Leállíthatja-e az Apple egy szolgáltatását?

A Chernyshov, Lukoyanov & Partners ügyvédi iroda szerint az Apple megsértette az orosz fogyasztók jogait, miután március 1-jén korlátozta az Apple Pay szolgáltatásának használatát, követve a nyugati vállalatok sorát, akik léptek az orosz támadás hírére.

Az ügyvédi iroda szerint az Apple döntése korlátozza a helyi piacon értékesített készülékeinek funkcionalitását, ezáltal csökkentve azok értékét. A kereset, amelyet egy moszkvai bírósághoz nyújtottak be, 90 millió rubel kártérítést követel és kérik az Apple-től, hogy indítsa újra az Apple Pay szolgáltatást az orosz felhasználók számára.

 

Tehát a kérdés: egy cég leállíthatja-e azt az általa nyújtott szolgáltatást, ami az általa már értékesített készülék/szoftver csomag része, csak azért mert morálisan ezt így érzi helyesnek ( nem műszaki, szoftver stb. okból ).

Hozzászólások

nemreg volt olyan, hogy valamelyik (talan samsung?) nagy tv gyarto leallitotta a beepitett skype app mukodeset, es ezen haborogtak sokan, hogy pl. amiatt vettek azt a keszuleket, es most nem tudjak hasznalni...

az apple pay amugy is egy lehetoseg volt mindig, es nem minden orszag nem minden bankjaval mukodik. ha mondjuk a cib vagy erste megszuntetne nalunk az apple payt akkor mi van?

Ha én azért veszek iphone-t mert működik az apple pay, és a vásárláskor működött, és azóta nem történt elháríthatatlan külső akadály, erre mi a válasz? Persze leállíthatja, de akkor fizesse ki az okozott kárt. A leállítás egyértelműen az Apple-nek felróható okból történt.

A leállítás egyértelműen az Apple-nek felróható okból történt.

Semmi koze a penzugyi szankciokhoz? Az Apple Pay hirtelen atallt rubel alapu elszamolasra es kizarolag az orosz belso banki halozaton kommunikal, ennek ellenere megis lekapcsoltak?

Persze leállíthatja, de akkor fizesse ki az okozott kárt.

Szerintem ez nekik is kart okoz amugy, de ez csak feltetelezes. Gondolom nem ingyen adjak a bankoknak a szolgaltatast.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Meg a Samsung kivette a youtube-ot, pont ami az okos tv-k egyik értelmét adta.

Meg pár év után egy szállodában telepített 60db okos TV egycsapásra trágyahalommá vált, amikor lekapcsolták a mögötte lévő szolgáltatást. Oké, TV-t tudtál nézni, de kicsit több minden volt köré építve pont az appok miatt. Gyanítom, ha tudta volna a megrendelő, vett volna inkább egyszerűbb TV-t.

úgy amúgy nekem nem fér bele a fejembe, ez a mentalitás, miért gondolják úgy az emberek, hogy majd a tv kvázi számítógépként fog működni. értem, hogy a reklámokkal át vannak verve, de könyörgöm, lehet gondolkozni, tudatosan vásárolni, és nem elvárni egy eszköztől amire hosszútávon nem alkalmas.

értem, hogy kb 10 évvel ezelőtt, amikor a smart matrica újdonság volt, minden bitnyi szoftvert egy tévén nagyítóval nézett az ember, hogy majd ebből vajh mi lesz. de hát kiderült, hogy nem túl sok, a kijelzők nagyjából kijelzők maradtak.

nagyjából 5 perc utánanézéssel tudhatja egy megrendelő, hogy max egy pár évig van jó szoftver egy-egy tévén, az is csak épphogy.

Hogy jogilag rendben van-e a leállítás, arról fogalmam sincs, soha nem olvasok EULA-kat, az Apple Pay-ét meg meg annyira se.

Azt se gondolom, hogy az Applet bármilyen formában a moralitás vezérelné.

De úgy általában a kérdésre a válasz szerintem igen.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Ha egy ország dönthet úgy, hogy lerohan egy másikat, akkor miért ne vonulhatna ki bármelyik cég bárhonnan? Teljesen idióta dolog a háború árnyékában ezeken gondolkozni, mert nyilván nem a törvények által kikövezett úton mozgunk. Kb. olyan horderejű, mintha a kartell szitává lőne egy iskolás osztályt, és azt vizsgálnánk, hogy Béluska szabályt sértett-e, amikor menekülés közben szétnézés nélkül szaladt át az úton.

Nem sokat olvastam / hallottam erről a tűzről, csak tegnap valahol annyit, hogy ismeretlen okból keletkezett, de a nyilatkozó szakértő azt feltételezte, hogy ukrán vagy ukrán párti szabotőrök hajtották végre ezt és valami 4-5 hasonló akciót különböző helyeket Oroszországban.

Ha ez a videó tényleg ott készült és tényleg ukrán helikopterek vannak rajta, akkor bennem az a kérdés merül fel, hogy hogy a csipába tudtak berepülni kb. 100 km-t Oroszország légterébe egy háború közepén (feltételezem, hogy van elég radar, légvédelem, vadászgép az orosz oldalon). És ha esetleg tényleg ukrán katonák voltak, akkor Ukrajna miért nem állt elő ezzel (miközben mindenféle más esemént, ami jó fényt vet rájuk, kommunikálnak erősen).

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerkesztve: 2022. 04. 30., szo – 12:52

Szerintem simán. Minden joga van azt csinálni amit akar. Egy ekkora cégnél semmi akadálya. Az apple-nek meg még különösebben joga azt csinálni amit akar. Ilyenkor húzódik le remélhetőleg a zöldhályog a tényleg bolond fanatikusaik szeme elöl.

Amúgy van pár ezer oldalnyi Terms&Conditions, License Agreement, és más nevű jogi szarság, amit elédtol első bekapcsolaskor, és addig nem léphetsz tovább amíg el nem fogadod. Élő halandó nornál ember egyet el nem olvasott elejétől a végéig. Te sem, mondhatsz akármit. Az a szép benne, hogy ha neadj isten rászántál volna 1 hetet és végigolvasod, akkor sem fogod érteni a 90%-át úgy, ahogy a céges jogászok szerint értelmezendő. Illetve az sem biztos h. laikus nem jigászvégzettségű egyszerű halandóként azt a dokumentet olvastad el, ami ténylegesen rád vonatkozik, és nem valami mást. Illetve az aduász, amikor keresztbekasul körbehivatkoznak a dokumentek egymásra.

Pl. https://www.apple.com/legal/sla/

Az ios15 software license agreement "csak" 528 oldal.

Valszeg nem is annyira a cég mérete a döntő, egész egyszerűen a készülék megvásárlásával a vásárló csupán jogot szerez az éppen aktuális szolgáltatáscsomag használatára. A gyártó pedig fenntartja magának a jogot arra, hogy bármikor kivezesse az aktuális szolgáltatásokat, vagy változtasson azok működésén, elérésén. Ennyike.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Jogilag problémás ez a szolgáltatásleállítás, mert a céges ÁSZF-ek szerint egyenlően kell kezelni minden ügyfelet. Viszont ez az orosz-fehérorosz korlátozás egy különleges eset, és nem hinném, hogy bármelyik nyugati bíróság helyt adna egy ilyen keresetnek, főleg, hogy minden cég által bevett gyakorlat ez, amit egyébként egyes államok törvényei és a nemzetközi jog is alátámaszthat, attól függően, hogy melyik országban, és melyik nemzetközi szervezetben mit szavaztak meg erre.

Szépen korlátozzanak csak mindent, az oroszok meg legyenek boldogok a vezérükkel. Csak az a kár, hogy ezek az embargós intézkedések eddig nem sokat értek, mármint az orosz gazdaságot padlóra küldték, de az oroszokat látszólag ez nem zavarja, továbbra is jól elvannak, víg háborúzgatás, lassan győzelmi mámor, ezt élvezzék helyette.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Igen, de itt nem M.o.-ról van szó. Gondolom az Apple-nél is lehet valami ilyen szabályzat, nem néztem meg, és nemzetközi vonatkoztatásai is lehetnek. Félre ne érts, én nem támogatom ezt az orosz pert, mert technikailag igazuk van, perelhető, de erkölcsileg meg egy ukrán hol pereljen, aki arra ébred, hogy a feje fölül szétlőtték a házát, meg odaveszett mindene, amiért egy egész életen át dolgozott? Mert ott is egyenlően kéne kezelni embereket, meg nem gyarmatosítani a 21. században, és mégis ez van, akkor meg fizessék meg az árát. Ez a minimum, hogy nem fognak rágottalma péjezni, meg szifonozgatni. Itt annak örüljenek, hogy nem lett még 3. világháború. Igazából én az állami törvényhozásokban jogszabályilag engedélyezném, hogy az oroszok az egész jogrendszerből ki legyenek zárva, se perindítási jog, se semmilyen más intézkedést ne kérhessen. Otthon elpereskedhet, saját magában, orosz bíróságokon, ahol meg is fogják nekik ítélni, és lesz egy papírja, amivel a valagát kitörölheti, mert sehol nem fog tudni neki érvényt szerezni a saját területükön kívül.

Erre most oda kell figyelni, nehogy kedvező precedens legyen az oroszoknak. Mert ez egy annyira egyértelmű helyzet, mikor még a globálisan szemét Apple is lemondott a profitjáról, helyesen cselekedve, pedig ők aztán olyan pénzéhesek, hogy 5 dollárért az anyjukat is eladnák.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2022. 05. 02., h – 11:50

En az Apple helyeben megalapitanam a San Franciscoi szekhelyu Szotyinka Inc. nevu bankot (egy fiokkal ott), az elegedetlen ugyfelek ott nyirhatnak egy tokmag es egy dollar szamlat (szemelyes jelenlet kell persze). Miutan ez megvan a vasarlas helyen az Apple visszeveszi a telefont. Az ellenerteket dollarban utalja a ceg a Szotyinka Inc.-nel, ahol tokmagra konvertaljak (for a little fee), es akkor az ugyfel ujfent szemelyesen befaradhat atvenni a tokmagot.

Hogy ezek utan az USA tokmagkivitelre egy 80%-os dollarban megfizetendo vedovamot dobna, az mar csak a kulonleges katonai hadmuveletek idejen bekovetkezo veletlenek soraban egy ujabb.

"ami az általa már értékesített készülék/szoftver csomag része" - biztos, hogy része, vagy csak szükséges a teljes funkcionalitáshoz?

Szerintem is pont ez az egész mobilos átbaszósdi lényege: a paraszt csak vasat vesz, a minimálisan szükséges szoftverrel együtt (OS).

Minden más az jutalomfalatka, azokra semmi garancia nincs. Pl. a parasztka csinál valami csínytevékenységet online, cserébe a kápóvendor letiltja az accountját - máris nem tudja ezeket használni, pedig a hardver továbbra is a tulajdona. És ha a vendornak olyan kedve van, akkor annyira letiltja a parasztka accountját, hogy másik névvel regisztrálva se engedi vissza ugyanazt a hardvert a rendszerébe. Megteheti? Persze.

Viszont az extra szolgáltatások nélkül teljesen irreális a hardver árazása, az sem véletlen, hogy az MS szarjai megbuktak: nem a hardver volt szar, hanem az extra szolgáltatások nem voltak elég vonzóak.

Perste, hogy leállíthatja. A korpokráciában a hatalom a Cégeké.

Szerkesztve: 2022. 05. 10., k – 18:26

Szerintem nem kötelezhetsz egyetlen céget sem, hogy egy adott szolgáltatást kínáljon az országodban.

Más kérdés, hogy az ilyen lépéseik milyen hatással lehetnek a későbbi versenyellenes vizsgálatokra.