Akadás másolás közben

Fórumok

Vettem egy új SSD-t ami egy mezei HD helyére került, ezért elég sok adatot kellett mozgatnom ide-oda . Azt vettem észre, hogy ha több gigányi adatot másolok egyszerre, akkor egy idő után megáll a rendszer, akár néhány percre is.

Nem fagy le, az egér mozog, a billentyűzet is mintha menne, de hiába kattintok, nyomkodom, nem reagál. Ezt tart néhány percig, aztán minden megy újra normálisan. Ha pl MC-vel másolok, akkor ott annyi látszik, hogy másol mint az őrült, aztán egyszer csak megáll a folyamatjelző és akkor áll meg minden más is. Közben hallani, hogy dolgozik a HD. Aztán elindul újra minden, megint pörög a folyamatjelző mint az őrült, ilyenkor a rendszer is reagál normálisan, aztán újra megáll és így tovább. Először azt gondoltam, hogy az SSD ennyivel gyorsabb és várni kell a régi HD-re. Aztán észrevettem, hogy mindegy az irány, sőt, ha SSD belül másolgatok, akkor is ez történik. Másrészt attól, hogy egy HD lassabb, nem kéne az egész rendszernek rá várnia.

Valahogy az a sejtésem, hogy köze lehet a dolognak a Linux cache-eléséhez és ahhoz, hogy 32GB RAM van a gépemben, aminek a nagyobb része cache szokott lenni. A cache szép és jó, de normális dolog az, hogy amíg ürül, addig ennyire megálljon a rendszer? Látszólag ez történik. Ami még kérdés lehet: a rendszer is SSD-n van, de nem arról vagy arra másoltam, hanem egy új SSD-re, így most csak két SSD van a gépben. 

Normális használat közben nem szokott így megállni minden, csak másoláskor. Manjaro Linux a rendszer.

Amennyire olvastam, ki sem lehet kapcsolni a cache-elést ill. azt sem lehet állítani, hogy mennyi RAM-ot használjon erre. Inkább kivárnám szépen amíg kész a másolás az SSD/HD normális sebességével, de ne álljon meg minden közben, mert így nem tudok másolás közben semmi mást csinálni a géppel.

Lehet ezzel a jelenséggel kezdeni valamit?

Köszönöm!

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 06. 17., sze - 15:19

Hanyas Emberjáró? Erősen kellett keresni a disztró nevét :)

Érdemes lenne kipróbálni másik disztróval is, valamint kérdés a fájlrendszer típusa is.

Régen volt telepítve, de folyamatosan frissítve van, szóval a legfrissebb. Erősen gondolkoztam egy újratelepítésen is, nemcsak emiatt. Egyébként a Manjaro jó, amikor nincs vele gond :-)

A régi HD-n és az új SSD-n xfs van, a rendszer SSD-n ext4, szóval xfs-k között másolgattam amikor akadt, de most kipróbáltam a másolást xfs -> ext4 irányba is.

Ilyenkor is nagyon pörög a másolás először, aztán láthatóan belassul, de nem áll meg teljesen, hanem megy folyamatosan és a rendszer sem akad közben. Ezt várnám minden esetben.

Lehetséges lenne, hogy az xfs miatt van ez a lassulás? Annyira nem tervezem, hogy másolgatok már ide-oda, de azért jó lenne tudni, hogy tényleg az xfs miatt van és akkor el tudom dönteni, hogy váltok-e másra vagy megszokom.

Szerkesztve: 2020. 06. 17., sze - 16:02

Úgy néz ki, hogy xfs-ről ext4-re másolás közben nem akad meg.

Nem a cache telik meg, és blokkol minden más disk műveletet a rendszer, amíg ki nem íródik?

Mi történik, ha a /proc/sys/vm/dirty_background_bytes értékét beállítod mondjuk 1MB-ra?

Ez egyrészt a mount paramétereitől is függhet, másrészt a write cache telik meg, és amíg azt üríti, addig akad le valszeg a gép, mivel addig nem nagyon tud az SSD-n más I/O műveletet végezni.  Erre pl itt egy összefoglaló, hogy mit lehet tenni. De ha ezt nem rendszeresen akarod így használni sztem érdemes lehet egyszer otthagyni a gépet arra az időre és megvárni, hogy befejezze, mert ez csak nagyobb mennyiségű, sok 10 Gb vagy több adat mozgatásánál okoz leginkább gondot.

Köszi, a linkelt oldalon az első kérdés gyk leírja azt amit én is tapasztaltam:

Ever written a lot of data to disk all at once, and seen large pauses on the system while it tries to deal with all that data? 

A többieknek is köszönöm a tippeket, a dstat-ot nem ismertem, majd megnézem kíváncsiságból mit ír ki ha legközelebb másolgatok. A dirty settingről olvastam a kernel.org-on, de nem próbáltam állítani.