[Feladom]Nyugdíjas néninek telefon

Sziasztok,

évek óta nem foglalkoztam a témával de most anyósomnak kellene új telefont vásárolni. Nem szeretném ha a boltban valami szart rátukmálnának, ezért tőletek kérek tanácsot.

Nem sok a követelmény: minél nagyobb kijelző, hogy lássa jól, jó akkuidő, lehetőleg bloat- és spyware mentes készülék. Keret: 70k+/-20k HUF (200+/-50 euró).

Mi érdemes nézegetni?

Szerkesztés. látom kezd off topic-ba fulladni, ezért felsorolok pár modellt ami közül választani kellene:

  • Poco X3 PRO
  • Samsung Galaxy A32
  • Samsung Galaxy M12
  • Oppo Reno 4
  • Huawei P4 Lite
  • Moto G50
  • Moto G8
  • Vivo Y70
  • Redmi Note 10(S)
  • Redmi Note 9(S)
  • Nokia 2.4

Szerkesztés II:

A helyzet az, hogy a hozzászólások 90%-a nem a feltett kérdéshez szól hozzá, hanem magyarázza, hogy nem jó az amit akarok (Hofi csíkos/kockás, hosszú-, rövid ujjú inges példája jut eszembe). Megpróbálok magam választani a Xiaomi/Nokia/Motorola hármasból valamit.

Mindenkinek köszönöm a segítséget!

Hozzászólások

Nagyjából azt lehet mondani, hogy manapság 150k +/- 20k alatt gyakorlatilag ipari hulladékok vannak. Értem, hogy pár éve ez még nem így volt, de mostanra kb ez a helyzet. Viszont abban az árkategóriában már megfontolandó egy iPhone SE, mert nincs nagyon feljebb, viszont biztosan kapsz rá frissítéseket. Mindenképpen nehéz döntés, mert azt is figyelembe kell venni, hogy mennyire más a telefon kezelése, mint amit megszokott.

Én lehet úgy csinálnám, hogy venném azt a márkát amit eddig használt, abból néznék körbe mi az ami elfogadható minőségű és nem kerül egy vagyonba.

Ez azt jelenti, hogy én több mint 10 éve csak ipari hulladék telefont használok (utolsó telefonom egy 3-as MotoG volt, amit az Aldiban vásároltam 100 euróért és azon nyomban feltettem rá a Lineage OS-t)? Nem kell semmi extra feature mint pl. arcfelismerés, fizetés, stb. Nem is játszik rajta. Iphone meg nem jó, ahogy írtad csak olyan jöhet szóba amit már megszokott (így is lesz baj elég mikor váltani kell majd).

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

és azon nyomban feltettem rá a Lineage OS-t

Ott lesz a vauvau elásva. Gyárilag ipari hulladék, az meg hogy neked/anyósnak nem kellenek olyan fícsörök amik már évek óta alapnak számítanak az meg megint egy másik.

Kurblis autó is elvisz A-ból B-be, de azért mégiscsak fasza dolog az önindító csak hogy az elcsépelt autós hasonlat is meglegyen.

Azt mondtam, hogy mostanra ez alakult ki, pár éve ez még nem volt igaz. Nagyon felmentek az árak, ami az iPhone árának növekedése indított el, mikor kiderült, hogy így is veszik mint a cukrot, akkor mindenki elkezdett emelni.

Úgy gondolom, hogy nyugdíjasnak "okosított" telefont nem adnék. Nézd meg mi elérhető abból a márkából amit most használ, melyiken mennyi ideig kapja az updateket. Azt is érdemes megfontolni, hogy most kicsit többet költeni rá, hogy ne az legyen, hogy évente cserére szorul a cucc, mert időseknél az is faktor, hogy minél kevesebbszer legyen a "már megint újat kell megtanulni" érzés. Mivel valószínű nem nagyok az igények ezért azt pár évig egy középkategóriás készülék tudja hozni.

Vagy kérdés kell-e egyáltalán okos mobil. 

https://www.arukereso.hu/mobiltelefon-c3277/nokia/3310-dual-2017-p36223…

Nem szép, ellenben hasznos :D hosszú akkuidő, nem kell aggódni az sw frissítések miatt. Cserébe butatelefon.

Nincs teljesen körbeírva, mire is akarja az anyós használni konkrétan a telefont. Csak kizárólag arra, hogy telefonáljon ? Mert akkor fentebb említett 3310, vagy bármi más "buta" telefon is megteszi.

Ha már weboldalakat "akar görgetni és nézegetni" nyilván akkor ez nem opció :)

Nagyon felmentek az árak, ami az iPhone árának növekedése indított el

Offtopik, de erről múltkor posztoltam egyet: tl;dr régen 77 iPhone-t lehetett venni a korabeli US median wage-ből, ma 74-et. (Vagy fordítva, már nem melékszem.) Ilyen értelemben nem drágult különösebben.

Az a baj hogy összekevered a saját kifinomult, hosszú évek piaci ismeretei alapján százfelé manipulált igényeidet egy nyugdijas igényeivel aki sosem látott okostelefont. (illetve nem fejtették ki az előéletet :)

A két halmaz kb 10%ban fedi egymást. Talán furcsának hathat de az hogy security support neki édesmindegy mit jelent, és az is hogy van-e. Az érdekli hogy tudja használni arra a néhány dologra ami érdekelni fogja.

Tehát ami alapján szerinted 130 ezres telefont kell venni, invalid. Nem kell, nettó pénzkidobás lesz.

Ami az idősebbeknek fontos az pl a nagy képernyő, tartósság, ne törjön szét. Ejtsd le a konyhakőra a tetszőleges 150 ezres telefonodat. Ripitya mind.

Lehet hogy inkább egy tabletet adnék neki valami jó vastag védőtokkal.

Én inkább egy ipad -et adnék. Nekem ipad air 2-m van, ami elég régi, és jó áron kapható, mégis primán működik és még hosszan támogatott lesz hákitáki nélkül is.

(ismerem az android custom romos témákat, beleraktam én is vagy ~8 évet - szerintem egy ipad sokkal kézenfekvőbb, fixebb megoldás).

Ezzel most magadat győzködöd, hogy miért kellett neked drága telefon?

A mostani telefonom Samsung Galaxy A41. 50k-ért vettem. Az én igényeimet messze-messze túlszárnyalja. De ez már az előző 3 alsó-középkategóriás telefonomra is igaz volt. Pedig nem vagyok nyugdíjas néni. Az SE-től szerintem kb. minden 100k-s andoidos telefon jobb. Elég csak a kijelzőt méretét meg az üzemidőt nézni. Én azt a telefont csak retrofanoknak ajánlanám. A Mini az igazi SE. De ez persze magánvélemény.

Mennyire idős? Finom motoros mozgás (ujjak), látás? Egyáltalán tudna okostelefont használni?

Ha nem, akkor nagyi fonra kell keresni (pl. evolveo gyárt jókat).

Ha igen, akkor is valami nagy képernyőset keresnék (5-6").

Vezeték nélküli telefon nem játszik? Tehát ilyen rádiós kihosszabbítós, ami hajaz a hagyományos telefonra. Baromi hosszú az üzemideje ha elfelejti töltőre tenni, kihangosítós, hívófél kijelzős, őrült hangos a csengetés és a beszéd. Persze ha házon kívül is használni szeretné, akkor nem opció. Ismerni kellene a telefonálási szokásait.

Arra kell, hogy telefonálás mellett tudjon Facebook, Whatsap és Netflix nevű alkalmazásokat használni és böngészni. Nem egy olyan személyről van szó, aki életében soha nem látott számítógépet vagy okos telefont.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Netfix app, és a szemével nézi ami a telefonon látszik?

Felteteleztem, hogy 70 evesen mar nem olyan jo az ember szeme mint 20-30-40-50(?) evesen es a ~6 colos kepernyonel nagyobbat kivan (foleg ha feliratozva akar valamit nezni). Gondolom egy FullHD/4k TV fenyeroben is veri a mobil kijelzojet...

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Ha most valami 10+ eves okostelefont hasznal akkor barmelyik jelenleg kaphato mobil nagysagrendekkel jobb lesz, nem? Szerintem felesleges tul sokat agyalni, vegyel olyat ami legkozelebb all a stock Androidhoz (hacsak nem iphone-ja van) es kesz.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

redmi note

valoszinuleg lesz hozza lineageos is miutan mar nem lesz ra gyari tamogatas

neked aztan fura humorod van...

70 év felettinek szükségessé vált új telefon a közelmúltban, így kapott egy ilyen telefont + mellé egy 10"-os tabletet értelmes tokkal.
Telefonon nagy fizikai gombok, könnyű kezelhetőség és hosszú akkuidő + 3 gyorshívó gomb. Az élénk szín miatt könnyebben megtalálja.
A 10"-os tablet pedig bármelyik telefonnál nagyobb kijelzőjű, így könnyen olvassa a hírportálokat, nagyban nézheti a képeket.
 

Ha a tartalomfogyasztás csak otthon történik, akkor hatalmas +1 erre a megoldásra.

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Sajnos esetemben az idős embernek volt egy hosszabb kórházi lábadozós időszaka is, ezért SIM kártyát is beleraktam a tabletbe és aktiváltam erre az időszakra.
Megjegyzem, én sem kizárólag otthon használom a tabletet. Kishátitáskában az esőkabát mellett szépen elfér és nagy a kijelzője.

Pontosan ezt akartam leírni, kösz, hogy megelőztél.

Nem kéne már kínozni őket okostelefonnal. A tableten esetleg látja is a videót, nagyobbak lehetnek a gombok, normálisan le lehet tenni egy asztalra és két méterről valamit talán látni is belőle.

Telefon terén már én is szemeztem gombos Emporia-val. Nem kell ilyen stílusú telefonnál több, jobb. Már ha telefonálásra használná.

sajnos az a tapasztalat, hogy a látás romlásával egyre inkább az a szempont, hogy kevés, de nagy és jól megkülönböztethető gomb legyen. Amíg látnak addig nincs probléma, utána már jön a tapogatódzás :|.. Mondjuk ebben az esetben 90 környéki már a felhasználó :).

Ha esetleg ilyen irányban van bevált ötletetek, tippetek akkor azt szívesen veszem. a kifejezetten vakoknak készült megoldások jó része kiesik, mivel a korral   együtt járó egyéb korlátok is vannak..

A felsoroltak közül a Nokiát kivenném - én sokáig Nokia rajongó voltam de rengeteg negativ hirt, beszámolót kaptam róla. Akksi probléma, töltőcsatlakozó elereszt probléma, GPS probléma, stb. Úgy látszik a gyártásban a QA nincs a helyzet magaslatán.

A Poco/Oppo/Redmi vonal oké lesz szerintem.

Xiaomi sztem jobb választás: van benne NFC és infraport (távirányító helyett hasznos lehet időnként), cseppálló (jelentsen ez bármit is), lényegesen elterjedtebb (talán egyszerűbb lesz hozzá pótalkatrészt szerezni, ha kell).

(De egyébként esetleg elgondolkodható lehet egy strapatelefon is időseknek. Kevésbé kell aggódni miatta. Pl. Motorola Defy 2021, bár az már kívül esik a költségkereten.)

Nem látom a lényeget: okos vagy buta telefon?

Én utóbbit vennék neki, max fényképezőkép legyen benne.
Ha buta telefon kell, akár használt piacon is nagyon jó retro telefonokat lehet kapni. Sokan járkálnak még nagy legendákkal a retro fanok között.
Nálam pl. bevált a Nokia 6303i. Idle közel 30 nap üzemidő.

Nincsenek specifikációk, ami alapján a felsoroltak kerültek be a listába. Nincs információ, hogy mit kell tudjon, valamint mire szeretné a user használni.

Nekem időseknek ezek a telefonok ugranak be. Nekem az idősek egyike sem használt semmit a telefonban ami okos. Van akinek már az SMS is sok. Jellemzően az idősek telefonálásra használják a telefont, és kizárólag a telefonkönyvet használják. Ez az én tapasztalatom. Nekem minden kísérletem ami picit okosabb telefont szerzett be dugába dőlt. Rövidesen lecserélték vagy egyszerűen nem használták a többletlehetőségeket.

Ha valóban képzett seniorról van szó, akkor egy android one-os készüléket választanék a kiszemelt árfekvésben. Nekem a Nokiák bejönnek. (hosszabb ideig fog frissítéseket kapni, mint bármelyik másik gyártó terméke, persze ehhez a hosszú élettartamhoz nem árt combosabb hw teljesítmény is)

Ha két döntős maradt, én a Xiaomit venném 8GB RAM/128 GB Tárhely összeállításban.A gyerekeimnek 4 éve van Xiaomi, magamnak meg 1 éve. Ár/érték arányban ez a legjobb márka a piacon meglátásom szerint. Ezzel sok-sok évig el volna a kedves Mama.

Én anyósomnak és apósomnak is Redmi Note 9-et vettem. Illetve a Pro vagy S verziót, már nem tudom. Amelyik a 128 GB-os volt.
Mindkettőjüknek bevált. Pedig egyszerű emberek, nem a technológián szocializálódtak. Anyósomnak előtte Nokia C5 volt, apósomnak meg valami hulladék Gingerbread-es régi fos.

Nem kell szerintem buta telefont venni. Egy idős, egyszerű parasztember is hamar beletanul egy elegendően nagy képernyős telefon használatába, olyan szinten, amilyen szinten érdekli. Nem kell őket lenézni.
Ráadásul kb. már minden szarságra van app, így könnyen olvasgathatja a kedvenc kiadványait, Bibliáját, híreket, fórumtémáit, vagy ami éppen érdekli.

Symbian-ossal imho nem érdemes foglalkozni. Hiába volt jó annak idején az E75, E51, 6310i stb. ezeknek kurva kicsi a kijelzője és a gombok is. És nosztalgiázáson, örömködésen kívül nem is jók már semmire, el kell ezeket felejteni. Létezik az a nagyon szűk use case, ahová egy ilyen a legjobb választás, de szerintem az pont nem egy nyugdíjas ember.

Anyám 71 éves, -9/-7-es szemüveggel és Xiaomi Redmi 6-ot használ ami tökéletesen bevált neki Facebookozásra, netezésre, fotózásra. A konfig: 5.45"/1440x720/8 mag/2 GHz/3 Gb/32 Gb