Linux vs. Windows (kis) HDD teszt

Volt itt egy "parázs" vita arról, hogy használhatóbb-e a Linux HDD-ről, mint a Windows.
Hát én megnéztem, egy kisebb teszttel, legalábbis az általam RAM-ból használt rendszerek egy részénél, MX Linux (Debian 11, Xfce) kontra W7 32bit, W10 64bit, W11.
 

Mentségemre szóljon, hogy az összes rendszer ill. kiegészítőik átmásolása SSD-ről a HDD-re kb. 10 perc volt (SSTR-el együtt :D). (A HDD egy 500GB, 7200rpm, WDC WD5000BPKT-00PK4T0 notebook vinyó, a gép egy 10 éves Dell Inspiron 5520 noti, Intel Core i5-3210M CPU, 8 GB RAM.)
A HDD-n NTFS van, az összes cucc, kb. 15GB helyet foglal tesztvideóstul, mindenestül, na és az SSTR ebből 2,3 GB, és nincs is rá szükség. ;) 

Pár dolog: a rendszerek kb. hasonló elemeket tartalmaztak mindig is (Chromium ugyanúgy beállírva, és minden rendszeren ramba cachel), mpv, yt-dl, FBReader, Popcorn. Mindegyik Winen ugyanaz az Office2007 fut, linuxon egy LibreOffice appimage-et teszteltem.
A Winek 2,5-3,5 GB-os VHD-kben vannak, RAM-ból futásra "optimalizálva", vírusírtó, Windows update eltávolítva, nincs "előtöltés", winsxs, meg ilyenek, a VHD-boot 4 CPU-ra állítva (ésatöbbi).
Az MX meg tömörített squasfsben, ~1,8 GB tömörítetlenül.
Minden rendszernek van összetevője ami HDD-ről futott, pl. a Chromium linuxon egy xz-vel tömörített squasfs image, Windowson egy kisebb VHD fájlból megy, ami tele van mindenféle egyéb appokkal is.

Ergó szépen beállítva mind, ahogy szeretem, szóval kb. azonnal látom, hogy mi és hol nem úgy fut, ahogy megszoktam. :)
Természetesen RAM-ból is futtattam mindet, gyakorlatilag lényegtelen a különbség időben a RAM-ba töltések közt, a HDD-ről futó részek sem okoznak komolyabb lassulást.
Természetesen mnden rendszer alapból fut "nem RAM -ból is", szóval csak a bootmenüben kellett váltanom a nem RAM-ból való induláshoz.

Konklúzió: simán használható mindegyik rendszerem HDD-ről. A winek közül egyedül a W11 bootideje szörnyű, 3x lassabb minden egyéb rendszernél, amik ~30 sec körül bootolnak be. A winek látványosan szörnyű lemezcache-e miatt minden első programindítás lassú, de utána már nincs gond (ez ugye RAM-ból futva SSD-n nem jelentkezik ennyire.).
Nyilván a reszponzivitás kicsit szubjektív, RAM-ból futásnál a linux szvsz. 5-10 százalékkal reszponzívabb, HDD-ről ez tovább nő, szerintem kb. min. 20%-ra.
A linuxon gyakorlatilag alig érezhető, hogy HDD-ről fut, a Wineknél is csak a használat elején, de akkor nagyon feltűnően. De mivel én napokig, néha hetekig csak altatom a gépet, ezért nem lenne különösebben zavaró az első pár perc, szóval nem különösebben izgatna, ha HDD-ről menne gép holnaptól. Pláne, ha RAM-ból, akkor meg fel se tűnne, mivel a Wineket amúgy sem használom! :D (Jó, amikor ~3GB-os Android image fájlokat kellene basztatni, az nyűgös lenne, de az meg lehetne akár az ODD-s keretben lévő SSD-n is! :D)

Nyilván lehet mondani, hogy ez nem átlagos használat, de azt tesztelje az, aki azt használ!4!
(Videót csak min. 2 üveg min. 0,7 literes Jack Daniel's-ért lennék hajlandó csinálni!)

Hozzászólások

Te legalább vetted a fáradtságot és utána jártál! Nem csak beböffentesz valamit.

A linuxon gyakorlatilag alig érezhető, hogy HDD-ről fut, a Wineknél is csak a használat elején, de akkor nagyon feltűnően.

Köszi, hogy méréssel is alátámasztottad, amit mondtam, én lusta voltam mérni. :)

Futtatható persze, de csak addig míg valami mást nem csinál.

A frissítés egy katasztrófa Windows-on lemezzel. SSD-vel sem mindíg sima ügy. A Linux sokkal light-osabb.

Ez mondjuk teljesen jogos, standard esetben gondolom, beleőrülnék egy frissítésbe Winen lemezről, de írtam, hogy le van gyalulva az update szinte teljesen ezekről, az update servicék letiltva, host fájlban megpróbáltam kilőni amit lehetett, van amelyiből még *wsu*-szerű fájlokat is nyírtam. Ettől függetlenül még mindig próbálkozott valamelyik, legalábbis a Temp-ben találtam nyomokat, de 4-5 próbálkozás után feladta. :D Persze ha telepítene valamit, az rebootkor már nincs, szóval na. ;) Ez hobbi RAM-boot project lett, bár igazából a VHD mérete átalakítható bármekkorára, szóval sima nem RAM-bootként használva szinte mindenre használható, van amelyiken még az update is menne ha visszaállítanám.