HDMI inkompatibilitás létezik még manapság?

SZiasztok,

 

van egy új keletű ASUS Zenbook 15 Ryzen5 OLED (up-to-date) notim, és külső monitorral használnám.

Az a gond, hogy a Windows 11 felismeri a monitort rendben, de a monitoron No signal van.

Mivel a cégnél van 3 féle monitor, így mind a hárommal kipróbáltam. Egy HP LP2475w-vel néha megy, de reggelente random el kell távolítsam a videókártyát az Widows eszközök közül és teljesen le/fel kell kapcsolnom a notebookot, ahhoz, hogy életre keljen a monitor is. A nap további részében nem csinál ilyet.
A 2 másik féle monitornak nincs HDMI bemenete, csak átalakítóval mennek, de ugyanez a helyzet velük (windows érzékeli, mintha rendben lennének, de "no signal").
Másik kábellel/átalakítóval is ugyanezt csinálja.

A kérdés az, hogy mi lehet ennek az oka? Vegyek-e új monitort, vagy ott is szenvedhetek?

Hozzászólások

Semmiképpen ne írd le milyen más bemenete van a monitornak ha nem HDMi.

Gábriel Ákos

nem tartottam fontosnak leírni, mert a hdmi-> dsub konverterekkel is ugyanez a probléma, mint amit leírtam.

de egyébként a notinak hdmi-je van a hp monitornak 3 féle (hdmi, dsub, displayport) a maradéknak meg dsub és dvi és displayport.

egyébként vetten egy hdmi-displayport átalakítót is, de azzal is ugyanez a hiba.

A notebookod valszeg a szabvány "felső felét" beszéli, azaz 2.0 vagy még újabb, 4k, 60hz vagy még több.

A kábel ki tudja milyen. Az a monitor amin meg még d-sub is van az inkább a hdmi "alsó felét" tudja tehát maximum fullhd.

Még talán a display port-tal van a legnagyobb esélyed.
 

Gábriel Ákos

"de egyébként a notinak hdmi-je van" 

Aztat mi nem tudhassuk... Nem tudjuk a típust, nincs kép mellékelve, nincsenek felsorolva a portok...

Tudtad, hogy USC-C is tudhat képet küldeni? Tudtad, hogy egy USB-C lehet csak USB kompatibilis de lehet Thunderbolt kompatibilis is ami kompatibilis az USB-vel is? Tudtad, hogy ezek a képességek laptopról laptopra változhatnak? 

.....ha már a kákán is csomót, akkor ebből azért "2 másik féle monitornak nincs HDMI bemenete, csak átalakítóval mennek" szerintem egyértelmű

Egyébként tudtam, van dokkolóm, amivel ezeken keresztül kapcsolódok. (egyébként ugyanezzel a problémával ennél a notinál)

A HDMI->DP átalakítás passzív eszközzel nem fog működni. A DP->HDMI működik, legalábbis az újabb DP szabványok tartalmazzák a HDMI-t (kissé pongyolán fogalmazva). Szóval ez a része nem bug, hanem feature.

Mellesleg a HDMI->DVI átalakítás sem triviális, tekintve, hogy van vagy féltucat csatlakozó típus, és van analóg, digitális, és analóg-digitális szabvány is.

Szerkesztve: 2023. 06. 08., cs – 16:24

auto input select -re van állítva vagy HDMI -re ??

A monitort lekapcsolod (power off) vagy csak hagyod sleep-ben ?

aquila non captat muscas

Nem tudom a valaszt a kerdesedre, de otletet talan merithetsz belole. Egy regebbi (UX310UA) Zenbookom van, dual bootos Ubi+W10, es altalaban 1 vagy 2 plusz monitorral hasznalom. Van hozza 2 db (egyszerre 1, egyik fixen az asztalon, masik a taskaban) UGreen type-C-s hubom is, amin van plusz HDMI meg VGA kimenet. Eddig a kovetkezoket vettem eszre:

  • Ha Linuxrol atbootolok Win10-re, rosszul inicializalja a monitorokat. Ezert ebben az iranyban a lekapcsolas-ujrainditast szoktam valasztani (masik irany gond nelkul megy).
  • Ez az atalakito korlatja lehet, de egyszerre nem mukodik a HDMI es VGA kimenete semmilyen felallasban.
  • A nagyobbik kulso monitort a hubra, a kisebbiket a laptop HDMI-jere szoktam kotni. Korabban forditva volt, akkor Linuxon a monitorokat nem kuldte sleepbe, hanem maximalis fenyeron jaratta oket, ha a kepernyovedo utan elment low-powerbe. Ez - nem tul meglepo modon - nem tetszett, amiota megforditottam, mar jo.
  • (gepet sleepbe nem szoktam kuldeni, es a dual boot miatt gyakrabban inditom ujra, mint egy rendszer eseten megszokott lenne)

Ha van ilyen hubhoz hozzaferesed, akkor en tennek egy probat. Live linuxos rendszerrel szinten, siman lehet Win11 bug.

(nalam most minden hdmi-hdmi kabellel van osszekotve, atalakitas nelkul - monitorokon, hubon lenne mas is)

Neha - mashol - szoktam jaratni mas felallasban is (tipikusan a hub hdmi portja kap egy monitort), nem szokott vele gond lenni.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

úgy néz ki, hogy driver probléma és egy shift+ctrl+windows+B helyrehozza.

köszönöm a segítséget és az ötleteket.

.....és persze a néha értelmetlennek tűnő kötözködést is, sokat lehet belőle tanulni :-)

Jó, akkor nem kábel, abban az esetben nem hozná helyre ez a megoldás. Más nem is lehet akkor szoftver/driver rétegén kívül, mert a HDMI visszafelé kompatibilis. Nem számít, hogy a gépen lévő HDMI újabb verziós, a monitor meg régebbit támogat, akkor visszavált a régebbi verziós protokollra, nem szabadna, hogy probléma legyen, max. csak akkor a magasabb verziós HDMI feature-öket nem tudod használni, de a többi mindennek működnie kéne.

Laptopoknál néha az is bekavar, hogy ha többféle kimenet (HDMI/DP) és 2 GPU is van benne, a dedikált GPU néha csak az egyik kimenetet tudja használni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nálam (Win10, HP ZBook Studio G7, Samsung U28E590D@4K, a HDMI-t az nVidia dGPU hajtja) az szokott lenni a trükk, hogy át kell pöccintenem a képfrissítési frekvenciát 60Hz-ről pl. 30Hz-re, aztán vissza. :) Már a 30Hz-re váltásnál is megjelenik a kép, de valami oknál fogva utána már 60-ra visszaváltva is jó.

Szerkesztve: 2023. 06. 09., p – 19:25

asusból rengeteg változat van, nem csak évjáratból, hanem kb minden hónapban kicsit más paraméterekkel kijön új változat, minimum egy modelszám kell, hogy egyértelműsítse jobban. 
Péládul ez vajon um535 volt-e...

Ha dedikált videókártya is van, akkor némelyik modelnél úgy van beépítve, hogy csak róla megy valamelyik külső video port és az energiagazdálkodás is befolyásolja, hogy lehet-e használni.

Néha van olyan, hogy valamilyen megoldásnál nem szeretik egymást a monitorral. Az sem mindegy milyen átalakítóról van szó, ezért érdemes lett volna megmondnai, hogy mit használál és miről mire alakítottad.

Myasus fenn van? talál frissítéseket? bios friss?