Monitoring riasztás -> telefon

Fórumok

Sziasztok!

Igényként merült fel, hogy kritikus besorolású riasztásoknál jó volna, ha e-mail/sms jelzés mellett telefon hívás is történne.

Van erre tippetek?

Az ismereteimet összerakva egy kicsit nyakatekert ötlet:

25.000 Ft-s 4 bemenetes GSM riasztó, mely sms mellett telefonhívást is tud kezdeményezni, ha az adott bemenetére kontakt került.
Arduino/Raspberry ciklikusan megnéz egy http://monitoring.hu/critical.txt fájlt, amiben ha 1-es érték kerül, akkor kontaktot ad a GSM riasztónak.

Ezt a txt-t természetesen a zabbix/nagios a kritikus besorolású szolgáltatás hibájánál 1-be billenti.

Na ettől keresek szebb megoldást :)

 

update 1: sms átjelzésre van egyébként egy klassz megoldás, 2015-ben már használtam: https://seeme.hu/
Webes API-t adnak. PHP-ban pár dolgot kell átírni és azt meghívva már megy is az sms.  Monitoringhoz jól használható, ha nincs szükség hívásra, mint most nekem :)

Hozzászólások

asterix-el lehet VOIP hanghivast inditani elore felvett szoveggel (talan meg text2speech is jatszhat). ehhez csak egy SIP telefonszam/elofizetes kell. ugy remlik egy spool konyvtarba be kellett rakni egy txt-t benne a hivando telszammal es a lejatszando file nevevel, es mar probalta is hivni. bele lehetett irni azt is hany csongest varjon, hanyszor probalja ujra stb.

Okostelefon rajta valami automatizálás cuccal, ami nézi, ha xyz email/bármi, akkor hivja abcd-t?

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Szerkesztve: 2021. 09. 20., h – 19:46

Kannel plusz egy GSM modem? Zabbixban definiálhatsz hozzá egy SMS típusú riasztást ami meghív egy scriptet, ami feladja a megfelelő üzit.

A kicsengés hagyján, az SMS legutolsó értesüléseim szerint nem időgarantált kézbesítésű szolgáltatás, csak a telefonhívás az, ami garantáltan azonnal kapcsolatot próbál teremteni. Öreg riasztós szakik pont ezért nem akarnak SMS értesítést beállítani, csak telefonhívást. (nem gyakran, de úgy évente 1x előfordul a nekem címzett smseknél pl, hogy egy fél napot késik az sms így Budapestről Budapestre)

Csak egy mellekszál: autoriasztom hiv ha gond van, es amig nem veszem fel, addig probalkozik (max. 5 vagy 10 hivas), sot az alternativ szamokat is hivja round-robin (ő nem gall, hanem dc comics, szül: 1940. apr). Erdemes ezen is gondolkodni. 

Szerkesztve: 2021. 09. 20., h – 20:29

Az indító ötletben szereplő arduino + gsm riasztót ötvözve egy tovább gondolás:

Arduino + ethernet shield (eddig ugyanaz) + gsm shield :https://shop.tavir.hu/termekkategoria/shop/modulok/kommunikacio-gsm/
Időnként lekéri a szokásos URL-t, ha 1, akkor indul a hívás.

Lefagyás elleni figyelésre ötlet: http-n letöltött és feldolgozott változót (0/1) felhasználva lekér egy másik url-t, amiben paraméterként átadja a feldolgozott változót.
Egyfelől webszerver/php logban látszik, hogy a kliens lekérdezte a status url-t, másik logban látszik, hogy meghívta az ack.php-t, ahol helyesen adta vissza az értéket.
Ha elmarad a lekérés vagy nem egyenlő a 2 status, monitoring riaszt normál módon (e-mail).
Ezzel azt hiszem kizárható az hardver leállásának, tetszhalott állapotának figyelmen kívül hagyása.

Szóval ez egy komplett cél hw lenne így.

SMS-t úgy küldök ki, hogy sima USB portos mikrotik routerre van régi 2/3G-s huawei e220 modem rakva. Ez kifelé és befelé is tud beszélgetni, API-val hívkodható és ha sms-t kap akkor ő tud api-t hívkodni.

Egyébként tényleg nem hülyeség amit írtak, kivülről befelé figyelni, és akkor a riasztás és szakadás is le van kezelve. Nálam ez úgy néz ki, hogy Rackforestben lett bérelve legolcsóbb VPS, rávasaltam a nodeRED-et, fut rajta Asterisk is (ez normális telefonközpontként IS használva). Routererek VPN-nel felkapaszkodnak ide, és nodeRED-ben van rá flow, ami pingel, kérdezget ezt-azt, és ha valami leszakad, esetleg megáll valami trunk, akkor megpróbálja újraindítani több ponton, ha nem nyert, akkor riaszt. Ezt meg tudja tenni asterisk hívásként is és akár a sim kártyás mikrotiknek kiszólva is. A hívások pedig vagy SIP mellékekre tudnak érkezni vagy akár normál vezetékes számról bárhova is.

Nem pontosan értem az elgondolást, hogy most egy független belső megoldást akarsz vagy pedig valakitől függeni, ha az utóbbi nem baj, akkor vannak erre komplex megoldások pl. signl4, egy x szöveget lehet beolvastatni, nincs magyarul, de sztem mindegy... (a hívó szám felismerhető)

Nálunk, régen az Icinga szervert SMS küldésre drótoztam be, mert az volt az elképzelés, hogy akkor is kapjunk értesítést, ha nincs net.

Most ugyanez lesz a cél, mert a mail és a többi nem az igazi.

( •̀ᴗ•́)╭∩╮

"speciel a blockchain igenis hogy jó megoldás, ezért nagy erőkkel keressük hozzá a problémát"

"A picsat, az internet a porno es a macskas kepek tarolorandszere! : HJ"

Nekem a nagios riasztásra a notify nagyon bejött!

Igaz nem hívás/SMS - a fogadó/küldő  oldalon NET kell - ez a hátránya.