Thunderbolt KVM switch

Helló,

Keresnék olyan eszközt, amivel azt lehet csinalni mint egy normál KVM swithcel, csak annyi különbséggel, hogy nem etherneten menjen a dolog, hanem thunderbolt-on. Jó lenne ha olyan user experience lenne mint egy RDP session vagy hasonló (tehát ne böngészőből).

Capture device-okat találtam tonna szám, de azok nem igazán kétirányúak, nem tudok egér/billentyűzetet visszaküldeni (hangról nem is beszélve).

Létezik ilyesmi, egyáltalán, hogy keressek rá?

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 12. 06., k – 18:11

Nem teljesen értem a kvm switch és az ethernet kapcsolatát. A kvm switch az egy képernyő/bill és esetleg más perifériákat tud hozzákapcsolni több számítógéphez lokálisan. 

Valami ip console, távmanagement modulra gondolsz? És hogy jön ehhez a thunderbolt?

De miért kell Thunderbolt-on mennie ennek a dolognak? Valamire kell a sávszélesség és/vagy a vezérelt gépekre is TB csatlakozón szeretnél kapcsolódni?

Én speciel még nem hallottam TB-os KVM-ről, de attól még létezhet. De nagyon érdekel, mit láttál meg a TB csatlakozásban, hogy olyant szeretnél.

Akkor TB "dokkoló" mindkét oldalra és közé klasszikus IP-KVM vagy kisebb távra sima KVM.

Ami TB az drága, így pénzben nem hiszem, hogy néhány port extender meg egy KVM drágább lesz, mintha olyant találsz esetleg ami mindenhol natív TB portos.

Meg szerintem ilyen felhasználás ultra ritka lehet. Kizárólag laptopok szoktak TB/USB-only lenni, azokat meg ritkán fürtözik fel KVM-re (de legalábbis én még sosem találkoztam ilyennel 25+ év alatt).

De hátha segít: itt vannak ilyesmik...

Hát, pedig igény biztos van rá. Mostanában mindenhol divat, hogy saját ultra-secure eszközt adnak és csak arról lehet az adott cég rendszerét elérni. Ha valaki dolgozik 3-4 ilyen nagyvállalatnak, az azt jelenti, hogy van ennyi eszköze...

ha üzleti szériás dell és lenovo laptopokon, nem lehet beaktiválni rajtuk a beépített ip konzolt? aka vPro. Bár nem minden gép/proci támogatja. Már úgy 10 éve tudnak vnc -t os nélkül is, bios kép, távoli média mount, ugyanazt amit a kijelzőn mutat azt tudja tükrözni vnc-n. Tudtomman van ehhez hasonló amd megoldás is, ha a gépben olyan proci van
https://www.youtube.com/watch?v=B_yyifoNaUo

Úgy hálózaton át eléred a többi gépet a saját gépről. Vagy ahogy már írtam másik szálon, nem kell a macbookod hozzá, hanem csak a perifériák és a gépek közé kell valami thuderbolt switch. Úgy a macbookod is csak egy a többi gép mellet, nem őróla nézed a többieket.
És a switchbe egy dongle/dokkoló a perifériák rákötéséhez. TB hubot már láttam, de az egy portból csinál többet, nem tudom switchet árulnak -e. 

Perifériákhoz minimál megoldásként akár ez
https://fcmarket.hu/Atalakitok-adapterek/VCOM-KABEL-ATALAKITO-USB-TYPE-…
vagy drágábban van 2x 4k60Hz támogatós (ha a gép is tudja),
https://aqua.hu/notebook-tartozek/targus-usb-c-dual-hdmi-4k-docking-sta…
az lan-t is ad (rtl usb-lan). 

Lehet túl van gondolva az egész probléma: 
 fogsz egy-egy vcom donglet, bedugsz minden notiba (mac, dell, lenovo) egyet. És annak a hdmi kimenetére és usb portjára kötsz hagyományos hdmi/usb3 kvm switchet és úgy váltogatod köztük a billentyűzeted, egered, usb füles és monitorodat. Lehet ez a legegyszerűbb és legolcsóbb. Ha 4k kijelző kell, akkor drágább dongle / kvm switch kell. Fullhd-ra működhet ez az olcsó dongle. Csak az emlegetett capture meg hasonlók összezavartak minket.

Ha a tápot is ugyanaz a type-c port kellene bevigye, akkor kevés lehet a gyári töltő a donglen át. A vcom 8W-ot von le, a targus 15W-ot. Nálunk egyik dell latitude esetén a gyári 65W tápra már slow chargert írt a donglen át bekötve, így veszünk hozzá utángyártott 90W-ost (valójában 87W-os) 
https://www.notebook-alkatresz.hu/5v-20v-usb-type-c-90w-5v-9v-12v-15v-1…
Ha több töltő port van, vagy hagyományos töltő van hozzá, akkor nincs ilyen gond, nem kell a donglen átvezetni. 

Két portos thunderboltos kvm switchet láttam neten.
https://sabrent.com/products/USB-KCPD

Szerkesztve: 2022. 12. 06., k – 23:09

Első lépésnek azt kell megnézni, hogy amikor a Thunderbolt display átvitel üzemmódba vált, akkor van-e mellette még egy USB csatorna. Ha igen, akkor lehet esély találni ilyet. Pl. a sima USB-C HDMI átviteli üzemmódja ilyen, ott van mellette még egy USB2 kapcsolat. Ugyanígy van DisplayPort alt-mode is USB-C-n, de ott nem emlékszem, hogy van-e mellette USB2.

Másik opció, hogy a Thunderboltot a PCI-Express serializer üzemmódjában használod, és a távoli végén (ahol a display van) egy PCI-Express bővítődobozt teszel le, benne egy USB kártya + egy videókártya. Meg persze a gép oldalán tudnia kell ezeket az OS-nek kezelni, ami ha Macről van szó, nem egyszerű menet.

Nem tudom mennyi a táv, amit át akarsz hidalni, ha befér abba, amit az USB-C tud a HDMI módjában, akkor én ezzel próbálkoznék mert HDMI-s KVM switchet azért lehet találni. Láttam olyan USB-C range extendert is, ami állítólag 4K videót is át tud rajta vinni: https://www1.kramerav.com/Product/TP-580CT

gondolom, hogy van usb, mert a monitorba dugott összes usb-s cucc is megy rendben mindegyik géppel. A táv kb 1-1,5méter. Ugye ezt legegyszerűbben siman RDP-vel meg lehetne oldani, de az le van tiltva...

És minden projecthez mindenki a saját eszközét adja (amiről aztán az ember nem csinál mást, csak be RDP-zik, vagy Citrixezik valahova)

szerintem ott a bibi, hogy tejesen fordítva gondolja a témát. 

Lehet kapni type-c dokkolókat, amin tápot, usb3 hubot, usb-lan adaptert és 1-2 monitort rá lehet kötni egy gépre. Nem is feltétlen thunderbolt, ez usb3 + dp alt mód kombóval is működik megfelelő type-c porton. A képet csak os alól fogja ettől még megkapni, mint plusz kijelző, boot folyamatot nem láthat. Így esetleg az működik, hogy a perifériákat lokálisan több gépre rá tudja kötni egy thunderbolt/type-c switchel. De nem a saját gépén lesz távoli asztal meg hasonló dolgok, mert ez ennek pont a fordítottja.

Ha jól tippelek, akkor eddig talán ip konzolokat ért el, de nincs lan a laptopján csak type-c / thunderbolt és ezért akar valami ilyesmit.

A megoldás meg lehet szimplán egy type-c csatolós usb3-lan dongle vagy ezt adó dongle / dokkoló és akkor simán a régi megoldást használhatja az új laptopjával. Lehet kapni thunderbolt-lan adaptert is, de gondolom nem 10gbps hálózati elérés a cél, felesleges drágítás lenne csak.