2TB SATA3 2,5" HDD - hardveres titkosítással

Tudtok esetleg fejből vagy véletlenül olyan laptopba való HDD-t, ami 2 TB méretű és van rajta hardveres titkosítás? A use-case backup drive lenne, amit Windows 10 Home és Linux alól is el szeretnék érni és a közös nevező a két rendszer esetén nagyjából a hardveres titkosítás. Nem lényeges, hogy gyors legyen.

Hozzászólások

Esetleg közös nevezőként Veracrypt?

Elnézve, hogy a múltban milyen bakikat csináltak a gyártók, én a HW titkosításban kevésbé bízom, mint a szoftveresekben.

Én úgy tudom, hogy nem. Persze mivel maga a diszk nincs titkosítva, ezért nem lehetetlen a visszaszerzés, de a jelek szerint nem is triviális:

The hard disk manufacturers are unable to unlock a password protected hard disk, as there aren’t any “secret” master passwords build into the firmware. Even swapping the controller of the password-protected hard disk with exactly the same controller from an unprotected HD will not remove the protection on most disks, as the password (together with most of the firmware) is also stored on the hard disk itself.

The only way of retrieving any files from a password protected hard disk without knowing the password is to send it to a data recovery company for unlocking, but not all data recovery companies could or would unlock a password protected HD.

http://www.laptoptips.ca/security/hard-disk-password/

A SED-et erősen kerülném és mindenképpen alkalmazás vagy fs oldalról titkosítanék. Leginkább a backup tool-al hajtanám végre.

A SED esetén az azon található chip az egyetlen ami ismeri a titkosítási kulcsot és így egy egyszerű túláram elviszi, viszont ha a titkosítás szoftveres akkor a lemez tányérról az FS és benne az adat visszanyerhető.

A SED esetén az azon található chip az egyetlen ami ismeri a titkosítási kulcsot és így egy egyszerű túláram elviszi, viszont ha a titkosítás szoftveres akkor a lemez tányérról az FS és benne az adat visszanyerhető.

Őszintén szarok rá, annál jobb, minél nehezebb visszahozni. Több backup is van, 20-30 ezer forint egy új HDD, csere-visszatölt.

Szerkesztve: 2020. 06. 13., szo - 17:19

Olyan laptopba való HDD-t nem ismerek...

Esetleg maga a laptop nem tud ilyet BIOS/UEFI szinten? (értem, ha tudna, nem kérdeznéd... :) )

Az FS szintű titkosítás ahogy 3 perc alatt utána néztem, nem jó, mert a windows nem kezeli a titkosított ext4-et, a linux pedig nem kezeli a titkosított NTFS-t...

Marad a veracrypt, ami nem jó neked.

Viszont, muszáj belső HDD-nek lennie?? Mert ha jó a külső is, akkor hirtelen rengeteg lehetőségből választhatsz! :)