Trianon vs Facebook

Ma 96 eve, hogy alairtak hazank akkori kepviseloi a bekeszerzodest Trianonban. Mivel ez nepunk egyik legnagyobb tragediaja, tobb ismerosom meg szokott osztani ezzel kapcsolatban amolyan megemlekezos posztokat Facebookon. Es mindig jon par paraszt, aki alair ezeknek, hogy "ugyan, majdnem 100 eve tortent ez, tedd mar tul magad". Miutan masodjara lattam masodik kulonbozo ismerosom alatt, hogy ugyanaz az uriember szolalt meg, hogy ugyan miert kell errol megemlekezni, termeszetesen a "megemlekezes" es a "magadat tulteves" fogalmat rosszindulatuan keverve, raneztem az illeto adatlapjara.

Hat a publikus posztjai kozott csak 2016-bol 10 holokauszttal kapcsolatos posztot talaltam, es meg nem ertem el a januarhoz.

Ekkor bezartam a bongeszot.

Hozzászólások

Ilyenkor érzem annak szépségét, hogy nincs Facebook fiókom. Az Erő velem van. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ha egyszer más emberek véleményére vagy kíváncsi, akkor egy olyat miért tolsz el ami radikálisan más? Ha mégis eltolod, miért nyomozol utána? Ha nyomoztál miért ugyanazon a felületen ugyanazokkal a lehetőségekkel teszed? Miért ítélsz? Szerinted a te véleményed jobb? Tudom, számodra biztosan. Ez mindig igaz?

csak a rend kedveert jegyzem meg, hogy a holokausztot trianonnal osszevetni eleg otromba csusztatas, amit az almat kortehez nevu meresi hibakent ismerunk. Ha nem erted miert, szolj, es elmagyarazom...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

holokauszt = egy nep szisztematikus kiirtasa, mert nem volt rajtuk sapka
trianon = a hatarok atrajzolasa, a bunosoknek/pokhendi balfaszoknak a kelletenel jobban torteno eldadazasa

Mondom, az egyik kellemetlen, de nem halalos...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Persze, mindenki tudja, hogy a határon túlra került magyarok számára fáklyásmenet volt Trianon! Az áttelepítések során kiemelten jól bántak velük. Nem hiszem, hogy valaha egy magyar is meghalt volna mondjuk egy Securitate pincében, miközben lerúgták a veséjét. Bár lehet, hogy tévedek...

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

a Secu csak magyarok vesejet rugta le, vagy a romanoket is? Akkor most mar te is latod, hogy hulyeseget mondtal...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Megint csak egyet kell veled értsek! Mert tényleg: a Secusok a románok veséjét is nyilván lerúgták, tehát a magyarokat nem utálták!

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Hülyeségeket te írsz folyamatosan. Nem vagy képes felfogni, hogy mindenkinek a saját családjának és népének a szétszakítása a legfájdalmasabb? Mi alapján várod el, hogy bárki szolidáris legyen veled vagy egyáltalán elolvassa a kioktató baromságaid, ha egy érzéketlen tuskóként viselkedsz?

> Nem vagy képes felfogni, hogy mindenkinek a saját családjának és népének a szétszakítása a legfájdalmasabb
Mindenkinek? Pl. sj-nek sem.

Illetve: ezért kéne azon dolgozni, hogy normális legyen a kapcsolat Romániával. Amíg csak annyi van, hogy "szemét románok, elvettétek Erdélyt", addig az ott élő családod, néped dolgát nehezíted.

> Illetve: ezért kéne azon dolgozni, hogy normális legyen a kapcsolat Romániával.

EU szabályzást felrúgva csorbítják az őshonos magyarok jogait a románok. Szerinted így milyen jó kapcsolat alakulhat ki a két ország között?

> Amíg csak annyi van, hogy "szemét románok, elvettétek Erdélyt", addig az ott élő családod, néped dolgát nehezíted

Magyarországra illegálisan betolakodó idegenek jogaiért ajvékolók soha egy szót sem szólnak az évszázadok óta saját földjükön élő magyarok jogaiért (nem csak romániával kapcsolatban). Így segítik az elszakított területeken élő magyarokat?

De ők szegény szerencsétlen háborús menekültek (és agysebész mind egy szálig!), bezzeg a magyarok! Na ők a nácik utolsó csatlósai.

(Amúgy az egyetlen szót sem szólnak nem teljesen igaz, de tény, hogy aránytalan.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"De ők szegény szerencsétlen háborús menekültek (és agysebész mind egy szálig!), bezzeg a magyarok!"

Az a baj, hogy annyira hiteltelen amikor ilyeneket olvasok, akar komoly, akar szarkasztikus. Ugyanis ezek a szolamok egy-az-egyben a ciganyok/zsidok/barakarmik minositesei, csak meg tobb szarkazmussal fuszerezve es attargetalva.

Egyaltalan, miert teszunk kulonbseget ember es ember kozott pusztan az alapjan, honnan jon, hova tartozik? Nem mondom, hogy mindegyik menekult agysebesz, de nem is mindegyik magyar naci rohadek oder korrupt tolvaj bandita. Igen, mindegyik oldal kitermeli az alja nepseget - ki tobbet, ki kevesebbet kuzd ezzel a projekttel -, de komolyan ez alapjan kell megitelni egy komplett nepet is?
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Egyébként nem tudom feltűnt-e, a "szír agysebész" a sajtó közkedvelt szófordulata volt. Pikáns, hogy szerinted csak a cigányokra, zsidókra, akárkikre tesznek minősítést az emberek, a magyarokra nem.

Különösen izgalmas, hogy miközben arról beszélsz, hogy "miért teszünk különbséget", egy hozzászólásban már "fajtá"-zól. Egyébként nem tudom, hogy mégis miből gondolod, hogy egy embert nem határoz meg az, hogy honnan és milyen közösségből jött és onnan milyen kulturális szokásokat vett fel. Nyilván nem egydimenziós a kérdés, de ne lepődj már meg azon, hogy a világ elég sokféle kultúrát kitermelt, amelyek esetleg részben vagy sehogy nem kompatibilisek egymással.

Másrészt azt kellene már egyszer felfognod, hogy az, hogy egy népcsoportnak és/vagy annak egy részének - akár annak kisebbségének, amely a csoporton belül egy külön csoport! - van egy bizonyos viselkedésmintája, az nem egy rásütött bélyeg, hanem annak a csoportnak _egy_ jellemzője. Ez persze lehet negatív és pozitív is. Ilyen jellemzője meg minden csoportnak van. (Kezdve azzal, ha nem lenne, ami megkülönböztetné a többitől, nem egy önálló csoportról beszélnénk.)

Egyébként azt meg végképp nem tudom, hogy honnan a tökömből szívjátok ki, hogy minden ember egyforma. Mintha egybemosnátok a legyen [jogilag] egyenlőt és az adjunk mindenkinek egyenlő lehetőséget az egyformasággal.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

(Őshonos magyarok? Nono, történelem fail :-))

> Szerinted így milyen jó kapcsolat alakulhat ki a két ország között?

És jobbá teszi a helyzetet, ha ezt hergeled azzal, hogy "mocskos románok"? Legjobb esetben is marad minden ugyanígy.

> Magyarországra illegálisan betolakodó idegenek jogaiért ajvékolók soha egy szót sem szólnak az évszázadok óta saját földjükön élő magyarok jogaiért (nem csak romániával kapcsolatban). Így segítik az elszakított területeken élő magyarokat?

Ez most hogy jön ide? Magát az összefüggést nem értem, mi köze van a bevándorlásnak az elszakított területen élő magyarokhoz. Mondjuk különösebben nem akarok beszállni ebbe a vitába.

> És jobbá teszi a helyzetet, ha ezt hergeled azzal, hogy "mocskos románok"? Legjobb esetben is marad minden ugyanígy.

Ne a hazug liberális médiából tájékozódj és akkor majd meglátod, hogy nem hergelésről van szó hanem (eu által kötelezően előírt) alapvető jogok megvédéséről.

> Magát az összefüggést nem értem, mi köze van a bevándorlásnak az elszakított területen élő magyarokhoz.

Az az összefüggés, hogy egy illegális betolakodó jogaiért lehet szót emelni (rikácsolnak is rendesen a liberálisok) de az elcsatolt területeken élő magyar ember jogaiért nem. Itt az élő példa. Ebben a topikban is hány ember gondolja úgy, hogy jól van az úgy, hogy pl. szolvákiában betiltják a magyar nyelvet, romániában betiltják a magyar nyelvet, Erdélyben betiltják a székely zászlót, stb. És ha ez nem tetszik akkor náci vagy... A kettős mérce használata elképesztő mértéket ölt napjainkban, tetézve az ostobasággal és/vagy tájékozatlansággal.

Ne aggódj, nem a liberális médiából tájékozódom. Egyszerűen van egy emberi értéktendem, amibe nem fér bele ez a fajta gyűlölködés, ami bárhonnan jön. (Ez már gyerekkorom óta ilyen.). Elismerem, hogy idealista vagyok.

Hozzáteszem: szerintem van világ a liberalizmuson meg a nem liberalizmuson túl. Nem gondolnám, hogy a világ ilyen fekete-fehér lenne, hogy a "gonosz liberalisták" bántják az ártatlan többieket. Vagy fordítva. Szerintem vannak elvek, amelyek ettől teljesen függetlenek.

> Ne aggódj, nem a liberális médiából tájékozódom.

Pedig pont azt mondod vissza amit ott írnak.

> Egyszerűen van egy emberi értéktendem, amibe nem fér bele ez a fajta gyűlölködés, ami bárhonnan jön.

A liberális értékrend szerint gyűlölködés az, ha magyar emberek jogaiért szól valaki.

Ne haragudj, én nem tudok úgy élni, hogy azt feltételezem, mindenki bántani akar minket, mindenki ellenség és gonosz. Lehet, hogy ennek csúnya kínhalál lesz a vége, de ez olyan mélyen bennem gyökerezik, hogy nem akarok kilépni belőle.

Fogalmam sincs, mi a liberalizmus, őszintén, ezek az izmusok nem érdekelnek. Az értékrendemet nem politikai irányzatok, pártok határozták meg. Az lehet, hogy vannak átfedések egyes irányzatokkal. Például a szerelemről-házasságról állítólag meglehetősen konzervatívan gondolkodom. De szerintem a világot nem lehet két skatulyába helyezni (velünk van, ellenünk van; liberális, konzervatív, stb.).

Számomra egyébként előbb van a kötelesség, utána a jog, ez csak zárójelesen, csak leírtam.

Egyszerűen a világomba nem fér bele az eredendően rossz, gonosz ember. Tévedő/megvezetett/stb. inkább. Mondom, eléggé a gondolatok világában élek.

Ó, rengeteg dolgot tudnék még hozzáfűzni.

Ezt rajtad kívül ki állította?

Elmagyarázom liberálisul...

A liberálisok szerint ha a magyar ember kiáll az igazáért akkor gyűlölködik. Az erdélyi magyarok kiálltak az igazukért (liberális nyelven: gyűlölködtek a románok ellen) ezért elérték amit akartak.

Remélem így már érthető.

Tegyuk hozza, egy csomo magyar ember szerint rendben van az, hogy ciganyokat vernek es gyilkolnak. Ha itthon se tudunk a sajat fajtankon belul rendet tartani, miert gondoljuk azt, hogy egy tolunk tavol eso helyen ez sikerulne?

Ugyanis ez az egesz nem ugy mukodik, hogy harcoljunk az elszakitott magyar nep jogaiert, aztan ha megtortent, hatradolunk a karosszekben. Kis atirassal ide lehet idezni a Kis Herceget: felelos lettel azert, aminek kivivtad a szabadsagat.

Tegyuk fel, csak egy pillanatra, a vicc kedveert, hogy sikerul valamifele konszenzusos autonomiat kivivni Erdely szamara, utana mi van? Mi az, amiert ezt szeretnenk? Es meg egy ennel is fontosabb kerdes: jo lesz ez az erdelyieknek is? Oke, a mostani rendszer rossz, ezt ertem, de akik az erdelyiek jogaiert kuzdenek, azok elott tavlati celkent egyfajta kodos autonomia lebeg, aminek en nem biztos, hogy latom a letjogosultsagat.

A masik: miert akarjuk mi innen, tavolbol megoldani az o problemaikat? Az bezzeg rengeteg embert zavar, hogy kulfoldon elo magyarok szavazhatnak a valasztasokon, de az senkit, hogy mi innen beleszolunk egy tok masik orszag ugyeibe. Felreertes ne essek, nem a romanokkal ertek egyet, hanem azt mondom, hogy itt valahol a szalka meg a gerenda esete forog fenn, annyi elteressel, hogy mindket oldal szemeben nem gerendak, de egy-egy komplett fatelep van.

A helyes megoldas szerintem az lenne, hogy megkeresni oket, az erdelyi magyarokat, megkerdezni, hogy ok mit gondolnak errol, akarnak-e ez ellen harcolni, es ha igen, akkor sem megoldani helyettuk a problemat, hanem tamogatni oket abban, hogy ok oldjak meg a sajat problemaikat. Mert ez - barmennyire is durvan hangzik - az o harcuk, es ezt sajnos nekik kell megvivniuk, mi legfeljebb batorithatjuk es tamogathatjuk oket ebben a harcben, de kozunk, na az nagyon keves van ehhez az egeszhez, foleg a Trianon ota eltelt kozel szaz ev utan. Es a beavatkozasra meg a szetszakitott csaladok se jogositanak fel senkit.

Csak egy apro momentum meg: senki sem emliti, de Erdely anno nem volt teljesen egyseges, kristalytisztan csak magyarok lakta videk, de erdekes modon, az elszakitott roman, szaz es egyeb csaladok erdekeit senki nem vedi. Ok igy nincsenek, sosem voltak. Miert?
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

"Tegyuk hozza, egy csomo magyar ember szerint rendben van az, hogy ciganyokat vernek es gyilkolnak. "

Az a baj, hogy annyira hiteltelen amikor ilyeneket olvasok, akar komoly, akar szarkasztikus. Ugyanis ezek a szolamok egy-az-egyben a ciganyok/zsidok/barakarmik minositesei. Oh wait...

FYI: fajtákról beszélni ősi náci szokás.

"Mi az, amiert ezt szeretnenk?"

Mondjuk, hogy az erdélyiek sorsáról az erdélyiek döntsenek és ne a románok?

"Es meg egy ennel is fontosabb kerdes: jo lesz ez az erdelyieknek is?"

Valamiért _ők_ úgy gondolják, hogy nekik ez jó lesz.

"A masik: miert akarjuk mi innen, tavolbol megoldani az o problemaikat?"

Úgy érted miért akarhatunk egyáltalán segíteni? Esetleg azért, mert attól, hogy időközben átrajzoltak néhány határt, még egy tőről származnak?

"Az bezzeg rengeteg embert zavar, hogy kulfoldon elo magyarok szavazhatnak a valasztasokon"

Van egy kis különbség aközött, hogy egy kettős állampolgár, aki nem itt lakik életvitel-szerűen, vagy akár csak a magyar nyugdíj miatt vette fel a kettős állampolgárságot (ami szvsz. tökre jogosan veri ki a biztosítékot), bele akar szólni a (kis-)magyarországi) ügyekbe és aközött, hogy legyen lehetősége beleszólni a saját területén történő ügyekbe, ami közvetlenül érinti őket.

"A helyes megoldas szerintem az lenne, hogy megkeresni oket, az erdelyi magyarokat, megkerdezni, hogy ok mit gondolnak errol"

Ebből nekem az jön le, hogy nem, csak hogy nem beszéltél még erdélyi magyarokkal, de még csak arra sem vetted a fáradtságot, hogy az interneten utánanézz. (Pedig románul sem kell megtanulni, hiszen ők is magyarul írnak. Még, ha néha picit fura is az ottani nyelvjárás itthoni szemmel.) Arról nem beszélve, hogy ha picit is visszatekintesz a történelemben, mindig is elég autonóm módon mentek ott a dolgok, még akkor is, mikor a történelmi Magyarország része volt.

"akkor sem megoldani helyettuk a problemat, hanem tamogatni oket abban, hogy ok oldjak meg a sajat problemaikat"

Köszönjük Nyilvánvaló Kapitány, pontosan ez történik.

(Bár jó lenne, ha esetleg üres hablaty helyett kifejtenéd, hogy pontosan milyen módon érted te a "támogatást" és a "problémamegoldást", mert szerintem támogatás az, amikor valaki(k) vagy egy állam biztató szavallak illet egy kezdeményezést. A "mi oldjuk meg a másik problémáját" meg erre a kontextusra értelmezve az, hogy fogod a hadsereged *, felvonulsz a határon és elűzöd a másik ország közigazgatását és az erdélyiek kezébe adod azt.)

* Mielőtt jönnél, hogy jaj, de hát az háború, fúúúj: de, nagyjából pontosan ez a leghatékonyabb módja a határok átrendezésének. Csak néhány példa: Krím, Magyar-Szlovák kis háború, Ciprus török megszállása, I-II. VH-t követő békeszerződések, stb.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

> Tegyuk hozza, egy csomo magyar ember szerint rendben van az, hogy ciganyokat vernek es gyilkolnak.

T e me lyi k bo lyg ón él sz ?

> Ha itthon se tudunk a sajat fajtankon belul rendet tartani,

Az egy külön történet, hogy ma Magyarországon csak jogszolgáltatás és nem igazságszolgáltatás van, de arról nem az egyszeri magyar ember tehet, csak elszenvedője.

> miert gondoljuk azt, hogy egy tolunk tavol eso helyen ez sikerulne?

Most kellene a tasz, magyar helsinki bizottság, stb. gittegyleteknek és az agymosott magyar állampolgároknak kiállni a magyarok jogaiért és akkor sikerülne. Persze a "másság", az illegális betolakodók, a bűnözők jogai előbbre valók.

> Tegyuk fel, csak egy pillanatra, a vicc kedveert, hogy sikerul valamifele konszenzusos autonomiat kivivni Erdely szamara, utana mi van? Mi az, amiert ezt szeretnenk? Es meg egy ennel is fontosabb kerdes: jo lesz ez az erdelyieknek is?

Segítek: Megőrizheti magyarságát! pl. beszélhet magyarul, használhatja jelképeit (zászlaját), nem éri hátrányos megkülönböztetés / nem éri inzultus a saját földjén azért mert magyar, stb.

> A masik: miert akarjuk mi innen, tavolbol megoldani az o problemaikat?

Azért mert az elcsatolt területeken élő magyarok is magyarok és egy sorsközösségbe tartozunk.

> ...mi innen beleszolunk egy tok masik orszag ugyeibe.

Az nem zavar amikor pl. az usa szól bele olyan dolgokba is, hogy Magyarországon pl. milyen szobrot szabad felállítani?

> A helyes megoldas szerintem az lenne, hogy megkeresni oket, az erdelyi magyarokat, megkerdezni, hogy ok mit gondolnak errol, akarnak-e ez ellen harcolni, es ha igen, akkor sem megoldani helyettuk a problemat, hanem tamogatni oket abban, hogy ok oldjak meg a sajat problemaikat.

Pl. a jogi visszásságok bemutatása, stb. nem támogatás? Vagy Te arról beszélsz, hogy magyar harckocsik mennek romániába visszafoglalni Erdélyt?

> Mert ez - barmennyire is durvan hangzik - az o harcuk, es ezt sajnos nekik kell megvivniuk, mi legfeljebb batorithatjuk es tamogathatjuk oket ebben a harcben, de kozunk, na az nagyon keves van ehhez az egeszhez,

Amennyiben neked nem jelent semmit a magyar nemzet sorsközössége, úgy neked tényleg nincs közöd az egészhez.

> de kozunk, na az nagyon keves van ehhez az egeszhez, foleg a Trianon ota eltelt kozel szaz ev utan. Es a beavatkozasra meg a szetszakitott csaladok se jogositanak fel senkit.

Liberális kettős mérce?

"de kozunk, na az nagyon keves van ehhez az egeszhez, foleg a holokauszt™® ota eltelt kozel szaz ev utan. Es a kárpótlásra™® meg a szetszakitott csaladok se jogositanak fel senkit."

> Csak egy apro momentum meg: senki sem emliti, de Erdely anno nem volt teljesen egyseges, kristalytisztan csak magyarok lakta videk, de erdekes modon, az elszakitott roman, szaz es egyeb csaladok erdekeit senki nem vedi. Ok igy nincsenek, sosem voltak. Miert?

Amikor elcsatolták a területeket akkor magyar többség lakta azokat a területeket. Manapság a betelepítés és egyéb okok miatt kisebbségben élő magyarok kisebbsége okán aggódhatsz a jogaikért.

"Amikor elcsatolták a területeket akkor magyar többség lakta azokat a területeket. Manapság a betelepítés és egyéb okok miatt kisebbségben élő magyarok kisebbsége okán aggódhatsz a jogaikért."

Na ez az alapvető tévedés amit minden nagymagyar hajtogat és ami egyszerűen nem igaz. Tessék megnézni a nemzetiségi térképeket. Székelyföldre és egy pár településre tényleg igaz, de az alapvetően az ő pechjük (távolabb telepedtek a tömbtől mint az átlag).

A magyarok expanzív politikát folytattak. Horvátországban, Erdélyben, a Bánságban, stb. Trianon ennek és az első világháború elvesztésének a direkt következménye. Tudni kell veszíteni.

A kedves képviselő (kit is képvisel?) befut egy idegen hivatalba, egy idegen országban.

Első gondjai hogy a menekülési útvonal nincs magyarul jelölve.
Utána azon kötözködik hogy nincsenek szórólapok magyarul, majd keres magának egy áldozatot aki bőszen igazolja hogy mekkora megaláztatásnak volt kitéve.

Ez még nem elég, elkezdi szapulni az alkalmazottakat is. Kb itt bezártam mert nem tudtam végignézni.

> A kedves képviselő (kit is képvisel?) befut egy idegen hivatalba, egy idegen országban.

A magyarokat képviseli az EU-ban, azokat is akik az elcsatolt területeken élnek.

> Első gondjai hogy a menekülési útvonal nincs magyarul jelölve. Utána azon kötözködik hogy nincsenek szórólapok magyarul,

"Törvényes kötelezettség, hogy azokban az önkormányzatokban, amelyek területén egy kisebbség (jelen esetben a magyar) aránya 20% vagy ennél magasabb, biztosítsák (a román mellett) az illető kisebbségi nyelv szóbeli és írásbeli használatát."

A filmben azt mutatja be, hogy ennek az előírásnak nem tesz eleget az intézmény.

> majd keres magának egy áldozatot aki bőszen igazolja hogy mekkora megaláztatásnak volt kitéve.

Az "áldozat" egy olyan öreg ember aki nem tud románul és mivel a szabályzás ellenére nem állnak szóba vele az anyanyelvén, nem tud elintézni semmilyen hivatalos ügyet.

Pont az olyan "embereknek" készült ez a film is akiknek a mónikasó-négyszáznegyvennégyhu-melegbüszkeség szentháromság a zsinórmérték. De sajnos pont ezek nem nézik meg és maradnak tájékozatlanok.

Figyelj, ott élsz vagy csak kintről kommentálod a dolgokat?

A székelységnek alapvető problémája hogy nem tud megszólalni azon ország nyelvén ahol él. Hogy joga van e vagy sem az lényegtelen, mert ahoz hogy jól menjen neki ez szükséges (meg vagy még 2 nyelv). De egyszerűbb a képzetlen székelyt terelni és abból pénzt csinálni, és pont ezt műveli a fent említett.

A nacionalistákat és a Jobbik szavazótáborát képviseli. Ha neked ez a magyar ember akkor elég furcsa elképzelésed van a világról.

> A székelységnek alapvető problémája hogy nem tud megszólalni azon ország nyelvén ahol él.

A trianon pont arról szól, hogy nem a székelyek költöztek romániába, hanem a székelyföld lett romániához csatolva.

> Hogy joga van e vagy sem az lényegtelen,

Ennyit a jogról... (kettős mérce / eu kötelezettségszegési eljárás lesz-e?)

> De egyszerűbb a képzetlen székelyt terelni és abból pénzt csinálni, és pont ezt műveli a fent említett.

Nyilvánvalóan jó sok pénzt csinált magának azzal, hogy bemutatta milyen állapotok vannak. (nem)

> A nacionalistákat és a Jobbik szavazótáborát képviseli. Ha neked ez a magyar ember akkor elég furcsa elképzelésed van a világról.

Sajnos nagyon sok embernél elérte célját az agymosás. Gyökértelen, történelem és hagyományok nélküli, sehová sem tartozó entitásokká váltak az embertömegben. A modern kor önkéntes rabszolgái, akik éhbérért robotolnak rabszolgatartóiknak, hogy a fogyasztói társadalom ostoba és könnyen irányítható egyedei legyenek. Szép új világ.

A trianon pont arról szól,

koszonjuk, emese. Trianon, ha faj, akkor az elcsatolt reszek lakoinak kene fajjon, de megsem ok hozongenek, hanem egy pesti sutyerak osztja az eszt (az o nevukben).

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

> koszonjuk, emese.

Szívesen.

> Trianon, ha faj, akkor az elcsatolt reszek lakoinak kene fajjon,

Fáj nekik

> de megsem ok hozongenek,

Észre kellene vegyed, hogy aki hőzöng az Te vagy.

> hanem egy pesti sutyerak osztja az eszt (az o nevukben).

Nem süllyedek le a szintedre és figyelmen kívül hagyom a személyeskedésed.

Ez a menetelés nem Trianonról hanem az önrendelkezésről szól. A régi Mo-ban is különc volt Erdély meg Háromszék (meg még egy pár régió), de nem eléggé, ezért is omlott össze az egész rossz konstrukció.

Elárulom, senki nem kívánkozik itt Mo-hoz csatlakozni, értelme sincs az egésznek, csak azok siratják a régi dolgokat akiknek ez a szakmája meg a dolga.

"A Trianon pont arról szól, hogy nem a székelyek költöztek Romániába, hanem a Székelyföld lett Romániához csatolva." (autocorrect happened)

Teny, es ez valahol egy rettenetesen szomoru dolog. Viszont. Azota eltelt idestova majdnem szaz ev (96 ha teljesen pontos akarok lenni), szoval, lett volna ido arra, hogy ha nem is belenyugodjanak, de alkalmazkodjanak a helyzethez. Attol, mert oket eroszakkal vittek el, meg nem lesz jobb, ha belemerevednek abba, hogy marpedig ok nem hajlandok megtanulni romanul. Ez akkor se mukodne, ha ok koltoztek volna, meg ugy sem mukodik, hogy elcsatoltak oket.

Abban egyetertek, hogy a roman kormany hozzaallasa nem sokat segit a helyet megoldasaban, sot, csak bebetonozza a loveszarkokat. Viszont adott egy helyzet, es a kintiek ezt latvanyosan nem akarjak ertelmesen megoldani, csak egymasnak feszulnek az indulatok. Ha ez itthon tortenne, csak legyintenek ra, hogy magyar virtus, de kint ezek a dolgok sokkal elesebben kiemelkednek, es ez nagyon nem jo senkinek.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Mit tudsz te róla, miért gondolja így? És ő rólad, hogy miért gondolkodsz így? Semmit. Van értelme egymásnak esni?

Amúgy a topicba beleszólásom motivációja: nem szeretem, ha emberek gyűlölik egymást. Ha ezek népcsoportok, akkor sem. Miért nem akarunk rendben, békében, szeretetben élni?

> "Miért nem akarunk rendben, békében, szeretetben élni?"

Mert ezek a szavak nem ugyanazt jelentik eltérő kultúrkörökben.

Az iszlámról például azt mondják, a béke vallása, holott valójában önfeladásról és totális behódolásról van szó, arról, hogy korlátozás nélkül alávesd magad egy olyan világrendnek, ami összeegyeztethetetlen az európai/nyugati korszellemmel.

A kereszténység szeretetet hirdet, de ha megfontolod, hogy a mitológiájuk szerint a világot teremtő mindenható és mindentudó lény csak azt tudta kitalálni az általa kreált világ hibái miatti frusztrációja csillapítására, hogy kínhalálra ítélte saját magát, majd kijelentette, hogy "meg vagytok váltva", de ettől még mindenki ugyanúgy szenved és meghal, sőt, direkt arra a célra alkotott egy kínzókamrát, és oda pakolja azokat, akiket nem tud öngyűlöletre kondicionálni, akkor... kissé pikánsabbá válik ez a "szeretet". Bugfix? TDD? Ezek nem keresztényi fogalmak. :)

Ami a rendet illeti, ez önmagában megintcsak értelmezhetetlen, mert rend lehet egy észak-koreai büntetőtelepen vagy egy kórházi elfekvőben is, de nem valószínű, hogy ezt a rendet bárki különösebben élvezné.

Mivel nincs objektív mérce e fogalmak definiálására, és mert az embereknek sokféle érveik és elképzeléseik vannak a gyakorlati megvalósításukra, természetes, hogy végül mindig az egyetlen objektív érvelőeszközhöz folyamodunk: az erőszakhoz, az ellenfél (fizikai vagy mentális/morális) kiirtásához.

Ezért van "értelme" egymásnak esni, mert muszáj, mert nem úgy tűnik, mintha lenne végső igazság. Ebből kéne kihozni a legtöbbet. További részletekért a "The Lucifer Principle" című könyvet ajánlom Howard Bloomtól.

> A kereszténység szeretetet hirdet, de ha megfontolod, hogy a mitológiájuk szerint a világot teremtő mindenható és mindentudó lény csak azt tudta kitalálni az általa kreált világ hibái miatti frusztrációja csillapítására, hogy kínhalálra ítélte saját magát, majd kijelentette, hogy "meg vagytok váltva", de ettől még mindenki ugyanúgy szenved és meghal, sőt, direkt arra a célra alkotott egy kínzókamrát, és oda pakolja azokat, akiket nem tud öngyűlöletre kondicionálni, akkor... kissé pikánsabbá válik ez a "szeretet". Bugfix? TDD? Ezek nem keresztényi fogalmak. :)

Ha ez tényleg így volna, akkor nagyon nem lenne jó keresztényként élni. Brrr, bele se gondolok. Elő fogom keresni, erről a témáról hallottam egy csodálatos előadást. Ha abból a gondolatból próbálsz kiindulni, hogy Isten mindenkit teljes mértékben (nem emberi módon, annál sokkal többről van szó), akkor azt kibontva egészen más értelme lesz a dolgoknak. Tényleg megpróbálom megkeresni a felvételt.

De mit jelent az, hogy Isten szeret mindenkit? Marmint, ez most nagyon materialista lesz, de mi ennek a gyakorlati haszna? En is szeretek nagyon sok embert, gyarlo emberi szeretettel, de ennek sincs tobb haszna az illeto szamara.

Oszinten szolva en a kereszteny tanokat arra tartom alkalmasnak, hogy azok, akiknek nincs eleg onismeretuk es onbizalmuk, azoknak legyen valami, amibol erot merithetnek, de ennyi erovel a Gyalogkakukk tortenetevel is el lehetne ugyanezt erni (erted, SOKKAL kisebb, mint a farkas, csak szaladni tud, megis legyozi a mindenfele hiperszuper fegyverekkel tamado vadallatot). Mindenki mas szamara ezek csak mesek, nagyon szep mesek, de pont ugyanolyan fenntartassal kell kezelni oket, mint barmilyen mas kitalalt tortenetet.

Abba mar nem is szeretnek belemenni, hogy a Biblianak foleg a masodik fele mennyire hiteltelen (eleve, legalabb negyszer halljuk kb. ugyanazt a tortenetet, es nagyon meredek kulonbsegek vannak a verziok kozt, es a tobbi konyv is nagyon meredek dolgokat allit az elotte negy konyvon keresztul targyalt dolgokrol, amik finoman sincsenek szinkronban a tobbi infoval), es hanyszor szerkesztettek at ezt a konyvet, hogyan lehetne ebben barmi is hitelesebb a masodikos olvasokonyvemnel... nem, ebbe tenyleg nem akarok belemenni, mert egy csomo ember megsertodne.

Maradjunk abban, hogy Isten lehet, hogy mindenkit szeret, de tevolegesen csak nagyon ritkan avatkozik be a vilag folyasaba, mert megtervezett egy torvenyszerusegek menten mukodo vilagot, ami - mint minden tervek alapjan keszult dolog - neha nem az elvarasok szerint mukodik. Hogy mi hogyan illeszkedunk ebbe a vilagba, azt viszont egyedul kell kitalalnunk - vagy beallhatunk a nyajba, hogy talaljak ki helyettunk. Az is teljesen valid valasztas, amig az ott elhangzo donteseket nem tekintjuk sajatnak.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Mindenkinek? Pl. sj-nek sem.

adam2 osszemos dolgokat: hogy lehet a csaladod szetszakitasat egy lapon emliteni egy nep szetszakitasaval? Az elobbi nekem is belefer a legfajdalmasabb rekeszbe, mig az utobbi messze nem*.

*: nyilvan voltak olyan csaladok, ahol a 2 szakitas egybeesett, nem roluk van szo. De konyorgom, meg az adam2 nevu szerencsecsomag is ertse mar meg: ez aligha osszevetheto a holokauszttal. Az elobbi mulo kellemetlenseg, a masik tragedia.

Amíg csak annyi van, hogy "szemét románok, elvettétek Erdélyt", addig az ott élő családod, néped dolgát nehezíted.

igy van. Tegyuk hozza, hogy a mai mainstream politika is a kulhoni magyarok ellensege, amennyiben tokeletesen alkalmatlan (de legalabb a keresztapahoz hu) senkik futtatasaval igyekszik megosztani az erdelyi, felvideki, ... magyarokat.

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Elképesztő, ahogy relativizálsz. Azt szeretném kérni, hogy gondold át, mielőtt megint múló kellemetlenségnek nevezed. Bár most ismétled. Azért mégis. Köszönettel: Dw.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

atgondoltam. Meg mindig mulo kellemetlensegnek tartom, de majd elmondod, hogy szerinted miert a vilag vege...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Szerintem nem a világ vége. Maradjunk annyiban, hogy a múló kellemetlenséget tekintve nem egyezik a véleményünk. Nagyon elment politikába ez a szál...

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

En sejtem, mire gondolt sj, es meglepo modon egyetertek vele. Ugyanis mig a Trianon kapcsan a szetszakitott csaladok szamara a kesobbiekben lehetoseg nyilt, hogy osszekoltozzenek (a migraciot jo ideje nem tiltja semmi, bar nem egy egyszeru folyamat), addig a holokauszt kapcsan az emberek tudod igy meghaltak, amire nem hogy egyszeru, de bonyolult megoldas sincsen.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Elképesztő.
Tehát: szerinted az okozta a problémát, hogy családok szakadtak szét egy időre, majd egy kis szünet után újra egyesülhettek. Közben pedig Erdélyben pitypangot szedtek a zöldellő mezőkön, időnként Csaucseszku külön ajándékokkal köszöntötte őket.
Lehet, hogy meg fogsz lepődni - ahogy esetleg sj is - de a szocialista terrornak elég sok áldozata volt. Rendszerint áttelepítéseket kezdeményeztek (amit nem mindenki élt túl) és az elcsatolt területeken a magyarokra külön rászálltak. Ez nemcsak Erdélyre igaz, de Jugoszláviára, Csehszlovákiára is. Sajnos még a mai napig is vannak példák magyarok elleni agresszióra.
Vannak akik családtagjaikat veszítették el, csak nem egy koncentrációs táborban, hanem egy állami titkosszolgálat által fenntartott épület pincéjében vagy amikor kimentek vizet hozni a kúthoz és egyszerűen nem tetszett a pofájuk valakinek.
Elkeserítő az ilyen bagatellizáló véleményt olvasni, miközben sokak családjában többen haltak meg emiatt.
És ne gyere azzal, hogyha nem csatolják el Erdélyt, akkor nem a Securitate öli meg, hanem az ÁVH.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

milyen múló tragédia???
mi múlik ezen??

gazdasági oldalról: az ország 70% -át elevsztettük, s egy csöpp kis jelentéktelen porfészek lettünk!!!
az értékes területek nagy része is odalett, amik most más népek gazdagodását segítik!

nekünk csak 30% maradt az országunkból!!

ez nem múló tragédia, jóval több annál.

miert, mi a kulonbseg? A foldrajzi felfedezeseket koveto gyarmatositas soran az emlitett orszagok ratettek a kezuket idegen foldekre. (Az akkortol szamitva) 900 evvel ezelotti magyarok tan vakuumba erkeztek? Nem lakott itt senki? Az akkori osok detto azt mondtak, hogy einstand. Az mar pusztan technikai kerdes, hogy aztan itt is maradtunk...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Hogy mondjuk olyanok lettek egy idegen ország lakói (és a wilsoni elvekkel ellentétben nem igazán önrendelkezve*), míg pl. a brit gyarmatbirodalom esetén jellemzően nem pl. az angolok kerültek idegen hatalom alá.

* Nem véletlen, hogy az Antant került lehetőség szerint mindenféle népszavazást)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

mi múlik ezen??

sigh. Mulo = atmeneti, ideig tarto

az értékes területek nagy része is odalett, amik most más népek gazdagodását segítik!

es? Egy klasszikust idezve: shit happens. A tortenelem (is) mar csak ilyen: egyszer fenn, egyszer lenn. Arrol nem beszelve, hogy vastagon benne volt az akkori vezetoseg.

De ez mar a mult, amit nem lehet visszacsinalni. Azonban lehet tanulni belole (mondjuk ez nem kifejezett erossege a magyarsagnak) es elore nezni, meg lehet a mult miatt picsogni, meg obegatni (ez annal inkabb erosseg).

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Figy. holokausztozz Izraelben, mi meg Trianonozunk Magyarországon, és ne legyél érzéketlen tuskó, hogy az egyiket lekicsinyled, mert kevesebb áldozattal járt vagy mert nem érzed magadénak az áldozatokat. Összemosást írsz, mert hiányzik belőled az empátia és a szolidaritás, semmi szükség a feszültségkeltésedre. te szerencsecsomag!

egy kicsit le kene halkitani az arcodat, mert te magad voltal az elso sutyerak, aki egybol holokausztozni kezdett. De azert vagyok, hogy a magadfajta, a tortenelem erettsegit (nyugtass meg, hogy neked is van olyanod) otodjere, fel disznoval kegyelemkettessel abszolvalo csodagyereknek elmagyarazzam, hogy egyreszt trianonnak semmi koze a holokauszthoz, masreszt, meg egy magadfajta fogyatekosnak is be kene latni, hogy ugyan az egyik valoban rossz, de a masik meg tragedia. Csak ehhez ki kene nyitni a szemedet, es nem vakon horogni. Ez szokott nehezen menni az antiszemitak szamara...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Ha már szóba a jött fogyatékosság, tanulj meg olvasni, mert már a blogbejegyzésben holokausztozás volt, csak annyira nyomod a provokatív hülyeségeidet, hogy már azt sem tudod miből indult az egész "beszélgetés". Jelzem "egy kicsit le kene halkitani az arcodat" és újra kinyitni a törikönyvet, mert trianon miatt is voltak etnikai tisztogatások. "Csak ehhez ki kene nyitni a szemedet, es nem vakon horogni. Ez szokott nehezen menni az antiszemitak holoiparosok számára..."

te miota vagy a masik nimand ugyvedje a magad detto 2 hetes fikanick-eddel? Ne is mondd, 2 honap != 2 het...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

uhh, most tenyleg berezeltem. Sigh + duplatenyer... majd ha lesz egy keves elettapasztalatod, es a tojashej leesik a seggedrol, akkor maskent latsz majd sok dolgot...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Csak a rend kedvéért jegyzem meg, hogy a hazai holokauszt megemlékezésekhez hasonlóan ha törököknél megemlékeznél az örmény népirtásról vagy Oroszországban a holodomorról, esetleg Izraelben a lebombázott palesztinokról, azt nettó provokációnak vennék. "Otromba csúsztatás" részedről van, mert nem a két eseményt hasonlítottam össze, hanem az egyén felé irányuló érzéketlenséget és az empátia hiányát.

csakhogy! a holokauszt túlélő nem teszi magát túl rajta, - vagy akárki akivel valamilyen szörnyűség történik - akkor rémálmai és egyéb tünetei vannak/lesznek pl. és nem élhet normális életet..

és nyilván van aki nem képes magát túltenni a történteken, van akit orvosok, pszichologikusok, pszichiáterek kezelnek nagyon sokáig..
és még így sem tud rendbe jönni..

az hogy túlteszi magát a történteken, nem jelenti, hogy elfelejti az egészet, de még az sem feltétlenül hogy megbocsájt, csak azt hogy elfogadja a megváltoztathatatlant.

> hát aki nem képes erre, annak sosem lesz élete..

Úgy érted, hogy aki nem képes túltenni magát az eseményen annak sohasem lesz élete? Elmondanád ezt (2 év letöltendőt kockáztatva) a mazsihisz vezetőjének is?

> újra és újra át kell élnie, amit egyébként közvetlenül maga meg sem tapasztalt..

Tehát nekem akinek semmi köze az egészhez, át kell élnem az eseményt? Majd fizetnem jóvátennem az általam nem elkövetett dolgokat mert az jó biznisz?

"Tehát nekem akinek semmi köze az egészhez, át kell élnem az eseményt? Majd fizetnem jóvátennem az általam nem elkövetett dolgokat mert az jó biznisz?"

Aki ősének vagyonából közkincset csináltak, amit egyébként örökölt volna, annak szerintem korrekt, hogy adnak kártérítést.

Ezt nem generációban kellene megállapítani, hanem értékben. Nem tudom, hogy az ilyesmiről annak idején vezettek-e nyilvántartást, de pl. ha Kohn Sámueltől elvittek 3 arany menórát, 2 értékes festményt meg 15 kiló aranyékszert, akkor a fentieknek a mai értéke szerintem jogosan jár a leszármazottaiknak.
Mint ahogy a TSZ-ek alapításakor közösített vagyonért is járt valamennyi kártérítés.
Az megint más, ha bemondásra adnak boldog-boldogtalannak pénzt. Nem tudom, hogy valójában hogyan történik, annyira sosem érdekelt a téma, hogy utánajárjak.

> Az megint más, ha bemondásra adnak boldog-boldogtalannak pénzt.

Ha megnézed a parlamenti hozzászólást akkor látszik, nagyjából ez a helyzet. A korábban lezárt kárpótlási procedúrát újranyitják kétmilliárd forint szétosztása reményében. Miközben más, szintén jogosult még élő személyek igényét elutasítják a kettős mérce szerint. És ha nemtetszésed kinyilvánítod akkor két év letöltendő a jutalmad. Itt tart ma Magyarország.

BTW, az eredeti postban hol a "holokauszt" szó? Ugye ott, hogy nyomozás során egy másik történelmi eseményre vonatkozó bejegyzéseket keres, amivel azt akarta itt igazolni, hogy a "100 éve volt tedd túl magad rajta" az korántsem korrekt álláspont, hanem kettős mérce. Nem mennék bele, hol ebben a logikai hiba, mert nem kívánok erről hosszú vitát nyitni. Azonban én írásomban ez az elem meg sem jelenik. Miért? Mert nem érdekes. Az érdekes összefüggésre kérdeztem rá, hogy ha ilyen véleményű emberrel találkozik miért nyomoz utána, és ha már úgy érzi van értelme a nyomozásának, akkor miért azt keresi amivel biztosan nem fog egyetérteni? Van ennek értelme? Azaz a te szóhasználatodra lefordítva, a holokausztról szóló post alá valaki beírná, hogy tök értelmetlen vele foglalkozni, mert régen történt, és téged érdekelne, hogy mit osztott meg az illető a trianoni szerződéssel kapcsolatban az is ugyanekkora baromság lenne.

A határ másik odaláról nézve úgy érzem hogy Trianon elkerülhetetlen volt.
Erdélyre és az itteni Partiumra nézve sokkal nagyobb tragédia az etnikai sokszínűség elvesztése.

Tedd már túl rajta magad. De tényleg. Komolyan. Túl kell lépni a történelmi katasztrófákon és a kesergés és búvalbaszott "milettvolnahazás" helyett azzal kéne foglalkozn, mivel és hogyan juthat hazánk előrébb és feljebb. A japánok nem picsogtak Hiroshima és Nagaszaki után, hanem elkezdtek dolgozni. A németek nem kezdtek el picsogni, miután kétszer is szarrá verték őket hanem elkezdtek dolgozni. A történelmi eseményeknek a szerepe, hogy tanuljunk belőlük és túllépjünk rajtuk. Ha nem lépünk túl rajtuk, akkor megakadályoznak abban, hogy ismét sikeresek legyünk és csak egy remek kifogást teremt arra, hogy miért nem teszel bármit is.

Ha búvalbaszott akarsz lenn, akkor inkább azon keseregj, hogy a magyar busztársaságok és az állam,miért nem magyar buszokat vesz? Miért nincsen 10 éves projectek a K-Mo.-i régióban mélyszegénységben élőknek a fölművelésre kapatására? Miért állnak millió hektár számra parlagon meglévő földterületeink? Miért nincsenek erdősítési programok?
Hogy a Videoton multimédiás billentyűzet, miért kínában készül? Hogy miért nem támogatja az állam a magyar termelőket, hogy versenyképesek legyenek a többi EUs szomszéddal szemben? Miért nem hallasz a médiákban sikeres magyar vállalatokról és új vállalkozásokról?
Végül, de nem utolsó sorban, mi a francért terjeszted a nagy nemzeti tragikus pátoszt egy olyan külföldi weboldalon, ami még a te sirámaidból is pénzt csinál? (T'od, a Nagymagyaroszágos kitűző, made in china hirdetés, a posztod felett)
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ez nettó faszság amit leirtál.
A háború utáni Németország és Japán is megszállás alatt volt. A hosszú évekig tartó agymosási programról hallottál már, amin keresztül átnevelték a németeket és a nemzeti öntudat legkisebb szikráját is kiirtották belőlük, melynek helyére a szégyenérzetet ültették? Egy németnek eszébe sem jutott büszkének lenni a németségére, mert egyből elszégyellte magát, hogy "a szegény zsidók, a szegény anyámtyúkja".

http://countryballs.net/_nw/2/22741419.jpg

Japánban mertek volna szerinted "picsogni" úgy, hogy a nagy testvér beimportálta hozzájuk a demokráciát (és pár tízezer fő állandó helyörséget)?

De akkor forditsuk vissza a kérdést. A zsidók miért nem tudnak túllépni? Na és Recskról meg a GULAG intézményéről hallottál már? Szibéria szép hely, feltéve hogy önszántadból mész oda és van fűtés meg rendes ellátás. Nagyapáinknak nem volt, sőt hazasétálni is elég szar dolog volt.

-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Nah, lassítsunk.
A németek és a japánok is tújjáépítették az országukat. Sőt a nagy megszállás közepette még arra is képesek voltak, hogy 30 év alatt a világ vezető gazdasági pozícióiba küzdjék vissza a magukat.
Japánban a nacionalista erők mindig is aktívak maradtak, gyilkosságokat és erőszakos támadások sorozatát követve el egészen a 90-es évek végéig.
Nem tudom, a holokauszt után egy komplett ország és annak a gazdaságának a megteremtése, és a világ vezető pozíciójába való feltornászása vajon mi?
Hallottam Recskről és hallottam a GULAGról is. Mikor utoljára Recsken jártam csak romokat és méretes gazt láttam.
Működik ma Recsk mint munkatábor? Mennek transzportok GULAG-ra? Láttál valakit aki GULAGból megszökve, ehéten jött haza?
El kell felejteni ezeket a borzalmakat? Nem. Tanulni kell belőlük? Igen. Bír jelentőséggel az ügyben, hogy holnap reggel mit fogsz csinálni? Hacsak nem vagy történész, kétlem.
Lehet büszke lenni a nemzetiségedre bakancs csattogtatva, turulos tarsollyal, "Nem, nem, soha" feliratú kínai pólóval, napi kettő gyászmegemlékezéssel, és úgy is, hogy azon dolgozol nap mint nap, hogy neked, családodnak, és az országodnak jobb legyen. Csak ebből az utóbbi a nehezebb.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"A németek és a japánok is tújjáépítették az országukat."

Mert volt miből újraépiteni. A nyersanyagforrások megmaradtak, miközben nálunk nem. Nem maradt nyersanyagbánya, nem maradt infrastruktúra (vasút... ugyebár a Monarchia körvasút rendszerének lényegi része a határon kivül maradt, nekünk meg maradt a sugaras belső szerkezet, aminek a hátrányait a mai napig szívjuk). A munkaképes lakosság "megmaradt", nálunk nem (hadifogjok, málenkij robotra elhurcolt civilek ...stb). Szarból várat nem lehet.

A többi állitásodra meg nem irok semmit, kár koptatni a gombokat.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

hadifogjok, málenkij robotra elhurcolt civilek ...stb)

az iskolaban jobban kellett volna figyelned, es akkor ellenallobb lennel a hulyitessel szemben: pl. nyelvtan oran (hadifogjok vs. hadifoglyok), na meg tortenelem oran is (I. vs. II. VH, mert a kettot meglehetosen eroltetetten mosod ossze)

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

"A nemzeti vagyont ért károk összességében 1944–1945-ben mintegy 22 milliárd (1938-as vásárlóerejű) pengő tettek ki, ez az 1938. évi nemzeti jövedelem több mint ötszöröse, a nemzeti vagyon kb. 40%-a. A német és nyilas kiszállítások, valamint a szovjet és román csapatok rekvirálásai és pusztításai következtében a harcok során keletkezett károkkal csaknem azonos értékű vagyon ment veszendőbe. A közlekedés szenvedte a legsúlyosabb veszteségeket. A sínhálózat 40%-a elpusztult, a vasúti járművek nagy részét elszállították. A gyáripar 54%-a, a mezőgazdasági vagyon 20%-a veszett el. A lakóházakban esett kár a háborús anyagi pusztulás 18%-át tette ki."

Ki is állt fel ilyen veszteségek után?

A zsidók miért nem tudnak túllépni?

az mar tenyleg a veg, ha a sajat szanalmas allapotod a zsidokkal igazoLOLod.

Szibéria szép hely,

hany magyar embert vittek Sziberiaba 1918 utan (kozvetlenul)?

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

A háború utáni Németország és Japán is megszállás alatt volt.

1918 utan milyen megszallas alatt volt (a megmaradt) Magyarorszag?

amin keresztül átnevelték a németeket és a nemzeti öntudat legkisebb szikráját is kiirtották belőlük, melynek helyére a szégyenérzetet ültették?

nos, nezzuk csak: a (naci) nemetek rossz fat tettek a tuzre, amiert nekem, innen nezve, jogosnak tunik a bunti. Ha egy nemet a II. VH-ra gondol (ha mar Japan megszallasat idekevered), akkor en orulok, ha szegyellik magukat erte. Akinek nem inge, az persze ne vegye magara, mert meg szamodra is nyilvanvalo kell legyen, hogy naci != nemet.

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

valoban sajnalatos, hogy a holokauszt tagadasat a BTK szankcionalja (bar azt a nagyorgy nevu felkegyelmu is megmondhatja, hogy szerencsere enyhen terelik a megtevedteket a helyes iranyba), mert a magadfajta bolondokat nem erovel kellene jobb belatasra kenyszeriteni, ami ugy sem mukodik, hanem a tobbsegnek kellene megvetessel elfordulni toled/toletek. Bar a te esetedben lehet hivatkozni az elmeallapotodra, hiszen te sajat bevallasod alapjan (ld. lentebb) nem targyszeruen nezed a dolgokat. Ugy meg marad az zsigeri osztonbol valo ellenseg kereses ill. horges. Ennel veszelyesebbet ugysem tudsz/tudtok tenni...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Várj csak, ez valahonnan ismerős, a fülembe cseng még:

ez azert sok mindent megmagyaraz veled kapcsolatban...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Az, hogy voltam sorkatona? Tudod, hirtelen nem lettem gerincsérült, süket, sánta, mint oly sokan...

A példát pedig azért írtam, mert ilyen már volt, s nem gondolom, hogy ez a jó irány. A mi életünkben a Szovjetunióhoz hű alattvalók voltunk, mert annak kellett lennünk, most ugyanezt csináljuk, csak az akkori ellenség, az USA és a nyugati világ kiszolgálóivá váltunk, s történelmi jelentőségűnek gondolom a lehetőséget, hogy felismerjük: nem vagyunk semmivel, tényleg semmivel sem jobb helyzetben, mint 1989 előtt, mindezt megélhetjük, nem kell gyanakodva a történelemkönyvekre, annak esetleges igazságtartalmára hagyatkoznunk. Mégis, sokan vakok erre, s nem látják, ugyanaz van, csak a táblákat cseréltük le, de a lényeg semmiben sem változott.

Akik most a nyugati világért rajonganak, számomra éppen annyira értékesek, mint általános iskolai történelem tanárnőm, aki hithű kommunista volt, s ennek szellemében viselkedett. Valamikor a '90-es években megkerestem őt, s megkérdeztem, milyennek látja a világot, a történelmünk alakulását, hogy érzi most magát. Megtört volt, s mondta, erre nem számított, s őszintén hitt az előző rendszerben. Tudta, miért kérdeztem.

A mai is csak egy a lehetségesek közül, semmivel sem jobb, mint a korábbiak. Ez egy ilyen kurzus, most a demokratikusnak hazudott kapitalista piacgazdaság a menő. Amúgy milyen demokrácia az, ahol az osztrák nép - figyelj: nép - által hatalomba emelt FPÖ és Jörg Haider pártja a nemzetközi elszigetelés által bukik, milyen demokrácia az, ahol a népet - figyelj: a népet - népszavazáson kérdezné a görög miniszterelnök, de két héttel később már nem ő a miniszterelnök? Hosszú a sor, de dolgom van...

Amúgy az sem volt gyenge, hogy a Varsói Szerződés tagállam Magyarország alig néhány évvel később NATO taggá vált. Nem egyszerű, ha belegondolunk, hogy a két nukleáris nagyhatalom érdekköréről, vezetéséről van szó.

Hidd el, ha lenne egy generális társadalmi átalakulás, forradalom, bármi, a mai társadalmi berendezkedésről beszélnénk olyan megvetéssel, mint most az 1989 előtti időszakról.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az, hogy voltam sorkatona?

nem. Hanem azt, hogy mennyire fogekony vagy az ideologiai beetetesre, es vakon fujod a nacionalista (szelso)jobbos kottat, emellett a (mar nem is annyira) uj idok szelei mennyire kihoztak a kommunista reflexeid.

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

"nem vagyunk semmivel, tényleg semmivel sem jobb helyzetben, mint 1989 előtt"

Ez igaz. A problema csak az, hogy ezert mar nem lehet sem az oroszokat, sem Kadart, se a vilaghaborut okolni, egyedul a sajat hulye fejunket. Lett volna lehetoseg jol csinalni, nem tettuk.

Nem kell a nyugati vilagert rajongani (egyaltalan barmilyen politikai berendezkedesert rajongani), de ettol meg nem kell fulet-szemet befogva, "unortodoxiat" kiabalva vakon haladni a szakadek fele. Azt gondolom, hogy egy orszag akkor lehet sikeres, ha korbenez, es a korulotte levo jo peldakat lemasolva halad elore, legyen az egy tole keletre vagy nyugatra fekvo orszag peldaja. Ha a kiralysag eszmeje sikeres, legyen az, ha a demokracia eszmeje, akkor az, de folyamatos tagadasban lenni, es a harminc evvel ezelotti dolgokra vagyakozni az baromira nem produktiv dolog.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Miért kellene bármit is másolni? Amit másolnánk, azt is kitalálták, tehát egykor unortodoxok voltak. Véleményem szerint ki is lehet találni jó dolgokat, nem vagyunk rászorulva arra, hogy másoktól vegyünk át módszereket. Az már más kérdés, hogy jelen társadalmi berendezkedésünk haszonélvezői mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy az esetlegesen sikerrel kecsegtető, de új erőviszonyokat teremtő társadalmi kísérleteket csírájukban elfojtsák.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mert talalgatni, kiserletezgetni ott lehet, ahol nincsenek alapveto problemak, es a rendszer elvisel nemi kilengest. Az a fajta unortodoxia, ami jelenleg itthon zajlik, mindenutt megbukott kozeptavon.

Ja, es kulonbseg van a kozott, hogy egyvalamit oldunk meg "eredeti" modon, vagy pedig egy komplett orszagot iranyitunk otletszeruen. Nem azzal van a bajom, hogy vannak (pontosabban lennenek) eredeti otletek, hanem hogy mindent igy akarnak iranyitani. Legyen egy terulet, ahol kiserletezunk, a tobbi tekinteteben pedig szerezzunk hasznos, eloremutato otleteket. Majd szep sorban lehet kiserletezgetni minden teruleten, de egyszerre csak egyen.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

latom, nem sikerult az egymas utan rakott betuket helyes sorrendben osszerakni a fejedben, de azert vagyok, hogy segitsek.

En azt vallom, hogy az ember arra legyen/lehet buszke, amit o maga elert, amiert o maga izzadt meg. Pl. nincs ellenemre, ha a magyar olimpikonok esetleg jol szerepelnek, de nekem mi kozom hozzajuk / az o sikereikhez? Semmi, ahogy neked sincs, meg ugy az orszag 99,9%-nak sem. Persze, nekem nem faj, ha az esetleges sportoloi sikerek kapcsan te arra csattogtatod, hogy de hat te is magyar vagy.

Az elobbi persze csak felvezetes volt, hogy erthetobb legyen a folytatas. A 15 eves Jurgennek semmi oka szegyenkezni, mert mi koze neki ahhoz, hogy ~70 evvel ezelott valamely nemetek mit muveltek (vo. akinek nem inge). Ha viszont a mi Jurgenunk tortenetesen neonaci, azaz a 70 evvel ezelotti szellemiseg kovetoje, akkor bizony van miert szegyenkeznie (neki, a szuleinek, tanarainak, baratainak, kornyzetenek, ...). Ha nem erted, miert, akkor szolj, es kifejtem. Viszont ha meg van eletben olyan totyogos, befosos venember, aki pl. a keritesnel or volt, az bizony nyugodtan szegyellje magat tovabb renduletlenul, mert van miert.

Ezert szamomra ertekelhetetlen a buszke vagyok a magyar/nemet/kubai/... nemzetemre c. mellveres. Ez egyebkent tipikusan az onerobol felmutatni lofaszt sem kepes egyenekre jellemzo. Mert akinek megis van, az jellemzoen inkabb arra buszke, nem arram hogy rovasirassal irja a nevet es mas hasonlo bullshitre. Viszont ha az orszag jelenlegi allapotara gondolok, akkor ellenben elfog a szegyen. Nem azert, ami en csinalok, hanem amit te/ti/ok csinaltok.

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Amit írtál, kizárólag attól függ, hogy kik nyerték a háborút, semmi máshoz nincs köze. Például nem látom az Egyesült Államok szégyenkezését augusztus 6-a és 9-e miatt. Szóval hagyjuk már a totyogós vén bácsi meséjét. Mellesleg Gergényit is kitüntették, s ez azért volt, mert az a kurzus volt nyerésben, hatalmon 2006-ban. Tudod, nem mindegy, a kerítés melyik oldalán vagy őr, még ha ugyanazt is csinálod. Amúgy szerintem elég jól láttatja a problémát az „A felolvasó” című film.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Amit írtál, kizárólag attól függ, hogy kik nyerték a háborút, semmi máshoz nincs köze.

van, ami Isten szemeben jo, es van, ami rossz. Amirol en beszeltem, az rossz. Hogy te (es meg sokan masok) a fonak gondolkodasoddal hogyan ertekelsz dolgokat, az a te szegyened (kellene legyen). Hogy emellett meg mennyi egyeb rossz van/volt/lesz a vilagban, az itt es most erdektelen, tereles.

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

van, ami Isten szemeben jo, es van, ami rossz

Igaz, de úgy gondolom, Isten szemében az sem tartozik a jó dolgok közé, ha ember, még ha sj is a nickneve, úgy gondolja, ítélkezhet mások fölött. Erre gondolok:

Hogy te (es meg sokan masok) a fonak gondolkodasoddal hogyan ertekelsz dolgokat, az a te szegyened (kellene legyen).

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

igen, ezt a jezusi tanitast sokan felreertelmezik - te is. Jezus a masokat karhoztato iteletrol beszelt, ami pedig az ove, es nem arrol, hogy merjuk megkulonbooztetni a jot a rossztol, az istentelen gonosz dolgoktol. Olvasd el megegyszer, amit irtam, aztan probald meg eldonteni, en melyiket tettem...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

hogy te nem birod megkulonboztetni, az a te szegenysegi bizonyitvanyod. Nem is ertem, miert probalod ram vetiteni...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Szvsz arra célzott, hogy a második világháborúban (is) mindhárom oldalon előfordult civilek értelmetlen gyilkolászása, de most csak azoknak kell szégyenkeznie, akik akkor vesztesként kerültek ki belőle. Pedig mindnekinek kellene. (Már ha él még közülük valaki.)

Arról meg kár lenne elkezdeni vitatkozni, hogy kinek a képzeletbeli barátja szerint mi jó. Emberi mércével is gyalázat, ami akkoriban történt.

te valami vedougyved vagy, hogy mas neveben okoskodsz? Arrol nem is beszelve, hogy a te emberi merced lohimtagot nem er...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Dehogy. Csak probaltam felhívni rá a figyelmedet, hogy (szándékosan?) félreértelmezed, amit mások írnak, és ez alapján szólogatsz be.

"Arrol nem is beszelve, hogy a te emberi merced lohimtagot nem er..."
A tiéd miért ér többet? Indokolj, ne csak személyeskedj, mert ez így nagyon gyenge.

Tkp minden haboruban ertelmetlen gyilkolaszas zajlik, pusztan azert, mert a diplomacia befulladt, vagy meg sem probalkoztak vele. Azoknak kellene szegyenkeznie, akik elinditottak ezeket a dolgokat a legelejen, vagy nem szabtak nekik gatat, de ok mar joreszt mind halottak. Sajnos.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

"1918 utan milyen megszallas alatt volt (a megmaradt) Magyarorszag?"

18-ban még meg se húzták az határokat, a későbbi béketárgyalásokon pont a kialakult status quo-t használták fel. (Sőt, Magyarországgal, mint önálló állammal se igazán számoltak.)

https://hu.wikipedia.org/wiki/Belgr%C3%A1di_egyezm%C3%A9ny_%281918%29

"a megmaradt"

Szerintem Budapest megmaradt magyar területnek végig.

https://hu.wikipedia.org/wiki/1919-es_magyar%E2%80%93rom%C3%A1n_h%C3%A1…

Persze, gondolom attól, hogy a belgrádi egyezményben kimondták, hogy mindenféle seregnek joga van megszállni az országot, véletlenül sem következett az, hogy ténylegesen meg is szálltak volna bármit is. Sopronban is valószínűleg csak és kizárólag a katonai átadásra húztak uniformist az angol, francia, stb. csapatok, addig biztosan csak a helyi turisztikai értékeket fedezték fel az országban.

http://mandarchiv.hu/cikk/2811/A_soproni_nepszavazas

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Én valahogy nem azt látom, hogy fejét lehajtó Németország gubbaszt Európa közepén. Megpróbálták egyszer ágyúval, aztán egyszer tankkal elfoglalni a kontinenst. Nem sikerült. Szerintem csak lecserélték a keresztes zászlókat: most az van rájuk írva, hogy Audi, Bosch meg Lidl, és ott vannak Romániától Spanyolországig mindenhol. Lehet, hogy csak rájöttek arra, hogy amíg a Lebensraum-elmélet ellen mindenki tiltakozott, addig a szép zöld százeurósért maguktól térdelnek le a többiek. A japánok ugyanez: Toyotával járnak az utolsó szaharai rablók is, komoly fotós meg már el sem tudja képzelni, hogy valami nem Nikon vagy Canon (ma már a holdat sem Hasselbladdal fényképeznék...).

--
"Trollhammaren sveper igen..."

A magyarok meg vilaguralomra tornek a golyostollakkal... ugyan mar. A franciaknak is van egy csomo nepszeru es elterjedt autojuk, megse vadolgatja oket senki semmivel, ez egesz egyszeruen nevetseges. Ha ez vicc, annak rossz, komolynak meg komolytalan.

Magyar seggbe magyar lof*t.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Igazad van magunk mögött kell hagyni a múltat.
Jelenleg a múltba élünk és a jelent nem vesszük figyelembe és ez pár embernek jó.

Sikeres vállalkozásokról lehet hallani, de attól még jobban szétvág az ideg.
Sikeres gázszerelő, a saját lábon álló hercegnő és a lámpás herceg, soroljam még a sikeres magyar vállalkozókat?

Elnézést az érintetőektől, hogy kihagytam őket most pótolom.

Sikeres nemzet hörcsöge (kaszinók, média), segg-vesztet útépítő király, vitrinszakértő, a virtuális lakás feltalálója és soft ball csapata (hajrá pasa park), unortodox közgazdaság kaméleonja és családja, jelszó a közpénz elveszti jellegét ha lopják.
Ezer ismeretlen pártkatona, kiemelve a tyúkkal legelőt nyerő kisembert.

Akit kihagytam jelentkezzen bátran, beleírom, javaslatokat is elfogadok.

Igen igazad van direkt kevertem a kettőt. Sajnos az igazság árnyaltabb, ha önerőből eljutsz egy szintre, akkor kapsz egy ellenállhatatlan vételi ajánlatot, ha nem fogadod el, ellenőrzés ellenőrzés hátán, túléled és nem kell korrumpálódnod akkor csoda vagy.

Akinek sikerült Magyarországon kapcsolatok és zsebbe pénz nélkül érvényesülni, kérem jelentkezzen, szeretnék Tőle tanulni.

hát ja .))

az ilyen iparosított feudális rendszereknek, mint a korporatív állam, amit épp nagy erőkkel építgetünk, ez alapvető funkciója, hogy előbb utóbb mindenhova befurakszik, az iparba, a közösségi, a családi, a magánéletbe..

akár a szocializmus.
mondjuk ez is az lesz, csak nemzeti :))

Miért állnak millió hektár számra parlagon meglévő földterületeink?
A kis mikulásokat megbüntetik ha semmit se kezdenek a földekkel. Ha valahol nagy területen van műveletlen föld ott valami sumák van.

Miért nincsenek erdősítési programok?
Tavaly is volt idén is van támogatás. Csak senki nem csinálja vagy csak kis számban és nem feltűnő. :D

Miért nincsen 10 éves projectek a K-Mo.-i régióban mélyszegénységben élőknek a fölművelésre kapatására?

Mert nincs föld. 2 hektárból nem lehet megélni. Ha adnak földeket akkor meg nincs gép. Mert ha te szólsz jóstinak hogy szántsd fel a földet akkor nem fogja rendesen felszántani csak sekélyen hogy spóroljon az üzemanyagon. És azt is csak a 3. könyörgésre fogja megcsinálni.
Ha véletlen megterem valami akkor megint könyörögni kell hogy arassák le neked.
De ha van géped meg minden hozzá akkor se fogod bírni egyedül. Mert nem lehet. Egy nagy földterületet amiből meg lehet élni egyedül csinálni nem lehet. Aki meg csinálja egyedül az meg mind a saját gazdaságának rabszolgája.

Jószágtartás megint csak nagyba. Nagyba meg kéne az egész rokonság. Alkalmazottakra nincs pénz. Van 20 tehened egyedül ülhetsz kint mellettük napi 16 órát. A felvásárlási ár meg vicc kb mindenből. És a felvásárlók magatartása meg még nagyobb vicc.
Viszel nyulat szemed előtt meglopnak. Ha mondod hogy rosszul mérik akkor többet nem vesznek tőled semmit sem.
Vagy viszel disznót fél évre rá fizetnek. Ha úgy döntesz hogy fellázadsz és háznál levágod őket ami nem kell meghirdeted akkor meg olyan árakat akarnak neked fizetni hogy a füled ketté áll.

A termelőknek is egyedi gondolkodása van.
Tejtermelő folyamatosan káronkodik hogy 70forint a tej felvásárlási ára. De ha te meg 10 másik oda mész hogy én minden nap veszek tőled tejet. Akkor neked mindjárt 140 forint lesz a tej mert a boltba is annyi!

Mondjuk a kettőt együtt szokták csinálni. Az az igazi lélek törés.

+ Miért támogassanak olyat akinek halvány fingja sincs erről (ugye magyarországon minden papírral megy). Attól hogy mélyszegélységben él még nem jelenti azt hogy tudja miből áll a mezőgazdaság.
Az hogy nagyszüleink mindenféle oktatás nélkül csinálták a mezőgazdaságot egy dolog.
Ez egy szakma értsenek a szakmához azok akik csinálják. Hogy várod el hogy EU színvonalú terméket állítsanak elő ha halvány fingjuk sincs az egészről.

Viszont ha az ifjú titán úgy dönt hogy ő megy és tanul mezőgazdaságot ötöd-hatod évben vagy egyetemi oktatásban akkor igényelhet fiatalgazda támogatást. Ezt az állam meg is adja. Viszont személy szerint ismerek olyat aki a támogatást a helyi kocsmába hagyta és hasonlók.
Az állam bőkezű és vissza is élnek vele. Ha valaki mezőgazdaságból szeretne megélni az állam segíti. A probléma az hogy tenni nem akarnak érte. Az meg hogy kérnek egy alap papírt és érettségit hogy adjanak 10 millió forintot szerintem teljesen ok. Olyannak csak ne adjanak már pénzt aki azt se tudja hogy mi az eke.
(megjegyzem hogy adnak mivel olyan a rendszer hogy ki lehet használni). + Egy 8 osztályostól hogy várod el hogy elvezet egy egyéni vállalkozást? Sehogy. Persze vannak kivételek a környéken az egyik legnagyobb gazda is 8 osztályos ehhez képest van 100 alkalmazottja meg 3 tanyája meg a jó isten tudja mennyi földje. És ugyan úgymegkapja a támogatásokat mivel a fia már egyetemet végzett és ő fel tudja venni.

Hogy miért nem támogatja az állam a magyar termelőket, hogy versenyképesek legyenek a többi EUs szomszéddal szemben?
Támogatja. Csak tenni kell érte. Mert a támogatást mindenki úgy érti hogy a semmire kapnak milliókat. Ha így működne te oda mennél hogy van 2 hektár almám (nincs) adj pénzt. Állam ok adok tessék itt van.

Nem. vannak papírok vannak képzések le lehet tenni és akkor tudsz beadni pályázatokat.
Mint ahogy fentebb írtam nem csak egyetemi képzés van. OKJ vagy fosz vagy mi van most is van. Meg egyéb valamik is vannak. Ezeket nem tudja mindenki kiszopni a kisújjából. Ezért van szaktanácsadás. Be lehet menni az egyetemekre professzorok tárt karokkal várnak mindenkit konzultációra. Vannak emberek akik pályázatírással foglalkoznak.
Őstermelő igazolványhoz szerintem még érettségi sem kell. Ők is jogosultak mindenféle támogatásra.

Lehetőség van csak keresni kell. Nem csak az informatikába lehet magad továbbképzeni. :)

Csak a gazda mentalitás az hogy van 5 éved leadni egy szaros talajmintát (szó szerint egy 5 forintos zacskó földet) akkor fél év késéssel bejön a talajvizsgálóba és "nem lehetne valahogy még okosba leadni?". Érted 5 éve volt rá és fél év késéssel jön be.
Nem egy hanem sok. Miért kell ezt leadni? Hát hogy támogatást kapj azért. De erre sem képes a termelők nagyrésze.

Azért akinek már van egy érettségije ki tud fogni egy aranykalászos gazda képzést ingyen. Azzal már lehet pályázatozni. A fent említett fiatalgazda támogatást: http://kerdezztervezzpalyazz.hu/fiatal-gazda-palyazat-a-sikeres-palyaza… De ha véletlen rosszul tudom és ma már nem lehet aranykalászossal ezelőtt biztos hogy lehetett.
Aki ezt megkapja kapásból vállalkozó lesz 0 önerőből. És igen megkapják az emberek személy szerint ismerek minimum 20at aki megkapta. Városokból is.
Sokan azért nem kapják meg mert le se tudják írni hogy mit szeretnének a pénzzel csinálni. Erre vannak a pályázatírók de még ahhoz is túl gyökerek hogy megbeszéljék a pályázatíróval hogy a kapott pénzből valamenyni lecsurog a pályázatírónak.

Szvsz egy mélyszegénységben élő fiatal valaki ha megszerzi ezt a támogatást az egész családot kitudná vele rántani a mélyszegénységből.

Meghát fiatal gazda. Van rá 20 éved hogy kifilózd.

Mindenki nem lesz jogosult a fiatalgazdára. De az állam sem adhat mindenkinek aki mélyszegénységben él 5 milliós traktort 20 hektárt meg gépeket hogy kezdjen vele valamit aztán majd lesz vele valami.
Ez pont arra van _szerintem_ hogy aki tud az kap pénzt tud indítani vállalkozást azért hogy cserébe tanul. Akik meg nem tudnak mehetnek hozzá dolgozni.
Ideális esetben ezzel lehetne fejleszteni a szegény régiókat.

Szép az elmélet és milyen jó lenne ha így működne.

Valóság a trafiknál a polgármester döntött, a földnél a helyi kiskirály, ki kaphat földet vagy fiatal gazda támogatást.

A sikeres pályázatíró az elbeszélgetésen rákérdez és természetesen beadja akkor is ha nincs hátszél, csak elmondja nem sok esélyed van.

Tudod mennyi juhot, marhát lovat lehetett venni aprópénzért, mert elvették a legelőjüket és anélkül nemigen lehet tartani legelő állatot és olyan kapta akinek tyúkjai, libái voltak meg bérelte az állatokat?

Ja élhetetlenek voltak meg nem akarták a jóságos állambácsi segítségét kihasználni.

Szép elmélet. A valóság egy picit más. A rendszerváltozás óta a legtöbb állami területet bérelték (szíre-szóra, haveri alapon, bemondásra*) és a gazdálkodók úgy gazdálkodtak, hogy folyamatosan felélték a bevételeiket. Miért? Mert így volt nekik jó. Így tudták megvenni a lakást és a kocsit a gyereknek fenn pesten és így tudtak félretenni a nyugdíj mellé. A volt TSZ-ekből összelopott infrastruktúrák meg le voltak szarva. Egy kártyavárra építettek fel egész nagyvállalkozásokat. És most ezek az emberek sírnak, mikor "elvették" tőlük azt a földet ami sohasem volt az övék. Szóval nem kell az ilyen embert sajnálni.

*20-25 éves szerződésekkel pitiáner összegekért. pl. drága jó apám is bérelt 2 hektárt évi(!) 3600 forintért.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"Ha valahol nagy területen van műveletlen föld ott valami sumák van." - Kivéve, ha legelő. Lehet, hogy máshol más a helyzet, de mifelénk nincs annyi állat, mint legelő. (Ami szomorú, hogy ha mondjuk a nagymama évekig nem műveltette a szántójá, és ezért átminősítik legelőnek, akkor a kvóta miatt nem is biztos, hogy újra feltörhető, ha valaki pl. megörökli.)

"Alkalmazottakra nincs pénz." - Amúgy lenne, de sok az adó és bizonytalan a bevétel, általában inkább hagyják az emberek az egészet. Ha egyedül már nem bírják, és családon belül sincs több kapacitás, inkább nem bővítenek.

"Miért támogassanak olyat akinek halvány fingja sincs erről (ugye magyarországon minden papírral megy)." - Elnézve, hogy milyen emberek és milyen módon szereztek aranykalászos gazda végzettséget... jajj, ne viccelj már. :D

"ha az ifjú titán úgy dönt hogy ő megy és tanul mezőgazdaságot ötöd-hatod évben vagy egyetemi oktatásban akkor igényelhet fiatalgazda támogatást." - Amit akkor vehetsz igénybe, ha már van valamekkora gazdaságod, és korábban még nem kaptál támogatást az MVH-tól. A kapható összegek meg papíron jól néznek ki, de ha belegondolsz, hogy egy gagyi belarus traktor 4-5 millió forintba kerül, akkor egy pillanat alatt rájössz, hogy pont semmire nem elegendőek.

"Az állam bőkezű és vissza is élnek vele." - Tudomásom szerint a támogatások többsége uniós forrásból származik, de nincs kizárva, hogy tévedek. Arra elegendőek, hogy ne kelljen sokat kockáztatnod, de azért attól nagyon messze van, amit pl. a franciák vagy a németek kapnak.
Visszaélések sajnos akadnak nagyban is. A környéken pl. elég sok területet bérel egy messzi élő vállalkozó, aki alibiből alacsony tőszámmal vetett növényekre vesz fel támogatást, a tulajdonosoknak meg csak nagyon nehezen fizet.

"a gazda mentalitás az hogy van 5 éved leadni egy szaros talajmintát" - Amúgy a talajmintákat - pláne nagy területről - állati szívás összeszedni. Meg a vizsgálatért is kell ám fizetni. Ettől függetlenül sem hallottam még senkitől, hogy halogatta volna, pláne nem az 5 forintos zacskó miatt. Olyan sztorit ismerek, hogy elfelejtette valaki, és ezért kicsúszott a határidőből.

"Tedd már túl rajta magad. De tényleg. Komolyan. Túl kell lépni a történelmi katasztrófákon és a kesergés és búvalbaszott "milettvolnahazás" helyett azzal kéne foglalkozn, mivel és hogyan juthat hazánk előrébb és feljebb."

Azt hiszem nem érted, hogy mi a különbség a megemlékezés és a "milettvolnahazás" között.

"A japánok nem picsogtak Hiroshima és Nagaszaki után"

Bármilyen meglepő a Japánok (sőt nem csak ők) minden évben megemlékeznek Hiroshima és Nagaszaki tragédiájáról.

"Két év múlva, 1947-ben Hirosima polgárai „Soha többé Hirosimát!” jelszóval tartották meg háromnapos Béke-ünnepségüket, ami azóta is a város legnagyobb ünnepe. 1949-ben a kormány a Béke és az Emlékezés Városává nyilvánította Hirosimát"

Vannak dolgok, amiken nem lehet, nem szabad túllépni, de ez nem azt jelenti, hogy megpróbálnánk visszacsinálni.

Ne fárassz már! Nem érzed, hogy mekkora görénység azt mondani, hogy tedd túl magad rajta, amikor ez egy súlyos trauma volt a magyarságnak? Erre évente egyszer emlékezünk, szemben másokkal, akik évente tucatszor, és nem maguk emlékeznek, hanem emlékeztetnek. Emlékezzenek otthon, de ne a Szabadság téren, ha már.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

lehet hogy ezt hívják karmának? meg kell tanulnia a magyaroknak elengedni a múltat.

elmúlt, és már nem lehet rajta változtatni, ahogy azt egyébként a második világháború alatt és után meg is tapasztalhatta minden magyar, amikor részben visszakapta magyarország az 'elveszett' területeit.

és ettől csak rosszabb lett.

még hálából a magyar kormány kivezényelte a magyar hadsereget a donhoz, hogy ott aztán jól szétlőjék a seggünket, és segédkezhessünk az oroszok, zsidók, ukránok ellen irányuló népirtásokban, hogy aztán visszafelé jövet ugyanezt megkapjuk az oroszoktól.

és úgy látszik még ez sem volt elég? mert megint azzal foglalatoskodik a k. okos magyar kormány, hogy a keletet, meg a nyugatot kijátssza egymás ellen.

mostanában éppen ettől koldulunk, se munka, se fejlődés, se pénz.
a kórházakat, az iskolákat, az önkormányzat vagyonát, és 'a magyar emberek' megtakarításait épp az állam lopja el. hát akkor 'szebbjövőt'

a k. okos magyar kormány, hogy a keletet, meg a nyugatot kijátssza egymás ellen.

na hallod. Ezt a 'k. okos magyar kormanyt' Putyko akkor vagja csocsre, amikor akarja. Bar az allamgepezet ezt is kepes gyozelemkent eladni, csak hat...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

+1
Én is unom már hogy a magyarok állandóan a szétszakított ország miatt picsognak.
Hát még ez a kis országot sem tudják rendesen vezetni, mit akarnak háromszor ekkorával?
Még ezt is meg kellene felezni, akkor talán jó lenne. Mondjuk egyik fele lehetne a migránsoké! :)

Nekem is hasonló érzésem van az FB-n...
Viszont az emberek hozzáállása nem a véletlen műve, ha jóval többet reklámozzák a Pepsit, akkor egy idő után mindenki azt preferálja majd. Egyszerű stratégia.

Azért ha visszaolvasna a történelemben a sok nagymagyar, kiderülne a nagy sötét igazság, miszerint az akkori vezetőink úgy próbálták megvédeni a nézeteiket, hogy pl. a kissebséget (pl. szlovákok) utolsó söpredéknek nevezte, meg sem próbálta feloldani a feszültséget, így a másik oldalról egyértelmű volt a nyugodt szívű határvagdosás. Nem értem miért nem zavarjuk már el az összes itthoni hatalomrakerülő, manipulatív szemétládát, hiszen már száz éve is ugyanazok voltak.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Ahány ember, annyi sarkalatosan eltérő, (-"még akár igazad van-lehet"(!)-) vélemény. Mindenki talál okot a Magyarságban 1000 éve létező megosztottság további "táplálására".

Emberek.., közel a vég, - a következő pár évtized alatt letolják a térképről a muszlimok Európát, Kárpátmedencét.., stb. - és Ti.., Trianon-t síratjátok??? (Egyetértek az okosan szólókkal, összefogásal küzdeni a nemzet létéért. Még a pokol ördögeivel is, ha az kell a fennmaradáshoz...)

Mindenki talál okot a Magyarságban 1000 éve létező megosztottság további "táplálására".

ugy erted, Arpadot fejbe kellett volna rugni, amiert nem maradt a seggen az oshazaban, es inkabb allt volna ellen a besenyok, kazarok, mittomen kik tamadasanak? Vagy egyszeruen csak arrol van szo, hogy magyar magyarnak farkasa? Ez esetben miert ejt barki is egyetlen konnycseppet ezert a nemzetert?

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Mivel ez nepunk egyik legnagyobb tragediaja

igen, ezt en is a 3. helyre teszem

Es mindig jon par paraszt

a foldmuvesek nem hulye emberek. OK, lehet, hogy nem tudnak sokat hozzatenni az agysebeszek, meg atomfizikusok trecselesehez, de azert tudnak 1-2 basic igazsagot. Pl. azt, hogy az atmenetek meglehetosen kellemetlenek. Vagy azt, hogy az ido minden sebet begyogyit - felteve, hogy hagyod neki.

Mit jelent mindez a gyakorlatban? Azt, hogy az finoman szolva nem vall egeszseges lelekre, ha meg azok is a jelensegen porognek, akiket ez rohadtul semmilyen modon nem erint (merthogy a konkret elszenvedoi mar nem elnek). Honnan lehet ezeket az onsorsronto balfaszokat felismerni? Pl. a nagymagyaroszagos rendszamrol, -medalrol, -tetovalasrol, arpadsavos zaszlorol, etc. Vagy az ebben a topikban is megnyilvanulo, aki nem horog 'velunk' (=par marginalizalodott felkegyelmuvel) egyutt, az hazaarulo/libsi/komcsi/libsikomcsi/egyeb nem magyar, ...

Odaig megvan az egyetertes, hogy gyalazatos megallapodas volt a trianoni papir. A vizvalaszto az arra adott 100 evvel kesobbi valaszban van. Mert 2 valasztasi lehetoseg van: 1. elfogadod a megvaltoztathatatlant, es beletorodsz, 2. nem fogadod el a jelenlegi allapotot, hanem cselekszel, teszel ellene (nem, az evente 1x hozonges nem az). Mindket opcio mukodkepes lehet (a koltsegeiket most hagyjuk). De a 3. opcio (=nyuszi vagyok effektiven tenni ellene, csak a pofam jartatom) garantalt recept a frusztralt balfasz statuszra.

Szerintem az igazan tokos valasz az lett volna, ha a magyar kepviselok nem irjak ala azt a papirt, aztan lesz, ami lesz (2. opcio). De nem igy tettek (1. opcio). En a magam reszemrol a red pill-t valasztom, azaz fel a fejjel, nezzunk elore, es hozzuk ki a jelenlegi korulmenyek (az orszaghatarokra ertve) kozott, mit lehet kihozni belole.

Hogy a faces embered amugy milyen, azt csak te tudhatod, de a tedd rajta tul magad mogott mely eletbolcsesseg van. Amit te a seggeden levo tojashej miatt nyilvan nem ertesz...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Szerintem valamilyen szinten ezeket szervezik, a képzőből v. ki tudja honnan. Előgyártják nekik az érveket, és szajkózzák amit a szájukba adtak. Aztán egymás és a magashely előtt büszkélkednek, h milyen nagyot tettek. Egyébként az asszimiláció sajnálatos következménye, h a fajtajelleges groteszk, gnóm vonásaik megszelídültek és ezáltal könnyen vegyülni tudtak az őslakosság között, mert nem lehet ránézésre megkülönböztetni őket. Viszont hála a Facebook-nak a véleményük és a kapcsolati hálójuk alapján ma már feltérképezhető a belső ellenség.

Meg lehet róla emlékezni, de most komolyan, a Nagy-Magyarország logós autós-pólós emberek mit várnak? Állítsuk vissza Nagy-Magyarország határait?

Elárulom, akkor kisebbségben lennének a magyarok a mai Nagy-Magyarországon. Az aztán okos megoldás lenne, tényleg.

Horvátország mindig is külön állam volt, hiszen ott horvátok éltek-élnek. Csak jó sok ideig Magyarország részei voltak, de szerintem senki nem hívánhatja, hogy ne legyen önálló államuk.

A normális határok a két bécsi döntés során lettek volna, mert akkor tényleg figyelembe vették, hogy hol élnek magyarok. A két bécsi döntés során meghozott határokat kellett volna megtartani. De nyilván már nincs rá esély, hogy ez visszaálljon.

Inkább arra kéne koncentrálni, hogy az EU-ban egyre kevésbé számítanak az országhatárok (most a migránsügyet hagyjuk, reméljük az nem tart örökké), és a világban is az a tendencia, hogy globalizáció van. Tehát inkább arra kéne koncentrálni, hogy megállítsuk a magyarság fogyását, és hogy használjuk ki az EU tagság előnyeit, ne pedig az EU ellen hangoljuk a népet.
Nem attól lesz boldog és gazdag egy ország, hogy mekkora a területe. Ez alapján akkor Svájc szarabb hely, mint Románia, mert kisebb ország. Ez természetesen hülyeség.

Ezek szerint Ausztria is rosszul tette, hogy támogatta a dél-tiroli autonómiatörekvéseket?
ne feledjük, ezek anno terroristaakciókat is jelentettek, de javarészt ennek köszönhetik hogy az olasz kormány komolyan vette őket.

Teljes határrevízió nyilván nem lenne reális _jelenleg_, de az általad kultivált hozzáállás a távoli lehetőségét is elveti, és szándék nélkül a területi autonómiát sem fogja megadni egyik kisantant ország sem. És erre talán nem mondod, hogy "nyilván már nincs rá esély", napjaink katalón, baszk, skót, tiroli törekvései mellett. (Érdekes, ők sem találják úgy hogy az EU-n belül nincs jelentősége az autonómiának.)

elmulasztottad eszrevenni, hogy az osztrak atyafiak sem kertek segitseget az uniotol, az IRA sem Brusszel jovoltabol erte el az eredmenyeit, stb

amire en ki akarok lyukadni, az az, hogy az altalad elonyben reszesitett "hagyjuk a fenebe, regen volt mar" hozzaallas teljesen ertelmetlen
a jelenlegi korulmenyek kozott nyilvan nincs lehetoseg hatarreviziora, de szamtalan eshetosegunk lett volna az elszakadt teruleten elok autonomiatorekveseit tamogatni (pl EU csatlakozasi torekvesek hatraltatasa, stb.)

az, hogy ez nem tortent meg, az legfokeppen a fenti hozzaallasnak, es Magyarorszag mindenkori politikai elitjenek tokeletes alkalmatlansaganak es onallotlansaganak koszonheto

Belegondolva, nem is lenne nagy változás, se nekünk, se a kárpátaljai lakosságnak (Ahol már csak <10% a magyar, a többi ukrán, ruszin, orosz, cigány, román, stb.)
Arra gondolok, hogy már Mo-n is ugyanaz a rendszer van, mint Ukrajnában. Nem csak beépült a kőkemény maffia a politikába és az államhatalomba, de konkrétan az országot is ők irányítják.
ja és van itt még egy picit aggódnivaló: http://greenfo.hu/hirek/2016/06/05/az-ukran-atomeromuvek-veszelyeztetik…

Természetesen óriási változás lenne mindenki számára, elég csak arra gondolni h megszűnne a határellenőrzés magyar és magyar között. Az ott élő nemzetiségeket történelmi, az embereket családi gyökerei kötik Magyarországhoz. A különböző nemzetiségek egy országban élése valaha természetes állapotnak volt tekinthető. A nacionalista mozgalmak, mint baloldali kreatúrák, kezdték ki ezt az állapotot. Már '48 is erről szólt, de az oroszországi forradalmak és végül az I. Világháború vezetett birodalmak felbomlásához és a nemzetállamok megszületéséhez. A revizionista gondolat nem korlátozódhat a területi jellegű követelésekre, hanem azon túlmenően a nemzetiségek vázolt együttélését is célnak kell tekintenie. Sok ajkú nemzetiségek organikus együttélése a Szent Korona uralma alatt. Ez a jobboldali idea melynek feladhatatlanságát jelzi a "Nem, nem soha", melyet egykor mindenki egyként vallott, és amiről elkorcsosult kései utódok ma gúnyolódva szólnak.

"A nacionalista mozgalmak, mint baloldali kreatúrák, kezdték ki ezt az állapotot."
Eeeee... Hm ??
Baloldal? Szerintem olyasmikre gondolsz, mint például a csehszlovák Benes-dekrétumok esete, mert mondjuk '48-at nehezen lehetne baloldali mozgalomnak nevezni.... Vagy pl. szerinted mi a helyzet a legismertebb nacionalista mozgalommal, a nemzetiszocializmussal? :)
Jobboldal, baloldal... ezeken ideje már túllépni! Ahogy például a klasszikus liberalizmus is megszűnt politikai erőnek lenni, mert a liberális eszméket az összes jelentős politikai erő beépítette a saját eszméi közé. (többé-kevésbé.)
A jobboldal-baloldal besorolás sem jó már manapság másra, mint az ostoba tömegek professzionalista manipulációjára a hatalmi elit által. A jelenlegi magyar rezsim nagyon jó ebben.

Szó sincs róla h túl kéne lépni itt bármin! Csak a fejekben kell rendet tenni - már ha ez lehetséges egyáltalán. Megnyugodhatsz, én nagyon is törekszem arra, h pontosan azt írjam le, amit gondolok. A forradalmiság jellegzetesen baloldali attitűd (ahogy az erőszak is egyébként). De nem kizárólagosan, elképzelhető jobboldali forradalom is - most nem akarom ezt részletezni. De '48 baloldali forradalom volt, ahogy az összes európai forradalom akkoriban. Tudom, h mást tanultál, de felejtsd el! Ez egy komplex dolog, nehéz röviden kifejtenem. pl. nagyon lényeges annak a megértése, h vannak eredendően jobboldali és vannak ellen v. kontra-baloldali jellemzők. Az ellen-baloldaliság nem azonos a jobboldalisággal. A jobboldaliság öntételező, önmagában megáll, nincs szüksége baloldalra ahhoz, h definiálni tudja magát. Míg a kontra-baloldaliság egy reflexió a baloldalra, és jobboldalról szemlélve - paradox módon - baloldalként ragadható meg.
A nemzetiszocializmust senki nem tekinti jobboldalinak. Azt mondják rá, h szélső-jobb. Viszont ez nem jelent mást mint kontra-baloldaliságot. Mi több, a náci pártnak volt kifejezetten baloldali szárnya, amit Ernst Rhöm vezetett aki pl. államosítani akarta a gyárakat, földet osztani. Végül Hitler leszámolt vele az un. hosszú kések éjszakáján.
A nacionalizmus: nivellatív és naturális. Kezdjük az utóbbival. A nemzetet úgy kell felfogni, mint egy tágabb értelemben vett családot. Most h valaki szereti családját, az egy akceptálandó dolog, helyes és becsülendő, de (!) nem egy kiemelkedő erény. Nem több a természetes viselkedésnél. A nivelláció pedig szintezést, szintkiegyenlítést jelent, és úgy jön ide, h a megszólítani kívánt embereket hozza egy szintre, de (!) - és ez gyakorlatilag másként nem is lehetséges - mindig felsőbbrendűt, az emelkedettebbet szállítja le az alacsonyabb szintjére. Vagyis minden más jellemzőtől eltekint és kizárólag a nemzethez tartozás, a tágabb értelemben vett család szeretetét teszi az összetartozás kritériumává. (Ennek továbbfejlesztett változata az - általánosan is baloldalinak tartott - internacionalizmus, amikor már a nemzethez tartozás sem számít, csak pusztán az emberi mivolt - legyen az bármilyen rendű - az összetartozás kritériuma. A nacionalizmus jobboldali jellemzőként való hibás értékelése az internacionalizmussal való relációjából ered. Ez az értékelés egy reflexió egy még baloldalibb dologra.)

Kérlek gondolj bele, h az ókori birodalmak, a feudális társadalom szigorú hierarchiára épültek! Te egy olyan korban szocializálódtál, ami történelmi távlatokban az előbbikhez képest - ha nem is egy pillanat, de - egy szűk fél óra :)! És hát nyilván ez alapján a szocializáció alapján tekintesz értelmetlennek mindent amiben a felsőbbrendű szó értelmezendő.
De rendben, bizonyára nem esik nehezedre érvekkel igazolni - hosszan ecsetelt blabla mellőzésével -, h a) az emberek egyenlőek; vagy b) az emberek egyenlőnek születnek. Hogy ez nem csak rém/vágyálom (nézőpont kérdése)! Hogy ez nem egy ordas nagy hazugság!

Igen, lennének érvek, ha nem egy okkal megbukott birodalommal hozakodnál elő.
De válaszolj arra, hogy mit értessz felsőbbrendű alatt; Származást, vagyont, hatalmat, több végtagot? Mert biztos nem tudásra vagy tapasztalatra gondolsz. Vannak ugyan logikusan alátámasztott érvek a felsőbbrendűség kimagyarázására nézve, viszont a valódi elmebetegek ugyanúgy le tudnak vezetni logikus érvekkel bármit, amit igaznak akarnak gondolni. A tiéd ott bukik meg, hogy a mai társadalomban mások az értékrendek mint többezer éve. Nem lehet jobb-bal oldalakra osztani az embereket, akkor sem ha spontán megcseréled az elnevezéseket. Ez csak egy szűklátókörű politikai propagandagépezet hatására alkotott véleményhányás.
Nem feltétlen a te hibád, te ugyanúgy egy áldozat vagy a gépezetben.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Nem tudom mire gondolsz amikor azt írod, h "nem egy okkal megbukott birodalommal hozakodnál elő". Én általánosságban beszéltem ókori birodalmakról, feudális társadalomról, ezért úgy tenni mintha egy konkrét birodalomról lett volna szó, ami ráadásul "okkal" megbukott - most túl azon a nyilvánvaló közhelyen, h már megbukott/véget ért - enyhe csúsztatás.
Azt az elképzelést miszerint az időben előrehaladva egyre jobb és jobb társadalmak jönnének létre az előzőek romjain és így társadalmi fejlődésről beszélhetnénk az az elmélet aminek én a talaján állva érvelek (tradicionalizmus) tagadja. Sőt az ellenkezőjét állítja. Nem evolúció, hanem involúció történt és történik. Alászállás, elsötétedés.
A történelem előtti időkben kellett lennie/létezhetett olyan állapot amikor az emberek egyenlőek voltak. Mindenki a legmagasabb szellemi szinten létezett, mindenki tudatában volt az ember Isteni eredetének és őrizte ezt a tudást (mindenki király állapot). Azonban az időben haladva egyre kevesebbeknek sikerült ezt az állapot megőriznie, és a különböző deviációk által megkezdődött az alászállás, a társadalom rétegződése. Akik leginkább megőrizték Istenkirály, főpapság, nemesség stb. Mára ez a tudás szinte teljesen elveszett, a totális elsötétedés korát éljük.

Evola nagy könyvében elbeszéli, hogy az ősi istenkirályság uralkodójának sacer-méltósága miként került lejjebb, a főpapok kezébe, hogyan merült tovább az arisztokraták közé, még lejjebb a nemességbe, hogyan zuhant mindig lejjebb, amíg elveszett. A történet legutóbbi kétszáz esztendeje már csak a teljes és látható katasztrófa volt, amikor eltűnt a király, a pap, az arisztokrata, a bíró, a művész, a harcos, és nem maradt más, csak a csőcselék./.../Az őskori istenkirályságban élő, kozmikus kapcsolatokkal rendelkező ember „humanizálódott”, vagyis: államformája szétesett, vallásossága megingott, társadalmi formája felbomlott, tiszta látása megzavarodott, élete és sorsa széttöredezett. Ma a teljes széthullottság korát éljük. Guénon ezt az európai humanizálódást szembeállítja az ázsiai divinális kultúrával: az itteni anyagias, demokratikus életrendet a keleti szellemi és hierarchikus életformával.

( Hamvas Béla: Evola, Guénon és Hagyomány )

Persze lehetséges, h Hamvas és Evola elmebeteg, szűklátókörű és politikai propagandagépezet hatására alkotott véleményt. Neked elhisszük! :)

Én igyekeztem eleget tenni a kérésednek, míg te az enyémnek nem tettél eleget, pedig én kértem előbb.

Nem tettem eleget, de te sem.
Minden létező birodalom eddig megbukott, hosszabb távon egyik sem lehet életképes.
Hamvas írása sem téged igazol, nincs benne felsőbbrendűségről semmi, pláne ami azt pozitívan mutatná be.
A hierarhiának ugyan vannak pozitívumai, de az istenkirályságtól kezdve a történetet már eleve rossz az irány. A hit hasznos, a vallás nem. Ha valaki egy szervezet, mint vallás élén áll, akkor eleve alattvalókkal veszi körül magát, azaz kihasználja őket saját haszon reményében. Kreált egy nem létező felsőbbrendűséget, rosszindulattal és manipulatívan. Az alattvalói azt hiszik rá támaszkodnhatnak, megvédi majd őket ha kell. Valójában nagyon nem, nem fog ilyet tenni. A saját érdekein kívül mindeki más beledögölhet a posványba. Elvesztetted a házad? Sajnáljuk. Kihalt a családod? Sajnáljuk. Politika. Ennek vagy az áldozata. De ezt már mondtam.
Ebből a szempontból pedig épp pont mindegy, hogy i.e. 1300 vagy 2016 van.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Azért azt akkor szögezzük le, h részedről sem racionális, sem semmiféle érv nem került elő annak alátámasztására, h az emberek egyenlőek lennének v. egyenlőnek születnének. (Sőt inkább én voltam aki érvelt amellett, h kellett lennie ilyen állapotnak)
Nem érzed torznak azt a felfogást, miszerint a történelem osztályharcok sorozata? Hogy mindig elnyomók és elnyomottak voltak, akik acsarkodva szemben álltak és egymás vérit ontották, ha tehették? Hogy ha középkorról hallasz, akkor egy deresre vont jobbágyot vizionálsz, akit éppen egy hajdú püföl egy bottal? Hogy a rendszer kohéziójának magyarázatának az erőszakban láttatása egy olyan materialista és valóban elnyomó, erőszakos rendszer önlelepleződése, mely - egy zoológiai hasonlattal élve - a kaptári dolgozót uszította a királynőre v. és a herékre? Materialista szemlélettel nem megragadható, h a dolgozó méh akként van tudatában dolgozó mivoltának, mint ahogy a királynő királynővé teremtettségének. Nem elképzelhető h valaha létezett ilyesféle tudás az emberek között? Ez volt a - mára elveszett - kohézió, a szervező erő? Ahogy a Kormorán ihletileg megfogalmazza az Isten ujja megérintett-ben:
Volt valamikor egy régi világ
Akkor élt apám, dédapám, nagyapám
Tették a dolgukat, nem kérdeztek semmit
Tudták az életet, jó volt magyarnak lenni!
https://youtu.be/2vOUK3BNx5M?t=586 (9'46"-tól)

> "Nem elképzelhető h valaha létezett ilyesféle tudás az emberek között? Ez volt a - mára elveszett - kohézió, a szervező erő?"

Miért ne? Viszont mivel *elbukhatott*, ma már nyilvánvaló, hogy ez a rendszer nem volt életképes, amikor megjött a konkurencia -- azaz az ellenséges kaptár.

Ami az erőszakot illeti, ez nem csak anyagi vonatkozású érdekérvényesítő hatás, éppúgy létezik ideológiai erőszak is: pont így küzdenek egymással a túlésért, szüntelenül változva (evolválódva: figyelem, ez a szó nem azt jelenti, hogy "minőségi javulás", hanem csak annyit, hogy fokozatos változás, hangolódás) az ideák, az eszmék is.

Személy szerint én kedvelem ezt a metafizikai tradíciónak nevezett irányzatot, kicsit úgy gondolok rájuk, mint a Gyűrűk urából Aragorn nemzetségére, akiket mindenki hibbantnak tart, akik magányosan kószálva, kitaszítva kóborolnak, és megpróbálják magasra tartani az egykori világ fáklyáját, de küzdelmük előbb-utóbb úgyis elbukik. A metafizikai tradíció saját, ciklikus világképe szerint egyébként nem értem, miért probléma ez: a vaskort szükségszerűen követi majd -- sokcsillió év múlva -- az új aranykor, amiből aztán ismét megy minden a levesbe, és így tovább: nem ez a világ rendje, ami ellen lázadni hasztalan, sőt, szentségkáromlás?

"mivel *elbukhatott*, ma már nyilvánvaló, hogy ez a rendszer nem volt életképes"

Az "életképes" jelentéstartalma tisztázatlan. Értelmesebben kifejtve a "nem életképes" azt jelentheti h elbukott. Amit állítasz: elbukott mert elbukott. Ez tautológia. (Emlékeztet az evolucionizmus érvelésére, miszerint a természetes kiválasztódás során az életképes marad életben.)
A múltbarévedés, felbomlás - maga a romantika hozzám is közel áll. Nem tudom hívhatjuk-e romantikus filozófiai irányzatnak a tradicionalizmust? :D
Komolyabban: tényleg érdekes és izgalmas dologról van szó, ami segít eligazodni akár aktuális kérdésekben is pl. jobb-baloldali identifikációs káoszban. Nem beszélve a karizmatikus szerzőkről, előadókról akiket kifejezetten élvezet olvasni, hallgatni.

A bal- és jobboldali osztályozásnak ma szerintem már szintén nincs értelme, főleg ha elfogadom a definíciót, amit Baranyi említett "A jobboldaliság kritériumai" előadásában. Evolához hasonlóan én sem állok egyik oldal mellé sem, mert valamennyi érdemtelen rá.

Ami tautológiaként jelent meg a hozzászólásomban, csak a pongyolaságomnak köszönhető, és szerencsésebb lett volna, ha a szövegem végén említett "szentségkáromlásra" vonatkozó kérdésemet is korábban teszem fel. Korrigálva: ha volt is valaha egy olyan boldog kor, amikor nem a tunya ostobaság és a tartalmatlan hencegés volt az átlagember jellemzője, ennek ma nincs nyoma. Viszont mivel a tradicionalisták abból indulnak ki, hogy a világegyetem alapvető rendje az a ciklikusság, ami miatt a vaskor és az aranykor kergeti egymást, nem látom indokoltnak az emiatti kesergést.

A helyzet adott Magyarország esetében is: széttépve, meggyalázva, eltiporva, még úgy-ahogy lélegzik, bár a kilátások egyre rosszabbak, pedig még mindig a vaskor közepe felé tartunk.

Szívesen válaszolnék, és az előbb sem udvariatlanságból hagytam figyelmen kívül a felvetésed, csak egyszerűen hiányos hozzá a tudásom, h értelmesen válaszolni tudjak. Picinek érzem magam ahhoz, h hatezer meg hatmillió évekről nyilatkozni tudjak. Szóval ezek a yugák nekem egy kicsit kínaiak, vagy - h stílszerű legyek - mintha javascriptben írták volna ;).
Mivel a jelenlegi politikai felhozatalban nincs olyan formáció ami a jobboldaliságot képviselné (a Jobbik sem [egyre inkább nem] - és ezt még Baranyitól is olvastam), így az "egyik oldal mellé sem állás" reálisan csak a baloldal mellé nem állást jelentheti. Annak az esélye h komolyan felvethető lenne egy valódi jobboldali gondolat értékelhetetlenül kicsinek tűnik - és nyilván, Vona személyes elköteleződése ellenére, ez áll a Jobbik Baranyival való aktuális formális szakítása hátterében.

> A forradalmiság jellegzetesen baloldali attitűd (ahogy az erőszak is egyébként). De nem kizárólagosan, elképzelhető jobboldali forradalom is - most nem akarom ezt részletezni. De '48 baloldali forradalom volt, ahogy az összes európai forradalom akkoriban.

Forradalmárok...

Már a 17. században lezajló angol forradalom is, de az 1789-es francia forradalom még sokkal inkább, hasonlóképpen az 1830-as francia és az 1848-as francia és európai forradalmak – ezek körében a magyar forradalom – baloldali, sőt, szélsőbaloldali forradalmak voltak (függetlenül attól, hogy a bal- és jobboldaliság megkülönböztetése csak a 18. század vége felé alakult ki). Ezekre a forradalmakra – elismerve azt, hogy nem ok nélkül robbantak ki – csak a legmélyebb és legvégletesebb megvetéssel gondolhat az, akinek a jobboldalisághoz bármilyen halványan megmutatkozó, csekély köze is van.

A forradalmak és ellenforradalmak – principiális alapformáik tekintetében – a következők lehetnek:

1.1 »Revolutio Conservatrix Ultra-Dextra«

1.2 »Contra-Revolutio Conservatrix Ultra-Dextra«

2.1 »Revolutio Non-Conservatrix et Non-Destructrix
Contra-Sinistra et Quasi-Extremo-Dextra«

2.2 »Contra-Revolutio Non-Conservatrix et Non-Destructrix
Contra-Sinistra et Quasi-Extremo-Dextra«

3.1 »Revolutio Destructrix Extremo-Sinistra«

3.2 »Contra-Revolutio Destructrix Extremo-Sinistra«.

A történelem forradalmai – szinte kivétel nélkül – a 3.1. pontban felvett „Revolutio Destructrix Extremo-Sinistra” voltak. A 2.1. az 1933-ban történt – viszonylag békés körülmények között végbemenő és legitim-legális – németországi nemzetiszocialista hatalomrajutással hozható összefüggésbe. Az, ami 1956-ban történt – október végén és november elején Magyarországon -, teljesen kevert volt, de egyre inkább az 1.1. és az 1.2. felé elmozdulva. A kirobbanás idején még baloldali kharakterisztikumai voltak a felkelésnek, de a folyamatok a mérsékelt jobboldaliságon keresztül a szélsőjobboldaliság felé tolódtak. Elsősorban nem forradalom vagy ellenforradalom volt, hanem „Antikommunista Szabadságfelkelés és Szabadságharc”. Ez volt a magyar nemzet történetének az egyetlen, első és (eddig legalábbis) az utolsó egyértelmű szabadságfelkelése és szabadságharca.

Visszatérve 1848/1849-re: szélsőbaloldali, szabadkőműves felbujtásra létrejött aljas forradalmi lázadás volt, amely jóhiszemű-jószándékú embereket is magával ragadott, amely átment egy polgárháborús állapotsorozatba, s végül egy olyan belháborúba, amelybe idegen, külföldi katonai erőknek is be kellett avatkozniuk.

( http://www.sacrumimperium.hu/sacr0201.htm )

Teljes határrevízió nyilván nem lenne reális _jelenleg_,

nezzuk, milyen opciok lehetsegesek a valamikori jovoben! Mo azt mondja random nemzetkozi forumon: adjatok vissza Erdelyt, Felvideket, ... Az erintett orszagok (miutan kirohogtek magukat) gondolkodasi idot kernek, majd decline valaszt adnak. Amugy ezt meg se kell kerdezni, nyilvanvalo a valasz. Namost a jovobeni nagymagyarorszagos hozongok pont ugy nem fognak katonai akcioban reszt venni, mert ok olyanok, mint a jelenlegi szajkaratezok: ugato kutyak, amik nem harapnak. A legszebb az egeszben, hogy ezzel a hataron tul is tisztaban lehetnek, ellenben az ottani nacionalista formaciok jol fel tudjak ezt hasznalni az ottani magyarok elleni hangulatkeltesben. A meccs allasa tehat: arpadsavos suttyok : kulfold = 0 : 2

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

meg 10-20 ev, es Romania elhetobb orszag lehet, mint ez itt. Hacsak III. Kolompar mihamarabb el nem tunik a sullyesztoben. Pedig en olyan szivesen vinnek neki egy szal viragot...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

sudo apt-get igazsagot-trianonnak
sudo apt-get purge* holokaust

Vagy most mi van?
Tán az, hogy a ma élő minden magyart bosszant a két dolog? A probléma abból fakad, hogy a barmok elb*szták annó, és még a mai napig anyagi kára származik mindkettőből a büdzsének? Jaj, mi lesz, ha Törökország olyan tőkeerős lesz, hogy a közgazdászaink erőt vesznek magukon, és a 150 éves megszállás ~ 1 millás magyar veszteségét követeljük rajtuk? Uh, már látom is a zsidók ellenszegülését! Ah, mi lesz velünk?: Oda a sok szén, vas-, ezüst-, arany- stb. bányánk!
Egyszerűen a kor, amiben élünk jobban beleivódik az emberek tudatába, mintsem a középkori jóemberekbe, akik az OSI modellt sem ismerték, nemhogy a dátumokat, és tették a szántó-vető, kézműves munkálataikat csupán a megélhetés kedvéért.
Ja, a nácik pontos adatokat vezettek, a cionisták meg nem (vezetik most sem)? Sőt az utóbbiak fájdalmaik levezetése képpen idegen államokból rabolnak el nácikat, meg 96 éves egykori katonákat állítanak pellengérre, akik azért élnek, mert teljesítették a parancsokat spontán a saját életük védelméért? Elfogytak a kapaszkodók?
Félreértés ne essék, minden kérdésem cinikus, vagy ha tetszik demagóg volt; úgy ítélje meg mindenki, ahogyan a lelkiismerete gondolja.

hogy egy klasszikust idezzek: en is kerek ebbol a cuccbol egy csikkal...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Ez nem cinizmus, ez ostobasag. "Szegeny katonak, hat milliokat kellett megolniuk a sajat eletuk vedelmeben, akkor most sajnaljuk oket, o szerencsetlenek!".

Barmikor mondhatta volna azt, hogy nem. Hogy ezert felkoncoltak volna? Lehet. De tudod, a "tobbseg erdeke fontosabb a kevesekenel vagy egy emberenel". Sajnos ezt meg ma sem tartjak be.

Egyebkent ez a "beleivodik" is erdekes dolog. Engem pl. annak ellenere nem izgat tulsagosan a holokauszt, hogy van a felmenoim kozott zsido, aki megjarta Auswitch-ot. Nem azt mondom, hogy letojom, azt mondom, hogy nem kesergek napi szinten felette, es nem kovetelem orditva, hogy akkor most engem karpotoljanak. De ettol fuggetlenul egy baromi nagy katasztrofanak tartom, es nagyon szomoru, hogy nem azt kommunikaljak, hogy a fajgyulolet rossz, lasd holokauszt, hanem azt, hogy hat a szar nemetek. Ha tortenetesen Tiszakecsken lett volna a gazkamra, ugyanugy a bunosok bunteteset kovetelnem, nem azert, mert magyargyulolo vagyok, haneem azert, mert a gyilkosoknak bunhodniuk kell, es nem mentseg, nem lehet mentseg arra, ami tortent az, hogy parancsra cselekedtek.

Egyebkent pedig a magyaroknak eleg csunyan benne volt a keze a holokausztban, szoval mi is elvonulhatnank a sarokba szegyellni magunkat, mert orommel segitettunk a zsidok deportalasaban.

Ami trianont illeti, megint ugyanez a velemenyem: nagyon sajnalatos dolognak tartom, de c'est la vie. Miota a regi Magyarorszag majdnem teljes terulete EU-tagallam, azota kb. nem erdekel, hogy mit csatoltak el tolunk, ha akarom, akarmikor atballaghatok Szekelyfoldere vagy a Felvidekre, sot ok is atkoltozhetnenek mindenfele huzavona nelkul. Ja, hogy nalunk se jobb? Akkor meg miert sir a szaj? De ettol meg ha barki elne meg azok kozul, akik a Trianoni szerzodesek alairasaban reszt vettek, ugyanugy felelossegre vonnam, mit a holokausztert felelosoket. Mert hogy valaki valamit nagyon csunyan elszurt, az egeszen biztos, es csaladok ezreit tette tonkre. Es itt se feltetlen mentseg az, hogy parancsra tortent.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

"nem mentseg, nem lehet mentseg arra, ami tortent az, hogy parancsra cselekedtek. "

Ahogy az a kis fejecskékben lecsapódik... Nem az volt a rendszer sem a Waffen-SS-ben (Waffen-SS ≠ Wehrmacht), sem más reguláris hadseregben, hogy te mint egyszerű baka eldönthetted, hogy a parancs jó vagy rossz. A parancsot végre kell hajtani, a felelősség a felettesé. Amikor a szövetséges csapatok elérték a táborokat 1:1-ben ki volt adva, hogy az összes Waffen-SS táborőrt azonnal ki kell végezni mindenféle tárgyalás, kikérdezés nélkül. Az humánus cselekedet volt? Nem hinném. Az egyszerű katona tette amit megkövetelt a parancsnok. Merte volna azt mondani, hogy "már pedig én nem lövöm le Kohn bácsit". Szépen oda lett volna állítva Kohn bácsi mellé és kapta volna a Lugerből a "fejtágítót". Ennyi.

Szóval, igenis mentség a parancsra elkövetett cselekedet. Minden embernek egyéni joga volt eldönteni, hogy egyetért-e a tartalommal, vagy nem. Az már más tészta, hogy a fenti kifejtés miatt befojásolni nem tudta a történteket. Tény, volt aki élvezte amit csinált és volt aki nem.

És bizony (na most lehet elő venni a bicskákat a zsebekből), a német katonák bizony hősök voltak, akik az aktuális mindset szerint a hazájuk érdekeiért harcoltak és adták életüket. (Most pedig lehet elrakni a bökőt), a szovjet és a szövetséges katona is hős volt.

És lehet tanunak idézni egy A-ban született gyereket (fél éves volt a tábor felszabaditásakor) egy büntetőperben? Nagyon releváns hozzáadott értéket tud adni az ügyhöz a 86 éves Hans bácsi ellen folyó kirakatperben... Az elfogadható persze....
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Jó hogy környezetéből kiragadva idézgetsz, ami ráadásul csak egy félmondat.

Tisztában vagyok vele, hogy a szövetségesek 1M (igen millió) nőt erőszakoltak meg és hogy 300k fő ezekért lett öngyilkos (vagy előtte, vagy pedig utána). Tisztában vagyok a bolsevik horda dúlásával, tisztában vagyok vele, hogy a kozákok Budapest ostromakor válogatás nélkül ölték a civileket, egész lakóházak (társasházak) férfi lakóit ölték meg brutális módon (hidegfegyverekkel, ágyéktól torokig hasítva a szerencsétleneket, konkrét ismerős mesélte). Azzal is tiszában vagyok, hogy gondolkodás nélkül hajtották a gyerekeket a tankok előtt, hogy a védők ne lőjenek rájuk. Nem feltétlen én vagyok az embered, mivel a történelmi ismereteim magasan az átlag magyar (és átlag Hupper) fölött vannak.

A saját szemszögéből minden ember, aki valamiféle ideológia mentén harcol hős a maga módján és feltételrendszerében.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

A magyarság és a zsidóság nem kis metszettel biró halmazok, igy a holokauszt egyben magyar nemzeti tragédia is. És nem csak zsidókat vittek el.

--
arch,debian,osmc,android,windows

Trianontól függetlenül ha ennyire irritál valaki, akkor letiltod és nem látod többet.
Ez egy fél perces "probléma".