100 eve tortent Trianon

100 eve kiderult, hogy nem a nyersanyagainkbol, hanem az eszunkbol kell megelnunk a jovoben. Ettol meg csaladok szetszakadtak, es nem bantak tul kellemesen a hataron tuli magyarokkal a "jo" szomszedaink (igen, a szekely nem roman, a felvideki nem szlovak, hanem magyar, szomoru, hogy ezt is magyarazni kell). Ez van, ekkora teruletbol kell kihozni a maximumot.

"Tedd mar tul magad rajta, 100 eve tortent"

Az ilyen seggfej meg legyen olyan bator es irja ala ugyanezt ugyanilyen tapintatlanul a holokausztos posztokhoz is. Tullenni != meg sem emlekezni rola

Hozzászólások

Ezzel a bejegyzéssel teljesen egyetértek.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Egyetértek, viszont szerintem egy dologgal lehetne orvosolni, még ha nem is teljesen, az Európai Egyesült Államokkal.

Oszt jónapot!

Jaj ne, ne kezdjetek mar itt is :(

"Az Europai Egyesult Allamok a legrosszabb dolog, ami ezzel a terseggel tortenhetne. Teljesen elveszne a politika maradek kozossegi jellege is. Csak nagyvallalatok szamara lennenek elerhetoek a politikusok. Az lenne neked a legrosszabb, csak szeretnek arrol hazudozni, hogy jo lesz neked."

https://hup.hu/comment/2481389#comment-2481389

Hatarok mar most sincsenek, koltozni eleg szabadon lehet igy is. De az EEA egy zsakutca. USA-ban is van kulonbseg Eszak-Dakota, Puerto Rico es Seattle kozott, meg allamonkent kulon minimalber van (ahol van egyaltalan).

Most komolyan, te tényleg és igazán azt hiszed, ÖRÖKKÉ fennmaradnak a Földön a NEMZETÁLLAMOK?!

Ne légy ilyen naív.

Tetszik vagy sem, az Emberiség idővel úgyis egyesülni fog, egyetlen ország lesz az egész Föld, mely országot nevezzük az egyszerűség kedvéért e társalgásban Világállamnak (minthogy úgyse tudjuk mi lesz az igazi neve pár évszázad múlva).

Ez az esemény - a Világállam létrejötte - ELKERÜLHETETLEN, és amiatt az mert az emberiség technikai lehetőségei folyamatosan nőnek, egyre jobban beavatkozik a természetes folyamatokba, méghozzá GLOBÁLIS folyamatokba. Lásd a globális felmelegedést például, holott tuti sok minden más is jön még, amit mi elképzelni se tudunk. Például elég esélyes hogy kapunk egy mágneses pólusváltozást, na annak se lesz jó vége, és a következményeket biztos hogy csak globális összefogással lehet enyhíteni, már ha egyáltalán. De ez csak egy példa volt. Számtalan más is lehetséges.

Szóval az emberiség egyre több olyan dologba fut majd bele - részben de nem kizárólag a saját tevékenysége miatt - amit globálisan lehet csak kezelni. Ez csakis akkor megy hatékonyan, ha ezt a primitív, atavisztikus baromságot hogy nemzetállam, országok, népek, nacionalizmus, határok, stb - ezeket ELFELEJTJÜK. Másképp minden ország a maga szakállára akar mazsolázgatni, összefogás nem lesz, emniatt hatékony cselekvés se, csak látszatintézkedések, még azok is csak alig.

EZ MEGY ÉPP MOST AZ EURÓPAI UNIÓBAN IS, emiatt egy dágvány foshalom az egész, egy bürokratikus ótvar faszság, azaz NEM HATÉKONY.

Tehát igen, én is azoknak adok igazat akik EU-ellenesek, mert igazuk van, épp csak nem azt a következtetést vonom le belőlük amit ők: az EU-t nem megszüntetni kell, de nem is meghagyni a jelen formájában, hanem fokozni az integrációt!

Ha az EU-ból nem jön létre az Európai Egyesült Államok, az USE (United States of Europe), akkor hamarosan leelőz bennünket Kína is, a ruszkik is, kicsit később talán még az Afrikai Unió is, szégyenszemre.,.

Hogy emiatt megszűnik ammagyarok függetlensége? MAGASAN TESZEK RÁ. Igen, meg fog szűnni, az tuti. Jóeséllyel a magyar nyelv is eltűnik majd, ha nem is azonnal. Az USE nyelve idővel vagy az angol lesz, vagy egy keveréknyelv, nagyobb részt német és angol alapokon.

NA ÉS?!

Mit számít ez, ha a magyarok nem KIIRTVA lesznek, hanem beolvadva a népek ezen új olvasztótégelyébe?!

Genetikailag nem hal majd ki a magyarság, amint egyetlen más nép se.

Attól se kell félni hogy „elnyomnak” bennünket. Hogy a rákba, ha nem lesznek országhatárok, s akinek nem tetszik valahol, szabadon elköltözhet akárhova máshová is?!

A több ország csak arra jó hogy több parlament legyen, és így több vízfejű politikusnak nyújtson megélhetést, a lázas semmittevésért cserébe!

Hm, akkor már kezdem sejteni, minek a rövidítése lehet... Semmi baj, nem haragszom, mindenkit elkaphat az indulat. Néha még egy olyan rendkívül művelt és intelligens emberrel is megeshet mint én, akinek pedig párja nincs a világon, akkor pedig mit is várhatnék másoktól... :)

(Ez humor akart lenni, nehogy emiatt is megsértődj!)

En nem a nemzetallamok jovojet feltem (bar ahhoz, amiert en kuzdenek, veletlen pont az a valosaggal legosszeegyeztethetobb lehetosegem, hogy a nemzetallam-partiak melle allok). A demokracia semmit nem er a kozossegi jellege nelkul. Errol ossze is szedtem mar a gondolataimat:

Europai Egyesult Allamokkal (es reszben Amerikai Egyesult Allamokkal, meg minden oriasallammal, meg az 1984-es fiktiv Oceaniaval is) kapcsolatos kritikamat itt fogalmaztam meg es reszleteztem talan a leghatekonyabban, legkevesbe "oldalt foglalva":

https://hup.hu/node/167987

Azt a postodat én már olvastam, de amint látod a véleményemet nem változtatta meg — ANNAK ELLENÉRE, hogy - bár ezen meg fogsz lepődni! - de sok dologban még egyet is értek veled!

Az alapvető különbség kettőnk közt abban van, hogy amiben egyetértek veled, az csak a te számodra a „legfontosabb” vagy mondjuk úgy hogy a „lényeg”, de az én szememben ha talán nem is lényegtelen, de akkor is meglehetősen alárendelt fontosságú.

Tudniillik hiába élek az USA-ban, de ennek ellenére marxista vagyok abból a szempontból hogy vallom: a tudatot a lét határozza meg... elsősorban a gazdasági lét!

Na most az látszik az EU esetén, hiába az állítólag nyitott határok, meg mindenféle gazdasági egyezmény meg vámmentesség meg más anyámkínja, LE VAN MARADVA az USA-hoz képest, de lassan már Kína is beelőzi! Nemcsak le vanb maradva tehát, de a lemaradása növekedésének üteme is egyre gyorsul!

Igazából még az USA maga is szarban van Kínával szemben, akkor mi lehet a reménye az USA-nál is kevésbé integrált EU-nak?!

Semmi, és ezzel még sokat is mondtam...

Márpedig ha az EU sereghajtó lesz gazdaságilag, akkor cseszheted te meg mások a nagy büdös de legalább büszke „függetlenséget”, a nemzetállamok „sokszínűségét”, mert az igaz hogy szabadon lehet majd nagymagyarkodni meg  „hagyományokat őrizni”, csak az a baj hogy abból nem lehet megélni, attól még mindenki tök csóró lesz. És a nagy mélymagyar büszkeség és függetlenségi öntudat arra lesz majd elég hogy mindenki lázasan tanul majd kínaiul (meg oroszul megint), azért hogy az ezen GAZDAG országokból idelátogató szexturistáknak hatékonyabban tudja eladni striciként a saját büszke és „független” kislányait... Mert másképp éhen döglik!

Az igaz, a magyar NYELV fennmaradásának ekkor van a legnagyobb esélye. Mondjuk ekkor is el fog tünni, csak később. De megéri-e ez?!

Szóval, neked sok mindenben igazad van, a baj az hogy az mind lényegtelen az annál sokkal fontosabb folyamatokhoz képest.

Nézd, tetszik vagy se, a magyar nép ELBASZTA, és nem most, de nem is Trianonkor, hanem akkor amikor volt a honfoglalás, és nem tarolta le egész Európát, de úgy, hogy nem csak kirabolja hanem tartósan meg is hódítja az összes akkori népet!

Most már az van hogy a magyar egy kis, apró „bokorugró” nép, olyan pici hogy egyszerűen NEM SZÁMÍT. Érted?! A MAGYAR NÉP NEM SZÁMÍT! Egy tök jelentéktelen SENKI a világpolitikában, de még Európán belül is! Orbánnak nagy a pofája, de tudod miért?! Nem azért teheti meg mintha fontos szereplő volna, hanem ellenkezőleg: mert egész Magyarország, Orbánkával együtt, egy TELJESEN JELENTÉKTELEN FOSHALOM, senki nem törődik vele! Hagyják hogy e trágyadombon Orbán kukorékoljon mert NEM SZÁMÍT!

Légy te abban biztos, ha Magyarország fontos volna, a nála nagyobb hatalmak azonnal rendet raknának itt, és Orbánnak kuss lenne a neve...

Nézd végig a térképeket. A világon rengeteg olyan VÁROS van hogy abban az egyetlen városban több ember él mint egész Magyarországon!

Most akkor erre verjük a mellünket hogy hű a magyar nép milyen nagy meg fontos, és nekünk okvetlenül muszáj függetlennek lenni?!

Miért?!

Nekem tökre megfelel az is ha akár az emléke is kipusztul a magyar népnek és a magyaroknak, DE ÚGY HOGY MINDENKI ÉLETBEN MARAD, és oda költözik a világban (de legalább Európában) ahová akar!

Ez nem rabszolgaság. Ez szabadság.

És nekem kurvára mindegy a tőkés aki kizsákmányol engem magyar-e, és az is Magyarországon vagyok-e épp kizsákmányolva!

Amikor még Magyarországon éltem, tök szar volt nekem (naná, másképp el se jöttem volna onnan...), holott állítólag akkoriban az az ország még „független” volt, és a cégek is mind magyar tulajdonban... Nekem meg annyi pénzem se volt hogy kifűtsem a szobát telente, holott ezért az éhbérért is 3 műszakban kellett tönkretennem az egészségemet!

Hát ezek után én leszarom azt édes öregem, az ország ami ennyire „szeret” engem a magyaroké marad-e vagy sem!

Ugyanis TÖKMINDEGY. A magyar ember se nyomja el kevésbé kegyetlenül a „szeretett” honfitársát, mint a külföldi. TAPASZTALTAM.

De a Történelem is a tanúm erre. Mindenki tudja, érdekes módon minden magyar(országon született...) feltaláló meg művépsz úgy tudott csak sikereket elérni (már ha egyáltalán) hogy ki kellett hozzá vándorolnia „szeretett” anyaországából, az úgymond „hazájából”.

Egyelőre nagyon úgy néz ki, nekem is ez lesz a sorsom. A kivándorlás már megvan, a siker még nem egészen, de azért már ebbe az irányba is történtek jelentős és reménytkeltő lépések, elmozdulások, „haladások”...

Na most akkor hadd tegyem fel a kérdést rém modortalanul de pofátlan őszinteséggel: Kár lenne-e egy ilyen országért?! Megérdemliüe hogy aggódjunk miatta?!

Mégis, MI A RÁKÉRT?!

Nyilván ezt nem úgy kell érteni, mintha a magyarság kiirtását szeretném vagy ilyesmi. De igenis értem úgy, hogy szerintem semmivel se lesz rosszabb a magyaroknak ha nem a saját „vérük” uralkodik majd felettük (hiszen eddig se tette azt bölcsen vagy legalább jószándékúan) hanem „Brüsszel” vagy épp a leendő „Világkormány”.

A magyaroknak mindegy lesz. A kisembernek legalábbis. A gazdagok, s különösen a politikusok sopánkodása pedig nem hat meg, azokat élből leszarom. Ismétlem, nekem mindegy milyen nemzetiségű az a tőkés akinek a gyárában dolgozom (vagy akinek úgy általában bármi munkát végzek).

Akkor mindegy legalábbis ha elköltözhetem ha nekem ott nem tetszik. De az USE esetén ez alapjog lenne.

Allitasod: minel kisebb az integraltsag, annal nagyobb a "lemaradas"

Ami miatt bizonyitottnak erzed: Kina fejl > USA fejl. > EU fejl.

Ellenpeldak: Del-Korea, Szingapur - kis fuggetlen "nemzetallamkent" is sikeresek. Europai peldak: Izland, Norvegia, Svajc. Ehhez EU se kell.

Emiatt szamomra tovabbra is a "kozossegi meretu demokratikus berendezkedes" az elso.

Azért ugye te se akarod azt állítani, hogy az általad említett Dél-Korea meg Szingapúr (vagy akár a nem említett Japán is) bármiféle értelemben is KOMOLY versenytársa lenne mondjuk az USA-nak?! Vagy Kínának?!

Én elismerem, hogy ezek a kis független nemzetállamok (független? Na neee... Kína abban a pillanatban meghódítaná mindet különösebb erőfeszítés nélkül, amint az USA nem védené meg őket, szóval ennyit a függetlenségükről... illúzió az egész...) ezek tehát igazán szép, látványos fejlődést produkáltak (bár azon az áron hogy igen komoply „demokratikus deficittel” küzdenek, talán Japánt kivéve.

Ellenben egyikük se tartozik a szuperhatalmak közé.

És én őszintén csodálkoznék, ha azt hinnéd akár te is, hogy Magyarországnak akár a legislegszuperebb elképzelhető kormánnyal is lehetősége volna „független országként” szuperhatalommá válnia...

Lehetetlen.

Ellenben az EU egésze, ha USE lenne belőle, képes volna erre! És ha Magyarország az USE tagja lenne, ennek előnyeit ő is élvezhetné!

És én őszintén hiszek benne, ekkor messze jobb lenne minden magyar embernek úgy általában, mint ha M.O. független maradna, de szegény, vagy akár független, de tegyük fel elérné Dél-korea fejlettségét. Amire amúgysincs sok esély, remélem nem kell magyarázgatnom miért. Elismerem ha téged ez megnyugtat, nem abszolút lehetetlen. Igen, lehetséges, elméletileg, persze hogy az. Az esély rá azonban mikroszkopikus. És még ha sikerülne is, akkor is csak addig tartana amíg az ERŐSEBB SZOMSZÉDOK ezt MEGENGEDIK. Mert katonailag akkor is NULLÁK lennénk. Nem annyira talán hogy félnünk kéne mondjuk a románoktól (ha azok se lépnek be az USE-ba teszemazt) de magától az USE-tól félhetnénk, meg a ruszkiktól is.

Szóval még ha ez lehetséges is volna, jobb az USE tagjává lenni. És gazdaságilag is jobban megérné.

Mert miért is olyan gazdag dél-korea? Mert az USA támogatja, vagy legalábbis támogatta korábban, igen erősen, hogy meg tudja védeni magát észak-koreával szemben, meg távlati értelemben Kínával szemben!

Érdekes hogy például Dél-Amerikában egyetlen ilyen „kistigris” se található látványos gazdasági fejlődéssel. Hm, vajon miért is... Mert egyiket se támogatta az USA, hiszen minden más nagyhatalomtól messze voltak, nem volt érdeke segíteni őket.,..

Szóval a kis országok függetlensége csak illúzió. Annyiból függetlenek csak - még ennyire se mindig! - hogy megválaszthatják, melyik szuperhatalomhoz tartoznak, mint annak a „peremvidéke”.

Akkor meg már jobb valóságosan is a szuperhatalomhoz tartozni, mert az több előnnyel jár.

Nekem különben az is mindegy volna ha Magyarország kilépne az EU-ból, de csak azért hogy aztán csatlakozzon az USA-hoz, mint annak egy újabb - bár tengerentúli - tagállama! Sőt, ennek még jobban is örvendenék! Milyen szép is volna, egy újabb csillag az USA zászlóján, mely a magyarokat jelképezi!

Abban a pillanatban amikor ez megtörténne, tényleg büszke lennék rá hogy Magyarországon születtem. Addig sajnos képtelen vagyok rá.

Az összes pontot ki tudnám vesézni amit összehordtál, de az eddigi összes hozzászólásod karakterszámát überelném vele, erre meg nincs időm, így inkább rövid és tömör leszek de az indulatomat megpróbálom visszafogni.

Sokan nem vagyunk büszkék arra, hogy Magyarországon születtél, sőt a legjobb lenne ha a jövőben ezt letagadnád, a magyar nyelvet meg még ezen a fórumon sem használd többet kérlek! Remélem a mai napon térdre esve csókolgattál pár csizmát sűrű bocsánatkérések közepette ha már ez a szép új világ lebeg a szemed előtt. Amennyiben válaszra szánnád magad akkor inkább hagyd, felesleges mert blokkoltalak, törődj inkább a programnyelveddel mindenki jobban jár!

Ha figyelmesen végigolvastad csak kérés volt! De igen a legjobb lenne, ha leadná, ő nem tartja magát magyarnak meg utálja  a magyarokat, ha megvan neki valamelyik másik ország állampolgársága akkor akár le is mondhatna a magyarról, sajnos csak akkor ha van másik, de gondolom ezt ő sajnálja a legjobban.

Igen, biztosan ez a megoldás™ akkor is, ha a szlovákokat nem csinálták még ki Brüsszelből a nyíltan magyarellenes törvényeikért, velünk kapcsolatban meg már diktatúrát kiáltanak, ha a politikai prostituáltakat támogató és vízfejeknek lobbizgató multik nem kapnak nálunk adókedvezményt, meg minden hazai vállalkozásnál kedvezőbb feltételeket.

Szerkesztve: 2020. 06. 04., cs – 10:06

A határ átrendezést nem tenném egy kalap alá több millió ember megsemmisítésével. Még úgy sem, hogy tudom, hogy nem szimpla határ átrendezésről beszélünk, megvolt annak a járulékos hatása a családokra is.

Nem tettél egyenlőséget, csak jó nyálzó Pavlov kutyaként a trianonnal kapcsolatban rögtön kellett egyet hollózni is. Mert muszáj volt. Nem lehet nem hollózni, ha az ember megemlékezik trianonról.

Így amit írtál, és még belekötni sem tudtam, akartam volna, el lett baszva.

”A Párizs körüli békéktől egyenes volt az út a Gulágokhoz, és a Lágerekhez.”

+0.5
ha a lagerekhez nem is, de a kovetkezo vilaghaboruhoz hozzajarult.

Nem okos bekediktatumkent megalazni egy nepet, es evekig szivatni, mert lehet utana Parizsig megy a gyulolettol.

Ezen el lehet gondolkozni, de nem hiszem hogy sok köze van ahhoz amit írtam :)

sarkított példa: Ha ma Novák Előd ír egy hasonló bejegyzést például:

"100 éve történt az igazságtalan trianoni békediktátum. Holokauszt nem volt, hanem lesz."

Meg kell magyarázni, hogy ez mennyire nagyon gáz több szempontból is? 

Szerk: persze és sem  hiszem, hogy Gurmai Zita (nem tudom milyen származású, nem is érdekel), ma egész nap a sarokban zokog, mert annyira fáj neki, hogy kicsesztek nemzetével két emberöltővel ezelőtt, de a kettőnek nincs köze egymáshoz

Ezt felveszem a szinonimaszótáramba, nagyon jó. A Helikon Kiadó "Szinonimaszótár diákoknak" című összesítésében semmi... (isbn9632089782)

Már csak a makákók beszerzése, valamint talicskában tárolása a kérdéses.

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

Aki második megszólalásában már barlangi parasztkodás szintjére megy, azzal nem szívesen beszélgetek, pedig szerettem volna. Jó gyűlölködést. :)

(ne fáradj a riposzt precíz összerakásával, pont leszarom mit írsz ezentúl ebben a threadben)

(azért azon gondolkodj el hogy a megemlékezésedbe miért volt _annyira_ rohadtul k.va fontos beleszőni a gyűlölködést, mások elítélését. Leírhattad volna méltósággal is a dolgot, úgy, hogy a közös nemzeti múltunk ezen fontos momentumára emlékezel, de nem ment).

hanem az eszunkbol kell megelnunk a jovoben

Kár, hogy erre sokan nem jöttek rá, beleértve az elmúlt 100 év döntéshozóinak tekintélyes részét.

Helyette hivatkozunk a Nobel díjasokra, meg a sok tehetséges programozóra. Én benne lettem volna a mezőgazdasági irányultságban is, aztán szembejött a földek osztása. Az van, hogy nincs olyan, hogy jövő, olyan van, hogy jelen, a legtöbb döntés hetekre-órákra, mostanában már néha csak percekre szól, és nem csak a politikusaink szintjén, sőt, talán ők még tovább is tervez(het)nek.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

"Helyette hivatkozunk a Nobel díjasokra"

Ezt én is imádom, majd megkérdezem hogy a 15-ből hány érte el ezt Magyarországon, akkor már csak hümmögés meg pingvinezés van.

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Szerkesztve: 2020. 06. 04., cs – 10:10

Ugyanakkor az a seggfej tolerans(tm) hestegharcos ertelmiseg, ha nyugaton tortenik valami azonnal kirak egy szep filteres fekete kepet.

Nem azzal van baj ha tolerans vagy, sot csak ha szelektiven csinalod az alapjan, hogy epp mi a #trendi, az emberileg kurva gaz.

Trianonbol, es 56-bol szerintem napjainkra az lehet egy hasznos konkluzio, hogy ne a masik nep seggeben eljunk, illetve hogy ne bizzuk magunkat az itelokepesegeikre.

+1 a poszthoz

Igen, nincs meg egy olyan nep, amit annyira sokszor hatbatamadtak mas nepek donteshozoi. Mi megtanultuk, hogy a sajat problemainkat magunknak oldjuk meg. Jonnek kulfoldrol olyan erok, akik probaljak rank eroltetni az ezzel erosen utkozo nezeteket, de szerencsere joval kisebb aranyban vagyunk fogekonyak ra.

Az egyetemi tanulmányaim miatt költöztem át kárpátaljáról magyarországra. Bár régebben a TV-ben meg néhány fórumon még most is van egyfajta elég kétségbeesett hangulatkeltés a határon túli magyarok ellen, büszkén állíthatom, hogy soha egyetlen alkalommal sem volt egyetlen perc hátrányom sem semmilyen téren (közel 8 év alatt). Sőt a nagy távolság miatti ösztöndíj még a kolit is fedezte, lényegében előnyben is voltam ilyen szempontból sokakhoz képest. Bár sajnálatos módon még ma is folyik pitiáner gáncsoskodás a magyar kisebbségek ellen mondjuk ukrajnában, szlovákiában (nyelvtörvényekkel) és romániában is én úgy látom és bízom benne, hogy ezeknek az álproblémáknak a napjai már meg vannak számlálva és hamarosan ebből egyetlen párt sem tud majd politikai hasznot hajtani. Ennek így 100 évvel Trianon után már épp itt lenne az ideje. 

Szerkesztve: 2020. 06. 04., cs – 11:49

Az a baj, hogy sokan nem megemlékeznek róla, hanem évről évre előjön bennük az ősmagyar és megy az acsarkodás hogy "adjátok vissza nekünk, mert a miénk", "szőröstalpú román" meg "idősebb vagyok mint Szlovákia" és hasonló dolgok. Általában a kevésbé edukált réteg, aki a Nagymagyarországot is fordítva ragasztja fel az autójára, de vannak páran a jobban képzettekből is, akitől ennyi telik, nem lát előre, nem tud gondolkozni. Ezek miatt hányok én is az egésztől. A magyarba valahogy bele van kódolva, hogy a múltat síratja, sajnálkozik, nyalogatja a saját sebeit ahelyett, hogy a jelennel és jövővel foglalkozna.

"Sose a gép a hülye."

Ez is egy olyan téma, amit egy maréknyi barom be tud mocskolni, el tud mérgesíteni, mindkét irányból, egyszerre támadva meg aztán főleg shitstorm lesz belőle. Nekem is volt pár ismerősöm, akik valójában azt siratták, hogy miért az "nyerte" a háborút, aki, csak ezt burkoltan mondták, körbefogalmazták, ezzel gyakorlatilag leállítva minden érdemi beszélgetést. Közben arra a kérdésre, hogy milyen mindennapi folyamatot gátol meg ez a mostani helyzet, miért ne tudna az egyén boldogulni, nem szoktam kapni választ, a nemzeti egység érzésére hivatkozáson túl (amit elfogadok, mint szempont, csak ebbe szerintem nem érdemes beleroskadni).

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Az, hogy zavar teged egy embertipus, akik ezen a velemenyen vannak, az meg rendben lenne.

De az, hogy a megemlekezos poszt ala te ugy erzed, hogy ilyen erkolcsi folenyerzettel irhatsz ezekrol az emberekrol, beallitva a "megemlekezok" tobbseget muveletlen tahokent, mert "lattal mar tobb peldat a muveletlen taho Trianon-megemlekezore" - na ez gusztustalan.

Es meguszod: mert nem annyira egyertelmu, hogy haltak meg emberek ezutan hatosagi tulkapas miatt, mint pl. egy George Floyd-os esetben. Vagy mar azok tobbseget is elore muveltelen tahonak gondolod, akik rola fognak megemlekezni 2120-ban? Ugy legalabb kovetkezetes lennel.

Szerintem az amerikai Dél is sokáig siratta a függetlenségi háborút, pedig ők csak a rabszolgákat meg a gazdaságot vesztették a háború áldozatain felül.

Annyi "magyarkodás" legyen már bennünk, hogyha valaki külföldön a nehéz körülmények ellenére nem asszimilálódott vagy nem menekült ide, megbecsüljük. Lehetne Trianon gyász mellett az ő megünneplésük is, hogy kitartottak idáig. Valamint az Unión belül igenis verni kellene az asztalt jobban az érdekükben, de inkább fontosabb most a saját "függetlenségünk".

Én azt látom, hogy igazából sem a jobb sem a bal oldali pártokat nem érdeklik igazán a határon túliak, de legalább a bal oldal "őszinte" :D a jobb oldal meg csak politikai tőkét kovácsol belőlük.

Nekem nincs rokoni kötődésem határon túlra, emiatt nem igazán vagyok a témában ismerős, de pl. a nyelvtörvények kapcsán a diplomáciai csörtéken kívül van ténylegesen olyan dolog, ami egy szimbolikus együttérzés kifejtésen túl tehető értük? Gondolok itt arra, hogy pl. amikor a maszkok szóba jöttek, akkor rögtön eszembe jutott, hogy nálamnál biztos jobban tudja valaki, pl. romániai magyarok szenvednek-e hiányt az átlag románhoz képest ellátásban? Mert ez esetben ez humanitárius kérdés, tökre tiszta, de a beszélgetésekből konkrétumok hiányozni szoktak.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

A romániai magyarok pont annyira szenvedtek maszkhiánytól mint a románok. Azért olyan nagyon senki sem. Beltérben kötelező csak akkortól lett igazán mikor már mindenhol viszonylag olcsón kapható (május 15-től pontosabban).

Lehetne segíteni itteni magyaroknak nyelvtanulás terén (nem csak a románt, de németet és angolt is), ezt próbálják is megoldani tömbmagyarságban, de elég nehéz téma. Pedig határozottan előnyükre válna az, ha itt is jobban érvényesülnének, és nem az lenne a többség álma, hogy magyarországra vagy még nyugatabbra húzzon.

"pl. a nyelvtörvények kapcsán a diplomáciai csörtéken kívül van ténylegesen olyan dolog, ami egy szimbolikus együttérzés kifejtésen túl tehető értük?"

Nagyon szimbolikus csörték sincsenek, de politikiai nyomás, hogy a történjen valami pozitív a magyarokkal, akik kisebbségben élnek más nemzetállamokban, meg egyáltalán nincs. Ami egyrészt érthető, de akkor meg nem kellene úgy csinálni, mintha lenne...

Anyagi támogatás elméletileg van (pl. https://bgazrt.hu/kulhoni-tamogatasok-2020/), gyakorlatilag, bár vannak jó projektek is közötte, ez inkább a kisebbség,  a pénz nagy része megy a haverok zsebébe akik szinte semmilyen valós/értelmes tevékenységet nem végeznek (pl. https://ujszo.com/kozelet/kincs-ami-nincs-a-fonix-tamogatas vagy https://atlatszo.ro/szabad-sajto/media/rekordosszegu-mediatamogatasok-e… ).

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Nagyon szimbolikus csörték sincsenek, de politikiai nyomás, hogy a történjen valami pozitív a magyarokkal, akik kisebbségben élnek más nemzetállamokban, meg egyáltalán nincs. Ami egyrészt érthető, de akkor meg nem kellene úgy csinálni, mintha lenne...

???

https://www.kormany.hu/hu/kulgazdasagi-es-kulugyminiszterium/hirek/magyarorszag-addig-blokkolja-ukrajna-nato-kozeledeset-amig-a-karpataljai-magyarok-vissza-nem-kapjak-a-jogaikat

amenyire tudom, az ukrán nyelvtörvény a mai napig érvényben van. 

a hasonlóan szar oktatási törvényük is.

Meg úgy az utolsó 10 (20-30) évben mit ért el az aktuális magyar kormány Ukrajnában, Romániában, Szlovákiában? Jópofiztak az aktuális magyarellenes helyi kormánnyal.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Azzal, hogy NATO tagok lennének (és pl. nehezebben lehetne velük olyat csinálni, mint a Krím elcsatolása volt, meg úgy általában növeli az ország biztonságát)

Egyébként van egy ország, amelynek egyrészt elég nagy a befolyása a magyar kormányra, másrészt nagyon nem szeretné, hogy Ukrajna NATO tag legyen, szóval még nem is feltétlenül kell, hogy ennek a sztorinak a nyelvtörvény legyen a fő mozgatórugója. 

Az okt. törvény hatálybanmaradása egyébként szintén nagyon nem jó, de nem is nagyon összehasonlítani a kettőt... 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

"Azzal, hogy NATO tagok lennének (és pl. nehezebben lehetne velük olyat csinálni, mint a Krím elcsatolása volt, meg úgy általában növeli az ország biztonságát)"

"Az okt. törvény hatálybanmaradása egyébként szintén nagyon nem jó, de nem is nagyon összehasonlítani a kettőt..."

A fenti két mondat nyelvtanilag nem értelmezhető. A középső mondat meg nem a kérdésemre válasz. :)

Attól, hogy (van nyelvtörvény és nem NATO tagok), az, hogy (van nyelvtörvény és NATO tagok) annyival jobb, hogy NATO tagok. 

A NATO tagság meg pl. azért jó, mert garantál bizonyos biztonságot, tekintve, hogy a NATO kötelessége fellépni a tagországai ellen irányuló agresszióval szemben. Mint pl. a Krím elcsatolása volt - ami orosz katonai akcióval kezdődött Ukrajna területén.

Az utolsó mondatból meg nagyvonalúan kihagytam egy "lehet"-et :) 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Szóval importáljuk be a NATO-ba az orosz-ukrán konfliktust, és maradjon minden virtigli ukrán náci boldog, akik egyébként elévülhetetlen érdemeket szereztek az orosz-ukrán konfliktus elburjánzásában. Természetesen maradhatnak a magyar kisebbségnek szánt zenés-táncos megfélemlítő akciók is.

Zseniális! Már meg se merem kérdezni, hogy ez miért is jó? :)

Hát, ez elég kaotikus volt, nem nagyon értem mit szerettél volna pontosan mondani

Az ukrán nácik boldogsága annyira nem érdekel, az viszont például igen, hogy magyaroknak tényleg ne kelljen fegyveres konfliktusban Ukrajnáért meghalniuk már, mint az történt az utóbbi években. Többek között. 

Egyébként meg Ukrajna nincs túl jó helyzetben, vagy Európa felé kell közelednie, vagy Oroszország felé (vagy az oroszok közelednek hozzá :) ), nem lehet kis, semleges Svájc középen, és a kettő közül egyértelműen az elsővel járnának jobban az ott élő magyarok.

(nemrég olvastam egy vicces elméletet, hogy Ukrajna szétverésével az Magyarország célja, hogy Kárpátalja ismét Magyarországhoz csatlakozzon, ez csak így eszembe jutott most, csak már nem tudom hol, ha valaki tudja miről van szó, dobja már ide :) )

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Igen, az orosz ajkú lakosság (& Oroszország ) volt a hülye, egyébként a magyarokat is sujtó nyelvtörvény igazi oka, azt hittem ez egyértelmű (nem feltétlenül közvetlenül, hanem hogy a törvény ellenük van hozvam nem elsősorban a magyarok ellen)... És tényleg nem jó nekik sem, de a kisebbségek helyzete egy olyan dolog, amin a nyugati irányú elmozdulás segít, nem a keleti. 

(És mint tudjuk, a megoldatlan nemzeti kérdéseket nem az államhatárok megváltoztatásával kell kezelni, hanem az állampolitikák megváltoztatásával :) )

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Fordítva hatékonyabb!

A nyugati irányú elmozdulás előfeltétele a kisebbségek jogainak törvény szintű rendezése. Trianon a legjobb máig élő példa arra, hogy mi történik ha felcserélődik a sorrend. Se Romániában, se Ukrajnában, sőt Szlovákiában sincsenek rendezve (Benes-dekrétumok) a kisebbségi jogok, pedig Románia 1918-ban még Gyulafehérváron a népek önrendelkezését ígérte.

Sőt mondok egy példát, ha veszel egy házat, akkor előbb elküldöd a vételárat és utána írsz egy adásvételit?

Az ukrán elit nagyon elszámítja magát. Nem látja, vagy még inkább nem akarja látni jó szomszédi viszonyokból származó előnyöket. Ukrajna létrejöttét a budapesti memorandum (1994) tette lehetővé, ami "semleges" területnek nyílvánította Ukrajnát.

"nehezebben lehetne velük olyat csinálni, mint a Krím elcsatolása volt"

Azert napok alatt nem lehet NATO-hoz csatlakozni. A Krim sokak altal vitatott, de etnikai viszonyokkal megegyezo nepszavazasa nagyon kevessel azutan megtortent, hogy Janukovicsnak vege lett.

Amugy ha mar annyira az "oveke kellett volna maradjon", legalabb kiirhattak volna ott is a valasztast:
https://hup.hu/node/163986

Szerinted, mit kellene még tennie a FIDESZ-nek, hogy akár "van rajta sapka, akár nincs", értelmes emberek leszűrjék végre, hogy egy regnáló hatalom törvényszerűen az őt alkotó emberek érdekei mentén regnál. Ha az "alatvalók" mind nagyobb számú érdekei velük egy vonalba esnek, akkor az az ideális társadalmi környezetet és fejlődést fogja  jelenteni a többségnek.

A FIDESZ-nek a határon túli magyarok az érdekkörén belül esnek, (sokkal jobban mint balliberális körök érdekeinek.)  Ezt tagadni értelmetlen volna, - azaz lehet, - de butaság. Másrészt, ennél többet tenni már nem lehet, mert erőteljesen ütközne a mindenkori anyaország nemzeti érdekeivel, és az nem tenne jót az "annektált" magyarságnak sehol sem. (Így is vannak "törzsi villongások", lsd. most éppen Románia "magyarító" hülyéje.)

A témának annyi oldala és árnyalata van, hogy erre is igaz, hogy mindenkinek igaza van, csak ezek sokszor egymásnak homlokegyenest ellentmondanak.

A melldöngetők igazságáról nem akarok beszélni, de hogy miért lehet ez az "adjátok vissza, mert a miénk" téma, azt azért boncolgatnám.

Ha az utcán körbeállnak és gatyára vetkőztetnek, stb. Mennyi ideig fogod azt vallani (biztonságos környezetben immáron), hogy az elvett javak a te tulajdonod? Elvették tőled, de a tiéd, valamint adják vissza, és  ráadásként egy vasrúddal még szeretnéd is megköszönni minden résztvevőnek az élményt.

A közigazgatási határ mozgásának, nem kellene kihatással lennie az egyén teljes egzisztenciájára. Sajnos ez nem így működött.

Sokakat dobtak át a határon egy kofferrel, vagy csak áthajtották mint a barmot. De ettől még amit elvettek nem lett az övék.

Az így "áttelepült" családok száma elég magas, a "kiutáltaké" akiket finomabban tessékeltek kifelé utána, még magasabb.

Ne csodálkozzon senki, hogy ez az érzés/mentalitás ilyen széleskörű és nehezen múló.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

A magyarba valahogy bele van kódolva, hogy a múltat síratja, sajnálkozik, nyalogatja a saját sebeit ahelyett, hogy a jelennel és jövővel foglalkozna.

Az évi ~tucatnyi holokauszt-megemlékezésen részt vevő, arról posztoló emberekről is ugyanezt mondod, vagy ott trendi(tm) módon megosztod a kötelező idézetet, miszerint "Aki nem emlékezik meg a történelemről, megismétlését kockáztatja meg"?

Történelmi folyamatában kellene nézni a problémát:

Oszmán Birodalom megerősödése - török terjeszkedés nyugatra - a nyugati országok közönye - Magyarország 3 részre szakadása - párhuzamosan a Habsburgok felemelkedése - Habsburg Birodalom -> Osztrák-Magyar Monarchia - környező országok érdeksérelme francia támogatással - a végét tudjuk

A probléma abból fakad, hogy korábbi ellenségeinkkel vagyunk körülvéve, és a kölcsönös sérelmeket egyik oldal sem felejti. Van egy olyan motívum is (a pszichológia biztosan ismeri), hogy a győztes fél az áldozattól, ezért szereti megalázni, jogait korlátozni, nehogy az áldozat fölébe kerekedjen. Ami az egyik népnek gyászünnep, az a másiknak örömünnep. Nem kellene ünnepelni, csak megemlékezni.

Ez inkább a politikai melldöngetés szintjén van jelen, a hétköznapi emberek (legalábbis a normálisabbja) túl tudnak lépni. Zavarja az osztrákokat, hogy március 15-én kitesszük a nemzeti zászlót? Ugye nem.

Szerkesztve: 2020. 06. 04., cs – 13:52

Amúgy a román Digi megemlékezett ezen évfordulóról egy nemzetközi vonalakat érintő üzemzavarral :D

Szóltak nekem reggel Romániából, hogy egyes magyar (nem politikai/hír, hanem munkához szükséges) oldalak nem jönnek be vagy akadoznak, míg VPN+RDS-en át elérhető maradt távböngészéssel. Most már müxik.

Valójában tökegyszerű, csak simán tele kell szülnünk a Földet magyarokkal. És emellett úgy kell ápolnunk a kultúránkat, hogy a vegyes családok inkább magyarok akarjanak lenni. Ha így teszünk pár évtized, vagy legtöbb egy évszázad és újra Magyarország lesz itt minden is. De ha véletlenül nem jön be, akkor is legalább sokan leszünk és jól érezzük magunkat a kultúránkban.

Mostanában hallgattam a Walesi bárdokat, és rájöttem, hogy Arany János okozta Trianont:

...Ne szülj rabot, te szűz! anya
Ne szoptass csecsemőt!...”

Megszállva, akárhogyis - még akár az EU-n belül a nyugati kultúrát majmolva is - de sok csecsemőt kell szülni és szoptatni. Ezt a mentalitást pedig nekik továbbadni. Ennyire egyszerű. Még azt is mondhatnám idézetet ferdítve, hogy "A nemzethalál a tízparancsolat betartásával elkerülhető."

Ha a (tobbnyire alszent) vallasi vezetokon mulna soha eszembe nem jutott volna szaporodni. Amikor kormany vagy parttagok beszelnek arrol, hogy tobb gyereket kene szulni, ott is csak mosolygok, ignoralom, de azokat meg nagyon kinevetem, akik ezen triggerelodnek. Nem tekintem magam celcsoportjanak ezeknek a "javaslatoknak", vagy "utasitasoknak". Aki ezeken felhaborodik az maga is fel es gyenge. Rajtam csak "atment". Nem volt ram hatassal. Tisztelem a sajat idomet es a nok idejet: majd ha mindketten ugy akarjuk beosztani, bele fog ferni a gyerek. Sokaig ugy voltam ezzel, hogy "ha kell majd egyaltalan gyerek".

Azonban volt egy furcsa pont az eletemben, ahol en eldontottem, hogy marpedig nekem lesz gyerekem. Mert ha nem lesz, a nalam sokkal hulyebbek akkor is fognak szaporodni. Es nem csak a hulyekkel van baj, a rettegokkel is, a lelkileg gyengekkel is. A lelkileg eroseknek es okosaknak feladata tulszaporodni a butakat es a rettego lelki gyengeket. Az elso pont, ami ebben meggyozott az eletemben, az az idiocracy cimu film elso 5 perce volt:

https://m.youtube.com/watch?v=sP2tUW0HDHA (0:00 - 2:45)

Persze, a magyar állam támogatja. Szerintem megtesz mindent, amit a mai mainstream gondolkodási keretek között meg lehet tenni. A probléma az, hogy a mainstream gondolkodási keretek között nem lehet ezt a problémát megoldani.

A vallási hivatkozást éppen azért tettem a végére, mert szerintem ez végeredményben hit kérdése, de legalábbis kulturálus kérdés. Az ember végsősoron a hite szerint dönti el, hogy hány gyereket akar és mennyire rendeli alá ennek a célnak az életét. (A hitet itt általános értelmében használom olyan értelemben, hogy tudományosan, vagy logikailag nem alátámasztott/alátámasztható döntés, tehát egy ateistára is érvényes, ő is dönt valamit.) A nyugati embernek szinte mindenütt reprodukciós ráta alatti a gyermekeinek száma. Ennek a végső oka a hitében, kultúrájában keresendő. Nem véletlen, hogy a vallás és a reprodukciós ráta nagyon szorosan összefügg, az ortodox hívők mindenütt reproduktívabbak, mint a nem hívők.

A nyugati modern kultúra reprodukció híját saját magát szünteti meg, és ez pont a modern kultúrából fakad, annak a következménye. Ez éppen a szemünk előtt zajlik le. Ilyenformán Trianon kérdése mára nem csak magyar nemzeti kérdés, hanem a Trianonnal analóg probléma egész Európa problémájává nőtt.

Most várjuk a 3. gyermekünket, az előző 8 éve született. Az elmúlt 8 év alatt semmi sem jött össze, az orvosok meg leginkább részvét nyilvánításra voltak képesek.

Még a nőgyógyászok tudnak ezt azt, de ha a hímivarsejtekkel van a gond, az andrológia még viccnek is rossz. Ha ott van a baj, számlán kívül másra ne számíts.

Ráadásul a globális spermiumszám az elmúlt 50 év alatt harmadára esett vissza, a meddőség egyre komolyabb probléma.

 

40 körül vagyunk, egy ismerős kérdése: véletlenül becsúszott? Orvosok: ki kell mindent vizsgálni, öregek vagytok már a gyermekhez, ha valami nem stimmel, nem kell megtartani...

A feleségem pocakja nőtt, amint meglátták, rengetegen nem értették a sztorit és a lebeszélést javasolták, mintha az lenne itthon a legnagyobb probléma, hogy sok a down kóros...

 

A természet megalkotta a menopauzát, azután csókolom, nincs gyermek. A mai világ beszűkíti a gyermekvállalási kort. Ha 18 évesen szülsz, vagy ha 50 évesen, akkor minimum ufónak néznek, pedig a természet mindezt megengedi. Simán összejöhet 50-nél is a gyermek természetesen, bár kisebb a valószínűsége, mint fiatalon.

 

Ha nem 30 körül házasodtunk volna, hanem 20 körül, akár több gyermek is lehetne. Nem találtuk meg egymást időben, hozzájött egy részleges meddőségi probléma, ami leszabályozta a történetet 3-ra.

 

Romáknak azért megy, mert 18-tól tolják, akkor meg még bagó és alkesz ellenére is megszülethet jónéhány.

Szerkesztve: 2020. 06. 04., cs – 18:09

Nem tudom ki mennyire tudja, de  Horthy revizionista törekvései nagyon sikeresek voltak, viszonylag rövid idő alatt négyet ütöttek Trianonon.  Az I. és II. Bécsi Döntések és Kárpátalja és Bácska visszaszerzése gyakorlatilag békés úton történt. Amikor ezt értékeljük vegyük figyelembe h milyen nehézségek közepette vitte véghez mindezt! Csak címszavakban a Monarchia felbomlása; vesztes háború; kommunista hatalomátvétel - vörös terror; román megszállás; az ország feldarabolása; spanyolnátha világjárvány; a "nagy"gazdasági válság jellemezik a időszakot és határozzák meg a korszellemet, deprimált hangulatot.  Gondoljuk már el, h most a koronavírus milyen felfordulást idézett elő, és az ennél jóval pusztítóbb spanyolnátha csak egy tétel ebben a listában! 

Szóval ennek fényében számomra az a kérdés, h 45-től idáig mi a faszt csináltunk? Megemlékeztünk?

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

"viszonylag rövid idő alatt négyet ütöttek Trianonon."

Ha Horthy eredményeit keressük ezeket semmiképpen se sorolnám erdménynek, mert túl nagy árat fizettünk ezekért. Hamarabb jutna eszembe a Bethleni konszolidáció, vagy a Klebelsbergi oktatási reform, ami az írástudatlanságát eredményezte.

kz | 2020. 06. 04., cs - 21:23 )
Mit látsz a "kiadási oldalon" abban az időszakban?
@

Ebcsont | 2020. 06. 04., cs - 21:55 )
túl nagy árat fizettünk ezekért.
@

Remek! Akkor válaszom mindkettőtöknek - minthogy ugyan azzal jöttök - h ha a bevételi meg kiadási oldalra hivatkozással orrpaszományosok mérlegképes könyvelőiként kívánnátok tündökölni, akkor az azt a kényelmetlen szituációt eredményezi, hogy abban a kérdésben kell itt a plénum előtt állást foglalnotok, hogy szerintetek mi az "ár" ami még megérte volna? 

Ez az ár szerintetek túl nagy volt - ezt állítottátok, akkor ez nyilvánvalóan implikálja, hogy tudjátok mi az ami nem túl nagy. Tehát egy konszenzusos számot várok emberéletek tekintetében tőletek! Javaslom egyeztessetek!

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

A kérdésem világos. Arra kellett volna válaszolni, arra kíváncsi lettem volna.  Sunyi, gyáva, utalgató rasszizmus mögé bújni egyenese nevetséges, főleg egy karakteresen bátor embertől.
Az, hogy számomra mi érte volna meg, és túl nagy volt-e az ár, amit fizettünk érte, azt magam mérlegelem. Nem tettem volna föl a kérdést, ha ezt akartam volna tudni.

Tekintve, hogy a nevezett területekért cserébe ismét a német "szövetségi" rendszerben kötöttünk ki kissé erőltetett a kérdésed. Nem az emberéletek fejezik ki a probléma súlyát. Én is csak azt merészeltem írni, hogy nem a területi reviziók Horthy érdemi eredményei. Sokkal fontosabb, de emiatt kevésbé látványos eredményeket soroltam fel. Trianon után felállt az ország a padlóról ez számomra nagyobb eredmény, mint a területi revizió.

A rendszerváltás nagy hibája volt, kiengedni vitéz Kőbányai szellemét a palackból. Mind a szocialista, mind az két világháború közötti múlttal le kellett volna számolni, erre fel csak visszamásztak a repedéseken a hortisták, vagy rosszabb esetben vérkomcsikból lettek nagymagyarok. Erről az jutott eszembe, mikor Fábry mesélte, hogy egyes nyilasok a megszállás alatt a pincékben olvasgatták a kommunista könyveket készülődve az "új időkre". Még ha nem is igaz ebben a formában, de ez jellemző volt a rendszerváltáskor is. 

A nagy ár az volt, hogy mint Németország szövetségese, a Szovjetunió (meg a többi szövetséges hatalom) ellensége lettünk, és ezután meghódítottak minket, és a szovjet érdekszféra eredményeként született meg a mostani Magyarország. Ez az ára a bécsi döntéseknek. Hogy a háború vesztes oldalára sodort minket, annak minden következményével. Nem csak a magyarországi zsidók Holokausztja és a doni katasztrófa az ár.

Elég elolvasni a Mein Kampfot, ránézni a szövetségi rendszerek térképére, és a gazdasági teljesítményre, hogy látni lehessen: a náci Németországnak hosszú távon esélye sem lett volna megnyerni azt a háborút, amire mindig is készült. Lázálom volt csupán, hogy nyerhetnek. A brit birodalmi, szovjetuniós és amerikai gazdasági gépezet ellen a németeknek esélye sem volt. Mégis Horthy úgy döntött, hogy az ideiglenesen leghangosabb agresszor mellé áll.

Ez a döntése nem emberéletek számában mérhető. Évtizedes, évszázados hatása van annak, hogy rövidtávú politikai sikerek érdekében feláldoztuk az ország jövőjét.

Utólag az ember baromi okos! :D Bár szerintem Horthy nem volt döntési helyzetben a német szövetséget illetően. Csehszlovákiát, aki elvileg Antant szövetséges volt, minden szívfájdalom nélkül beáldozták a franciák és az angolok a Hitlerrel való jó viszony érdekében.

mert olyan mint orbán :)) minden előremutató döntés az övé, a rossz döntések meg a libsibolsi cionista háttérhatalom félrevezető propagandája, és médiatúlsúlya kényszerítette magyarországra, ezért nem az ő hibája :)

de jó döntésekre még nem volt példa :Đ

Nem szeretném, hanem konkrétan állítom is. A reviziót kizárólag az az elvtelen nyugati megbékélési politika tette megvalósíthatóvá, amely előbb hagyta szétdarabolni Csehszlovákiát, majd az Anschlusst is engedte. Továbbá nagyon megvédte Lengyelországot szóban. Ha az angolok vagy a franciák keményebben léptek volna föl ebben az időben Hitler csürhéjével szemben lett volna müncheni egyezmény, vagy az Anschluss vagy a bécsi döntések??? Kvázi a beszari nyugatiak tálcán kínálták fel a térséget Hitlernek és Sztálinnak, pedig még Trianon idején még nagyon tudták a tutit.

Horthy hazafisága szerintem az 1920-as évek teljesítménye alapján megkérdőjelezhetetlen.

Természetesen a művi és történelmietlen okoskodás [értsd: butáskodás] itt csak egy terelés. Minthogy az én kérdésem nem egy történelmi vita, hanem egy pszichológiai teszt indukciója kívánt lenni annak demonstrálásra, h a Horthy fehér lovát gyűlölők egyetlen hololelket sem tartanak elfogadható "kiadásnak" (sic!) Magyarország területének kb 40%-ért. Be is jött! 

Ez a két jómadár olyan hangosan ejtette magát csapdába, h azt nem lehetett nem észrevenni. És utóbb már nem maradt más mint a kétségbeesett terelés mindenféle zagyvasággal, hogy nem az áldozatok számítanak, meg Horthy felelős a kommunizmusért - hááát beszarok bazdmeg! :-D

Minden esetre én jót röhögtem - meg gondolom az értő olvasók is!

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

A Horthy korszak természetesen valóban nagyon jó korszaka volt Magyarországnak! Épp annyira, mint a mostani Fidesz-korszak! (nem véletlen hogy épp most akarják Horthyt minden módon tisztára mosni...)

Vagyis semennyire se jó...

Kíváncsi vagyok mikor mennek egy lépéssel tovább, és igyekeznek majd Szálasit is rehabilitálni...

A történelem a te felfogásoddal ellentétben nem a jók és a rosszak örök harca.

A mai magyarországi egyetemek döntő részének az alapjait Horthy mentette meg Trianontól. Az, hogy a harmincas évekre az írástudatlanság gyakorlatilag megszűnt, szintén nem valósulhatott meg Horthy nélkül. Ezek a területi revíziókkal ellentétben máig szerves részei Magyarországnak. Továbbra is úgy látom, hogy az adott geopolitikai helyzetben a német szövetség szinte kikerülhetetlen volt, és nem Horthy döntésén múlott. A 2. vh-ban ismét kiderült, hogy nem jó ott fűnek lenni, ahol elefántok ba**nak!

jó v. nem jó, kényszerű döntés v. nem, a felelős kormány azért 'felelős', mert a döntéseivel felelősséggel tartozok. horthy ugyan nem kormánytag, hanem kormányzó volt, a király helyetese, amíg az vissza nem tér. - amit maga horthy és csapata akadályozott meg, ill vette háziőrizetbe a törvényes trónörököst -

amikor pedig a felelősségvállalás jött volna, - olyan amilyen - akkor inkább felpakolt, és gyáván elhúzott a pixnibe
- a bokacsatogatós, isten haza becsület, nevében -
 

"jó v. nem jó, kényszerű döntés v. nem, a felelős kormány azért 'felelős', mert a döntéseivel felelősséggel tartozok. horthy ugyan nem kormánytag, hanem kormányzó volt, a király helyetese, amíg az vissza nem tér. - amit maga horthy és csapata akadályozott meg, ill vette háziőrizetbe a törvényes trónörököst -"

https://hu.wikipedia.org/wiki/Horthy_Mikl%C3%B3s_(korm%C3%A1nyz%C3%B3)#…

Tényleg nagyszerű lett volna egy újabb kilátástalan háború a környező országokkal! :D

"amikor pedig a felelősségvállalás jött volna, - olyan amilyen - akkor inkább felpakolt, és gyáván elhúzott a pixnibe
- a bokacsatogatós, isten haza becsület, nevében -"

https://hu.wikipedia.org/wiki/Horthy_Mikl%C3%B3s_(korm%C3%A1nyz%C3%B3)#…

Ez így ebben a formában hazugság, de rá se ránts! :)

ja a béna látszat kiugrási kísérlet :))
politikai melléfogások sorozata..
a tervezés, és előrelátás abszolút kudarca.
pont olyan volt mint ez egész horthy kormányzás
- majd mi elvtelenül egyensúlyozgatunk, kijátszok egymás ellen akit csak lehet -

ez még soha senkinek sem jött be, még a nagyhatalmaknak sem.
mégis mit vártak?
majd egy szétbarmolt magyarország megmutatja hogyan kell ezt csinálni?

honnan olyan ismerős is ez? jaaaa. most pont ugyanez folyik, csak még bénábban.

hiányosak?

elveszel a részletekben, és nem látod a koncepciót.

vagy inkább a tehetetlenséget nem látod, amikor a külpolitikát alárendelik a belpolitikának, és fordítva, ahogy épp átértékelik a hasznosságát.

szép dolog a pragmatizmus, csak vannak határai. bizonyos elveket nem lehet feladni, semmiért sem.

Azt mondtad, hogy nem volt döntésünk. Dehogynem.
Nézd meg, Teleki mennyire pontosan tudta, hogy mivel jár a revízió:
http://ujkor.hu/content/teleki-pal-szerepe-masodik-becsi-dontesben

Tudta, hogy el fog veszni az ország bele.
"„Ha Erdély visszajő, ezzel örökre elköteleztük magunkat a németeknek, akik majd aztán követelik az árát. És ez az ár a velük együtt való háborúzás lesz, az ország maga lesz az ára a revíziónak."

Jól látták, hogy ha belemegyünk a németek által irányított revízióba, akkor annak meg fogjuk fizetni az árát. És meg is fizettük.

Teleki tévedett a második bécsi döntés idejére rég eldőlt a sorsunk a térség többi államainak a sorsával együtt.

Könyörgöm ez egy több évtizedes folyamat volt, ne nagyítgassuk már ki a számunkra tetsző részleteket! Ez Trianonban kezdődött és valahol a Szovjetunió bukásával ért véget.

Szerkesztve: 2020. 06. 04., cs – 19:15

Mindig érik meglepetések az embert.

 

Szlovák kormányfő: Szlovákia a felvidékiek hazája is, ahol nem másodrangú polgárok

https://index.hu/kulfold/2020/06/03/szlovakia_trianon_igor_matovic_felvidek/

 

Már észrevettem, hogy vannak szlovákok, akik nem tudnak kiegyezni egy 30 éves állammal. Micsoda nagy dolog az, hogy a miniszterelnökük képes ezt nyíltan kimondani:

 

Azt gondolom, hogy a történelmi Magyarország a miénk is volt. A szlovákok a magyarok és a többi nemzetiségek mellett együtt harcoltak a török hódítás ellen. A magyar királyok nemcsak a magyarok életéről és sorsáról döntöttek, hanem a szlovákokéról és mindenkiről, akik a történelmi Magyarország területén éltek. Ezen uralkodók zászlaja alatt évszázadokon át együtt harcoltak a szlovákok és a magyarok.

 

A másik nagyobb probléma, hogy a saját jelenlegi országunkban nem bírunk békességet teremteni. Ez kisebbségekkel halmozottan előjönne.

 

A szlovák miniszterelnök kihozta a legtöbbet, amit Trianon után lehetséges kihozni és egy 5.5 milliós ország előtt felvállalta.

A kedvezményezett országok nyilván tudták, hogy baj lesz az integrációból. Az ott élő emberek soha nem fogják magukat románnak, ukránnak, szlováknak, osztráknak, horvátnak, szerbnek gondolni. Nyilván tudták, hogy nekik az ő országuk nem jelent semmit. Viszont egyik sem tiltakozott ellene, hogy nekem ekkora probléma nem kell, nem akarok még 100 év után is az integrációval bajlódni. 

A megoldás nem a határ revízió, nem az európai egyesült államok, hanem az autonómia (ami pl. Székelyföld egykori státusza is volt, Magyarországon belül). Ezzel az a baj, hogy az európai egyesült államokért kiáltó országok nacionalitásával ez nem egyeztethető össze. Hogyan adnának pl. Bácskának, Bánátnak, Drávaszögnek autonómiát, amikor a "Jugók" a Balatonig akartak jönni.

Ezt sajnos, 100 éve elkúrták. Nem kicsit, nagyon. Ekkora bösz...

[Falu.Me]==>[-][][X]
Szerkesztve: 2020. 06. 05., p – 08:57

"A kedvezményezett országok nyilván tudták, hogy baj lesz az integrációból."

Akkor viszont Magyarország is sejthette, hogy baj lesz... Trianon idejében kb 50% volt a magyarok aránya, tehát még rosszabb volt az arány mint ezekben az országokban Trianon után.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Nagy fájdalom, hogy az eszedből kéne megélni én nem a tartalékaidból. :(

Aldozathibaztatas pipa.

Egyebkent azzal, hogy elgondolkosz ki volt a hulye, azzal nem oldasz meg semmit. Meg ha magasabb szintu ertelmi kepessegeid lennenek, akkor sem oldanad meg azzal a problemat, de amilyen intelligenciahianyrol a kommented arulkodott, azalapjan vegkepp kizartnak tartom, hogy megoldashoz vezeto konkluziora jutnal.

Ha rajtad mulik mindenki ugy lop ahogy akar, senkit nem kell erte megbuntetni. (Mindjart megkerdezed hogy ezt mibol szurtem le, nagyon unalmas lesz). Amit te akarsz, az egy olyan tarsadalomhoz vezet, ahol szabad a rablas. Es amelyik tarsadalomban szabad a rablas, annak nem erdemes dolgozni. (Es mindjart jon egy masik fogalmatlan komment, hogy Meszarosnak is milyen szabad a rablas, de az se fog idetartozni es az is unalmas lesz, aranyosan tobb marad nalad attol meg, hogy nem ertesz egyet a kozbeszerzesi folyamatokkal, es megeri jol tenni a dolgodat)

Jó látni, hogy itt vagy te és turul madárként a történelem fölé emelkedve és onnan lenézve osztod meg velünk a kancsal látomásaidat. Megpróbálhatnád ezeket a víziókat a külhoni magyarokkal is megértetni. Hogy milyen jó lenne ha ehhez az országhoz tartoznának. Vannak ilyen zárvány-ketyósok akik körében lenne sikered.
A fejleményekről ne felejts el tájékoztatni. Inkább téged olvaslak mint sem  valami sorozatot nézzek.

Kalvi logikaja:

"Valami meg mereszelt emlekezni. Kossunk bele. Azt irja azota az eszunkbol kell megelni. Masba nem lehet belekotni. Hatha jo otlet leirni, hogy jobb abbol elni, mint a tartalekunkbol"

Kalvi nagynehezen kiizzadja a nagy ervet:

"Nagy fájdalom, hogy az eszedből kéne megélni én nem a tartalékaidból"

Gelei beegeti egy hasonlattal, Carlcolt levezeti, hogy aldozathibaztato es hogy a logikaja tolvajokat ved.

"Mitol lehet ez? Ja megvan. Biztos vissza akarjak csinalni. Igen, ez lesz a valasz, biztosan olyan, mint az a sotet paraszt a kocsmabol aki 5 feles utan vissza akarja csinalni Trianont. Mert hat mit emlekezik meg rola? Hogy mereszeli? Menjen oda, hatha lelovik a hataron, es megszabadulok tole, es nem kell tobbet ervelnem. Vegre nem jonnek ra konnyen, hogy mennyire buta vagyok".

Erre gondoltam, amikor a magadfajtabol hianyoltam a strukturalt gondolkodast.

Akkor legyen kereken száz hozzászólás..

Íme talán az egyetlen történész, aki meg tud a témában szólalni:

https://www.youtube.com/watch?v=-fzVp3Wa5wI

Azt talán senki sem tudja, hogy trianonhoz a legdurvább nem a területlvétel volt, hanem a hajópark megcsonkítása, majd annak megkövetelése, hogy minden tengeri hajó egyetlen torpedóval kilőhető lehessen. (Megjegyzem azt ehhez, hogy a két torpedóval kilőtt Szent István csatahajó főmérnöke SZÁNDÉKOSAN tervezte irdatlan pénzkölcsönből a legnagyobb hajónkat elsüllyeszthetővé -- és az első vh után az olaszok fogadták fel mérnöknek... Személyéről bővebben nem írok, járjon mindenki utána, miféle szerzet volt)

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

"majd annak megkövetelése, hogy minden tengeri hajó egyetlen torpedóval kilőhető lehessen."

Ezt a hazugságot te honnan veszed?

A békeszerződésben jól definiálták a hajózási feltételeket:

https://hu.wikisource.org/wiki/Trianoni_b%C3%A9keszerz%C5%91d%C3%A9s#II…

Ez vonatkozott a hadihajókra.

https://hu.wikisource.org/wiki/Trianoni_b%C3%A9keszerz%C5%91d%C3%A9s#II…

Ez meg a kereskedelmi hajókra.

Tessék elolvasni a békeszerződést, és akkor nem beszélsz ilyen butaságokat.

Sajnálom, az én forrásom nem a wikipédia.

Ígérem, előszedem majd neked, de mivel épp a témában írok, majd decemberre tálalom.

Azonban Krámli Mihály írásait, kutatásait javaslom figyelmedbe, a Hadtörténeti Múzeum munkatársa, több könyvet írt már, mint amit itt a hupon együttesen fogunk életünk végéig.

De hogy ne beszéljek üresen: a trianoni békeszerzôdés ÖTÖDIK RÉSZE a katonai megkötéseket vette sorra. Olyan hadsereg fenntartását engedélyezte Magyarország számára, amely nemcsak támadó hadmûveletekre volt alkalmatlan, de az ország minimális védelmét sem volt képes ellátni. Ebben szerepelt a hajógyárak részére az a megkötés, mely előírta a harántirányú válaszfalak közti távolságot. Azaz a kegkisebb detonáció átszakított mindent, odabenn pedig a haránt- és hosszirányú falak is elb*szottak voltak. Idegesítő a téma számomra, bocs, ha stílusomból ez érezhető.

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

Ha szeretnéd, elolvashatod a békeszerződést itt is, a szöveg betűpontosan ugyanaz, mint a Wikisource-é:

https://net.jogtar.hu/ezer-ev-torveny?docid=92100033.TV

Azt állítod, hogy: "Ebben szerepelt a hajógyárak részére az a megkötés, mely előírta a harántirányú válaszfalak közti távolságot.".

Nincs ilyen rendelkezés a békeszerződés szövegében, kiváltképp az V. részben sincs.

Mondom, olvasd el, és akkor rájössz, hogy értelmetlen dolgokon idegeskedsz. Ha tényleg érdekel, hogy milyen kötelességeket rótt Magyarországra a békeszerződés, akkor elolvasod. Nem rövid olvasmány, és nehéz a szövege is, egyrészt a régies megfogalmazás, másrészt a jogi nyelv miatt, de olvasd el. Komolyan mondom.

Korabeli hajózási szakkönyvben szerepeltek a megkötések. A leszerelt és kereskedelmivé átépített hajók metacentrikus magasságát is elkúrták, nemcsak a válaszfalakat...
Bonyolult téma. Emlékszem, akkoriban azon dühöngtem, hogy hajózási szakkönyvekben kell történelmi hiányosságaimat pótolnom.

Ha nyit az OSZK, előkotrom forrásaimat

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

Érdekes adaléknak ígérkezik! Bár hajóépítési ismeretek híján magam magyarázatra szorulnék. Ezek vajon általános korlátozások voltak a vesztes felekkel szemben vagy speciálisan Magyarországra voltak szabva? 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Szerkesztve: 2020. 06. 08., h – 05:29

Marcikának néhány dolgával egyet tudok érteni, de sajnos sok a kibékíthetetlen világnézeti különbségünk.

Megnéztem a Partizán Youtube csatornán megjelent Bayer interjút. A hangnem a dialógus és a mondanivaló is meglepett, mert nem abban a BZS's megszokott stílusban jött és kivételesen majd 100%-ban egyet tudtam érteni vele. Hosszú de érdemes megnézni, javaslom mindenkinek, főleg azoknak, akiknek az átlab BZS stílus nagyon tetszik, de azoknak is, akiknek az nagyon nem tetszik.

Sajnos Trianonnak már jóval korábban megágyaztunk, ez mind elhangzik az interjúban, és ez a magyar társadalom akkori vezetésének a felelőssége, az olcsó román munkaerő importálását hozza Bayer, de elismeri azt is, hogy a nemzetiségi igények nem voltak helyükön kezelve (bár itt maszatol egy picit, de már maga a probléma elismerése nagy plussz). És innentől, hogy mind népességpolitikában, mind azzal, hogy miket nem engedtek meg a magyar királyság területén lakó éppencsak kisebbségben lévő kisebbségbelieknek, merthogy a népeség majd fele (46%) a M. kir. területén nem magyar volt, ezekkel, és az égbekiáltó problémák nem kezelésével gyakorlatilag megágyazott a társadalom akkori vezető rétege Trianonnak. Arról nem is beszélve, hogy az 1848-as események polgárháború része (sokan csak a forradalom és szabadságharc részére akarnak emlékezni, illetve van aki nem is tudja) intő jel kellett volna legyen arra, hogy ezt a problémát meg kell oldani, volt rá nagyon sok idő (1848-1920), és nem sikerült... ez lett a vége, szomorú, de valahogy sínen voltunk, mint József Attila...

Nem ismerem el a téma hivatalos, kikezdhetetlen szaktekintélyének BZS-t, de szép, hogy még ő is látja, hogy ennek (Trianon) az előállásában bizony a haza vezetőinek nagyon komoly felelőssége volt mind tevésben, mind mulasztásban, és nem valamilyen gonosz aknamunkára próbálja fogni.

Már nyomtam +1-et ezért nem írtam le újra, de a megoldás tényleg ez. BZS is elmondja az interjúban, hogy milyen jó, hogy van ez az Európai Unió, mert a Trianoni sebeket csak a működő EU tudja egybeforrasztani, ahol minden nemzetiségnek biztosítottak a jogai, szabadon utazhat és vehet részt nemzetiségére mindenféle hátrány nélkül az életben, a határon kívüliek pedig megkapják a támogatásokat kultúrájuk ápolásához a befogadó nemzettől. Csak el kéne érni, hogy ez ne csak papíron szerepeljen, hanem effektíve működjön. Az EU nekünk pont Trianon miatt létkérdés. Meg ott van az autonómiakérdés Erdélyben, amit a "gonosz" Sztálin kifejezett kérésére kellett létrehozni, és halála után szépen fel is számolták sajnos. Már csak ezért is megemlékezhetnénk arról, hogy miért 70-es a hetvenes troli , és hogy jól van ez így, mert ő ragaszkodott hozzá, hogy a román gránittáblába véssék bele a MAT-ot is, mert ő is úgy gondolta, hogy így maradandó lesz. A MAT számára egy tragédia volt az ő gyors halála ezt követően.

Leiratkozom a témáról mert látom itt (is) elszabadultak az indulatok.