Arduino vagy Rpi

Az otthoni kütyük jelenleg a wifin lógnak, de sikerült beszerezni egy halom xbee pro-t. Ezek bár mesh-t nem tudnak, de elvileg megfelelő antennával jóval messzebbre látnak, mint ami nekem szükséges. Kell viszont egy router, amin a többi lóg. A tervem az, hogy a router minden üzenete azonosítóval lezd, amit a fogadó oldalon az xbee- re kötött microkontroller ellenőriz, és csak akkor reagál, ha neki szól. Ugyanez fordítva. A router minden pontról jövő adatot célzottan kezel. 

A kérdés: A router xbee-hez kötött eszköz feladata lehet csak adattovábbítás, amit meg tud tenni http-n keresztül, és egy pc- n futó program adna felületet az irányításhoz. Azért nem direktben a pc-re tenném usb-n, mert az nincs mindig bekapcsolva, tárolni kell az adatokat amíg kéri valaki. No meg nem ia szeretnék folyamatos sugárzást a lábamnál.

Alternatív lehetőség egy rpi, ami futtatná az egészet. Ti hogy csinálnátok?

Hozzászólások

Szerintem alapvetoen ha az egeszet egy RPi-re kotod ra az azert jo mert maga a felulet (amit emlitesz, hogy PC futo program adna feluletet) is ra kerulhet. 

Nyilvan az adat tarolas is konnyeden megoldhato egy olcso SD kartyaval amit beledugsz a Pi-be. Nem kell hozza semmi tul specialis cucc. 

Nem tudom, hogy ennek van-e szamodra elonye de egy RPi egesz egyszeruen rakhato akksira is tehat ha nincs aram akkor is tud menni. 

Nyilvan az adat tarolas is konnyeden megoldhato egy olcso SD kartyaval amit beledugsz a Pi-be. Nem kell hozza semmi tul specialis cucc. 

akkor már egy fokkal kevésbé öngyilkos megoldás egy usb eszközre rakni a rendszer nagy részét egy másikra az adatokat tartalmazó dolgokat :)

Ha nem akarsz adatot tárolni, csak router, akkor egy Arduino vagy ESP jobb, mert hamar elindul, nem feltétlen kell frissítgetni és jóval kevesebbet fogyasztanak, mint az RPi, aminél az SD kártya azért ki tud fáradni időnként és stabilitási problémák is előfordulnak.

Köszönöm a válaszokat. Az adattárolásra az ötletem az, hogy minden végpont magának tárolná. Így nincs gond akkor sem, ha elmegy valamiért a hálózat vagy lefagy a router. Arduino felé azért hajlok, mert elvileg csak adattovábbítás illetve elosztás lenne a feladata. Így is müködne a vezérlés telefonokról ill pc-ről, de mindig le kellene kérni az éppen vezérelt elem adatait.

Kétségeim amiatt vannak, hogy egy arduino nem akad-e ki ezen úgy, hogy ethernet és soros port között kellene üzengetnie, illetve sorba rakni a dolgokat, ha mondjuk többen is akarnak valamit egyszerre. Az esp-vel azért futottam érdekességekbe. 

Kétségeim amiatt vannak, hogy egy arduino nem akad-e ki ezen úgy, hogy ethernet és soros port között kellene üzengetnie, illetve sorba rakni a dolgokat, ha mondjuk többen is akarnak valamit egyszerre. Az esp-vel azért futottam érdekességekbe.

Soros port kezelése gyors, nem érzem szűk keresztmetszetnek. Ott csak az adatátvitel lassú, de a CPU terhelés alacsony. A sorba rakás meg gondolom, rajtad múlik, te írod a firmware-t, te algoritmizálod, te döntöd el, hogy valamiféle forgatott prioritást használsz több önálló buffer felhasználásával, vagy statikus legyen a prioritás. Nyilván el lehet szúrni, mint mindent, de meg lehet jól csinálni. USB kommunikációhoz írtam ilyen forgatott prioritású, több buffert használó megoldást, meg lehet írni működőképesre.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nekem mukodik egy ESP32 adatgyujtokent micropython-t hasznalva, van 3 esp8266-om amelyek WiFi-n keresztul kuldik az adatokat az ESP32-nek, ahol egy kijelzon megjelenitem oket.

Par eve mukodik folyamatosan, gond nelkul.

Ami miatt megis gondolkozok egy RPi0W-n az az, hogy a karbantartas, fejlesztes, naplozas sokkal egyszerubb egy sima linuxos szamitogepen, mint egy bare metal esp32-n. Tovabba van egy csomo extra ficsor amit - koszonhetoen a standard linuxos kornyezetnek - nagyon konnyen lehet implementalni pl titkositas, email, sms kuldes, adatok DB-ba rakasa stb.

Ha csak par kliens van es nem gondolkozol extra igenyekben, akkor egy Arduino megfelelo lehet. Ha flexibilisebben akarod megcsinalni, tobb kliens, webes statusz/diagnozis weblap stb, akkor ESP32-ben gondolkoznek.

Ha fontos a fejlesztes "olcsosaga" (SSH, remote Visual Studio Code, debuggolas, naplozas), extra ficsorok, akkor egy rpi-t hasznalnek.

RPi eseten egy SD kartyaval azert par evig elmegy, ha fontos a megbizhatosag, vennek egy eMMC kartyat bele. http://www.uugear.com/product/raspikey-plug-and-play-emmc-module-for-raspberry-pi/

Feltopic: vedd meg az esp32-t, legyen a kezedben, csak utana tervezz hozza pcb-t. Giga kaotikus a felhozatal, nem csak a 30-36-38 láb az elteres de a pinsorok tavolsaga sem egyforma. Ma 5 kulonbozovel találkoztam, gr...