tozsdei agymeneseim #3: hogyan keress penzt amikor panikol mindenki

a legtobben (remelem) kenyelmesen ulnek az ETF portfoliojukon, es tovabbra is csak DCAznak, es nem adtak el. jol tettek, es csak igy tovabb! ezt javasoltam minden kockazatkerulo baratomnak. ez a blog post most a YOLO menten szol, hiszen mar kiveseztuk tobbszor, hogy *sok* penzt nem lehet keresni fizu DCA-zasabol indexbe. kellemes, kenyelmes eletet igen, sok penzt: nem.

en eladtam lakasvasarlas miatt a portfoliom nagy reszet (errol majd lesz kulon post ha mar felkerult az i-re a pont a kozjegyzonel), de maradt egy keves, amivel probalok penzt keresni.

az elmult hetek egyik bevalt YOLO-jarol irnek, es erdekelne, hogy ki mit csinal ;-)

a keplet egyszeru: feltetelezzuk[1], hogy az emberek tobbsege egy tobb napos piaci eses aljan vesz PUT-ot. mivel esik a piac, a PUT-ok ara az egekben.

egy hetes opciokon van a legtobb nyereseg[2], de en kenyelmesen ki szoktam varni amig jon a panikhangulat a piacra. heti egy ilyenen mar jol lehet keresni. ilyenkor nincs mas dolgunk, mint ehsegunknek es rizikovallalasunknak, na meg a buying powerunknek megfeleloen kinezunk egy csinos strikeot a legkozelebbi pentekre, es eladjuk ra a PUT-ot.

ha jol megy (es az esetek nagy reszeben jol fog menni): szombat reggelre lejar az opcio, es ingyen penz.

ha rosszul valasztottunk, es nagyon ellenunk megy (mert nem sikerult a csucs "kozeleben" eladnunk), akkor pedig kirollozzuk (IB tamogatja egy tranzakcioban): visszavesszuk a penteki opcionkat, es eladjuk jovohet pentekre. ha idoben elkapjuk akkor a strikeunkon sem kell sokat valtoztatni, ha nem sikerul idoben, akkor pedig azzal tudjuk kompenzalni, hogy kesobbre adjuk el.

eladott callokkal ellentetben itt mindenkepp van alja, hiszen tudjuk, hogy 0 ala nem mehet; plusz erdemes nem jatekcegekkel megcsinalni ezt, ahol ossze-vissza mehet az arfolyam, vagy fillerekert megy az opcio.

 

ket legutolso trade [3]:

penteken eladtam most pentekre AMD 81P-bol 10 darab contractot 970 dollarert (-6.94 commission). ez ma +87%-ban van, 13-14 centet er darabja, azaz az egesz <140 dollart. nem realizalt nyereseg: 832 dollar

tegnap eladtam AMZN 2000P-t pentekre 2370 dollarert (-1.1 dollar commission). ez ma +81%-ban van, 4.2-4.45 dollar korul van egy contract, azaz <445 dollart er. nem realizalt nyereseg: 1925 dollar

 

nem tudom, lesz-e pentekig meg jo oppo, ha igen, ki fogom hasznalni. de egy hetre 3340 dollar nem rossz. gondolatebreszto masnak is :)

 

tldr: amikor mindenki panikol es mar a teljes redditre postoljak a mindenfele onsegito telefonszamokat, adj el putot meg 5-10%-al ala a legkozelebbi pentekre

 

[1]: nem kell feltetelezni, az osszes ide vonatkozo elemzoi grafikonon jol latszik, hogy a retail mindig rosszkor vesz PUT-ot. nekik rossz = nekunk jo.
[2]: csutortok nyitas utan fel oraval erdemes rollozni, lasd *YLD (QYLD pl) prospektus, es ide vonatkozo irodalom, de ennyire nem muszaj maximalistanak lennunk
[3]: a 10 darab AMD opciohoz 8365 dollarnyi, az AMZN opciohoz 35220 dollarnyi maintenance margin szukseges, tehat osszesen ~44k eleg.

Hozzászólások

Wow. Milyen platformon műveled ezeket?

Gábriel Ákos

Én még ülök az ETF-eket és írom ki rájuk a covered callokat. De nem hoz annyit, mint a put.

Ez a put módszer se rossz, kivéve, ha jön egy tényleg nagy bezuhanás. De úgy tűnik, hogy egyelőre lassan zuhan minden, és néha még pár zöld nap is befigyel.

ha jól rémlik, kriptó portfoliód is van. Azzal is kereskedsz? vagy hodl üzemmódban vagy? Tudnád esetleg a #4 tözsdei agymenést erről írni? Szerintem sokunkat érdekelne!

Szerkesztve: 2022. 05. 26., cs – 08:44

A pénz szívódik szépen vissza a magas kamatoknak köszönhetően. Lassú erodációt kellene ez jelentsen, de én már nem merek kijelenteni semmit. Bármit ír a tankönyv, jön egy állami transzfer és hopp.

 

A DCA nem arra, jó, hogy a végén egy indexnek megfelelő eredményt érjünk el sokkal több munkával és költséggel?

a retail mindig rosszkor vesz PUT-ot

a retail mindig rosszkor vesz ~mindent :)

(subscribe)

AMZN put +97% unrealised P&L, jelenlegi erteke 75 dollar, mai P&L 427 dollar
AMD put +99% unrealised P&L, jelenlegi erteke 1 dollar, mai P&L 166 dollar

ahogy varhato volt, le is jart mindketto, tehat a teljes eladott ar nalam maradt.