Tavaly találtam: ismeretterjesztő sorozatok

2019. végén és 2020-ban volt szerencsém rátalálni néhány,
általam addig nem ismert ismeretterjesztő sorozat, ill.
ismeretterjesztő előadás felvételére. Az alábbiakban igyekszem őket
megjelenésük szerinti időrendben közreadni, és remélem, hogy más is
talál köztük kedvére valót.

Mr. Wizard (1950-60-as évek, 1970-80-as évek)

Don Herbert nevéhez több, tudományt népszerűsítő sorozat is fűződik; én leginkább az újabbakból találtam meg jópárat. Ezek rövid, egy-egy témára koncentráló kísérletes epizódok, többnyire egy vagy több gyerek részvételével.

Youtube-on “mr wizard”-ra keresve számos találatot kapunk; akadnak újabbak és régebbiek is.

The secret life of machines (1980-as évek, 1990-es évek eleje)

A sorozat, melynek házigazdái Tim Hunkin és Rex Garrod, a korabeli háztartások mindennapi (és kevésbé mindennapi) eszközeit veszi górcső alá, mindezt szórakoztató stílusban, érdekes tudomány- és technikatörténeti adalékokkal.

Egy remélhetőleg teljes lejátszási lista elérhető itt. (Az egyes részekre érdemes külön is rákeresni, mert a listában feldarabolt epizódok közül több fent van vágatlanul is.)

Hi-tech trek (2008)

Ezt az öt előadásból álló, a számítógépek világába kalauzoló sorozatot a Royal Institution hagyományos karácsonyi előadásai keretében vették fel. Bár hangnemét kifejezetten a gyerekekből álló közönséghez igazították, felnőtteknek is kiváló szórakozást nyújt. Kis szépséghibája, hogy az előadó, Chris Bishop “a Microsoft embere”, és az egyik részben maga a patás ördög, Bill Gates is tiszteletét teszi. Ugyanakkor mivel a sorozat magával ragadó és érdekes, talán meg is bocsáthatjuk az előbbi hibáit. :P

Youtube-on is megtalálható, de ajánlom az alcím linkjét; ott valamivel jobb felbontásban is megtalálható, és youtube-dl-lel is letölthető.

Chris Bishop további előadásai

A Royal Institution számos előadást osztott meg Youtube-on, én ezek közül az alábbiakat emelem ki. Ezek is részben a gyerekekhez szólnak, de kicsit komolyabb hangot ütnek meg, mint a “High-tech trek”. (Természetesen érdemes más előadók Royal Institution-ös videóit is megnézni; senki ne fogja vissza magát. =) )

Jó szórakozást!

Hozzászólások