papírkönyvek 3D mérete

Van erről vmi stat, h mi az átlagos könyvméret? Könyvpolcot akarok és optimalizálnék.Még jobb, ha műfaj/kivitel szerinti eloszlást is tudna az a stat

Hozzászólások

Annyira furcsa a kérdésed, hogy kíváncsi lettem és ezt találtam

Ez nem rossz :) Most megnéztem, nekem a legmagasabb polcon a hely 27cm körül van, ami egybe esik a linkelt cikkben lévő 11 collal. Illetve van egy ami kifejezetten nagy alakú albumoknak, katalógusoknak van fenntartva, itt. 30 cm a max magassága a dolgoknak.

Szerintem ebből lehet kiindulni. Nekem a sárga-kék boltból vannak könyves szekrények, itt ugye lehet "konfigurálni" a polcok közötti helyet. Érdemes lehet ilyet beszerezni, és akkor meg tudod csinálni úgy, hogy ahol kell, sok hely legyen, ahol nem lehet kevesebb.

Az én könyveim térfogata kb 2.5-3 m3. Mintegy 360 literhez férek hozzá, mert helyszűke miatt önlesztve vannak itt-ott a lakás különböző részein. Hátralévő életem egyik kiemelt célja, hogy ezt az állapotot megszüntessem, és bármikor bármelyik könyvemet a kezembe vehessem.

> Sol omnibus lucet.

Ezek után nem értem miért adnakn az emberek súlyos sokezreket új könyvre, ha használt könyvet közben ingyen se akarnak elvinni.

Autógumi dettó.

Bútor nagyjából hasonló, használt bútornak sincs lófasz értéke. Megveszi a sok hülye ember ezeket a szar bútorlapokmoslékokat fél milliókért az ikea, möbelix, xxl lutz és tsai kommersz szar-áruldában. Utána hiába jó állapotban van, végül már a lomis  cigányoknak is úgy kell könyörögni h. ugyan jöjjenek már el tényleg (mindegyik csak hazudozik ígérget, de baszik megjelenni a megbeszélt időpontban) és vigyék el tényleg.

Ezek mondjuk pont nagyon eltérő kategóriájú dolgok. Vagy viccből írtad?

Autógumi elöregszik és baromi nehéz és sok helyet foglal, nyilván fizetni kell, hogy elvigyék.

A könyv érdekes állat, mert alapvetően nem romlik el, nem romlik meg, azonban a divat változik. A nagyszüleimtől örökölt könyvek jelentős részére nem vagyok túlságosan kiváncsi. Van egy hosszú listám, hogy mit szeretnék elolvasni, de arra sem lesz sose időm. Hát még arra, ami nincs is a listámon. Akkor mire őrizgessem a régi könyveket? Hátha valamelyik gyereket érdekelni fogja?

Egyébként látok egy olyan trendet, hogy a digitális világ esetleg meg fogja nyirbálni a tovább adható információt. Ha nem vigyázunk a digitálisan meglévő tudás nagy része menni fog a kukába. Ez ellen a folyamat ellen a papír alapú információ tárolás megoldás lehetne, de pont nem arra az információra lesz égető szükségünk, ami a régi papír könyvekben van. Mármint mittudomén, hiszen a nagy részét nem olvastam :-)

Másrészt volt olyan, hogy találomra levettem egy könyvet amiről semmit nem tudtam és nagyon jól szórakoztam rajta, talán még valamit tanultam is belőle. Tehát valóban értéket hordoznak ezek a régi könyvek, csak nagyon nehéz felmérni, hogy pontosan melyik és mit. Jelenleg be vannak dobozolva, és néha álmodozom róla, hogy átnézem és elolvasok belőle ezt-azt, de végül mindig az újakhoz fordulok. Minden évben megjelenik 1-2 érdekes könyv amit muszáj elolvasni, és annyi elég is nekem.

A mai kommersz bútorok elég gyorsan tönkremennek és nagyon nehéz javítani őket. Nem csoda, hogy teljesen értéktelenné válik hamar (Bár az IKEA kategoriájú dolgok is nagyon drágák lettek, ez megváltoztathatja a piacot, de most még nem elég nagy az ínség...). Nekem volt ilyen 30-40 éves bútorom is, amiben még volt anyag. Egész jó állapotban volt, de el akartam passzolni mert ma már senkinek nem tetszik, és útban volt. Kilóra elvileg sokat ért volna, amikor felraktam hirdetést megtaláltam hogy ugyanezt a bútort mások is árulták jó nagy reményekkel. Végül nem sikerült pénzt kapnom érte, de ingyen elvitték már nem emlékszem, hogy ki.

Koloniál bútorok is aranyárban mentek 40 évvel ezelőtt. Volt bennük anyag nem bútorlap fahulladékból préselt szarok mint a mai ikeás papundeklik. Ma is bútornak néznek ki, ha vigyáztak rájuk. Mégse akarná senki elvinni magához 2022-ben. A lomis cigányok szimplán télen elfűtenék.

"A könyv érdekes állat, mert alapvetően nem romlik el, nem romlik meg.."

- de sajnos "megromlik", nekem van egy párezer darabos, több tízéves könyveket is tartalmazó gyűjteményem. A régi kötetek papíranyaga egy idő után elkezd lebomlani, porlik, penészedik, lesz egy sajátos szaga, ami önmagában még nem is lenne nagy baj, a probléma inkább az, hogy a légtérbe kerülve nagyon allergizáló hatású...

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Alapvetően 50% alatti páratartalom, jól átszellőző polcok, rendesen kifűtött helyiségben tárolva. Nincs látható penésznyom, ennek ellenére allergizál, poros (bár néhány évente végig van törölgetve nedves, jól kicsavart szivaccsal a tetejük.) ennyit tudunk tenni az ügy érdekében. Ez viszont láthatóan nem elég. Ezt tetézi még a padlófűtés. Levegőtisztítót aktívan használunk, ettől függetlenül időnként tüsszögünk. Ez van.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Elvileg a szálló por szintje nagyobb mint ahol alulról nincs felszálló meleg levegő. 

Urban legend. Egy radiátor egy nagyságrenddel nagyobb légáramlást okoz, a nevével ellentétben ugyanis nagyrészt nem sugárzással adja le a hőt, hanem a rajta átáramló levegőnek adja át, ha nyitott szemmel jársz, akkor látod is több helyen a radiátor felett a plafonon a sötétebb elszíneződést, amit az oda tapadó por okoz. Amihez képest több a szálló por a padló és/vagy falfűtéshez képest, az a mennyezetfűtés; minden más fűtés több szálló port okoz.

"Alapvetően 50% alatti páratartalom" - Az nem biztos, hogy jót tesz a közérzetednek... 55-60%. Az, hogy a szálló por leülepedik a polcon lévő kötetek tetején, az nem újdonság - és döntően nem a könyvekből származó por...
Ha nincs látható penésznyom, akkor honnan veszed, hogy penészedik?

50%-körüli, de nyilván hol picit több, hol picit kevesebb. Nem nedves a környezet az fix, tehát jól vannak tárolva a könyvek penész szempontjából. Fűtési szezonban még kevés is szokott lenni, 40-45% -körül. Nem kell 60%, az sok. A házipor egy része kívülről, egy része a lakásban élőkről, egy része pedig a lakás berendezéseiből keletkezik, a könyvek aktívan porolnak, ha kinyitsz egy régi könyvet, szemmel láthatóan poros, jellegzetes szaga van. 

"Ha nincs látható penésznyom, akkor honnan veszed, hogy penészedik?"

- ezt csak tippelem, de te is azt mondtad, hogy az az allergizáló (de szerintem maga a por is.)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

"Fűtési szezonban még kevés is szokott lenni, 40-45% -körül. Nem kell 60%, az sok. " - erről azért kérdezz meg egy szakembert... Oké, 40-60% közé szokás tenni nagyvonalúan a kellemes relatív páratartalmat, de ennek inkább a felső harmada az, ami valóban jó, az alja már nagyon sok esetben rettentően kevés.

 

Csak erdekessegkeppen kerdem, de honnan tudod a sajat gumijaidrol hogy nem szalszakadt vagy szerkezetileg serult?

A gumikkal inkabb az a baj, hogy 3-5 ev alatt megkemenyednek (hiaba mondjak, hogy egy gumi 10 evig is jo lehet) es vesztenek a tapadasukbol. Most azzal probalkozom, hogy a szezonalis gumit jol befujom gumiapolo spray-vel (kivul-belul) es ugy csomagolom el a fel evre. Hatha segit.

Mindenesetre emiatt nem erdemes mas altal levedlett ~5 eves gumit se venni.

Az átlag könvy (regény) kb. A/5 méretű (15x20cm +/- 1-2cm). A nagyobbak kb. A/4 méretűek (30x20cm +/- kicsi), ezek inkább az albumok, "képes" könyvek. Saját könyvespolcainkra ránézve a kisebb formátumú könyv a gyakoribb, minimum 2:1 arányban, de nyilván embere és ízlése válogatja.

Szerintem kétféle polcméretet csinálj: kb. 25-30 cm a kis könyveknek, és 35-40 cm a nagyobbaknak; a mélysége egységesen 25-30cm. Ha teszel egy nagyobb polcot középre, akkor az lehet hely a nagyobb könyveknek és az esetleges dekorációknak is (váza, hifi, akvárium, lego, stb). Ha igazán jövőbiztos polcot akarsz, akkor csináld állíthatóra a polcmagasságot - vagy menj el az ikeába és vegyél egy billy polcrendszert :-)

Így van, szerintem ez a legjobb összefoglalás. A legtöbb sztenderd könyv A/5 körül van. Változó, de ez az átlag. Nyilván vannak nagyobbak, A/4-esek, atlaszok, lexikonok, speciális kiadványok, meg kisebbek (zsebkönyv, zsebszótár, kisebb referenciakönyvek). Ezért a könyvespolcokat általában úgy méretezik, hogy A/4 formátumú könyv, A/4-es iratok/akta (esetleg levelezés, jegyzet), és ezekkel méretazonos bakelit lemez is kényelmesen ráférjen állítva szükség esetén. Kényelmesen azt értve, hogy nem pont 30 centi, hogy szoruljon, hanem szépen feltehető és levehető legyen.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem arra kellene optimalizálnod, ami könyveid neked vannak?

Nekem van kettő könyvesszekrénynyi olyan könyvem, amelyeknek eszmei értéke van (régi nagyszótár, enciklopédia, satöbbi), illetve konkrétan gyűjtemények (például Galaktika 1-369 mindegyik, Dűne, Asimov, Lem és egyéb sci-fi díszkiadások); ezen túl van pár "még egyszer talán elolvasom" könyvem és az a polc, amelyeket elolvasásra szánok. A többi vagy e-book vagy egyszer elolvastam, többször nem fogom, ezért eladtam, így ahhoz építettem polcot, amit mutatni akarok, a többit majdhogynem dobozban tárolom.

Te be fogsz menni egy boltba, hogy vennél két méter húsz centi átlagkönyvet? Vagy mi értelme ennek így?

Nálam a legtöbb könyv 20 és 23 cm magas. 1 cm ráhagyás kell. De van 24 és magasabb albumok is, ezért az állítható polc a legjobb.

Először kuncogtam a kérdésen, de aztán beugrott, hogy a könyvtáraknak is kell valamilyen taktika, hogy minél nagyobb könyvsűrűséget tudjanak elérni. De körbenézve csak konfekció polcaim vannak, azon meg olyan a könyvek burkológörbéje, mint a földfelszín.

Ideje feltalálnom a fokozatmentesen állítható könyvespolcot. Megyek a garázsba... :)

Ezért aztán amit lehet, élére állítok, ami nem fér el, azt meg a tetejükön elfektetem :-)

Statisztikai confidence interval-t is számolhatnál. Például ha a polc mélységét keresed, akkor megmérsz könyveket egy mintahalmazból. Kapsz egy számsort. Majd megkeressük ennek azt a limitjét, mely például 90%-os eséllyel ezen méreten belül lesz. Számolás:

A = számsor átlaga, Excelben a függvény neve "AVERAGE"

S = számsor szórása, Excelben a függvény neve "STDEV"

Z = 1.64 (ez azt mutatja, hogy a szórás hányszorosán belül esnek az értékek 90%-os eséllyel)

Polc mélysége = A + S * Z

Excelben ha az "A" oszlopba dobálod a számokat, akkor példádul B1-be írhatod:

=AVERAGE(A:A) + STDEV(A:A) * 1.64

Z értékei esélyekhez:

80% -> 1.28

90% -> 1.64

95% -> 1.96

Ugyanez alkalmazható a magasságra.

Szerk.: Közben látom számoltál átlagot az Excel tábládban. Az nem elég, kell a szórás is.

Maximum limitet számol a fenti számításom. Két eset van:

1) Ha kizárólag saját könyveket mért meg, akkor egyetértek veled, a maximum érték lehet megfelelő.

2) Ha idegen könyveket mért, akkor az én számításom megfelelőbb, mert nem ismert könyvekre is készül és ehhez állapítunk meg egy határértéket.

Ha egy férfi megígéri, hogy valami meg lesz csinálva, az meg lesz csinálva.

Nem kell erre félévente figyelmeztetni. :)

 

(Több, mint egy év eltelt: itt nem kéne vessző a mint elé, mert nem összehasonlítás, hanem mennyiség.)

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Kiterjesztem a kérdést: mekkora a papíralapú könyvek sűrűsége mondjuk tonna/m3-ben. Ez nagyon fontos, amikor egy polc therbírását méretezzük. Ez arról jutott eszembe, hogy leszakadt a könyvespolcom.

> Sol omnibus lucet.

Sokféle bútoripari terméket eladnak "könyvespolc" néven... A 18mm-es bútorlapból -saját tapasztalat- olyan 60-70cm-enként kell alátámasztás, ha telerakod könyvekkel, és nem szeretnéd, hogy szemmel is jól látható lehajlást produkáljon. A "b" lehetőség, hogy a polclap hátsó éle kap egy L-alakú fém merevítést, ~20centinként a polclaphoz csavarozva.
A függőleges oldalhoz történő rögzítést is khm. alul szokták méretezni: a 18mm-es lap középvonalában elhelyezett idegen csap nyírásra ugyan kiválóan terhelhető, csak ugye a polclap felső oldala fog kiszakadni, úgyhogy maradni kell a régi jó éléskamrai polc stílusnál: az oldallapra átmenő szereléssel/maximális hosszúságú idegen csappal+ragasztással rögzített "lécre" (a polc mélységével megegyező hosszúságú, 36...54mm széles bútorlap darab) rakni a polcot.
Lehet, hogy ez 1234-es biztonsági tényezőt jelent - már ami a terhelhetőséget illeti - de pont az a cél, hogy ne szakadjon le :-)

Ja, van olyan polcom is, ami ~9mm-es rétegelt lemezből készült, és hegesztett "rácsos" polctartón lóg a falon. 80cm-re vannak a tartók egymástól, sajnos látható lehajlást produkál - leszakadni viszont nem fog, köszönhetően annak, hogy a betonba "halacskás" acéldűbel (FBN II 6/30) dűbel került.

A tipli jött ki a falból (-::

Jól bírta 18 évig, szerintem rosszul türte,hogy egy ismeretlen mester a fal túl oldalán kéménykorszerűsítés címén megvéknyította a tartószerkezetet. A leszakadt polc tört-zúzott. A feleségem berohant a zajra, nézi a romhalmazt, majd felemelt egy könyvet ezzel, hogy "huh, de rég kerestem ezt!".

> Sol omnibus lucet.

Bizonyos dűbelek a rezgést nem viselik jól, de van olyan is, amikor elviselné, de a beépítés során elkövetett hibák (pl. nem tökéletesen tiszta, illetve megfelelő méretű (hossz, átmérő) furatba lett berakva is képesek hosszú ideig észrevétlenek maradni.
Ismerősnél gázbetonba raktak "jó hosszú, hogy tartson" műanyag dűbeleket, és arra akasztották fel a konyhai felső szekrényt. Amíg üres volt, addig nem volt vele gond, aztán ahogy fel lett töltve a szekrény, néhány napon belül fel is adta a harcot...

""huh, de rég kerestem ezt!"." - minden rosszban van valami jó... Senkinek nem esett a fejére, ez a lényeg :)

Nagy teherbírásra 8-as vagy 10-es átmérőjű fém tipli nálam bevált. Ennek a közepében van egy beütőtüske, amit megütve szétfeszíti a négy hasítékkal rendelkező tiplit. Metrikus csavar megy bele. Soha többé nem jön ki.

Én műanyag tiplinél a falba fúrt lyukat porszívózom, virágpermetezővel bevizezem, a tiplit és a lyukat bekenem faragasztóval, a tiplit benyomom a fal síkjáig, a kifolyt ragasztót letörlöm vizes szivaccsal, másnap lehet használni.

  • regenyek, scifi, ilyesmiknek -> 22cm
  • nagyobb kepeskonyveknek, albumoknak -> 30cm
  • van egy koztes polcmagassagom az egyebnek (nyelvkonyvek, konyhai, stb.) -> 25cm

az idetlen meretueket pedig fektetem, design szempontbol is jot tesz neki