Könyvek e-bookra a DIÁ-ról

Fórumok

Szervusztok!

A Digitális Irodalmi Akadémia honlapot átalakították. Az ekönyvemmel az interneten nem tudom megnyitni az ottani könyveket.

Pedig adnak minden kiadványhoz hivatkozást. Nincsen elképzelésetek, hogy hogyan juthatnék hozzá mostanság az ebookommal (lehetőleg *.epub formátumban) az ott lelhető kiadványokra? Monitoron, és telefonkijelzőn a hosszú távú olvasás nem az igazi.

Hozzászólások

https://pim.hu/hu/digitalis-irodalmi-akademia/felhasznalasi-feltetelek

Minden további nélkül olvashatja és magáncélra kinyomtathatja a honlapon közölt szövegeket, változtatások nélkül és a forrásra való megfelelő hivatkozással. Azonban nem áll jogában azoknak vagy azok bármely részletének kereskedelmi jellegű, elektronikus vagy nyomtatott formában történő felhasználása, módosítása, másolása, többszörözése, terjesztése, továbbítása, megjelenítése, előadása, reprodukálása, közzététele. Ezek a cselekmények a fent említett jogszabályba ütköznek, és az abban megfogalmazott jogkövetkezményekkel járnak.

  •  

Egy ideig legális volt letölteni. Vannak fórumok, ahol sokan letöltöttek a DIA-ról, még amíg nem ütközött a fentiekbe.

Selenium scripttel automatizálva le lehet szedni az egészet. Mondjuk vannak jobbak, talán a eobot framework és mások.

Elég egyszerűen lerántható az összes innen. Pl. https://reader.dia.hu/rest/epub-reader/component/PIMDIA31701_Spiro_Gyorgy-Kobeka-00010.xhtml formátumban elérhetőek a könyvek, elég lerántani curl-el és pandocal epubbá konvertálni.

Szerk.: úgy néz ki mégsem, ezek a linkek pár perc után lejárnak.

Szerkesztve: 2020. 05. 13., sze - 21:27

Sikerült az ekönyvem böngészőjével megnyitni a PIM-DIA oldalakat az androidos moon+ REader-en szerzett hivatkozással. Csak az 'ő' és 'ű' betűk helyett kockácskák vannak. Legalább nem az e és o betűk helyén. :) Ez persze lehet az ekönyv böngészőjének hibája is. Németországi cucc: Tolino, a Kobo egy nemtommilye. Nem is tudom pontosan miben különböznek a neveiken kívül. Talán ezzel német könyvekhez tudsz pénzért hozzájutni. A MEK-ről leszedett cuccokat szépen hozza.

Ami ne kellemes az ekönyvketyerém böngészőjében a PIM-DIA könyvet nézegetve: nem működik semmilyen könyvjelző, a lapozógomb sem látszik, a betűméret állítás lehetősége nem sok (két méret). A margót nem lehet állítani.

Kb. jó így, de azért ezt a megjelenést is meg lehetne csinálni jóra, ha már az a cél, hogy „Minden további nélkül olvassák az emberek.

Írtam az ekönyv szerviznek, hogy bajom van, de nem is értették a gondot. Kb. csak a pénzes e-pub fájlokkal foglalkoznak…

Köszönöm szépen a sok ötletet!

Én elég pipa vagyok, mert rengeteg jó könyv van fenn a DIA-n. De hiába.

Annyira klasszul sikerült megoldani ezt: "A DIA révén a kortárs magyar irodalom alkotásainak egyre bővülő köre, egységes adatbázisban, ingyenesen érhető el és ismerhető meg a világ bármely pontján.", hogy mostmár kizárólag browser-ből olvasható egy könyv.

Gratulálok annak, aki szerint ez a rendszer kész, és fasza így, ahogy van. kívánom nekik, hogy életük végéig egy internetes böngészőben szenvedjenek a könyveikkel.

Ha az volt a cél, hogy megvegyem a könyveket e-book formában, akkor elérték, ügyes trükkel átvertek, de én vagyok a hülye, hogy megpróbáltam a "ingyenesen elérhető" megoldással próbálkozni.

Saját célra lehúztam az egyik könyvet. Kb így:

  • Böngészőben minimális betűméret 4K monitoron.
  • Kb 20 db copy - paste text editorba.
  • markdown szintaxissal a headingek rendberakása
  • Konvertálás pandoc segítségével

Mintegy 20 perc volt. Legtöbb idő a copy-paste. Nekem ennyi ráfordítás megfelel, más tartalmak (pl pdf) rendes konvertálása sem gyorsabb.

Ügyesen megoldották, hogy kulturált formában kizárólag browserben lehessen olvasni.

Nem hinném, hogy ez volt az eredeti cél.

https://pim.hu/hu/dia/az-akademiarol

Ez alapján mintha a kortárs magyar irodalom népszerűsítését kívánták volna elérni, és ez sikerült is nekik, hisz nem azt írják, hogy "olvasható", hanem azt hogy "megismerhető".

Beleolvasol, és ha tetszik, elmész könyvtárba, vagy megveszed, vagy szupergagyi megkerülő megoldásokkal operálsz, ennyi erővel millió jpg-be is beszkennelhették volna a könyveket oldalanként. Ha ezt egy magánalapítvány csinálja, azt mondanám, aranyos kezdeményezés, de milliárdokból működő közfinanszírozott szervezetként úgy előadni ezt, mintha ez valami barominagy vívmány lenne, eléggé meredek.

PS: Azt  is elfogadnám egyébként, ha PDF verzióban le lehetne tölteni, vagy legalább kölcsönözni, ahogy ezt a németországi könyvtárak megoldották..