Asterisk hivás továbbitás

Fórumok

Sziasztok,

preambulum: életemben először configolok Asterisket

Szóval össze kellene raknom egy hivás továbbító Asterisket (semmi hivásrögzités, várakoztatás, automata menü....semmi).

A feladat az, hogy a bejövő hivásokat, amiket egy VOIP gatewaytől kapok azt továbbitsam egy másik országban található VOIP gatewayre, mindezt egy VPN csatornán keresztül.

Infra igy néz majd ki:

Mobilszolgáltató VOIP gatewaye -> Asterisk ->VPN-> Ellenoldali mobilszolgáltató VOIP gatewaye

Perpill van egy Ubuntu 18.04-es szerverem, amire már felraktam a 16.7-es Asterisket. Kérlek okositsatok ki (elsősorban linkekkel), hogy miképp tudnám a fent elvárt működést elérni.

Hozzászólások

Most jutottam oda hogy elkezdjem nyomkodni. Az alábbiban kérném a segitséget:

 

ASTERISK VM, HW tűzfal mögött

 

Nyitott portok: UDP 5060 (SIP), UDP10000-20000 (RTP)

 

sip.conf:

[common](!)
type=friend
context=internal
host=dynamic
disallow=all
allow=ulaw
allow=alaw
allow=g723
allow=g729
dtmfmode=rfc2833

[1000](common)
username=1000
secret=1000

[1001](common)
username=1001
secret=1001

 

extensions.conf:

[internal]
exten=> _XXXX,1,Dial(SIP/${EXTEN})

 

Probléma:

Van két okostelefonom rajta SIP klienssel (mindkét telefon mobilneten lóg, két külön szolgáltató hálózatán), ezek sikeresen tudnak regisztrálni a PBX-be, viszont hívásnál (függetlenül attól, hogy melyik készülékről inditom a hivást) csak az egyik telefonon jó a hang.

A -> B = A hallja B-t, B süket

B -> A = A hallja B-t, B süket

 

Mi a hiba?

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Én most is írhatnék, mert jelenleg is egy ilyen hibával küzdök..

A nagy piros szolgáltatónál (aki nem rég vásárolt fel egy három betűs szolgáltatót) nem tudtak rendesen beállítani két analóg (!) vonal között egy átirányítást. A hívások nagy része működött, de pont ahonnan nagyon fontosak lettek volna a hívások onnan 1-way volt csak a hang. A (fontos) hívó fél egy nagy állami szervezet, akinek egy három betűs szintén nagy állami szervezet vette át a telefonos szolgáltatását és migrálta VoIP-ra. Ugye mivel gyakorlatilag itt két szolgáltató nem volt képes sokadjára sem megfelelően beállítani az eszközeit, ezért a szintén állami ügyfél hozzánk fordult, hogy oldjuk meg valahogy. Mi telepítettünk egy (IP-s, de most mindegy, mert analóg vonalak vannak) alközpontot, amelyik megoldotta maga az átirányítást. A dolognak persze van néhány szépséghibája: nem vagyunk szolgáltató, ezért a hívó számát nem tudjuk továbbküldeni és lassabb lett a hívás felépülése. Már azt gondoltam, hogy megoldódott ezzel minden, de kb 1 hete szóltak, hogy megint 1 irányban van csak hang. Kiderült hogy már nem csak az átirányítást képtelenek megcsinálni, hanem normál hívások is időnként féloldalasak lesznek a két szolgáltató között. Szóval most megoldásokat keresünk, beszéltünk a különböző szereplőkkel, akik közül úgy néz ki senki sem tudja megoldani a problémát. Az illető helyen csak 1 vezetékes szolgáltató van, nem lehet váltani. Internet is szakadozik, így VoIP is kizárva. Lehet a vége két GSM terminál lesz egy másik szolgáltatótól..

Mikor pár éve kértünk a telekomtól SIP trönköt egy üffélhez, adtak standard g711-el. Fasza, ezt a voip gw natívan lekezeli, az utána kötött IP PBX meg csak ezzel megy amúgy is, szóval nem kell külön DSP modul a voip gw-be a transcode-hoz. Akkor jött a feketeleves, mikor pár hét-hónap éles üzem után kezdtek panaszkodni, hogy bizonyos helyekről nem tudják őket hívni, és általában 1-way audio van amíg a másik oldal meg nem unja és bontja a "vonalat". Kiderült, hogy a telekom ezen a SIP trönkön átküld hozzánk olyan hívásokat is, ami valami meghatározott ügyfélkörükön belül használt SIP rendszerből érkezik, és az persze pont nem G711-et használt. A telekom nem volt hajlandó ezeket transcode-olni g711-re, a mi voip gw-ünkbe meg az üffél nem volt hajlandó saját költségre extra DSP-t venni, így patthelyzet volt. Hálistennek én már csak messziről figyeltem az eseményeket, nem tudom végül mi lett a megoldás (ha egyáltalán).

Szia!

Csak a feladat pontosítása okán: gondolom az egészre költségcsökkentés okán van szükség, ugye? Hisz egyébként a hívott szám szolgáltatójánál közvetlenül is megoldható lenne.

Amit leírtál, az legalább két probléma:

1. Ki kell építened egy VPN kapcsolatot a két végpont között. A másik oldalt is te felügyeled? Ha nem, akkor ez azért eléggé necces lesz. Erre egyébként miért van szükség?

2. Meg kell oldanod a hívás átirányítást az Asterisk-el.

Amin még elgondolkodnék, az a szolgáltatóváltás. Mi az ePhone-nál vagyunk, ők például szolgáltatnak több országban is, úgy van a szerződésünk, hogy a számunkra lényeges országokban helyi hívás díjáért telefonálunk.

Gábor

Szerkesztve: 2020. 02. 06., cs – 19:51

Igen, költségcsökkentés

A VPN-től félek a legkevésbé, HW tűzfal megoldja, nincs vele szopás, több helyen használjuk. A másik oldalt nem én felügyelem, de aktiv kooperációban lesz megoldva a kiépités.

Tényleg faék egyszerű a feladat

Magyar mobil - >szolgáltatói voip gw -> Asteriskem ->[VPN]->külföldi voip gw -> külföldi telefon kicsöng

 

A fenti probléma nem kapcsolódik szorosan, mivel nem lesznek SIP kliensek (de ha már foglalkozok vele, akkor jó lenne kipróbálni úgy általánosságban), csak a két voip GW között kell routeolni a forgalmat.

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

"Mobilszolgáltató VOIP gatewaye"

Ezt milyen mobilszolgáltatóval oldottad meg?

Meg kéne oldanunk, hogy egy magyar mobilszám bejövő hívásai Asteriskbe menjenek be, hogy aztán egy épp szabad melléken csörögjenek ki.

Esetleg valaki tud olyan magyarországi mobilszolgáltatót, akihez áthordozva a számot esetleg meg tudjuk ezt csinálni?

A mobilszolgáltatóknak van olyan megoldása, hogy IP-n adják ki a számot, de ezt csak bizonyos forgalom mellett (értsd minimum 6 számjegyű összeg a számla végén) szeretik adni.
Több opciód lehet:
veszel analóg v ISDN gsm adaptert (mindkettő viszonylag filléres tétel használtan, olyan 50-200EUR között) és ezt illeszted az asterisk-edhez, vagy veszel eleve IPs gsm adaptert. Ebből nagyon műanyagot már 100-150EUR áron is vehetsz (közületi célokra nem használnám ezt a kategóriát) - fillérba..óknak meg lehet barkácsolni chan_bluetooth és társaival.

Azert csak ovatosan az orszaghatarokon atnyulo sip trönkökkel. Sok orszag telco szabalyozasa megtiltja nem csak a szolgaltatoknak, de az elofizetoknek is h. egy orszagban pstn-en bejovo hivast a saját intranet/internetjén másik országba küldjön, majd a hívás ismét kilépjen az ottani pstn-re.