Megszűnik a 'Z' betű az EU-ban az orosz agresszióra adott válaszként

Fórumok

Nagy többséggel elfogadta az EP Victoria Nuland javaslatát. 2022. 04. 01-től törlik a Z betűt a latin abc-ből az Európai Unió területén, az Ukrajna ellen indított orosz agresszióra adott válaszcsomag részeként. A hátáridő után a Z betű használata tiltott önkényuralmi jelképnek fog minősülni, amely 3 év szabadságvesztéssel és 10 ezer euró pénzbüntetéssel sújtható elkövetett karakterenként*

A nevezett határidő után az ukrán néppel érzett szolidaritás jeleként, az ukrán abc megfelelő З karakterét kell majd kötelező jelleggel használni az EU területén a törvényen kívül helyezett Z karakter helyett. A fontkészletek átállításáig használható lesz a ukrán З betűvel megjelenésre megegyező 3 számjegy is. 

A korábban kinyomtatott könyveket, jegyzeteket, újságokat és más tiltott Z betűt tartalmazó kiadványt európai hőerőművekben fogják megsemmisíteni Európai uniószerte. A kötelező könyvleadás határidejéről későbbiekben fog dönteni az EP. 

 

*az euró árfolyamának jelentős esése esetén a büntetés összegét az ítélethozatalkor érvényes 5,5 uncia arany értékének megfelelően kell meghatározni.

Hozzászólások

Az előkészítés során kikérték az EMMI szakértőinek véleményét, tekintettel arra, hogy náluk nagy hagyománya van az ilyesminek, ők egészen komoly szótárat állítottak már össze a munkatársaik számára az ajánlott és nem használható (értsd: tiltott) szavakból.

https://hvg.hu/itthon/20150218_Tilos_kimondani_az_Emmiben_hogy_szegenyek

index.hu/documents/belfold/emmiszotar.pdf

Az nem országos szintű. Ilyen régóta van mindenhol. Az MTV music tévénél is tilos kimondani bizonyos szavakat vagy Disneynél. Egy időben tilos volt FankaDeli klippeket leadni, meglehetősen kicsinyes és nevetséges indokok miatt. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Friss hír: fedett sportlétesítményekben (ez EMMI-kompatibilis kifejezés) fog megtörténni a könyvek megsemmisítése, a végrehajtás felügyeletét maga Dúró Dóra vállalta, az ő javaslatára egyébként megváltoztatták az eredeti módszert, a mai állás szerint égetés helyett darálás lesz az elfogadott eljárás.

E3 kiváló hír, mert akkor legalább mi magyarok nem fogunk fá3ni egy darabig. Remélem Dúró majd bead egy módosítót a végrehajtási tervre. Stadionok helyett sokkal jobb hőerőművekben elégetni a tiltott önkényuralmi jelképeket és így gondolatbűnöket tartalma3ó könyveket. A nyílt térben való tü3elés ross3 hatékonyságú és nagy CO2 kibocsájtással jár. A 3öld s3empontokat is figyelembe kell venni!

“Az ellenség keze betette a lábát”

Egyelőre megteszi a háború, war, stb szó is. De feltétlenül ki kell brainstormingolnunk egy Holo- kezdetű új szót, ami minden nyelven azonos, és kifejezi önmarcangoló áhítatunkat az ukrán nép önfeláldozása és áldozata iránt. Természetesen a bűnös betű nélkül. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Hogy fogják aszondani ezentúl, hogy "Zelenszkij"?

> Sol omnibus lucet.

A Fidesz a döntés ellen tiltakozva bejelentette, hogy megváltoztatja nevének írásmódját FidesZ-re.

Nem mondhatnám, hogy meglepődtem. De azért értékelem a kitartásod. 24 óra brainstorming, az szép mégha nem is hozott eredményt! :-)

Hint

Magyarország teljesen beállt a nyugati fősodorba, azon belül a francia német vonal mögé. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Szerintem tudod, hogy mit jelent a zé betű; szerintem tisztában vagy azzal, hogy a közmédiában milyen kommunikáció folyt a "különleges katonai műveletek" megkezdésekor, közvetlenül előtte, majd utána; szerintem azzal is tisztában vagy, hogy a közmédiát melyik politikai párt irányítja (igen erős kézi vezérléssel, ami olyan mértékű, hogy még Aczél elvtárs is elégedetten csettintene, ha megérte volna), szóval ezek fényében egy kicsit álságos, amit írsz, de betudom annak, hogy ez a feladatod/küldetésed/belső kényszered :)

Óriási tévedésben vagy, hacsak nem szándékosan ferdítesz. Soha életemben nem volt gondom senkivel a származása, bőrszíne miatt, azt gondolom, az embereket a tettei alapján kell megítélni - veled is, mással is így teszek. Sokakkal ellentétben én nem veszem be pl. a Jobbik "megjavulását" sem, sajnos élénken él még bennem az a sok gyűlölet, ami áradt belőlük, és sajnos arra is pontosan emlékszem, hogy a jelenlegi kormánypárt hogyan asszisztált hozzá.

Épp itt írtál le egy szakállas antiszamita csasztuskát! Főleg a Jobbik nyomta teljes hangerőn, de a korábban még létező MSZP proletár tagozata is előszeretettel használta. A legdurvább, hogy még észre sem veszed magad. 
Elhiszem neked, hogy ezeket őszintén írod és őszintén nem veszed észre mit írtál. Ha valóban ellenezted a Dzsobbik szubkultúrát bizony elő szokott fordulni, hogy a harcos évek rutinja után már ösztönösen átveszi ellenfele harci taktikáit. Fel sem tűnik. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Ami zsével kezdődik, az szükségképpen zével kell, hogy kezdődjön, de a zé után esnek is jönnie kell ahhoz, hogy zsé legyen belőle. Amennyiben nincs es a zé után, akkor nem beszélhetünk zséről, kivéve, ha valamibe bele akarunk magyarázni valamit.

A Jobbik az egyik oka, hogy nem fogok az összeállt pártokra szavazni, a legutóbbi húzásuk éppen Iványi Gábor 15 perces felszólalását tette lehetetlenné. Őt szívesebben meghallgattam volna, mint Róna Pétert, akinek ez csak egy kiruccanás volt, utána - gondolom - ment vissza Angliába. A Jobbiknak nem felelt meg Iványi, ez pedig sok dolgot megerősít velük kapcsolatban.

Ez a Z betű az elején nagyon áthallós/olvasós volt ebben a Dzsobbik által rendszeresen használt formulába. Közben egy idősebb ismerős írta, hogy ez nem is Jobbik találmány, mert már a MIÉP is használta a 90-es években, meg fel nem vállalva a szocik is. Persze a Jobbik annyira megváltozott, hogy továbbra sem tud megszabadulni a régi szokásoktól. Felvétel van arról, ahogy Z. Kárpát Dániel kart lendít, majd nevet
Szerintem lezárhatjuk ezt a szálat. 

Róna Péter mint a Jobbik kedvence kicsit furcsa volt, mert korábban mintha az LMP aurájában mozgó politikai celeb lett volna a devizahitelesek Londonból prédikáló arkangyala szerepében. Azóta lehet összemelegedett a Jobbikkal is. Mindenesetre valahogy a többi párt torkán is lenyomta a Jobbik az összefogásban, még azt is el tudom képzelni nem is kellett annyira erőltetnie. 

Azt elég gyomorforgatónak találtam ahogy egyes összefogásbeli politikusok fogadták a megválasztott köztársasági elnököt. Főleg úgy, hogy a kritikus büfészakjánál valamivel komolyabb diplomákat tud a kritizált személy felmutatni. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

A 'V' betűt csak azért nem tiltják be, mert Putyin párti fasiszták ülnek az EU-ban is.