Centos 7 802.3ad hiba?

Fórumok

Hali!

Adott egy HP DL360 G9 Centos 7 rendszerrel 802.3ad bond-al.

Befele 2*1giga netet kap, ezt kellene összefogni egy 2gigásra, de nem sikerül neki olyan mintha 1 link menne csak a kettőből.

Teljesen gyári beállításokkal megy, telepítőben került beállításra a bond.

Mit kellene átállítani, hogy menjen rendesen?

Speedtest terminálos verziója szerint ~980/960 között ingázik, mintha csak az egyik link menne.

Teljesen új telepítés, úgyhogy esetleg bármelyik más disztróra át lehet állni ha abban megy. :)

Hozzászólások

bónuszkérdés: mi van a másik oldalon?

Telekom oldalról jön egy 2.5gigás kapcsolaton keresztül a net (2/1giga) egy 4011-es MikroTik-be (SFP+ S+RJ10). Fix IP-n van a vonal.

Router oldalon szépen megvan a sávszél, tegnap 2004/987 volt a csúcs. Egy másik telephelyen lévő 10/10gigás linken a MikroTik saját bw tesztjével.

Onnan 2db gigás link megy a szerver felé. A szerveren webszerver+adatbázis fog menni hosting szinten. Erre szeretném ráhajtani a bejövő teljes sávszélt. :)

tehát egy 2/1G Gpon kapcsolatod van, amit S+RJ10 SFP+ modullal tudsz használni - ezt jó hallani. Milyen ONT-t adott a szolgáltató?

Ha jól értem, akkor nincs switch, a servert direkt szeretnéd rákötni a 4011-re.

https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Interface/Bonding#802.3ad - ezt gondolom nézted már a Mikrotik Wikiben.

A serverben milyen hálókártya van?
http://mikrotikacademy.blogspot.com/2019/08/lacp-bonding-and-linux-conf… - ez hátha segít valamint.

Az a része gondolom megvan, hogy 1 stream nem fogja tudni meghaladni az 1G sebességet, hacsak nem a mikrotik specifikus balance-rr eljárást választod (bár azt meg linuxon nem tudod választani)...

Ha a 4011 helyett egy 2004 tipusú routert próbálsz, annak van több 10G interface-e, úgy talán könnyebb lenne...

2/1G Gpon igen, 1 sagemcom 5670 (Bridge módban, PPPOE PT) https://www.telekom.hu/static-la/sw/file/Sagemcom_Fast_5670_Gyorstelepi… jött a vonal mellé. Fix IP-re (@fixip) a 4011 tárcsáz be, a Telekom oldalon meg van 1 dinamikus (@t-online.hu), így gyakorlatilag 2 aktív kapcsolata van a külvilág felé de a dinamikus nincs használva. 

Switch nincs és nem is lesz (legalábbis tervben nincs), 4011 3-4 portja megy közvetlenül a szerver 3-4 portjára.

MikroTik oldalon körbenéztem már igen, a szerver gyári alaplapi lannal van (4*1Gport+ILO+FlexibleLOM hely), külön kártyát nem raktak bele (így kaptuk).

Persze, 1giga fölé nem fog menni, azt nem is vártam. A gond ott van, hogy pl. megy 1 speedtest parancssorban ~gigabiten. Elindul webes oldalon 1 fel/letöltés az meg megy 10-20megán. Teljesen olyan mintha szép és jó lenne a szerver szerint a 802.3ad működése, csak épp 1 kábelt használ. :)

A cél az lenne, hogy olyan 600-800 usert el tudjon látni online userenként 1-2megán, azért is lett ez a net választva mert nagyrészt user irányból felfele érkezik az anyag.

Sajnos 4011 adva van a telephelyen ezzel kell gazdálkodni... :/ Időközben gondolkodtam azon is, hogy ha belefér a költségvetésbe akkor kap a szerver 1 combosabb hálókártyát és akkor a 4011 kiesik a körből és közvetlenül megkapja a 2.5G linket, de erre talán ha jövő hónapban kapok választ és addig meg menni kell valahogy. :)

Este megpróbálom átállítani a bond konfigját, hátha.

azért két dolgot vegyél figyelembe:
1) 6-800 usernél IP alapon hash-elve egészen más lehet a megoszlás, mint amit most próbálsz.
2) nem tenném a nyakamat rá, h a szolgáltató azért adja ezt tizenezres vonalat, hgoy 6-800 user szolgálj ki róla (ne érjen meglepetés)

Letesztelem akkor előtte pár emberrel, köszi. :)

Folyamatosan nem lesz annyi, 100-200 körül lesznek sűrűbben. Többi meg olyan napi párszor felcsatlakozik. De ez legyen a helyi IT dolga. :)

Ennyin talán nem akadnak fenn ha már üzleti, de majd küzdenek vele ha kell. :)