Monitor (CRT, TFT, ...), projektor, ...

OLED védelem beégés ellen, kékfényszűrés

A fő task a minél tökéletesebb kékfény-szűrés lenne. Sokat kell ülnöm monitor előtt és az orvostudomány szemészeti részlegének mai állása szerint a kék fény ilyen esetben kerülendő. 

A legoptimálisabb megoldás az ha ki sem jut a kék fény a monitorból, illetve annak használt tv képernyőjéből. LCD megoldásokkal az a fenntartásom, hiába húzok akármilyen szoftveres szűrőt a desktopra az LCD mögött normál fehér színű LED-világítás van aminek része a kék led is. Létezik esetleg olyan monitor vagy TV ahol a háttérvilágítás kék LED-jei kikapcsolhatóak? 

A másik és biztosan működő megoldás OLED Tv használata. Itt ha szoftveresen bekapcsolom desktopra a kékfény-szűrést, akkor valóban nem lesz kék fény. Viszont sajos az OLED tévék hajlamosak beégni. A taskbar az egyik ilyen biztos beégés-veszélyforrás, amire a megoldás az auto-hide csak azt nem igazán kedvelem. 

A kérdésem itt az, hogy létezik-e OLED beégés-védelmi app windowsra / linuxra? 

A probléma ugyanis egyáltalán nem megoldhatatlan. 

HDMI CEC probléma

Sziasztok! Az a problémám, hogy a tévé és a médiabox között nem működik a HDMI CEC funkció, azaz nem tudom az egyik készülék távirányítójával vezérelni mindkét eszközt. Ha jól tudom, ez lenne a lényege.

A tévé Panasonic TX-40JX800E, és a menüjében be lehet kapcsolni a CEC funkciót, de a lekérdezésnél nem jelenít meg CEC képes csatlakoztatott eszközt.

A médiabox a Vodafone Sagemcom DCI362-UHD doboza. Ezen nem találtam semmilyen CEC funkcióra utaló beállítási lehetőséget. HDMI kábelt már cseréltem, a tévén több bemenetet is kipróbáltam.

LG 22MK430H-B LED monitor hiba

Sziasztok

Adott egy LG 22MK430H-B LED monitor, 4 évig jó szolgálatomban volt de keveset ment, mert nem sokat voltam itthon. 

Vasárnap egyszer csak 3 fele vágta a képet, függőlegesen, majd kikapcsolt, visszakapcsolás után bejön egy matt fehér kép, háttévilágítás is megy, majd Függőleges csík jelenik meg 3 db. és egy rózsaszínes beütés körben a kép körül.

Szétszedve , nem láttam sehol égést, sajnos elektromosságban nem vagyok jártas, főleg nem méricskélni hol lehet a hiba.

Valakinek van valami ötlete javítható-e, ha igen mennyiért? Garancia sajnos 1 éve lejárt...

Falfesték projektorhoz

Sziasztok,

Egy nagyobbacska terembe (72m²) az egyik vegfalra szeretnek projektorral vetiteni es keresek valami low budget megoldast. Letezik valami specialis festek termék, amivel fokozhato a fenyvisszaveres hatekonysaga? Esetleg sima fehet festek valami csillamporral, stb? Maga a felulet egy nagy vaszonnal takarva van, amikor nincs vetitve ra.

A vetitett kep merete miatt elvetettem a vaszon hasznalatat.

https://photos.app.goo.gl/11uzAFuosBAWmGuc9

Elore is koszi a tippeket.

 

szerk.: a kommentekben felmerult a fenyero kerdese. Nos a keszulek XGIMI Horizon Pro 4K, 2200 lumen fenyerovel.

Dell p2418d HDMI probléma (ki látott már ilyet?)

Sziasztok!

Érdekességként írom le, de hátha más is találkozott vele... Lehet, hogy még megoldása is van.

Van nálunk 10+ db Dell P2418D monitor. Windows 10 alatt szépen mennek is, úgy látom mindenkinél (random gépekkel: Acer, Lenovo, Dell, Asus stb laptopokkal). Próbálkoztam a Manjaro linux-szal telepített Lenovo laptopomra is rádugni (Lenovo T14 G2 AMD), de nem jelent meg kép. Próbáltam Samsung Dex-szel is használni egy S10e-n, de a monitor aludni tért...

Ma gondoltam egyet és az USB hubját is rádugtam a laptopomra, hátha lehet/kell a monitoron firmware-t frissíteni. És láss csodát... a monitoron megjelent a kép. Utána ugyanezt kipróbáltam a Dex-es hub-on is, és ott is ugyanez volt a megoldás.

Kezdek gyanakodni, hogy más Dell monitoron is ez okozott hibát, ezt  még a héten kipróbálom...

Egyszerűen nem fér a fejembe, mi az, amit a Windows tud és a monitornak szüksége van rá..

29" LG UltraWide 29WP500-B nem ébred fel alvásból

Sziasztok!

A minap vettem egy 29" LG UltraWide 29WP500-B típusú monitort, amit egy Mac Mini M1 hajt, macOS Monterey 12.5.1 -el.

Amikor a gép elalszik, a monitor is kikapcsol, de ébresztés után a monitor nem kapcsol vissza.

Miként lehet megoldani a problémát? Tudtok segíteni ebben?

Köszi.

Monitor a gipszkarton falBA

HB házvezérléshez szeretnék besüllyeszteni a falba egy érintőképernyőt (iiyama - 2022-es modell, rendelés alatt)
A fal maga vasbeton, de van előtte kb 10 centire egy gipszkarton előtétfal, tehát fizikailag a monitor befér.

A következő kérdések merültek fel:
- A monitor fogyasztása 26W ... jelenthet-e ez jelentős hőtermelést, amely veszélyes lehet? Itt ugye van 5-10 centi légrés a gipszkarton fal mögött, tehát elvileg cirkulálhatna a levegő ...
- van-e olyan VESA konzol, amelyet ilyen felhasználásra lehet alkalmazni? Ez alatt értem azt, hogy a gipszkartonba pontosan akkora luk lesz vágva, mint a monitor maga. Azaz nem nagyon van vertikális mozgástér .. nem lehet a monitort "ráakasztani" a belső konzolra. Ha ilyet nem tudtok, hogy oldanátok meg?
- a házvezérlés RPI-n fog futni, onnan HDMI-n keresztül jön neki a video/audio .. viszont éjszaka a HDMI-n keresztül a montiort lekapcsolnám (libcec ha jól emlékszem). Van valakinek tapasztalata, hogy mennyire stabil ennek az implementációja? Azaz mennyire esélyes, hogy ha a standby parancs ki van adva a CEC-en, akkor az végre is lesz hajtva?

[MEGOLDVA]DisplayPort probléma

Sziasztok!

Van egy Dell 27-es 2560x1440-es monitorom, ami eddig miniDP to DP kábellel volt bekötve (a nagy DP megy a videokártyába), viszont a mini része kontaktos lett, ezért gondoltam veszek egy rendes DP-DP kábelt és azzal kötöm be. Namost ezzel az új kábellel viszont nem bootol a gép, az alaplapon világít a VGA LED. Ha viszont pl. miniDP-DP-vel bebootolom, és utána átdugom a DP-DP kábelt akkor jó, csak hát ez nem az igazi. Van egy kisebb felboltású (1920x1200) 24-es Dell monitorom, azzal jó. Egy 3500 Ft-os DP kábelről van szó, nem szerettem volna sokkal többet költeni egy kábelre, viszont ami fura, hogy a csomagolására FullHD 1080p van írva. Lehet ez lenne a gond? Hogy hanyas DP kábel (pl. 1.2 vagy 1.4) az nincs ráírva, de azt gondolnám, hogy a 2560x1440 azért nem akkora felbontás, hogy ez gondot okozzon, főleg, hogy már az 1.1 is tudta a 4K-t.

Erről a kábelről van szó, én speciel eMAG-on vettem, de az Aqua is árulja:

https://aqua.hu/kabelek-kiegeszitok-kellekek/savio-cl-85-displayport-ka…

https://www.emag.hu/savio-cl-85-displayport-kabel-cl-85-dp-dp-1-8m/pd/D…

 

Köszi előre is!

 

EDIT:

Megoldva! Kábel probléma volt, egy ugyanennyibe kerülő másik, sokkal jobb minőségű kábellel tökéletes.

Laptop+Monitor Debian 10 LxQT

Sziasztok!

Adott egy Lenovo Thinkpad T460 a fent emlitett OS+DE komboban. Baratnom szereti ugy hasznalni, hogy a noti le van csukva, es csak a monitort hasznalja. Az utobbi idoben tobbszor is elofordult, hogy volt aramszunet, es igy a monitor kikapcsolt, viszont a noti kijelzoje nem lett aktiv. Van erre valami beallitas, hogy ez mukodjon rendben? Nalam Debian 11+Gnome-nal ez ugy tunik muxik, de a Gnome annyira bezarta magat, hogy nem talalom, hol van ez beallitva.

koszonom elore is

udv

LF