Mennyi az annyi?

Sziasztok!

Tudom az unalomig beszéltük már az ár és fizetések témát, de most ebben a "mesterséges" helyzetben, szeretném megtudni mik a reális piaci árak különböző it munkákra.

Sajnos mindenki mindenhol csak emel... Ma egy fodrász 2 óra munkára 30.e ft-ot kért (benne a festék, haj kence stb. alapanyag) páromtól amihez nem hiszem egyetemet végzett. Nem bántásból írom, csak akkor az IT emberek, hol lőjék be díjazásukat főleg ha jó pár évig tanulták is a szakmát? Pl. jön egy dikicsező segéd a burkoló mellé és napi 30 ezret kér...

Milyen munkára mennyit kértek? pl. telepítés, hálózat építés netán programozás. köszi

Kicsit kezdem úgy érezni, hogy a szakmai megbecsülés a béka segge alatt van, az emberek hamarabb fizetnek olyan munkát aminek azonnali látszata van.

Hozzászólások

Hát, a reális ár IT munkára kb. 2.000 - 100.000 forint óránként, de ebből is ki lehet extrém esetben lógni.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

ismert magyar ceg, akkoriba nem is nagyon volt mas cisco partner Mo-n szerintem. mind1 milyen munkara, ennyi az oradij/fo.

160 oraval felszorozni nincs semmi ertelme, mivel az ilyen cegek/emberek nem dolgoznak napi 8 oraban folyamatosan, csak ha epp van megrendeles (ugyfel aki kifizeti).

amugy ismerek olyan cisco mernokot, akinek sajat repulogepe van, azzal megy eu-ban egyik ugyfeltol a masikig... de ez mar 2020, nem 2001.

na de itt pont az volt a kérdés, hogy ez vmi sztár-problémamegoldó, aki hetente kimegy 1-2 max 3 ügyfélhez azzal az óradíjjal, ami közvetlen az ő zsebébe vándorol mert egyéni vállalkozó. Vagy ő csak egy alkalmazott akit küldözgetnek jobbra balra, de van fölötte 1 munkaadója és az nyeli le a pénzt amiből a faszit fizeti általányban stb. Szóval nem mindegy, milyen konstrukcióban volt ez a dolog.

> ő zsebébe vándorol mert egyéni vállalkozó

de a vallalkozonak se vandorol a zsebebe a teljes osszeg! a vallalkozas szamlajara vandorol, ahonnan kifizeti a koltsegeit (sajat munkaeszkoz, utazas, rezsi etc) es az adot. aztan marad valamennyi.

ha meg alkalmazott, akkor lehet hogy megszivja mert a ceg 10x annyit keres rajta, mint az o fizetese, de viszont ha meg nincs semmi munka o akkor is megkapja a fizut, nem hal ehen. plusz nem neki kell fizetnie a munkaeszkozt konyvelot etc.

senki sem vitatta, hogy megeri... a kerdes, hogy milyen aron?

vallalkozokent nincs betegseg, nincs szabadsag, nincs szabadido se, ha epp munka van akkor munka van. minden felelosseg a tied. aztan vagy a felet befizeted adoba, vagy adooptimalizalsz de akkor nem lesz egy nyugodt ejszakad se, mikor tori rad az ajtot a nav. fiatalon meg ez elmegy, de egy ido utan mar rajon az ember, hogy a penz nem boldogit...

Mert hiaba er X-et a tudasod, ha valaki olyannak van ra szuksege, aki rajtad csak X/4 penzt tud csinalni.

Ha kifizeti az X-et, akkor nekem mindegy, hogy ő ezzel mennyi pénzt keres, az ő dolga. Ha nem tudja kifizetni az X-et, csak X/4-et és nincs más ügyfelem és nincs más bevételi lábam, amire koncentrálni tudok, akkor bizony X/4 pénz lesz ebből, mert az is jobb, mint a 0 pénz. Ha van más ügyfelem, aki kifizeti az X-et, akkor meg nyilván nem fogok dolgozni olyannak, aki ennek a negyedét tudja fizetni, mert nem egy ligában játszunk.

Ott inkabb a szovjet "bizottsagelmelet" szokott elojonni. "Ha valamire azt akarod, hogy ne legyen elintezve, hozz letre ra egy bizottsagot"

Es ott "bizottsag" jellegu burokratikus gondolatok mennek a megtartando emberek es az uj emberek fizetesi budgetenek meghatarozasakor. "Beszeltem Belaval, azt mondta beszel Jozsival es megprobalja neked kialkudni a +15%-ot". Aztan felvesznek a piacnak megfeleloen valakit 30%-kal tobb kezdofizuert, mert a Talent Aquisition megmondta hogy olcsobban ezt senki nem vallalta.

Ha mar uzemeltetes: furcsan alakult, hogy a leginkabb bizalmi allas (devops) kevesebbet fizet, mint a frontenden rajzolgatas, pedig utobbi munkat tok mindegy ki mennyi ideig csinalja, elobbinel meg tenyleg jo, ha evekig vagy evtizedekig meg tudnak tartani valaki jot.

mer a színes szagos gombokat látja a vak is.

a rendszer meg rotyogjon évekig ,és ha jól csinálod kb sosincs semmi gond. de akkor meg minek fizessenek? a semmi munkára? ezt tényleg nem fogja egyik manaHer se felfogni... :) így színes szagos gombokat rajzolgatok. pedig máshoz értek, mást szeretek csinálni de ez munka. teszem amiért a legtöbbet fizetik. prosti vagyok.

Ez igaz, akkor ha nagyon kell a melo.

Ha annyi a megkereses, hogy ugyse gyozod es/vagy nem akarsz annyira dolgozni mert van anelkul is eleg penzed, akkor:

kerj annyit, amennyit NEKED meger a munka. amennyiert szivesen vegezned. aztan vagy megrendelik, vagy nem. amugy meglepo modon altalaban igen... pedig nem 1x volt hogy direkt tobbszoros szamot mondtam, mert nagyon nem akartam akkor es/vagy ott dolgozni, de igy is kertek...

az emberek hamarabb fizetnek olyan munkát aminek azonnali látszata van

szerintem ez eddig is így volt, mert "te csak a gépet nyomkodod az meg nem munka" ugye...

Kb 2 hete elvittem a kocsimat a Mazda szervízbe, ahol bruttó ~28 000Ft-t fizettem azért, h balra indexelésnél ne berregje a vontató can-vezérlő reléje.
Mint utólag kiderült, kicserélték a vonóhorog melletti elektromos csatlakozót. 3500+áfa volt a csatlakozó, a többi 1 óra munkadíj. Kecskeméten, nem Bp-en (ahol ~20%-al drágábban dolgoztak haveromnak szintén Mazdán).

Mi ebből a konklúzió? Hülyék vagyunk, hogy számítástechnikai szakmunkát (és most nem UTP kábelhúzásról beszélek) végzünk 10-12e+áfa alatt!

Annyit kérj amennyit kifizetnek? Mivel itt is random sz.pások lehetnek (és jellemzően vannak is) a korrektség jegyében annyit tudok tenni, hogy maximálom az adott "projekt" összegét. Pl 3-4 óra, de 60 000Ft-nál többet akkor sem fogsz fizetni, ha csak 12 óra alatt sikerült megoldanunk...

de a code coolos majmok meg bevállalják. persze sose készül el és az is szarul. de ezek az idióták a túloldalon meg csak az óradíjat nézik. hát lehet ám ehhez is alkalmazkodni. vállalja be egy közepes melót közepes pénzért. és reggel 8-9 között megcsinálod a napi kvótát, 9-kor elmész a dailyre, aztán szabad a napod...

de a code coolos majmok meg bevállalják

No igen. Ilyenkor megkérdezem, hogy a féket is olyannal csináltatja meg a kocsiján aki a legolcsóbb árat adja?
Ha igen, akkor már csak egyet kérdezek: backup van-e :-)

ps: de akár lehetne azt is csinálni, mint a F.book: nem kérek -nyíltan- pénzt, majd az "adataival" "jól lakok"...

Miert gondolod, hogy egy szakmat nem kell evekig tanulni csak azert mert nem kell hozza egyetem?

Semennyit, nincsenek ilyen jellegű munkáim, mondjuk cserében nagyon szeretném, ha lennének. :)

wpeople = átérzem a 28e.ft-os felszisszenésed. Én magam példáján akárhogy számoltam a fodrász 10e ft/órában végezte el a melóját. És persze sorok voltak ott is. 3 férfi embert 6e. ft ért vágott le 25perc alatt.

Bezzeg ha én 2-3000ft/órát kérek már felszisszennek. Ebbe benne lehet: mikrotik config, php-sql programozás, hardware-es munkák, vagy géptelepítés stb.

Illetve a legjobb mikor vesznek egy jó drága eszközt de arra kb az eszköz árának 3%-át sem fizetné meg, hogy beszereljem, konfiguráljam. 300.eft switch-re 4ezret sajnál hogy belövöd stb. A szakma igen erősen szét van darabolva.

Az a baj, hogy olyan ligában játszol, ahol sok a vérpistike és ezért nagy a verseny, a többségnek ennyi is elég, a minőséget pedig nem fizetik meg. Ne várd, hogy majd azok fogják önként nagyra nyitni a pénztárcájukat, akik egészen eddig minden egyes fillért egyenként megbasztak. Lépj feljebbi ligába, hagyd meg ezt a területet vérpistikéknek, foglalkozz egyvalamivel, legyél benne jó és válogasd meg az ügyfeleidet.

Annyit kérj, amivel két év múlva is boldog leszel, mert az első két évben úgysem kapsz fizetésemelést, és két év után nem gáz váltani.