Igen pontos, pontszerű nyomás, vagy hőszenzor

elektronik-szuperszonik, tehát valami gagyi hardverrel tudom logolni. Elgondolkodva: inkább a hő lesz a működő változat, mert igen kicsi nyomáskülömbséget úgyse fog(ok) tudni mérni. Kering itt egy hasonló topik, h a félfokos nem elég pontos. Mostanában egy TO220-as dobozban lévőt szoktam használni, de egyrészt lassú, másrészt 0.5 fok a felbontása, ennél vmi komolyabb cucc kéne, persze gombokért.És mondjuk a TO220 se éppen pontszerű. Illetve van az a geometria, ahol pontszerűnek tűnik :) de ez most nem az.

Bármi ötlet = taps
Köszi

Hozzászólások

K típusú hőszenzor + MAX6675. 0.25 fokos felbontást tud. Ha ennél is finomabb kell, akkor MAX30205. A tok méreted nagymértékben befolyásolja a hőtehetetlenségét a szenzornak.
Definiáld a kicsi nyomáskülönbséget. A Honeywellnek vannak SPI buszos szenzorai elég alacsony differenciális nyomásértékekre.

Az még jobb lenne, ha azt írnád le, mit szeretnél mérni.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Termoelem a neve. Mi százával használunk ilyet.
A pontosságot itt nagyban meghatározza a hidegpont-kompenzáció jósága illetve pontossága.

Bármilyen megoldást is választ, tudnia kell, hogy minden hőmérőnek van hőkapacitása és hőelvezetése. A termoelem pl. fémből van, így pici hőmennyiségek esetén már jelentős lehet az a mennyiség, amit elvezet.

Valoban jobb lenne kicsit tobb info. Ali/Ebay es tarsain talaltam mar repulomdellezoknek szant differencialis nyomasszenzort, nem neztem utana a pontossaganak, de ha pitot csohoz eleg, lehet, hogy jo lesz neked is. A pontszerusege meg a hozzavezeto csovektol fugg.

Homersekletre meg letezik infra, TO-220-nal pontszerubb tud lenni.

De persze azt is csinalhatod, hogy fogod a kutyudet, belenyomod forrasban levo vizbe, varsz egy kicsit, es akkor homero nelkul is megmondod, hogy 99.9839 celsius a homerseklete.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Ja csak ne csapvíz legyen, hanem desztillált vagy fordított ozmózissal iontalanított (ioncserélt se jó).
Illetve a környezeti nyomást is jó lenne pontosan tudni.
Ha mindezt sikerül is jól kivitelezni, ez még mindig csak egy pont a kalibrációs görbén. Ami nem mellesleg lehet, hogy nem is esik közel az alkalmazásban releváns hőmérsékletekhez.

Pontosan hőmérsékletet mérni olcsón szerintem nem lehet.

Csak egy ötlet: autókban használt MAP szenzor hőmérő része nem lenne jó? A működéséből adódóan gondolom igen nagy pontosságú és kicsi tehetetlenséggel rendelkezik. Mellékesen rendelkezésedre áll az átfolyó levegő mennyisége is.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Lehet, hogy MAF szenzornak hívják, a franc sem emlékszik már rá, mindenesetre magyarul légtömegmérő.

https://www.youtube.com/watch?v=4TqMlItjpt0

Tuning verzióinak ismertek a paraméterei. 

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Valahol van fotóm, 130-as csőbe feszített szenzorról, mebpróbálom előásni.

A lényeg: Ha időben nagyon pontos mérést akarsz, ki kell kalkulálni  a csőben lévő huzal tömegét és kiszámolni, hogy adott hőmérsékletű közegnél mekkora késéssel követi azt. Hacsak nem pontosan annyi a külső hőmérsékleted, mint a szenzoré, akkor mindig lesz némi csalás a rendszerben. Ha nagyon gyors az áramlásod, gyors a hőmérséklet változásod, akkor a huzalkeresztmetszettel addig kell lemenni, míg az egyébb mechanikai korlátok (rezgés, mechanikai feszültségek) be nem jönnek. 0,25-ös szálvastagság alatt, 200-as csőátmérő felett, a szál berezeghet és az töréshez vezethet a hegesztésnél.
A bolti 0,5-0,8mm-es huzalból készült hőelemek, 200 as csőben,  a gyári hegesztéssel simán bírják a 30m/s feletti közegsebességet is.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Tudtommal a mai napig a platina hőmérők (Pt100, Pt1000) számítanak az etalonnak.

Nyilván az SI mértékegységeket nem ezzel fogják belőni, de ami széles körben elterjedt az ez. Kalibráció után elvileg 0.1 °C pontosságra lehet számítani.