss mentés, mennyi idő már egy géphalál esetén az új gépre mindent visszarakni ahelyett, hogy kapna egy tartalék gépet 5 perc alatt, belépne, és minden ott van a szerveren.

Ráadásul a desktop gépek hálózati elérhetősége (minden napszakban, nem csak munkaidőn kívül) olyan mint a kutya vacsorája...

Persze..., tudom..., a felhasználó kényelme, megszokása, tudásának korlátja, stb... Bevallom, ez 2023-ban, GDPR, NIS2, értékes adatok védelmének elvárása, meg hasonló körülmények között engem már semennyire nem érdekel. Majd megtanulja amit kell, vagy keres más munkát.

Én még nem láttam ilyen lomtáras emberkét, durva. Pedig sok barommal volt dolgom nekem is, minden jelszavát állandóan elfelejtős, mindent pendrive-ra mentős, mindent Asztalon tárolós és oda mindent ötször letöltős ökör, mindent Excelben nyilvántartós, meg oda a cellaértékeket zsebszámológéppel kiszámolós, Word-ben 50 szóközös és 5 enteres, meg Paint-ben gépelős, de Word/PowerPointba szkennelős, Internet Explorerben toolbarokat halmozós, valamit kiírt a gép, de sürgős volt gyorsan bezárni jeligéjű állatkert népekkel. Az is igaz, hogy ezeket évekkel ezelőtt láttam, mostanában nem járok olyan helyre, ahol ilyeneket kéne supportálni, szóval ki tudja mennyit fejlődtek a felhasználók ezen a téren. Gyanítom nem sokat.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Én már nem egyel találkoztam, aki gyakorlatilag mindenét a kukában tartotta, mert hogy az a Lomtár. Nem értette, hogy az csak egy rossz magyar fordítás, az igazából a kuka, és csak azért van, hogy meggondolhassa ha törölt valamit.

Ugyan így levelező fiókban is, a törölt elemek volt a legnagyobb, és nem szabadott üríteni, mert oda tett mindent, amit msá elolvasott, de meg akarta tartani. És hajthatatlan volt, hogy erre csináljunk egy "Megtartós" mappát...