Azoknak akik 2019-ben nevettek a MÁP+-on:

Hozzászólások

Ez még "csak" korrekció. Majd jövő március-április lesz az izgi, amikor lejár a moratórium..

Az ingatlanos részt értem, de a MÁP+-ot meg nem fogja elvinni az infláció?

pedig en itt nem latok tul sok dolgot:

https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qsf004i.html

 

Mondjuk kivancsi lennek hogy par dolgot hogy a p*csaba tudnak tavalyi aron beszerezni....

Mondjuk "lakaskarbantartashoz kapcsolodo eszkozok" mi a turot takarhat?... Epitoanyag? vagy fali korong de mar az 5retegu cso nem? vagy dugalj johet de mar az mcu nem?

 

 

Frankon az az ember erzese hogy a 10forintos auchanos zsemlet veszik alapul ami mar 20 eve annyi.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ha a kajákat venném figyelembe, akkor úgy 40%-ra tippelném az inflációt. Értem, hogy miért hamisítják hozzá a metodikát, tisztában vagyok a kormányzati pénzgazdálkodással, nem cinizmusból írtam.

Csak ténymegállapítás.

Ha bevezetnek egy új adót, ami 1.5%, akkor mindenki felhördül. Ha viszont inflálnak a pénzen 10%-ot, az benne van a rendszerben, úgymond nem tehet róla a kormány... 

Jegyezhető az "inflációkövető" PMÁP most is és sokat nem kockáztatok azzal a kijelentéssel, hogyha tartod futamidő végéig, akkor jobban jársz vele, mint a MÁP+-al.

A MÁP+ nagy előnye az évenként egyszeri 100%-on történő kiszállási lehetőség, azaz nem kell 5 évig tartanod. Jelenleg a bármikor 0.25%-os visszaváltási "büntetés" is kvázi likviddé teszi és ez az érték is szándékosan kedvezőbb, a friss PMÁP-nál 2%-os (ez még régebben 1% volt, de így is terelnek a MÁP+ felé). A visszaváltási árfolyamot azonban jó tudni, hogy bármikor változtathatják, míg az évenként egyszer 100%-os visszaváltás lehetősége a nyilvános ajánlattételben szerepel.

Jegyezhető az "inflációkövető" PMÁP most is

Most épp nem jegyezhető, vásárolni tudsz csak a már kibocsátott sorozatokból.

ez még régebben 1% volt, de így is terelnek a MÁP+ felé

Pontosabban így próbálták csökkenteni az óriási forgalmat a PMAP->MAP+ irányba. Megjelenéskor rengeten adták el a PMAP-ot, és ezzel próbálták fékezni.

Most épp nem jegyezhető, vásárolni tudsz csak a már kibocsátott sorozatokból.

Oké, technikailag nem jegyzés, de közvetlenül az államkincstártól névérték + felhalmozott kamatnak megfelelő értéken vásárolható, azaz most az értékesítési időszak tart, míg később már csak OTC piacon lehet vásárolni.

Pontosabban így próbálták csökkenteni az óriási forgalmat a PMAP->MAP+ irányba. Megjelenéskor rengeten adták el a PMAP-ot, és ezzel próbálták fékezni.

A régi sorozatú PMÁP-ok vételi árfolyama maradt 99%-on, csak az utolsó sorozatok (3 éves 2022/L, 5 éves 2024/J és későbbiek) vételi árfolyama változott 98%-ra. Ez utóbbiak pont 2019 júniusában, a MÁP+-al együtt indultak, ebből gondolom, hogy a szándék az új pénzek MÁP+ felé terelése volt és nem az "átváltás" fékezése. Ha a jegybank pont magasabb inflációt várt (azóta úgy tűnik, bejött nekik), akkor nekik pont megérte a fix kamatozás felé tolni a lakossági kintlévőségeket.

Én csak irigységből nevettem rajta, látszott, hogy adu ász. Valószínűleg én is beszálltam volna, ha lett volna forintom.

Szerintem jelenleg egyáltalán nem éri meg ingatlanba fektetni a pénzt. Sok helyen lehetett olvasni, hogy nem lesz itt csökkenés belátható időn belül, meg hasonlók, ahhoz képest sorra jelennek meg a cikkek, hogy mégis csak igen nagy visszaesés látszik az ingatlanpiacon, és szerintem ez még csak a kezdet. Lassan kidurran a CSOK/Babaváró lufi, és sajnos rengetegen fognak ebbe is belebukni, akkor pedig megint túlkínálat lesz a lakáspiacon.

Van néhány ház amit huzamosabb ideje figyelek Pest megyében, az egyik nemrégiben 38-ról leugrott 32-re. Illetve nézegetem a közepes paneleket is, ott is minimum 2-4 milliós esés volt 1-1,5 év alatt. Pontosabban a másfél évvel ezelőttihez képest, maga a csökkenés idén ment végbe leginkább.

Igen, ilyet latni, de ennel sokkal nagyobb problemakat latok. Egy panel, ami 2-3 eve 15 millio volt, volt rendszerint 30, vagy inkabb tobb millioert arult, ehhez kepest nem sokat segit, ha leesik valamicksvel az ara (panelnel tipikus, mondjuk 38 milliorol). Akkor lenne erezheto, ha nem is 15-re, ami a realis, de mondjuk 20-25 kornyekere esne be. Meg nem tettem le rola, hogy ne panel legyen, csak ez konnyu legyen, de aztan lehet, hogy vegul nem lesz masra esely. :(

Ertem a kotekedest, vettem is, de te is erzed, hogy nincs ma olyan panel Budapesten, ami egyebkent megerne ~40m-t (teljesen mindegy mi van belul), annyiert rendes lakast illene venni. Mindezt ugy, hogy eletem nagyobb reszet toltottem gyerekkoromtol kezdve panelben, onmagaban semmi bajom vele, de ne szalljunk ell 30-40 milliokkal, mert az sehogy nem fer ossze a realitassal, ennyire nem borult fel a kereslet/kinalat, kizarolag a CSOK es tarsai vertek fel ezek arat is.

Ismeros mellett huztak fel ujepitesu lakasokat. Bejelentettek a CSOK-ot, masnap (!) egy az egyben annyival emelkedett a meg epulo lakasok ara. Ennyit errol, illetve arrol, hogy mi a realis.

"A CSOK nem befolyásolta a keresletet?"

Messze nem olyan mertekben/aranyban, mint ahogy az arak nottek. A lakast keresok csak kis resze gondolkodhatott CSOK-ban, viszont gyakorlatilag erre hivatkozva az osszes lakas ara felment, altalaban meg tobbel is, nem csak a CSOK osszegevel, kiindulasi alapnak volt jo. Na ez a baj.

"Ha értetted volna, nem vetted volna kötekedésnek. :)"

Meg egyszer: megertettem, amit irtal, le is irtam a hsz-emben, hogy miert nem ertek vele egyet, nincs olyan korulmeny 2020-ban, hogy egy panellakas megerjen 40m Ft-ot, tehat nem realis. Hirtelen mindenki ezen akart meggazdagodni, jo lenne, ha rovidesen koppannanak egy nagyot. Csak a cca 3 evvel ezelotti arszintig kene kb visszamenni es nem lenne semmi gond, de 3 honappal ezelottig gyakorlatilag naponta nottek az arak, igy egyre tobb embert szoritva ki a piacrol. Jol keresek, van rendes megtakaritasunk is, megis vagy 30 milliot fel kell majd vennunk min. 20 evre, es akkor is imadkozhatok, hogy adja meg a bank a penzt, hat koszonjuk. Es ugy nez ki, meg ennyiert is egy panel johet szoba, de nyilvan ez a normalis.

Egyetértek. Az állam (és a tőle független folyamatok) mind a lakásárak egekbe verésére mentek ki, mert mindent feltettek a kereslet felpumpálására, miközben a kínálat alig vagy nem nőtt. (hol van az állami bérlakásrendszer pl.?)

Ezt egyébként már beismerte az állam, és legalább a befektetői pénzeket eltérítette az állampapírok felé, de nehéz út lesz, mire azt mondhatjuk hogy reálisan vásárolni tud egy fiatal (mondjuk 40 alatti) házaspár egy lakást úgy, hogy nincs semmije, csak a munkája, meg az addig félretett aprópénze.

“reálisan vásárolni tud egy fiatal (mondjuk 40 alatti) házaspár egy lakást úgy, hogy nincs semmije, csak a munkája, meg az addig félretett aprópénze.”

Abszolut, pont ebben a helyzetben vagyunk. Nem segit, soha nem is segitett senki, ketten vagyunk, gyujtogetunk es remeljuk, hogy par even belul vehetunk valamit. Jol akkor sem fogunk jarni, csak legyen, es nem kell berelnunk.

nincs olyan korulmeny 2020-ban, hogy egy panellakas megerjen 40m Ft-ot, tehat nem realis

De van, mégpedig az, hogy valamiért mindenki pesti panelt szeretne venni. 30+ millióért meg új építésű családi ház van Érden, de nem kell senkinek, csak a panel. :)

A lakás, amiben lakom, társasház Zuglóban, metrómegállótól, villamosmegállótól, éjszakai buszmegállótól, bevásárlóközponttól, szupermarkettől mind 5 percen belül van. Klimatizált, térfigyelő kamerákkal, közös használatú parkolóval. Az épület maga <15 éves. Tudod, mennyit ér? 30-nál kevesebbet, vagy jó esetben harmincat.

Az ilyesmi miért nem opció?

Pont ilyenben lakom (csak ki ne deruljon, hogy szomszedok vagyunk, Zuglo ez is :D), es amikor nagyritkan meghirdetnek egy lakast a parkban, 40-45m. 30 alatt mar vettunk volna egyet, de bilibe log a kezem.

Es direkt irtam, hogy a panel csak egy pelda, Bp-en gyakorlatilag minden lakhato lakas ara iszonyuan megnott, minimum felezni kene a mostani arak tobbseget.

Szerkesztes, nehogy felreertes legyen: ennyi penzert min. 3 szobas lakast keresek, keresnek, legalabb 60, de inkabb 70 nm-ert. Nem 30-40nm-es lyukakrol beszelek, az lehet, hogy van 30m-ert, de 10-ert sem tudnam semmire hasznalni, igy meg az is sok lenne erte.

ennyi penzert min. 3 szobas lakast keresek, keresnek, legalabb 60, de inkabb 70 nm-ert.

Jaja ez nyilván fontos paraméter :)

Agglomeráció nem játszik? Érdről vonattal 9 perc alatt vagy Pesten, metrómegállónál. 70 négyzetméter mellett én már elgondolkodnék a házon, lakás helyett.

Nem zarjuk ki, ha ott latnank egy szep es megfizetheto hazat. Talan nem pont Erd, nekem annyira nem szimpatikus, de akar meg elo is fordulhat. Hazat szeretnek elsodlegesen, csak tartok tole, hogy a helyzet miatt nem fog osszejonni, de nem tettem meg le rola (erre is irtam, hogy egy panelnel tobbet remelek :)).

En 10 percre lakom, sziasztok, szomszedok! :D

Mi most abban remenykedunk, hogy ahol most lakunk alberlet, azt rovid-kozeptavon meg tudjuk venni turheto aron. Hatrany, hogy buszmegallo van a haz sarkaban es szembe vele is, 10 perc az Ors (gyalog/troli), 20 a Keleti, ezek tutira felverik az arat. Ha most akarnam megvenni, akkor nagyon ugy nez ki, hogy 20-25M alatt nem usznank meg, es a jo isten se tudja, mennyi idore es mennyi kamatert kapnam meg azt a penzt. 

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Egyreszt, sajnos kicsit tobb szempontot kell merlegelnem, mint egy "atlagembernek", nagyon kicsi az eselye annak, hogy egy ennyire jo elhelyezkedesu masik lakast talaljunk valahol.

Masreszt, nezegettem korabban megveheto lakasokat, es sajnos az, ami alulrol surolja az igenyeinket is annyiba kerul, amennyit nem szeretnek hitelben felvenni.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Érdemes még most MÁP+ -t venni?