2021-ben uj szamitogepet venni...

lehet, de azert varni kell jo sokat az alkatreszekre :) ahogy tavaly oktoberben irtam, amikor az AMD bejelentette az uj procikat, ugy gondoltam, meghalalom nekik a tavalyi tozsdei teljesitmenyt, es megveszem az 5950X-et. elosszor nem is lehetett rendelni, igy 5900X-et rendeltem, de aztan azt sem tudtak szallitani, ugyhogy elkanszaltam, vartam, vartam... es multheten meg tudtam rendelni (igaz, nem svajci kereskedotol) az 5950X-et!

5950x

hat nem gyonyoru? :)

es persze a vizhutest ajanljak ok is:

vizhutes

ami nem csoda, hiszen PBO+all-core huzva (igen, a dark heron ezt is lehet ;-)) akar 280W-ot is zabalhat.

a gep tobbi resze elvileg holnapra itt, este nekiallok osszerakni...

Hozzászólások

a batch kod alapjan valamikor marcius 29 es aprilis 4 kozott gyartottak, szoval friss ropogos.

ABF hiany van (Ajinomoto Build-up Film),
a gyar gyartana, de nincs nyers anyag, ha rajosz mibe kell fektetni amibol ABF -lesz nekem is szolj.
 

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

nem teljesen, ABF substrate hiany van, nem ABF. az ajinomotonak viszont ha jol emlekszem meg csokkent is a negyedeves forgalma valami 1%-ot talan, tehat nem ok a szuk keresztmetszet. eladjak mas taiwani cegeknek (unimicron, kinsus, nan ya), akik aztan eloallitjak belole.

en is gondolkoztam mar rajta, hogy lehetne penzt csinalni a hianybol... :) azon tul persze, hogy sok AMD es TSM reszvenyem van :D

Német amazonon mintha épp lehetne rendelni szállítással a hét második felében.

Percig ne bánd h. nem októberben vetted! AMD-nek kell 6-12 hónap mire az AGESA használható/stabil lesz egy új processzorhoz.

Nice. Alaplap, memória, SSD? Mi fog rajta futni?

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Kezdek oreg lenni, mert mar nem porget fel. Kancellalodott az erdeklodesem ezekre.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Én 13 év business laptopgépezes (= a legfosabb integrált, játékra teljességgel alkalmatlan gpu) mellett vettem 1 desktop ryzen 3800-at, még pont a korona kitörése előtt tavaly. Ennek köszönhetően még utolsó emberi áron. A kibaszott laposlaptop throttlingoló hitványhűtéses azonnal felbőgnek a ventillátorok amint hozzáérek a kurzorhoz évek után élmény volt úgy használni a gépet h. mindig gyors marad, és ott van a teljesítmény azonnal amikor kell.

2019 nyarától használtam nem sokkal ezelőttig AMD EPYC munkaállomást, amelyet az AMD dolgozói (vagy megbízottai) maguk állítottak össze számomra, és szállíttattak ki hozzám (home office-ba). Ezt csak azért mondom, hogy jelezzem: a gép nem kendácsolva volt, hanem profik rakták össze.

A gépben folyadékhűtés volt, nagyon sok ventilátorral a torony elején, hátulján, és tetején. Kitűnően működött, de két negatívumát megnevezném a mostani téma kapcsán:

  1. Nagyon hangos volt, alapjáraton is. (A firmware setup-ban természetesen körbenéztem.) Kellemetlen volt mellette huzamosabb ideig dolgozni.
  2. Pár hónapja utánaolvastam a folyadékhűtésnek (pusztán érdeklődésből), általánosságában, és (megdöbbenésemre) bizony van olyan, hogy a rendszer léket kap. Az egy dolog, hogy a gép maga elázik ilyenkor, de az iroda egy része (asztal, fal, szőnyeg, padló) is el tud ázni!

A különféle gyártók folyadékhűtései a weben olvasottak szerint nem azonos eséllyel problémásak, de a hozzám kiszállított munkaállomásban történetesen pont az volt, amely a net népe szerint a legkockázatosabb volt. Így a második pont miatt felvettem a kapcsolatot az AMD-vel, és visszaküldtem nekik a gépet, azzal a kéréssel, hogy tegyenek bele léghűtést, ha az AMD SEV-vel kapcsolatos munkámat továbbra is támogatni / gyorsítani szeretnék a kölcsön géppel. Hangosabb lenne, de az én szemszögemből biztonságosabb. Amíg a munkahelyi iroda ázik el, addig nem az én gondom, de itthon nem szeretnék ezen aggódni.

Mivel a kérésemet nem utasították el, azért most is azt gondolom, hogy a folyadékhűtésnek valóban van rizikója.

(A gép azóta az AMD-nél van, még nem kaptam vissza, de nem is nagyon piszkáltam őket -- volt elég más feladat is.)

... Alapvetően a hozzászólásom annyi lett volna, hogy jól meggondoltad a folyadékhűtést?, de a hup-on "a kérdező alapból hülye" :), ezért a kérdést kicsit defenzívebben fogalmaztam meg :)

rovid valasz: igen, sokat tanakodtam rajta, de arra jutottam, hogy jo lesz.

1, az, hogy hangos, attol fugg, mekkora az ossz radiator feluleted illetve azokon milyen ventik vannak milyen sebessegre allitva. en raktam be in-line homerot, hogy a folyadek homersekletehez tudjam allitani a ventillatorok sebesseget, illetve 3x360-as radiatort raktam be, hogy sok felulet legyen. ha igy is hangos lesz, majd rakok meg be radiatort.

2, ez megtortenhet persze, de gyakorlatilag megfelelo csot hasznalva (EK ZMT-t vettem) nem fog megtortenni, persze idonkent erdemes cserelni.

 

a levegohutes nem fogja tudni kihuteni a 280W-os procit csak akkor, ha mar nem akarsz mellette ulni, olyan hangosan porog. a dual epyc szervereinken teszteles kozben nemreg kaptam egy tul meleg uzenetet a mellanox NIC-tol, 55 fok volt, felvettem a ventiket maxra, most 34.1, de egy HPC rackben(!) hallottam, ahogy elkezd felporogni... nem akarsz mellette ulni.

380W volt a rendszer teljes fogyasztasa a PSU OLED kijelzoje szerint, smallFFT teszt AVX2-vel, stabil (10+ perc).

 

200RPM-en megy a 6 venti es 1500on a pumpa, igy hangtalan a rendszer jelenleg, viszont 380W fogyasztas mellett 90 fok lesz a cpu. erdekessegkepp ha maxra huzom az osszes ventit es pumpat akkor 87 fok, szoval sokat nem oszt/szoroz.

este bekerul meg 3 venti, majd meglatjuk.

1. Ha hangos volt akkor kendácsolva rakták össze. Pontosabban, fillérbaszva alulméretezve a hűtőt és a többit. Egy konfig jósága nem a ventillátorok számától lesz jó. A hűtés hatásfokát a tömegáram határozza meg, ebben a pedig a ventillátorok keresztmetszete a mérvadó. Egy 30 centiméteres, gép teljes oldalát kitöltő ventillátor töredéke fordulatszámon fog ugyanannyi levegőt átmozgatni mint 4 vagy 5 15 centiméteres.
2. A folyadékhűtésnek megvan a kockázata. Sajnos a gépészet öregedik. Egy tömítés hiba a procinál viheti a vieokártyát, egy reservoir/ kiegyenlítő repedéstől úszik még az atyaúristen is.  Megoldás: Nem szemcukorkát vesz az ember, hanem rendes ipari megoldást. Kiegyenlítőnek ott vannak a hűtéstechnikai, vagy autóipari tartályok, rendes csőcsatlakozóval, egy darabból fújt testtel. Az oldallapok találkozási élei Terosol-la vagy savmentes szilóvall végigtömitve. Levehező oldallap alatt körbe tömítés. Csövezésnek vegyszerálló, vagy élelmiszeripari vastagfalú szilikoncsövek. Az alaplap és a hűtés alatti teljes terület cseppfogó/kármentő tálca beépítése. Végül, de ne utolsó sorban, nem vízzel, hanem alacsony viszkozítású szilikonolaj használata hűtőfolyadéknak.
Probléma? Egy ilyen drágább mint a bolti mert a boltban hülyegyerekeknek árulnak hűtéseket, sokat kell vele dolgozni, kurva szarul néz ki. Cserében 5-10 évig azt is elfelejted, hogy megy a géped.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Na, ez jó olvasnivaló. Amikor elolvastam, amire válaszoltál, azon gondolkoztam, hogy hogy a fenébe' van az, hogy az autókban a vízhűtés azért az első 15-20 évben nem szokott folyni, utána sem úgy, hogy tócsa lesz alatta, legfeljebb egy-két kevésbé sikerült konstrukciójú alkatrésznél megjelenik egy-két csepp nyoma, még ott is van idő javítani.

Itt a szemcukorka, pénzlehúzás találkozása van a gépészettel.

Első probléma az átlátszóság és a design. Ehhez polikarbonátból gyártott aklatrészeket csinálnak, ami híres arról,  hogy redkívül rosszul ragasztható idegen anyaghoz. Ráadásul a hőtágulási együtthatója sem egyezik a rézzel vagy alumíniummal, ezért a tömiítésen mozogni fog minden egyes hőciklusnál. Ezután jön az, hogy az olcsó gyárthatóság és a hűdehépészeti kinézet miatt a polikarbonát lemezt egy tucatnyi csavar tartja össze. Itt sok múlik azon, hogy aki összerakja az a csavarokat megfelelő sorrendben és nyomatékkal húzza meg. A magad által összeszerelhető hűtőkitek legtöbbször, szó szerint, itt véreznek el. Az olcsósítás és a rossz mechanikai tervezés miatt (az átlag alaplap és videókártya nem extra súlyok cipelésére van tervezve) a hűtőnek könnyűnek kell lennie, ami az anyagvastagságok rovására meg.
Faramuci módon, a mostanában használt 1/4"-os csőcsatlakozások még jók is lennének (én még emlékszem FESTO csatlakozós kitekre), ha az áltátszó PVC csöveket fogó szorítók nem lennének rövidek, plusz nem ezeket a böszme vastag csöveket használnák. Újabb gépészeti öntökönlövés, mikor a csőcsatlakozókat akril blokkokba kell becsavarni. Ez különösen jó, mikor az akinek be kell csavarnia egy mezei kocka, nulla gépészeti háttérrel és vagy ferdén kapatja bele a csatlakozót, vagy túlhúzza megrepesztve azt.
A merev csövek (tipikusan akril) újabb vicces dolgok. Ezekel pontosan kell dolgozni, nagyjából tizedmm-es nagyságrendben. Nem hajlíthatod túl közel a fittinghez, mert oválissá váli és az O gyűrű nem fog tömíteni alatta. Nem vághatod ferdén, mert az O gyűrű nem fog tömíteni. És ha már a vágásnál tartunk, nagyon figyelni kell a forgácsokra és a vágási élek tisztítására. Hajlításnál nem mrlrgítheted túl, és nem melegítheted alul. Az előbbi esetben berogyik, utóbbiban mechanikai feszültség marad benne és repedezhet. Hajlításoknál, a szögeknek, vágásoknál a hosszoknak stimmelnie kell. Nem lehet, hogy "majd a fitting behúzza", mert vagy a vasat fogja tekerni vagy a cső fog idővel repedni. Mondjuk itt is van fejlődés. Volt a kezemben olyan PMMA cső, aszem talán Corsair, ami 50-60 fok fölé melegítve egész rugalmassá válik, magyarán egy-két óra járatás után kidolgozza a mechanikai feszültséget magából. 
Végül, örök kedvencem, mikor a folyadékhűtéses konfig aljába betesznek egy léghűtéses tápegységet. A folyadéhűtésnek a lényege az lenne, hogy képes nagyon kicsi területről, nagy hőmennyiséget elszállítani és nagy felületre szétteríteni, ezáltal kicsi levegőárammal lehet ugyanazt a hűtést elérni. (A PC vízhűtés is levegős hűtés, mert a folyadék csak hőszállító közeg. A hőleadás a hűtő és a környezeti levegő közt történik.)
Mindennek ad egy fejlövést, amikor a harmadik legnagyobb hőtermelő egységet a házban továbbra is kisfelületű levegős hűtéssel látjuk el.

Egyébként hobbinak, alacsony zajterhelésű, vagy nagy sűrűségű gépek építésénél jó és néha megkerülhetetlen. Csak épp ésszel kell csinálni.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"Amíg a munkahelyi iroda ázik el, addig nem az én gondom, de itthon nem szeretnék ezen aggódni."

En jobban aggodnek ha gepnek lesz baja, egy EPYC ha megpusztul , az joval dragabb mint barmi a gep korul.

"distilled-water" eleg biztonsagos, nem sok mindenek art ha kifolyik, nem sima csap viz van ezekben.

https://forums.tomshardware.com/threads/coolant-or-distilled-water-for-…

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

En jobban aggodnek ha gepnek lesz baja, egy EPYC ha megpusztul , az joval dragabb mint barmi a gep korul.

A gép az AMD tulajdona, munkára küldte ide, kölcsön; ők rakták bele a folyadékhűtést is. A home office (fal, asztal, padló, szőnyeg) viszont az én bugyellárisom kockázata.

szerda ota a vizhutest epitem, amikor van szabadidom. masszivan alulterveztem ennek a munka- es idoszukseget, de halad...