bicoin tárca kérdéseim vannak

Nem vagyok expert a témában, ahogy ez bizonyára a kérdésből is látszik.

Egy bitcoin tárca programot keresek, és a bitcoin.org oldalon az összehasonlító táblázatot nézem, de egy dolgon elgondolkoztam:

This wallet makes it harder to spy on your balance and payments by rotating addresses. You should still take care to use a new Bitcoin address each time you request payment.

OK, ha jól értem, ez arra jó, hogy ha én küldök pénzt, az mindig különböző címről megy, illetve ha én kérek és Józsi küld pénzt, aztán Pisti, akkor két különböző címre kérem/küldik, így Pisti nem tudja megnézni, hogy korábban mennyi zsetont kaptam, mennyit küldtem, mennyi az egyenlegem (ha jól értem a dolgot, minden ilyen információ a blockchain része és mindenki látja).
De hogy működik ez a gyakorlatban? Ha tizen fizetnek 10-10 fillért, akkor lesz egy tárcám egy forinttal, vagy lesz 10 darab 10 filléres tárcám? Illetve talán nem is az számít, hogy hogyan tárolja, hanem ha én küldenék zsetont valakinek, vagy átváltanám rendes pénzre, akkor tudok egy tranzakcióban 1 forintot küldeni? És amikor elküldöm az 1 forintot, az nem arról a címről megy, ahová Jóskapista küldte.
Illetve azt nem értem, hogy ha X címre küldi valaki, és én Y címről küldöm, akkor a zseton nem kerül át közben X-ről Y-ra? Ezek nem tárcák, csak valami címek, amik mind egy igazi tárcához tartoznak?

Hozzászólások

sub

ps1: ha jól emlékszem, van itt a fórumon valaki aki ezzel foglalkozik (vagy legalábbis az aláírása alapján tanácsot kér bitcoin lopáshoz :) )

ps2: rossz a példád a 10 fillérrel és Józsival. Helyesen "150.000$ értékben Аркадий (Arkagyij) plutóniumot vásárol, majd továbbadja az IRA-nak"

Szerkesztve: 2020. 11. 24., k – 13:29

Ha tizen fizetnek 10-10 fillért, akkor 10 darab 10 filléres címed lesz (ha mindenkinek más címet adtál meg). Ha egyben akarod elküldeni, akkor minden cím benne lesz a tranzakcióban mint forrás, és emiatt persze mind a 10 ember megtudja, hogy neked volt 9 másik címed és azokban mennyi pénz volt.

Címek között nem vándorol a bitcoin magától: ahova utalták, ott marad amíg tovább nem utalják onnan.

A tárca (wallet) nem más mint a címek (és a hozzájuk tartozó privát kulcsok) összessége egy adatbázisban.

ha jol emlekszem ezt azt jelenti hogy mindig mas-mas change addresst hasznal: amikor elkoltesz 10 btc bejovo tranzakciot, de csak 7-et kuldesz tovabb a cimzettnek, akkor a maradek 3-at egy sajat belso cimre kuldi. amikor ujrakuldesz, akkor a bejovo inputokat ugy probalja rendezni (beleertve az elozo 3-ast), hogy ne lehessen tudni hogy a 3-as is a tied. pl van 4 bejovo tx-ed:

A cim 4 btc, A cim 6 btc, A cim 2 btc, B cim 6 btc. ha 10 btct kuldesz akkor azt a ket A-s cimrol fogja, es nem keveri az A4+B6-ot. Igy kulso nezo nem tudja hogy A es B egy wallethez tartozik (vagy lealabbis valahogy kolcsonhatasban vannak egymassal). Ha koltesz 7 btc-t akkor az uj change addressen lesz 3-ad (C 3)

Van wallet ami "visszautal" sajat maganak: A4 + A6 -> X 7 + A 3. Ilyenkor lathato hogy A cim elkoltott 7-et, a maradekot 'visszakapta' sajat maga.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Én személy szerint vagy a Coinbase Wallet-et javallom, vagy a Crypto.com wallet-jét. Ha minden igaz, mind a kettő tud address rotation-t.