Ki milyen szoftvert/szoftvereket hasznal Data recoveryre? (Kurtsoft helyett)

A kerdes apropoja a kovetkezo: 
eleg sok vezeto beosztasu es egyeb kollega talal meg olyan dolgokkal, hogy otthonin gepben az adattarolasra hasznalt (zomeben HDD) "meghalt" elerhetetlenek a csaladi fotok, fajlok stb. Most legutobb egy 3.5"-os kulso WD kerult hozzam.

Az eddigi tapasztalatom az, hogy amig forog a diszk (mindegy kattog e vagy sem) , az esetek tobbsegeben menthetoek az adatok, minimalis adatvesztessel, de van hogy adatvesztes nelkul.

En ezeket hasznalom jelenleg:
-WinPE 11-10-8 Sergei Strelec (x86/x64/Native x86) 2023.04.18 English version, USB bootolhato pendrive csilliard data recovery szoftverrel
(R-Studio 9.1 Build 191061
Active File Recovery 22.0.8
Active Partition Recovery 22.0.1
Active UNDELETE 19.0.0
Runtime GetDataBack 5.57
Runtime GetDataBack for NTFS 4.33
Runtime GetDataBack for FAT 4.33
EaseUS Data Recovery Wizard 15.8.1.0 Build 20221128
TestDisk 7.2
Acronis Cyber Protect Home Office 27.3.1.40173
Acronis True Image 2019 Build 18100
Acronis True Image 2014 Build 6673
Acronis Cyber Protect 15.0.27009
EaseUS Todo Backup 2023 (build 20221026)
Active Disk Image 11.0.0
StorageCraft Recovery Environment 5.2.5.37836
R-Drive Image 7.0 Build 7008
Veritas System Recovery 22.0.0.62226
Symantec Ghost 12.0.0.11499
TeraByte Image for Windows 3.56
AOMEI Backupper 7.1.1
Drive SnapShot 1.50.0.941
Macrium Reflect 8.0.7175
Disk2vhd 2.02)

-Sok esetben windowsos appok nem segitenek, akkor DiskDrill, Vagy Disk Warrior Pro MacOS alol.

Nyilvan nem ceges kornyezetben (mivel ott van backup, DR site, stb) hanem atlagusereknek az otthoni win/mac/linux gepehez.

Kinek milyen programok valtak be a fenti usercasekre?

Hozzászólások

Ha kattog a merevlemez mit csinálsz vele otthoni körülmények között?? Nem hiszem, software megoldja...

Nekem volt egy olyan merevlemez, ami akkor kezdett kattogni, mikor átmelegedett...
Odaköltöztettem a hűtő mellé a gépet, az image elkészítés idejére. :)

( •̀ᴗ•́)╭∩╮

"speciel a blockchain igenis hogy jó megoldás, ezért nagy erőkkel keressük hozzá a problémát"

"A picsat, az internet a porno es a macskas kepek tarolorandszere! : HJ"

A testdisk/photorec a múltkor simán visszahozta a Libri elárverezett itx-es kliensgépének ssd-jét.

De gondolom ott quick format volt a resale előtti ultimate recovery protection. 

Nalunk ugyanez a policy  :(  3 evente megy a kukaba minden.

Helyszinre kijon egy daralos kukaskocsi. IT mokus letolja egy kontenerben a cuccokat es szepen vegignezi ahogy mindent lenullaznak. Regebben el lehett hozni a gepeket egy altalunk valasztott alapitvanynak utalt csekely osszegert (50 EUR) 

Dehogynem lehetne. Ha a cookie-re van EU-direktíva, miért ne lehetne a HDD törlésre/összekócolásra is?

Meg őszintén, ezek többsége storage rendszerekben vagy HW-RAID szerverekben volt. Letörlöm a kötetet, létrehozok egy újat, más paraméterekkel (RAID-10 helyett RAID-5, RAID-5 helyett RAID-6), telemásolom /dev/random-ból, és kiveszem a diszkeket. Ember+szoftver legyen a talpán, aki ebből visszaállít bármit is a korábbi állapotból (főleg, ha nincs meg neki az összes diszk a kötetből).

Egyfelől megértem, h. a cégek minden bit adatot úgy féltenek mintha az apokalipszis jönne el abban a pillanatban hogy már többezer éve lezárult fostos kis projectek doksijai meg értelmetlen mítingelések és thankyoukumar meg youarewelcome színvonalú belső levelezések lennének visszanyerhetőek egy használt vincseszterről, amit odaajándékoztak egy rászoruló szervezetnek, alapítványnak, csóró iskolának.

(Mellékszál: Persze mikor a kurvanagy fontos szekuriti közepette hetente publikálnak egy újabb AWS-ben jelszó-nélkül elérhető adatbázist, ahol csak 100 millió kuncsaft összes PII adata volt tárolva, na az bezzeg soha nem akkora katasztrófa! Jah oersze, mert az főleg a hülye ügyfeleink személyea adata, nem a minszaros cégünk belső féltett kincsei. Multinál dolgozók ismerhetik a kifejezést: amire valóban vigyázni kell azokat "koronaékszereknek" nevezi a security.)

Más részről pedig főben járó bűnnek gondolom teljesen jó állapotú, elfogadható teljesítményű, nem totálisan elavult műszaki cikkek szántszándékos tönkretételét, amivel ugyan ha csak kicsiben is, de szintén hozzájárul az emberiség a bolygó tö kretételéhez. Persze igen, törvények, szabályozások! Clintonné is otthon futtatta a pincében az exchange szervert, nemde? ;) A törvényeket és szabályozásokat is csak tökéletlen emberek hozták. Azokat meg lehet változtatni. Ha nem a gyártói lobbi dolgozna a háttérben, h. inkább daráltassunk be évente milliós nagyságrendben tökéletesen működő vasat, nehogy használtpiac miatt csökkenjen a vasgyártók éves forgalma 3-5%-ot!

Egyedüli műszaki indok a fosásra az SSD-knél lehetne, mert azok aztán mindennel variálnak cella-szinten! Ott a gyártó "ide-a-rozsdás-bökőt" vezérigazgatói garanciavállalása nélkül külső ember nem fog tudni biztosra menni, hogy amikor végigwipe-olja az SSD-t, az valóban minden cellát felül is írt, vagy maradtak érintetlen cellák is.

Más. Akit érdekel, keressen rá apple cuccokat (ipad-ek főleg) amerikában évente mekkora mennyiségben mennek megsemmisítésre, csak mert az apple nem hajlandó levenni a device lock-ot az apple-fiókból ki nem léptetett eszközökön. Mert a sok ostoba cseszik rá kilépni a fiókból, mikor évente cseréli, és úgy adja le az ezeket továbbhasznosító helyeken. Így legalább ez a mennyiség biztosan nem kerülhet a használtpiacra. A háttérben az eppöl pénzeli a plecsnis megsemmisítő vállalkozásokat, ezzel biztosítva h. tőle kelljen új vasat vennie az almát majmolóknak.

Elborzadásra alkalmas fotók nagy mennyiségben:

https://www.vice.com/en/article/43jywd/why-tens-of-thousands-of-perfect…

https://twitter.com/RDKLInc/status/1665794589427486727

https://www.theguardian.com/environment/2023/jun/03/i-spot-brand-new-tv…

Innen a kedvenc mondatom:

pallet of TV screens from a major manufacturer, still neatly boxed and plastic-wrapped. They are brand new, but here to be shredded: “They don’t want this product resold and competing against their new products, so they want it all destroyed.”

Az hát, de sok cég lustaságból csinálja. Kiszámolták, hogy ha dd if=/dev/null vagy dd if=/dev/random megoldással nekimennek, az belekerül egy x összegbe (alkalmazott, idő), míg ha nagy ipari partnerrel nagy tételben bedaráltatják, akkor per drive lényegesen olcsóbba kijön, és legalább a laikus ügyfelek felé is lehet magyarázni, hogy fizikailag meg lettek semmisítve az adatok. Szerintem is óriási pazarlás, odaadhatnák alkalmazottaknak, szegényeknek, rászorulóknak.

Laptopnál meg aztán végképp semmi értelme nincs, hogy kidobják, még ha a háttértárat be is daráltatják belőle, a laptop az tényleg olyan, hogy el lehet osztogatni bárkinek. 4 évenként főleg agyrém, ma már lelassult a fejlődés, gyakran 10+ éves gépek is használhatók még.

HDD-t is felesleges bedarálni, ezt kulturáltan úgy kéne megoldani, hogy titkosítva tárolni rajta az adatokat, akkor nyugodtan selejtezhető, jelszó/kulcs nélkül úgyse nyitja ki senki, nem kell wipe-olni. SSD-k meg általában vagy tudnak secure erase-t, vagy TRIM-et, az másodpercek alatt lefut rajta, és üres lesz a drive.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Tudod ott van a gebasz, hogy ha az IT vagy szeku döntéshozója vagy egy idióta multinak, ahol a te faszodat teszik a satuba h. oldd meg a cserélendő/leselejtezni kívánt céges laptopok adathordozójáról az adatok biztonságos és garantált eltűntetését, hogy senki ne tudjon róla még csak részlegesen sem adatot visszanyerni. Ilyenkor te is a 200% biztosra fogsz menni. Máskülönben ha kikerül bármilyen érzékeny adat, akkor Te leszel azonnal előszedve, és azonnal repülsz a mesés jól megfizetett multis állásodból! Oda a megélhetésed, éhendöglesz családostul. Ha te felelőtlenül be is vállalod ezt (szembemenve a céges előírással amit már lehet megírtak előtted, azaz neked már nincs is jogod felülbírálni v. új  döntést hozni ebben a kérdésben), miután repülsz, hát az utódod garantáltan nem fog már kísérletezgetni! Na ezért nem kockáztat egy ilyen beosztású ember sem.

Most akkor szorozd fel ezt az összes paranoid amerikai központú multival, és biztos lehetsz benne h. mindenhol ilyen satuba-fasz körülmények alapján hozzák meg -meglepően- ugyanazt a döntést: a diszkeket le kell darálni és pont!

Valószínűleg valamilyen szinten a trehány merevlemez-gyártók is beleültették a félsz-et az emberek fejébe: ugye van mindenféle host protected area, ami már definició szerint is olyan terület, amit házibarkács módszerekkel nem tudsz lepucolni mert a diszk controller "védi". Aztán meg badsector-remapping firmware szinten, amibe megintcsak nincs belelátásod h. pontosan hogyan működik és milyen adatok maradhatnak ott. A spare szektorok szintúgy rizikó ott vajon mit tárolhat.

Vagy kis keresgéléssel megtalálsz WD-re olyan rootkit-et ami a diszk firmware-be mászott bele, aztán onnan leakel ki adatokat. Az ssd meg még rosszabb: a factory default üres kulccsal aes-kódolt hardver-gyorsított crypto, amiről kiderült h. így egy nagy lófaszt ért az egész. Nem véletlen h. a mikroszoft is dobta pár éve a bitlockerben a hardver-re bízott titkosítást és by default azóta szoftverből kezeli az egészet, nem bízza a drive firmware-re. És a listát lehetne estig sorolni, mindegyik olyan tétel ami nem hagyja nyugodtan aludni ezeket az embereket, ezért lesz megintcsak az egyetlen nyugodt-álmot adó módszer, ha azt a rohadt diszket kikapja az informatikus a leadott laptopból, és viszi a darálóba, "a sok vinnyogó természetvédőt meg leszarom".

A számok alapján meg egy gugli-alphabet, facebookmeta, mikroszoft, samsung és a többi gigacég százezres-milliós mennyiségű ledarált eszköze mellett 1-2 ezer db meg nem semmisített és ténylegesen újra használt eszköze eltörpül.

sajat fejlesztesu ext4 es ntfs mento programokkal, de vannak raid5 "osszeszerelo" tooljaim is.

Sziasztok!

Én még az eredeti témához kapcsolódva kérdezném, hogy szektorhiba miatt nem induló HDD klónozásához ti mit használtok?

(A merevlemez halhatóan működik, a gép látja is, az adatmentő programok is. De a Windows kapcsolódási jelzőhangja után nem tud továbblépni, nincs meghajtó jel. Így az idáig próbált programok sem tudnak vele mit kezdeni.)

Idáig ezekkel próbálkoztam:

Disk Drill, TestDisk, Remo Recover, Runtime GetDataBack Pro, EaseUs Partition Master, EaseUS Data Recovery Wizard, Macrium Reflect, AOMEI Backupper, Recuva, ddrescue, Seagate saját adatmentője.

Lehetséges. De volt már egy ugyanilyen HDD-m, ugyanezzel a hibával.

Arról a Seagate garanciában le tudta menteni az adatokat. És azt mondták, hogy a rengeteg hibás szektor volt a probléma.

Ezt, ami most tönkre ment küldték helyette…

Mindenesetre köszönöm a válaszodat.

Arról a Seagate garanciában le tudta menteni az adatokat. 

Diszk gyártó garanciában nem ment semmilyen végfelhasználójának semmilyen adatát. Hacsak nem valami 3betűs titkosszolgálat megbízottjaként mentél oda hozzájuk.

Kivéve ha Seagate Data recovery service amit az Ironwolf Pro-hoz marketelnek, és valóban arra való amire hiszi az ember.

A read errors az általában a bad sectort jelenti. Azt kell érteni, hogy ezek a szoftveres megoldások nem csodafegyverek. Ha egy szektor tényleg rossz, vagy a drive reménytelen, akkor nem garantált, hogy mindent visszahoznak. Sokszor már annak is örülhetsz, ha végigfutnak, még ha ki is hagynak olvashatatlan szektorokat, azokban nem biztos, hogy van hasznos adat, vagy ha van is, nem biztos, hogy annyira sok, és csak 1-2 fájl lesz oda, de legalább a többi néhány ezer fájl meg épségben marad. Szerencse kérdése is.

ddrescue nem diagnosztizálni van, meg bad sectort javítani, hanem hogy a még olvasható szektorokon végigmenve adjon neked egy lemezképet, amit utána meg tudsz etetni, OS/fájlrendszer specifikus mentőprogramokkal, pl. GetDataBack vagy hasonló. Lényegében a ddrescue ugyanaz, mint a dd, csak ha rossz szektort talál, amiből nem tud olvasni, akkor nem akad fenn rajta, nem áll le hibával, hanem továbblendül a következő olvasható szektorra.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Az a kérdés, hogy egy repülőgépen szervezett szülinapi partin (a repülőgépnek kiesett a kereke, kisebb darab letört a szárnyából és a motor akadozik) milyen italt szolgálnál fel 12000m magasságban?

Ugye, milyen nevetséges? Pedig ezt kérdezted.

Diszk hiba esetén

  • Az operációs rendszer nem futhat a hibás diszkről.
  • Meg kell állapítan van-e közvetlen hardver hiba. (elektronikai és/vagy mechanikai)
  • Ha az előbbi nincs, akkor jöhet a további diagnosztika.
  • Szektor szintű hibakeresés és esetleg javítás.
  • Partíció és filesystem filesystem struktúra javítás.
  • Adatmentés.

De nem talál semmit, még bad-sector-t sem. Csak read errors-t.

A "read error" az nem más, mint a "good sector"? (Jójó, a SMART badsectorra gondolsz.) Az is lehet majd bad sector, mert az akkor keletkezhet, ha megpróbálod írni. Ha ilyenkor sikerül kihelyettesíteni, akkor a badsector növekszik, de az adatok sértetlenek. Így aztán az adatok meglétéről pont ez a szám nem fog semmit mondani.

A fenti csak egy példa. Minden esetben meg kell állapítani a hiba jellegét, helyét és lehetőség szerint kijavítani! Utána jöhet a struktúrák helyreállítása és az adatok elérése.

Az adatmentés -> Melyik szoftvert kell használni, melyik gombot megnyomni? - abszolút hibás kérdés.

A hiba megállapításara először a HDAT2 programot érdemes használni.

Nagyon szépen köszönöm a részletes választ.

Igazad van, tudni kell kérdezni. Ennyi erővel azt is írhattad volna, hogy 42.

Gyorsan kipróbáltam a HDAT2 programot, látja az adatait a hdd-nek, de ez is csak errors-t adott, amikor lefuttattam a hibás szektorok detektálását read módban.

A javítás módot nem mertem ráküldeni.

A SMART sem működik, mindig az “error to enable smart” üzenetet írja ki.

Gondolom más program, mint az MHDD sem jutna előrébb vele.

Két kép a programból:

https://drive.google.com/file/d/1rXhZplsxUB-vimyIcjy59s_9g_VyaTD_/view?usp=drive_link

https://drive.google.com/file/d/1JwdVAYkK97Z6ige5KK_SqnyB7EYFqnoq/view?usp=drive_link

(És a kérdésedre válaszolva, én csak vmi töményet szolgálnék fel.)

Nagyon úgy tűnik. 😅

Őszintén, még mindig nem mertem a HDAT2 javítást futtatni. Nem akarom végleg kukázni a hdd-t.

De minden tanácsot nagyon szívesen veszek.

A tudományosabb válasz erre kétféle:

1. A SMART alapján pontosan semmit sem tudunk. Erről találhatsz tanulmányokat is.

2. Az IBM szerint az egy/több  hiba nem hiba. Az érdekes a trend vizsgálata. Megjegyzem, ehhez olyan operációs rendszer kell, amely kezeli is a diszket. A Windows és linux nem ilyenek. Persze az scsi/(s)ata sem mindegy.

A lóbadzset esetén a 10-20eFt árú diszkek javításával próbálkozni a szerver kategóriás diszkekhez képest nyilvánvalóan nem költséghatékony. Az egyiket napi 8 óra 30% terhelés mellett 3 évre, míg a másikat napi 24 óra 100% terhelés 5 évre méretezték.

Mivel a DCO = frozen, ilyen esetben újra kell indítani a diszket, hogy ne függjön a BIOS-tól. Ehhez a DOS boot után rövid időre el kell venni tőle a tápot. Ezt javasolja a HDAT2 fóruma is.

Utána meg lehet próbálni az unknown SMART-ot felkapcsolni.

A lényeg: A HDAT2 tesztet végig kellene futtatni, a hibákat feljegyezni (a pendrive-ra ki lehet menteni a logot). Az eredmény alapján lel lehet futtatni az automatikus javítást is. A talált hibák alapján ki lehet mazsolázni, hogy a filesystem struktúrája sérült-e és akkor jöhetnek az okos szoftverek. Nekem egy olyan "Windows nem bootol" hibát sikerült fognom, amikor a paging terület egyetlen szektora nem volt írható.

Sziasztok.

Sorry (vagy söri :P ) , ha nem vág témába.
HDD-knél nekem régebben - ha nem döglöttek meg teljesen - sokszor segített a HDD Regenerator Shell.
Linkóci: http://www.dposoft.net/

Nem data recovery tool, alacsonyabb szint, de talán kapcsolódik.

SSD-ket egy laza mozdulattal vágjuk a veszélyes hulladék dobozba.