Samsung Pro 1TB M.2 NVMe SSD szerverbe

Fórumok

Sziasztok! 

Használ valaki M.2 PCIe NMVe SSD-t szerverbe? Ha igen milyen tipust és miben, mik a tapasztalatok?

DELL/HP torony szerverhez létezik kártya, ami támogatja ezeket? A DELL BOSS kártyával úgy láttam csak SATA M.2 SSD-t fogad.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 06. 07., k – 14:37

Ha nem arról akarsz bootolni bármilyen random (kínai) M.2/PCI-Express vagy akár U.2/PCI-Express átalakítóval menni fog, én használok így M.2 és U.2 nvme-ket desktop gépben is.

kedz

A Dell saját PCI-e NVMe SSD-jét de az is M2-es SSD egy PCI-e kártyába dugva. Az NVMe raid kezelése alapvetően felejtős, de ha már szerver akkor SAS.

Nézd meg a Datacenter kivitelt, azt hiszem az P9A3 típussal fut. SSD-nél a power loss protection, és a szerverbarát firmware szokott lenni a bónusz, és árban nem annyival vészesebb.

Speciel még pont ilyet nem vettem, ezért is csak tippeltem a típust, de az egyéb szériákat Axico -éktól szoktam venni. Érdemes ajánlatot kérni tőlük, aztán meglátod, hogy neked mennyire megfelelő. Ha beérik az nvme szerver ősszel, akkor abban lehet ilyen lesz U.2-es kivitelben.

Mi (előlapi hot-swap) helytakarékossági okokból Dell R630-ba tettünk kutya közönséges, szerverenként kettő darab, párezer Ft-os Axagon (valami magyar cég egyébként) PCI-e kártyát, amin (kártyánként) 1x M.2 NVMe PCIe 3.0x4 és 1x M.2 SATA 6 Gbps helyek vannak (akár 22110 méretig mindkettő).
A két kártyáról a SATA csatolós M.2-k be vannak kábellel kötve az alaplap SATA portjaira (boot meghajtónak tükörben; nincs a kártyán SATA vezérlő, csak SATA csatlakozóra "alakít" M.2-ről), az NVMe kártyákat meg úgy ahogy vannak látja az (Linux) OS (ez a szerver nem tud rendszert tölteni NVMe meghajtóról).

Nyilván ha elromlik bármelyik M.2 meghajtó, macerásabb cserélni, mint a hot-swap helyen lévő meghajtókat, de így megmaradt nagy kapacitású meghajtóknak mind a 10 előlapi SFF hely, és lett eléggé gyors NVMe meghajtónk cache célokra (amit aztán mégsem használtunk fel... :-). Ez egy fokkal azért jobb, mint sima 2.5" SSD-ket bebuherálni az 1U szerverbe belülre boot meghajtónak... Ha meg NVMe sebesség kell valamire, de kis pénzből, akkor nem mindenkinek kifizethető út az U.2 SSF helyekkel rendelkező szerver.

Nyilván az ilyen buher megoldások használhatósága a feladattól és az elvárt megbízhatóság/rendlekezésre állás/elfogadható állásidő paraméterektől erősen függ. Ez egy HA klaszter, nem jelent gondot, ha le kell valamelyik gépet állítani elromlott belső SSD csere miatt.

A Dell BOSS kártyák pedig kifejezetten boot meghajtónak vannak kitalálva (a régi, tükrözött SD kártyás boot megoldás helyére, az egyre növekvő írási igényú OS-ek miatt), és leginkább a gyári eredeti 120 vagy 240 GB-os (egyébként valóban SATA) SSD meghajtókkal szeretnek a jól működni. Boot meghajtónak helytakarékosan teljesen jók (van ügyfelünknél szerverben üzemben évek óta, semmi gond nincs vele), és már használtan is lehet találni tök elfogadható áron.

Az M.2 formátum alapból nem hot-swap képességú csatoló, (többek között) erre jött létre az U.2 formátum, de az ugyan olyan SFF (2.5" hot swap) méret, mint a normál SATA/SAS meghajtóké (azokkal kompatibilis is, ha a vezérlő kártya olyan). Emiatt viszont fizikailag nem férne el egy darab sem egy PCI-e slot méretben, nem még kettő.