Kíméletes SD backup hogyan?

Mediaboxot SD kártyára telepített oprendszerrel használok. Erről az SD kártyáról szeretnék disk image típusú mentést, anélkül, hogy a használaton kívüli területeket is írnám, olvasnám. (32GB-ból kb 1GB használt.) Jó lenne, ha olyan mentés lenne, amit más, eltérő méretű SD kártyára is vissza lehetne tölteni. (Gondolom nem minden 32GB-os SD kártya bájtra ugyanakkora.)

Tehát a dd helyett valamennyivel intelligensebb/művelettakarékosabb SD másolót/image készítőt tudtok ajánlani?

Hozzászólások

Köszönöm, ez elég egyszerűnek és szimpatikusnak tűnt, ki is próbáltam.

A feladatot megoldotta, de csak úgy, hogy volt egy másik SD kártyám, amin már ugyanilyen partíciók voltak, és arra rá tudtam menteni a kimentett adatokat.

Igazából olyan eszközt keresek, ami magát a particiós táblát is le tudja menteni, és visszatöltéskor felülírja a kártya aktuális partíciós tábláját is, persze azt is okosan, ügyelve a méretekre.

Ha jól láttam, a többi ajánlat is fájlrendszer szintű backup/restore eszköz. Lehet ezt valahogy a partíció mentésére is használni, hogy az egész eszközt egy az egyben mentse, azaz maga ismerje fel a, melyik partícióra milyen fájlrendszermentést kell alkalmaznia, és a cél eszközön azt létre is hozza?

A partclone használatát javaslom. Debian része, gondolom más disztrókban is benne van.

Csináld a backupot akármivel. Szerintem az olvasással nem öregíted nagyon az eszközödet. Az írás fáj neki. 

Egyszerű tar-ral mennék neki, zstd-s tömörítéssel. Igaz ez a partíció metaadatait nem menti, de minden mást igen, és nem nehéz visszahúzni. Esetleg dd, de annak valóban hátránya, hogy menti a nem használt területet is, és később kisebb SD kártyára nem tudod ráhúzni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Így van, az nem áll meg hibánál. De az egész partíciót menti, mivel low level szinten kezeli a lemezt, szektoronként, és nem értelmezi rajta a felettes rétegben a fájlrendszert, annak naplóit, fájlokat, mappákat, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

az armbian fele imagek bootolaskor azzal kezdik hogy felhuzzak a kartya teljes meretere a particiot. igy barhova kerulhet adat a kartyan. a proxmox-nak volt valami toolja (vma neven), ami ha ures volt a block (=csupa 0 adat), akkor nem tarolta a 0-kat. igy helyet takaritott meg. meg visszaallaskor kihagyta azon block irasat. tehetsz egy szerencset, hatha ra tudod haxolni a cuccodra a toolt.

en elraknam a base img fajlt + a fajlokat meg barmilyen backup toollal mentenem.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Ha a lustaság fájna... Én file-osan szoktam költöztetni telepített oprendszert az rsync -avxHASX forrás cél módon. Természetesen a particionálás, filerendszer létrehozása előtte kell, de ebben az a szép, hogy más típusú filerendszerre is lehet így költöztetni. Az fstab és a boot környékén lehet, hogy némi módosításra van szükség, de ezek értelemszerűek. Sohase fusson az az oprendszer, amelyikről mentés készül, mert menet közben változhatnak file-ok, s a másolat inkonzisztens lehet.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE