Megéri Bitcoint bányászni?

Most, hogy így beesett a btc és egekbe az energia azon gondolkodtam vajon hol van a fedezeti pontja a bányászásnak. Mivel nulla tapasztalatom van az elméleti legrosszabb esetet vettem számításba.

Tavalyi árak az energia válság előtti időből. Az EU területén avg elektromos áram díja 0,2322 Euro / kWh ami 0,26 USD
forrás: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Elec…

Vettem egy 2022-ben kapható és ajánlott gépek közül egy közepes áru terméket:
https://www.asicminervalue.com/miners/microbt/whatsminer-m30s-1

A fenti termékből a maximum áramfogyasztással számolva az alábbi kalkulátorral:
https://www.cryptocompare.com/mining/calculator/btc?HashingPower=100&Ha…

Hashing Power: 100 TH/s
Power consumption (w): 3400
Cost per KWh ($): 0.26
Pool Fee (%): 2 (ez egy díj annak, hogy bandába tömörülve osztoztok a díjakon/nyereményen  ... mindenképpen javasolt)

Eredmény: -150 dollár havonta jelenleg, az aktuális árfolyammal számolva ami 34,824 dollár
 

Magyar díjakkal ugyanez:
https://www.cryptocompare.com/mining/calculator/btc?HashingPower=100&Ha…
Eredmény: +216 dollár havonta jelenleg, az aktuális árfolyammal számolva ami 34,824 dollár

Számolás nem számolt:
- a hw költségével aminek beszerzési értéke jelenleg (avg) 10.000 dollár
- a helység alternatív felhasználásával
- munkaerő költségével
- adókkal

Ha számolt volna, még a magyarárak sem segítenek egy 5 éves távon, mivel vélelmezem ennyi időnként illik új hw-t venni.

Jó reggelt minden álmodozónak akik szerint ez a jövő. Nincs jövő, ha nincs aki üzemeltesse.
 

ps.: Ukrajnában a fenti forrás szerint sokkal olcsóbb az áram. Kevesebb, mint a fele a magyarnak.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 01. 22., szo – 18:47

Ez youtuber 2016-ban kezdte a bányászát. 3 évvel később 2019-ben, már azzal a hw-vel veszteséget termelt.

https://www.youtube.com/watch?v=G7BHKtryg1Y

Ő azt mondja 2019-ben: vannak olyan országok, ahol annyira alacsony az áram díja, hogy még megéri.

Szerkesztve: 2022. 01. 22., szo – 18:54

Ez nagyon régóta így van, annyira hogy amire te most rájöttél, az kb. a BTC bányászat default állapota amióta asic-ok léteznek.

Halandó által megvásárolható BTC asic miner soha nem volt egy jó befektetés. A gyártók ezekkel a vasakkal nyíltan és felvállaltan maguknak bányásznak, és az új generáció bevezetésénél a régi gépeket adják el, ezeket tudod te vagy bárki megvenni egy online shopban. A birkák általában arra fogadtak (persze tudtukon kívül), hogy az árfolyam emelkedése esetén lesz/lehet belőle profit, vagy esetleg arra, hogy a megtérülési idő alatt nem nő annyit a difficulty, hogy az lehetetlenné tegye a profitot. Általában egyébként az utóbbin buknak el, mert aznapi adatokkal kiszámolják, hogy 10 hónap múlva megtérül, és hozni fog havi X dollárt tisztán, és már nyomják is a buy-t.

Az első asicok óta (Butterfly Labs gépei) az an, hogy a miner hw-be befektetni kívánt pénzből ha BTC-t vásárolt volna valaki, akkor jobban jár.

Pár fontos kiegészítés:

- Természetesen a mostani energiaárak miatt a fentiek sokkal-sokkal látványosabbak, de a lényegen nem változtatnak.

- A fenti állítás altcoinokra és azok különféle minereire (gpu, asic) nem érvényes, az egy más világ.

- Nem igazán vásárolnak az emberek BTC minereket, mivel csak elvétve akad egy-egy hülye aki a fentiekre nem jön rá magától is egy 3 perces számolás után, esetleg lopja az áramot, vagy egyéb lehetősége van olcsó/ingyenes energiához való hozzáférésre. Szóval ez a piac létezik, de nagyon kicsi, ezért is látsz fotókat a szeméttelepen ház méretű kupacban álló bányagépekről néha (párat el tudtak adni, de a nagy része kuka).

Helyesbítenélek. Nem rájöttem, csak kiszámoltam.

 

Felteszem idővel ezek a gyártók sem fogják tudni eladni a  gépeiket. 
Az ilyen user havi fix díjért cserébe btc nyerési lehetőséget vesz. Ehelyett ugyanennyiért vehetne btc-t is és csend lenne a házban. 

Engem ami izgat, ha nem lesz aki bányászik, hogyan fog menni a tranzakció?

Így van. De már nagyon régóta nem tudják eladni, legalábbis olyan mértékben nem, hogy az bármit számítson nekik (lásd kupacban álló gépek a szeméttelepen). Nagyon hunyorítva, kicsit sarkítva mondhatjuk, hogy ez egy kb. 6-8 éve nem létező piac. Ők fejlesztenek, mindig mennek előre, az új gépeket pakolják be a régiek helyett, azokból pedig megpróbálnak eladni valamennyit. Persze ez így nagyon le van egyszerűsítve, nyilván kapsz 0km-est is, ha még nem szerelték le a régi node-ot, akkor azok gyárthatnak a piacra is. De nextgent soha nem fogsz tudni vásárolni halandóként a világ másik végén ülve, egy webshopban megrendelve.

Mindig lesz aki bányásszon. Ha csökken a jelenlegi gigantikus számítási kapacitást adó farmok száma, akkor csökken a difficulty is. Ha ez drasztikus méreteket ölt, akkor megint lecsúszik a dolog a tömegek szintjére (nem hinném amúgy hogy ez megtörténne), és akár egy mobiltelefon is tud majd tranzakciót hitelesíteni (új blokkot bányászni).

Ha számolt volna, még a magyarárak sem segítenek egy 5 éves távon, mivel vélelmezem ennyi időnként illik új hw-t venni.

Itt inkább évente kellene.

Szerkesztve: 2022. 01. 22., szo – 20:46

Itthon pedig van az ipari áram (hosting, ahol az áram éppen 3,3 szorosra emelkedett most, na meg a pékség és egyéb termelőcégek), ez rohadt drága lett. És van az adónkból kipótolt lakossági "rezsicsökkentős" áram változatlan áron. Utóbbit egy gyors törvénymódosítás gyorsan kiterjesztette a 10 fő alatti kisvállalkozásokra is, használhatják és leírhatják. Vajon rákapnak a *coin bányászok az adónkból támogatott áramra?

Nesze neked bolygónk kizsigerelése, nesze neked közvagyon. De jó lenne, ha a "rezsicsökkentett" áramon lenne valami kWh limit, bármi *coin bászászati tiltás.

Szerkesztve: 2022. 01. 22., szo – 19:32

Washington allamban, egyes helyeken az eromutol akar 2 azaz ketto centert is tudsz lekotni aramot. Most is.

Eleg jol tervezheto stabil fogyasztokat szereti az eromu. Mind. Ez nem egyedi.

Meg a par generacioval regebbi hw is megeri. Mukodik ott par "kisebb" center. Eszkozonkent $30 dollar is bejon naponta, ezt szorzod 2 telephelyel telephelyenkent 30k asiccal. Egesz szep mondhatni szemmel lathato summa.

EU ebben is a beka segge mogott kullog. Mint mindig. Minden mocskosul draga. Ez versenykeptelenne tesz. Bar ha beomlik minden akkor nem kell termelni energiat vagyis zold. Az meg win.

Numbers game, tehat csak akkor eri meg, ha sok van nalad, akkor viszont nagyon.

Hozzatennem, hogy a holland dc most emelt arat, mert 118 euro a MWh aramdija, most, az emelt...

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

az eromu azert tud olcson adni, mert az neki felesleg: mikor Joe lekapcsolja a villany este, akkor csokken az aram igeny, es ki kell(ene) kapcsolni az eromuveket. de tudjuk hogy azt (par kiveteltol eltekintve) nem lehet csak ugy ki-be kapcsolni, ilyenkor megeri nekik kozel 0 aron eladni a felesleget. raadasul egy-egy ilyen farmmal akar az ingadozast is ki lehet egyenliteni: mindig annyi gepet kapcsolnak ki/be, ahogy a "nagyvilagban" valtozik a fogyasztas, az eromu meg konsans termel. es ez win-win szitu.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Ugye itt a tarolt energiamennyiseg vizmennyiseghez viszonyitott aranya attol fugg, hogy mekkor a szintkulonbseg a ket tarozo kozott, ami meg foldrajzi adottsag kerdese. Kovetkezeskepp a dolog titka az, hogy jo helyre kell epiteni :)

Egyebkent regen nagyobb tomegben atomeromuvek parjanak keszultek, most meg a megujulosdi miatt  van epites alatt par szaz GW / x4-8 GWh kapacitas belole.

Szerkesztve: 2022. 01. 22., szo – 21:41

Kiszámoltam ethereumra (ETH)
Vegyük az ár/termelés arányában legjobb kártyát, ez 2017 óta az RX580
Ebből a kártyából teszel 5 darabot egy "gép"-be.
Az alapgép áll egy alaplap+ram(4gb)+cpu(legolcsóbb)+ssd kombinációból.
Tápegység javasolt egy 1000 wattos, valamint valamilyen "keret" az egésznek.
Az alapgép ára új alkatrészekből kb. bruttó 150 000 Ft
5 db kártya további 5x170 000 = 850 000 Ft
Tehát összesen szerencsére szép kerek 1 millió forint jött ki.
Ennek a gépnek az átlagos termelése 5x28 = 140 Mh/s
A fogyasztása pedig 5x130 + 30 = kb 680 watt, az havonta jelenleg magyarországon 19 000 Ft
A termelése pedig a whattomine.com szerint nagyjából 5 dollár naponta, vagyis 152,5 dollár, vagyis 48 170 Ft - 19 000 Ft áram, tehát nettó 29 170 Ft adózás előtt.
Ez azt jelenti, hogy havonta a bruttó megtérülés 2,9%.
Mindez a pillanatnyi árak mellett. Még így is megéri ilyen gépet üzemeltetni, viszont a nagy kockázat benne, hogy használt kártyákat kapsz ennyiért. Ha újakat vásárolnál, akkor bonyolultabb a helyzet, de szerintem az nvidia 1660 super, vagy 2060/3060 kártyákkal érdemes.
Ebben az esetben az alapgép ára változatlanul 150 000 Ft, viszont az öt kártyával (1660 super) összesen már 1,150,000 Ft, a termelés viszont körülbelül ugyanannyi. Még éppen megérheti!
 

A matekból az marad ki, hogy aki bányászik nem feltétlenül pillanatnyi áron akarja eladni. Ha valaki hisz az egészben (és feltéve hisz, ha már bányászik), akkor nem feltétlenül pillanatnyi megtérülésben számol, hanem hosszú távon. Ha az ETH-t nézzük, akkor tavaly ilyenkor 1200 USD volt egy, a csúcson pedig 4700 USD. Szóval az 1200 dolláron kibányászott ETH lehet nem érte meg neki, de ha a csúcson adta el az 4x több, már valószínűleg igen. Ha valaki abban hisz, hogy 10K lesz egy ETH, akkor a most drága árammal kibányászott ETH is elég szép haszonnal jár, feltéve ha lesz annyi. 

ha jovobeni arfolyamra spekulalunk, akkor az egy buy-and-hold strategia. mindkettonel a fiatbol konvertalsz cryptoba. csak az egyiknel aramot fizetsz es azert "kapod" a cryptot, masiknal az eladonak fizetsz es azert kapod a cryptot. ha a banyaszat rafizeteses (pl 100Ft-ert aramert banyaszol X cryptot), akkor inkabb erdemes a piacrol venni, hisz onnan olcsobb (vagy ugyanannyiert tobbet kapsz). es a vasarolt crypto is tobbet fog erni a jovoben.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Es ha jon az eth2, akkor megy a levesbe szepen…, marpedig iden jon allitolag.

Szerintem befektetni kell ennyi penzt, ilyen araknal plane ami most van/meg megy is valoszinu, aztan lehet jon egy igen kellemetlen medvepiac is…

Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

En idei nyar elejet olvastam meg decemberben :)

https://ethereum.org/en/eth2/merge/

 

Elhiszem, hogy nagyon precizek, es nyilvan nagy para pow-rol pos-ra menni, de pl. ott a polygon, mukodik, solana is egesz jol alakul, a ritka csuklasokat leszamitva.

Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Es ki tudja meddig esik meg :/

Siman johet egy medvepiac szerintem 30-35k koruli btc-vel, most nagyon koveti a tozsdet, es ott sem vidam dolgok tortennek :(

fed-tol fugg sok minden jelenleg.

Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Most, hogy így beesett a btc

Már megijedtem, aztán látom, hogy annyi történt csak, hogy nem 600% pluszban vagyok, hanem "csak" 430%-ban :D

Nincs itt semmi látnivaló, voltam már -70%-on is. Ahhoz képest ez a Mount Blanc!

trey @ gépház

Vajon ezt ilyen mikro méretre skálázva lehet-e csinálni? Hirtelen az ugrott be, hogy a házi napelem feleslegét erre elégetni a töredékáron elszámolt betáplálás helyett...

Van-e ilyesmire optimalizált hw? (Árban, számítási kapacitásban, fogyasztásban)

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Van-e ilyesmire optimalizált hw?

 

Van. Dobozoa megoldas, hogy épp pluszba tetmel- a napelemed, ha igen akkor elektromos autot toltesz rola.

 

Ha van egy kelloen nagy kapacitasu elektromos autod (40kwh vagy felette), akkor nem muszaj egyben feltolteni ha epp ingazol a heten es egyebkent is egyszer toltenel.

Neha csurgatsz bele. Kb az 5000 forintert tankolok (hello auchan automata kut!:) mintajara.

 

Osszessegeben ettol meg az elektromos autozas nem fogja megerni.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Miért is 36Ft-al számolsz? Vagy olyan egyszerű egy magánszemélynek azt a 3.5kW pluszt elszámolni?

A legolcsóbb versenypiaci ár amit tudok hogy kaptak most a környékemen 41Ft körül van, ami 59 nettó azzal hova tűnik a profit?

Tudom nem számoltál alternatív forrással (adófizetők által támogatva), de azért az adófizetők által támogatott áramdíj is csücskös. 

Szerkesztve: 2022. 01. 25., k – 13:51

cooling cost not included.
Summer is coming .

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.