OpenJDK build a Microsofttól

https://devblogs.microsoft.com/java/announcing-preview-of-microsoft-bui…

Apa kezdődik! :)

Our binaries for Java 11 have passed the Java Technology Compatibility Kit (TCK) for Java 11, which is used to verify compatibility with the Java 11 specification. The Microsoft Build of OpenJDK is a simple drop-in replacement for any other OpenJDK distribution available in the Java ecosystem.

Hozzászólások

neeem semmi köze a bírósági döntéshez Oracle vs Google kapcsán... :)

Szerkesztve: 2021. 04. 09., p – 11:53

Nem fork, hanem build. Amilyet csinál az Eclipse (AdoptOpenJDK név alatt), az Azul (Zulu név alatt), az Amazon (Corretto név alatt), a Red Hat (Red Hat build of OpenJDK név alatt).

Én is pont ezt akartam írni, sehol nem említenek forkot. Viszont ezt írják az announcementben:

Microsoft Build of OpenJDK 11 binaries may contain backported fixes and enhancements we deem important to our customers and our internal users. Some of these may have not yet been formally backported upstream and are clearly signposted in our release notes. This allows us to expedite improvements and fixes much faster while we proceed to upstream those changes in parallel. Updates will be free and available to every Java developer to deploy anywhere.

Ez alapján nagyon úgy néz ki, hogy nem teljesen ugyanazt a kódot buildelik, de akkor hol a forráskód? Mert ugye GPL-ről van szó...

Nem, nem GPL az OpenJDK, hanem GPL+classpath exception.

A forráskód amúgy pedig ott van a letöltések között, a táblázat utolsó eleme: https://download.visualstudio.microsoft.com/download/pr/df5d5fd6-decb-4…

JDK 16-ra: https://download.visualstudio.microsoft.com/download/pr/df5d5fd6-decb-4…

De komolyan, meg kéne nézni ezt az oldalt, és akkor látnád, hogy hol van a forráskód.

Értem én, hogy divat szidni az MS-t, meg hátjfujfujfujfujfujMS, de fogalmatlanok ne legyünk már.

Valóban, tényleg ott van, a microsoft.com/openjdk oldalon, átsiklottam felette, github-os linket kerestem, amit találtam, ott meg nem volt semmi. Amúgy a classpath exception ebből a szempontból mindegy, teljesen más eset az, amikor számít. De ha már pontosak akarunk lenni, akkor GPLv2 + classpath exception.

Amúgy nem kritikának szántam, egyszerű kérdés volt, nem kell egyből kiakadni rajta, ha engem kérdezel a MS hozzáállása példaértékű ezen a területen (roslyn, dotnet core, powershell core, vs code, gyakorlatilag a teljes ecosystem már nyilt forrású...).

Én speciel örülök. Lehet félreérthető voltam. Az apa kezdődik számomra az, hogy megtisztul azután az MS, hogy kissé csúnyán nyúlt anno a java-hoz. (MSJVM)

Nem tudom a különböző fizetős cuccok hogy csorognak a main ágba, de szép látni az ökoszisztémát, a platformot és a fejlődését a java-nak. Csak ennyi. :)

Az AdoptOpenJDK-nak IMHO semmi köze az Eclipse-hez, max buildelnek Eclipse J9-t, ami eredetileg IBM J9 volt.

> AdoptOpenJDK is a community of Java User Group (JUG) members, Java developers and vendors including Azul, Amazon, GoDaddy, IBM, jClarity (acquired by Microsoft), Microsoft, New Relic, Pivotal and Red Hat.

Nem frissek az információid:

https://blog.adoptopenjdk.net/2020/06/adoptopenjdk-to-join-the-eclipse-…

Tavaly nyáron jelentették be, hogy Eclipse Foundation tagok lesznek. Le is zajlott az átadás-átvétel:

https://blog.adoptopenjdk.net/2021/03/transition-to-eclipse-an-update/

temetni jönnék, nem dicsérni.

GPLv3-as hozzászólás.