[MEGOLDVA] 60%-os billentyűzet remapping

Sziasztok!

Adott egy White Shark Shinobi 60%-os billentyűzet magyar kiosztással. A 0-t is eredetileg FN + ESC gombbal lehetne elérni, ezt viszont könnyen tudtam remapelni (X11 alatt xmodmappal, Wayland alatt xkb konfiggal), mivel alapból a CAPS-ot használom ESC-ként.
Azt gondoltam, a nyilak használatát tudom mellőzni, de mégis rá kellett jönnöm, hogy relatíve sokat használom őket :)

A gond az, hogy ezen a billentyűzeten a nyilakat csak funkció lockolással lehet nyílként használni (FN + le nyíl kombó után nyilakként működnek), viszont ilyenkor a jobb Ctrl (jobbra nyíl lesz) és a szintén jobb oldalon lévő AltGr (balra nyíl lesz) és a kötőjel (fel nyíl lesz) funckiója is elveszik.

Selection-008

Az lenne a kérdésem, hogy lehet ezeket úgy remapelni, hogy sima lenyomás esetén legyenek az eredeti funkciók, AltGr, jobb Ctrl, kötőjel, stb., viszont a bal ALT gombbal együtt nyomva a nyíl funkciókat lássák el?

A gyári lockolós/unlockolós dolog elég kényelmetlen, viszont egy ilyen bal Alt + gomb kombóval már teljesen oké lenne. Viszon ehhez már szerintem egy jóval komplikáltabb xkb konfigra lenne szükség, ha egyáltalán megoldható...

Köszi

[MEGOLDÁS]

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 10. 13., p – 13:00

> elég kényelmetlen

De legalább divatos, baró RGB!!!11!11!!!

Nem kényelmetlen az, de ez a 60%-os műfaj nem való átlag felhasználónak. Ezek hardcore vim, Emacs, keyboard driven WM usereknek vannak, akik mindent ilyen rendszerű, alfanumerikus gyorsbillentyűkkel használnak, és nem nyomkodnak kurzormozgató billentyűket (nyilak, PgAkármi, Home/End), sem funkcióbillentyűket, és otthon vannak a modális, layer-alapú kiosztásokban is. Kell egyfajta haladó tudás, hogy a 60%-osat tudja valaki használni. Nem lehetetlen, de megváltozott workflow kell hozzá. Akinek erre nincs ideje, annak nem ajánlom, mert csak önfrusztrációnak lesz jó.

A topikbeli billentyűzetnek másik hátránya, hogy csak félig ISO kiosztás, nem teljesen, nincs ott a bal Shift és az Z/Y között a hosszú í-t lehetővé tévő billentyű, így a magyar gépírásszabványnak nem felel meg, de azért el lehet vele lenni, ha valaki remap-pel használja. Ez önmagában nem a szóban forgó billentyűzet hibája, csak feltehetőleg nem magyar/EU/ISO területre szánták, pozicionálták piacügyileg.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Ezek hardcore vim, Emacs, keyboard driven WM usereknek vannak

Ebbe én is beletartozok :D Bár mostanság visszatértem gnome-ra, de amit lehet billentyűkombókkal használok.
Nekem konkrétan magyar kiosztású verzió van ebből a billentyűzetből, tehát van hosszú í külön gombbal stb. csak arról nem találtam fotót.

Végül szerintem majd kitökölök egy CTRL + ALT HJKL kombót a nyilazásra, hogy ha kell akkor tudjam úgy használni.

--------------------------------
ALKOHOLISTA: Az, aki ugyanannyit iszik, mint mi, csak nem szimpatikus.

set -o vi,  és hjkl. nem kellenek a nyilak :)

Szerkesztve: 2023. 10. 13., p – 15:44

LOL

de akkor mégis mire való egy ilyen izé? :D

(én biztosan kidobnám a pics*ba :)

Szerkesztve: 2023. 10. 15., v – 10:03

Szóval van egy kicsi, szar, kurva drága világítós szar, ami használhatatlan, amivel próbálsz kínlódni. :D

Szerintem menj be az első sarki boltba, és vegyél egy hagyományos Genius-t 2000-ért.

"Sose a gép a hülye."

Mit nem értek? Hogy van egy billentyűzet, ami "menő", ellenben használhatatlan, és ahelyett hogy kihajítanánk, valahogy mégis megpróbáljuk használni.

Kedvenceim azok a fejlesztők, akik Mac-et kérnek céges gépnek (mert lehet...), meg azzal lehet villogni, de egy sor kódot, scriptet nem bír vele megírni, mert gőze sincs hol a pontosvessző meg a kapcsoszárójel. És akkor másolgatja máshonnan, meg karaktertáblából beszúrja... Hatékony gyors munka. LOL.

"Sose a gép a hülye."

Ebben igazad van. Nem való mindenkinek ez a 60%, ahogy írtam is, ilyet csak az vegyen, aki tudja mibe mászik bele. A Mac se való mindenkinek, aki nem szokta meg, annak kb. kicseszés kategória. Azzal is nagyon egyetértek, amit itt lentebb írogatnak, hogy aki sokat programozik, annak minimum az US kiosztást érdemes használnia, annál minden lényeges kódoláskor használt karakter AltGr nélkül is előhívható.

Én magyar kiosztásról csinálom a programozást is, de én nem írok sok kódot, inkább csak néhány soros scripteket, konfig fájlokat, és azoknál kibírok néhány AltGr-kombót, egy-egy ; # $ \ [ ] stb. erejéig.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Én ebben a postban találkoztam azzal, hogy 60%-os billentyű. Olvastam itt anno olyan összerakhatós keyboardrol, de hogy 60%?! WTF.
Majdnem kész, vagy mi a fa?

Értem én, mert volt hogy darabokra szedtem mindent, de ma már a Linuxból csak az awesome dm maradt és az is default. Ahogy a gyárból kijön. De varaki-nek +16 év után, hogy még ezek feldobjá, hát respect.

Ahogy hnsz2002 írta, elég egy legolcsóbb bill, mindenre is jó. De hajrá!

Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!

Szerkesztve: 2023. 10. 16., h – 11:28

erenon fórumtárs által ajánlott https://github.com/rvaiya/keyd-vel sikerült megoldanom mindent amit szerettem volna, köszi neki mégegyszer!

Akit esetleg érdekel és nem csak fikázni jött, az alábbi egyszerű konfigot raktam össze:

[ids]
*

[main]
capslock = overload(navigation_layer, esc)

[navigation_layer]
h = left
k = up
j = down
l = right

# White Shark Shinobi
altgr = left
/ = up
compose = down
rightcontrol = right

Amit eredményez:

  • a CapsLock szimpla megnyomásakor ESC gombként fog viselkedni
  • a CapsLock nyomva tartásával aktiválódik a navigation_layer (de csak addig amíg nyomva tartom), tehát pl. a CapsLock és k billentyű együttes lenyomásával felfelé nyilat fog produkálni (a White Shark Shinobi szekció alatti rész pedig ugyanezt csinálja, csak a screenshoton található nyílgombokra leképezve)

Így egyébként kényelmesebb is, még kevesebbet kell ugrálnom a jobb kezemmel a nyilakhoz, szóval szép lassan le lehet majd róluk szokni :D

--------------------------------
ALKOHOLISTA: Az, aki ugyanannyit iszik, mint mi, csak nem szimpatikus.