Lenovo T520 és a copy paste

Sziasztok!

Nem írok sűrűn, de már kezdek kiakadni, azon hogy nem találok megoldást a gondomra.
Adott egy Használt T520 ami alapvetően jól megy, külső egérrel használom. Gnome-mal.

Tettem rá egy Ubuntu 18.04.4 LTS-t és várom, hogy jól működjön. Ez úgy gondolom nem olyan sok.

Minden rendben is van amíg nem akarok egy kicsit gépelni. Legyen az egy új szövegfájl, vagy a gugli kereső beviteli doboza, vagy egy webform valahol a kósza interneten. mindenhol reprodukálja.

Sajnos teljesen véletlenszerűen és véletlenszerű darabszámban beilleszti a vágólap tartalmát, néha még akkor is ha nem volt a vágólapon semmi (???). Van pár billentyű (pl t, backspace, ő, stb) amik segítik, hogy ez a gyorsabban előjöjjön. Alapvetően 1-2 percig szokott jól működni aztál jön az idegesítő paste-death.

Órákat töltöttem, hogy keressek megoldást, de egyelőre semmilyen eredményes tanácsot nem találtam. Sokan tanácsolják, hogy le kell tiltani a Középső gombos beillesztést. Ezt praktikusan a Gnome tweak-ben. Megtettem. De semmi. Érintőtábla letiltás gépelés közbeni is megvan, de semmi. Olyan mintha valami generálna nekem pár billentyű leütést.

 

Van valakinek javaslata, hogy merre mozduljak, hogy ne akarjak végső elkeseredésemben Win10-t rakni a pingvinem helyett. Inkább Pingvin, mint a másik, de már kezdem feladni.

Alex

Hozzászólások

Sajnos ezen már túl vagyok több féle variációban is láttam, de nem segített, úgy gépeltem, hogy kezem messze a touchtól. Még külső billentyűzettel nem próbáltam.

Korábban CAE linux-os live-al próbáltam, azzal is detto ugyanez volt. Utána került fel az ubuntu.

Reméltem, hogy csak valamilyen config gondja van. De semmi.

--
Alex

Fogj egy USB-s billentyűzetet, kösd be, kösd le a gyári billentyűzetet, szalagkábel szinten, ne elégedj meg azzal, hogy nem gépelsz rajta, attól az a beviteli eszköz még aktív, egy rövidzárlat ugyan úgy megtörténhet, pl. az, hogy idővel rosszabb a helyzet lehet hő miatt. Live linux pendrive-ot is készíts, az lenne a legjobb, ha azzal néznéd.

Ha ki akarod még deríteni, hogy milyen lenyomás történt, akkor az "xev" segíthet, vagy bármilyen más beviteli naplózás, akkor kiderülhet, hogy mi a gond, akár az a billentyű is letiltható xkb szinten, ...

De előbb diagnosztizáld, hogy mi okozza a hibát.

Szerk.: én a trackpoint-ot ÉS a touchpad-ot is lehúznám, mindkettőnek lehetnek ilyen funkciói (trackpoint középső gombjának konkrétan van), ez két külön eszköz is lehet, ezen kívül netkábelt is kihagynám, hátha valami távoli eszköz, akármi. Hajrá, ez megtalálható hibának tűnik.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Helyzet van: A külső billentyűzet hatására a hiba nem jelentkezik --> szóval szerezhetek másik billentyűzetet a gépbe...

Csak lehessen még kapni. Angol legalább van, remélem lesz magyar is előbb-utóbb.

Az xev-et kerestem az valamiért nem volt meg. Köszi még egyszer.

Köszönöm a tanácsokat.

--
Alex

Figy ha xev azt mondja, hogy a trackpoint nem klappol, akkor azt kéne inkább csak tiltani még egy próba erejéig, mert az mégiscsak egy hardver elem (emlékeim szerint a trackpoint és a touchpad az két külön egér gyakorlatilag), ha az küldi a problémás jelet, akkor hátha.

Ezen kívül az egész copy-paste középső gomb lenyomás mechanizmust is olcsóbb kikötni, mint billentyűzetet találni, nekem is jól jönne, hol a frászba lehet ezt kikapcsolni? (xfce-t használok, de fogalmam nincs melyik réteg kezeli ezt)

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!