Fehérorosz diktatúra

Lehet azon kevesek közé tartozom akinek feltűnt, hogy bármilyen híradást látok az országról, akkor:

- fehér normálisan felöltözött emberek
- tiszta utcák
- minden ingatlan normális állapotban van

Ezek után simán kinézem Lukasenkoból, hogy nagyon is hisz abban amit csinál.

Hozzászólások

akkor ott a helyed Depardieu mellett a kovetkezo gyozelem napi felvonulason! :DDD

Ugyanezt látom észak-koreából is! Gyönyörű terek, épületek, minden emberen frissen vasalt ruha!

Önmagában nem érdekel, hogy ki nyeri a választást. Én miattam a Ronald McDonald bohóc is lehetne a miniszterelnök, ha megteremtené a körülményeket ahhoz, hogy jól éljek. De továbbmegyek, tőlem a félbolond Gyurcsány is lehetne miniszterelnök, ha olyan intézkedéseket hozna, ami nekem megfelel.

Valószínűleg ezért van nehéz dolga ott is a tüntetőknek. Bevallom, engem sem lehetne megmozgatni

  • kerítésbontás,
  • migráns simogatás,
  • buzijogok,
  • fizessen a középosztály 40%-os SZJA-t
  • faszomtudjami' SZFE-ügy
  • Soros-egyetem genderszakának sorsa
  • stb.

és egyéb, egyesek számára nagyon fontos ügyekkel. Ez van.

trey @ gépház

Lehet, hogy minden kormány korrupt, de az adó/tao pénzek haverok zsebébe rakása (pl Mátrai Erőmű), megalapozatlan döntésekre költés (paks2, balkáni tehervasút, n+1 lélegeztetőgép) azért nem jellemző. Nyílván ettől még lehet jó (nem lehet minden véleményt figyelmen kívül hagyni), de nem ez a tendencia. Nem tudom milyen az életérzés a fehéroroszoknál, de ha már egy választást sem muszáj megnyerni, akkor valószínűleg nem pont a jólétre koncentrálnak odafent. Emellett fura, hogy az EU milyen szívügyének tekinti a dolgot, ahogy a németek Navalnij megmérgezését. De az oroszok meg békés hadgyakorlatot tartanak a fehéroroszoknál, szóval sokan akarnak ebből a tortából.

"Lehet, hogy minden kormány korrupt, de az adó/tao pénzek haverok zsebébe rakása (pl Mátrai Erőmű), megalapozatlan döntésekre költés (paks2, balkáni tehervasút, n+1 lélegeztetőgép)"

Nincs ezzel semmi baj, hiszen bár évről évre egyre korruptabb az ország, de az embereket egyre kevésbé érdekli: https://www.transparency.org/en/cpi/2019/results/hun

És az a legveszélyesebb, hogy azt mondják sokan: "hadd lopjanak, hazudjanak, politikus, az a dolga, lopott a másik is, ő is hadd lopjon". 

Tudod Trey, amit itt írsz politika, nem gondolnálak annyira slendriánnak, hogy nem nézel körül a világban.

1, kerítésbontás -> gumicsont, szükségtelen és drága intézkedés ami alapértékeket piszkál funkciója csak ennyi, semmilyen más érdemi funkciója nincs. Ergo kár megemlítened

2, "migráns simogatás"  -> megint csak nem értem mármint azt mit keres a listában, ha neked fontos minden ember embernek kezelése, akkor biztosan ellenzed amit most a kormány csinál. Ezt ne kevert össze azzal, hogy boldog-boldogtalant beengedsz és istápolod a végtelenségig. Csak ami erődből telik és nagyon fontos, ha nem megy azt is emberségesen.

3, "buzijogok" -> ez is csak arra vezethető vissza, hogy mindenkit embernek tekintünk, és úgy is kezeljük. Nekem/neked ez az ügy nem fontos, sőt, de nekik igen. Gondolom képes vagy rokonszenvezni olyan emberekkel akiknek valami nagyon fontos, de neked mégsem, ámde neked nem árt?

4, "fizessen a középosztály 40% SZJA-t" -> első olyan amit lehet értelmezni a listádból, és nem azért mert esetleg találkozik a preferenciánk (mert az több helyen is) de itt is úgy fogalmazod meg mint fehér-fekete. Nincsenek fehér-fekete dolgok. Sok szürke van kérdés mennyire. El tudnék fogadni _akár_ 40% SZJA-t a mostani 15% helyett, ha cserében máshol csökkenés lenne. Szerintem te is.

5, "faszomtudja SZFE ügy" -> immár a 4. a listádon egy olyan tétel ami a viccre emlékeztet "amikor elvitték a zsidókat  nem szóltam hisz nem vagyok zsidó, amikor elvitték a kommunistákat nem szóltam nem vagyok kommunista...." értem hogy nem sikerült még a tyúkszemedre lépni, de légyszíves nyisd egy picit nagyobbra a szemed, ha egyszer csak megtetszene valami ami a tied valakinek és einstandolná (ez az aktuális dolog rohadt rég zajlik, csendben) csak szólnál. És csak hogy valami infó legyen, lehet hogy az oktatás az SZFE-n nem tetszik a mostani vezetésnek, azt se mondom hogy nem belterjes, de ahelyett hogy jobban csinálja épp szétver valamit, annak okán hogy valamit erőből kikényszerítsen. Természetesen ez is csak gumicsont, ami szerintem az összes jóérzésű embernél kiveri a biztosítékot (a módszer), ha van hozzá köze, ha nincs.  Őszintén remélem ezt neked nem kell megtapasztalni mikor látod hogy szalmabábokkal töltik fel a szakmai helyeket.

6, "Soros egyetem genderszakának sorsa" -> 5. a listádon a "nem érdekel mi történik velük, semmi közöm hozzájuk". Nem hinném hogy ilyen elbillent egyensúlyú listával mész valamire, de azon remélem elgondolkozol mi lesz ha épp mást nem foglalkoztat majd ugyanígy mikor neked fájna valami. Gondolom nem esne jól.

Mindjárt gondoltam, hogy amit én mondok, az mind hülyeség. Annyiszor olvastam már itt, hogy nyugodtan megspórolhattad volna magadnak az 5 percnyi gépelést.

Nehéz úgy konstruktív vitát folytatni, hogy szerinted a számomra fontos dolgok gumicsontok.

trey @ gépház

Van bármi értelme? Amikor pl. egy Kossuth-díjas, Jázsai Mari-díjas rendezőre, akit a szakma normálisabb része is elismer, azt írod, hogy szakmai helyre betolt szalmabáb?

Olvastad egyébként ezeket?

https://www.origo.hu/itthon/20200918-szfee.html

https://www.origo.hu/itthon/20200919-upor-laszlo-szfe.html

https://www.origo.hu/itthon/20200919-balogh-erika-az-szfe-rol.html

trey @ gépház

Nem tudom kire értetted hogy szalmabáb, de sajnos én abszolút nem az SZFE-vel kapcsolatban írtam, az hogy odakerült egy véletlen, belefért volna máshová is, személyes tapasztalat alapján írtam.

Nem olvasok Origo-t, ennek több oka is van nem fejteném ki teljesen, legyen elég annyi, hogy egy ideje teljesen érdektelen és a 0.1% információ tartalom miatt nem rágom át magam a sok hülyeségen.

De mivel onnan idéztél megnéztem,

1 - 2, már majdnem újságírói szint, hogy megkérdezik és leközlik a választ, a probléma ott van, hogy nincs tovább a történet, "elismerte a vezető hogy a meghívó valós ergo azt is elismerte mi mit gondolunk róla"

Elolvastam a menüt és hát nem látom azt sajnos amit beleképzelnek miszerint "megmondták a diákoknak hogy foglaljanak egyetemet". Én annyit látok bele, hogy elég sok témán végigmenve a lehetőségeket elemezték. Az kifejezetten nevetséges amit a börtönpszichológus mögé látnak.

3, Igen ez egy történet, messze a múltba vezetően a középpontban a 65 éves Pintér Tamással aki nyugdíjba vonult onnan. Ennyit tudunk a többit nem kívánom minősíteni hisz olyan megdönthetetlen érvek is vannak hogy 2006-ban azért "megalázó módon rúgták ki" (nyugdíjazták, de ez a cím). Mert 2004 december 5-én felállt a Fidesz nagyszínpadára. Kellet az a majd két év meg a rektor váltás a "bosszúhoz". Majd most előjött a történet így 14 év távlatában (azóta már rég nem Ascher a rektor ha épp benne keresnénk a bűnöst)  mégpedig "kirúgás" és "megalázó" címekkel. Szerintem nincs az az ember aki rosszat mondana egy elhunytra, ha megkérdeznék ez hogy is történt, de lehet, hogy engem érdekelne. Mindenesetre a megjelenés körülményei miatt csak elkönyvelem "kétes történetnek". 

Tételezzük fel, hogy a fent leírtak a 100% igazságot fedik le, ez kizárólag azt bizonyítja, hogy világnézeti különbség lenne (ez most a kulcsmondat a "kuratóriumi kommunikációban") és ez alapján megítéltek tanárt (felejtsük el hogy zavartalanul hagyták tanítani 40 évig /nem én mondtam oda van írva/, felejtsük el a többi érdekes körülményt) és az is kiolvasható, hogy az erőszakos modellváltás nem tetszett a hallgatóságnak.   

(van esetleg ezzel a fenti összegzéssel valami probléma, kiegészítenéd, rossz analízis?)

Most, hogy foglalkoztam a kérdéssel rátérhetünk a lényegre?

1, Azt gondolom, a leghivatottabb réteg aki el tudja mondani milyen képzés van/volt az egyetemen az a diákság. Hallottunk nyilatkozni elég sok embert az elmúlt időszakban akik elmondták semmiféle világnézeti nevelés nem zajlik és zajlott az egyetemen

2, A fentiekkel ellentétben a kaposvári egyetemről a diákok elmondták, hogy ott viszont mióta átvették az irányítást  igen. Tudom hosszú, és néhány helyen "szenzáció hajhász", de talán megnyit más aspektust: https://www.youtube.com/watch?v=ppTmZ86r258 

Fentiek alapján kérdem, szerinted az egyetlen érv amit eddig sikerült megfogalmazni a mostani változás kikényszerítésére valós? 

Ha esetleg úgy látod valami más okból szükséges megosztanád miért?

(némi előnyből indulok, ismervén az eredeti kormányzati szándékot)

Ez rövidtávú felfogásban érthető, mindenki jól szeretne élni, de ahhoz kell egy működőképes társadalmi szerződés amit a legtöbben so-so elismernek (például hogy a megválasztott vezetőket engedjük tevékenykedni). Ha ez megszűnik, akkor a jólétnek is reszeltek, hiszen felbomlanak a társadalmi struktúrák, és előbb-utóbb mindenki veszít.

Ha a hatalom ezt a társadalmi szerződést áthágja (nem választják újra -> verjük véresre aki nem hiszi el a hazug eredményt), akkor szintén annyi a társadalmi szerződésnek és a jólétnek is.

Ezt a listát nem tudom minek kellett ide összeántani megint, rohadtul nem ezekről beszéltünk, semmihez semmi köze.

Valaki nem ért valamit. Én azt mondtam hogy a választást elcsalni rossz, majd egy kicsit értekeztem róla hogy miért rossz, még annak is, akit kizárólag az érdekel hogy hány forint csücsül a bankszámláján. A minden mindennel összefügg elv alapján az ilyen embernek is ugyanolyan érdeke fűződik a normális társadalmi folyamatokhoz, mint annak, akit csak elvből érdekel hogy tiszta legyen a választás.

Az hogy Magyarország is idekeveredett, nekem csak egy zavaró változó, nem beszéltem meg nem is akarok róla.

Epp ellenkezőleg, pont hogy hiszek az ottani tömegeknek, akik a fenébe kivánják Lukit, és igyekszem a helyi infókat összebogarászni.

A magyar sajtó erősen alulteljesít egyébként, ha rájuk gondoltál. 2-3 naponta bedobnak pár általános cikket, ez így elég kaki. A Pártsajtó része még kevesebbet.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Nem engem kerdeztel, de en 6/10-et adnek ra, es 5/10-et adnek az osszeuropai atlagra, 3/10 USA-era (ez nem csak Trump, egyforman rossz dem es repub polgarmesterek, kongresszus (dem), szenatus (repub), stb. muve is, kb mind 3/10-et er). 8/10 Uj Zeland es Izland (10/10 lenne a tavaszi alapjan, de most szerintem tultoljak).

7/10-re emelkedik a magyarrol alkotott velemenyem, ha varosonkenti-megyenkenti lockdownok lesznek max (vagy azok sem), globalis nem, es naponta kiadjak a megyenkenti adatokat is.

Egyebkent Karacsony, mint ellenzeki polgarmester is megkapja tolem a 6/10-et, Shadiq Khan sokkal rosszabb volt (2/10). 

Szerkesztve: 2020. 09. 21., h – 10:28

Minden birodalomnak a központja a legszebb... :) A legnagyobb megmozdulások Minszkben vannak, tehát a legtöbb híradást onnan fogod látni.

Egyébként Belarusz elég jól megélt abból hogy bagóért kapta az orosz gázt amit továbbadott piaci áron, csak sajnos ennek már tudtommal vége.

Szerkesztve: 2020. 09. 21., h – 10:45

Igen én is meglepődtem a videókon látható, egészen európai szintű környezettől és a látható viselkedési normáktól. (Tegyük hozzá, egy "Putyin árnyékában" élő ország lakosságát szerintem jórészt jobban érdekli a viszonylagos közvetlen "Putyin-mentesség", mint egy elcsalt választás...! - Logikusan.)

nagyon is hisz abban amit csinál

Ez elég sok gazfickóról is elmondható, pont ettől lettek sikeresek. Azt mindenesetre megmutatta, hogy nem opció, hogy félreálljon magától, tehát a céljai biztosan nem azonosak az "alattvalóiéval".

Fenét, az ilyen diktátorokat el kell küldeni a picsába, és ezt a nép jól tudja.

Gyakorlatilag senki sincs Luki mellett, láttad az őt támogató tüntetéseket? 

Még ahhoz hülye volt, hogy egy sokkal hihetőbb, 60-40 százalékos győzelmet hamisítson magának...

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Aha, milyen szép tüntetés: https://twitter.com/nexta_tv/status/1307683161552420866?s=21

Bár valószinűleg nem értik annyira a helyzetüket és hogy milyen az élet Fehéroroszországban mint de, de szerintem impresszív. És valószinűleg nem egyet visznek el a rendőrök közülük ezért... ha kisebb tömbegben lesznek...

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Az arra volt célzás, hogy Lukasenka nagyon próbálta bizonyítani, hogy mellette is sokan állnak, így voltak államilag szervezett tüntetések mellette, amelyekre annyira nem ment el senki, hogy busszal próbálták összevadászni az embereket az országból :D

Pl. ilyen abszurditások jöttek össze, ez itt egy ellentüntetés Minszkben, fehérorosz zászló nagyon nincs, se a piros-fehér, se az aktuális  A narancssárga-fekete zászló amúgy az orosz felszabadító mozgalomé (NOD), akik amúgy orosz fasiszták. https://www.youtube.com/watch?v=-G6uC1ovptw Ennél még az is jobb lett volna, ha Lukasenkáék nem próbálnak ellentüntetést szervezni :D 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Ez egyszeru, be akarjak zarni az oroszokat es elvagni a tengertol. Amikor ez sikerul akkor vegleg elveszti a nagyhatalmi poziciojat. Amint korbeveszed nato orszagokkal akkor gyakorlatban befagyas vagy keves ideig befagyott tengeri kapcsolata nem lesz. Ezen az oldalon biztos. US szamara egy paneuropai allamrendszer szovetkezve az oroszokkal az ciankapszula egyenerteku. Jelen helyzetben mertektelen nyersanyag es ember ero olyan gazdasagi szupremitast okozna, hogy az szamukra voros poszto. Teljes kulpolitikajuk ennek gatlasara epul es ha kell fel is robbantjak a loporos hordot, lasd balkan a multkoriban. Ez nem az emberekrol szol, sosem szolt arrol, sot az emberek lenyegtelenek neha meg jelentos akadalyok is ha eleg makacsak. Pontosan tojnak ra, fokent, hogy nem az oveik, sot meg a sajatjaikra is ha arrol van szo. Ez nagyjabol igy mukodik. Jol leegyszerusitve.

Az, hogy ez liberalfasizmus exporttal, vagy raketaval erik el, az eppen csak reszletkerdes.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

"Ezek után simán kinézem Lukasenkoból, hogy nagyon is hisz abban amit csinál."

És? Volt már a történelemben olyan diktátor, aki nem hitt abban, amit csinált? 

Szerintem Kinaban Xi Jinping technikailag nem kommunista. Es kozben a "Kinai Kommunista Part" neveben kapitalisaskodik, mert "nem hisz abban, amit a kommunizmus valoban csinal", es aminek a neveben kormanyoznia "kene".

Ettol fuggetlenul jol csinalja, es jolet van. Sokkal elegedettebbek az emberek, mint Mao Ce Tung idejen voltak peldaul. A lakossag atlagos testtomege kb. a duplaja Mao idejehez kepest, aki tenyleg komolyan gondolta a kommunizmust, es "nagyon hitt abban, amit csinalt".

Meg hust is kapnak, el tudok rosszabb tabort kepzelni. :) Ennyire problemas szinten autoriterre valni meg barmilyen ideologia neveben lehet. Nem kell ahhoz kommunistanak lennie.

Egyelore Xi alatt elso ranezesre jobban esznek a taboroztatott ujgurok, mint Mao alatt az atlagemberek.

" autoriterre valni meg barmilyen ideologia neveben lehet."

Lehetni lehet, de távolról sem muszáj, sőt.

"Egyelore Xi alatt elso ranezesre jobban esznek a taboroztatott ujgurok, mint Mao alatt az atlagemberek."

Még a végén kiderül, hogy milyan fasza életük van...

Ehh... nehéz veled, mikor beüt a kognitív disszonancia.

“Any book worth banning is a book worth reading.”