AMD Radeon linux driver tamogatas - tapasztalatok

Fórumok

Hello.

Szeretnek osszeallitani egy custom PC-t es nVidia driverekkel valo rossz tapasztalat utan arra gondoltam, hogy megprobalkoznek egy Radeon rendszerrel..

Szivesen olvasnek meglevo Radeon tulajdonosok linux driver tapasztalatairol.. mekkora szivas es milyen tapasztalataitok vannak foleg ACPI-val kapcsolatban, suspend, hibernate, etc.

Elore is koszonom a valaszokat.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 01. 20., h – 14:50

Milyen rossz tapasztalatod volt NV driverekkel milyen kártyával?

Hali,

En kivancsi lennek, hogy az nvidia driverekkel milyen problemad adodott?
Pl ilyenekre lennek kivancsi, hogy a nouveau driverekre gondolsz ilyenkor vagy az nvidia honlapjarol letoltott driverekre (illetve, hogy magad telepited-e oket vagy a disztribucio csomagjait hasznalod).

ps: nekem a legutolso AMD kartyam a Radeon 9600 volt azota csak es kizarolag nvidia-t hasznalok es pont a hivatalos driver tamogatottsaga miatt

Support Slackware: https://paypal.me/volkerdi

Hello,

az nvidia zart forrasu driveret hasznaltam es mobil platformon volt a suspend/wake-up funkcio, ami nem mukodott es a legujabb driver is felsorolja a "known issues" kozott.

Problems have also been seen with suspend/resume while MSI is enabled. All known problems have been fixed, but if you observe problems with suspend/resume that you did not see with previous drivers, disabling MSI may help you.

A may sajnos az esetemben nem mukodott, MSI-t letiltva is ugyanugy fennalt a problema. Ez Ubuntu 18.04 LTS-en..

Az AMDGPU nyílt forrású drivert használom egy RX580-as kártyával. A 2D/3D gyorsítás van, filmek, játékok mennek. A  játékok (pl: Civilization 5/6, Stellaris, Tomb Raiderek) esetén én nem érzékeltem performancia gondokat sem, de nem mértem ki  csak nem szaggatott.

Ez így OOB működik, nem kell gyári drivert töltenem és kernel frissítés esetén sincs gond. NVidiat már nagyon rég használtam akkor a gyári drivert egy-egy újabb kernel néha eltörte. Most nem tudom mi a helyzet. Egy gépen használtam egy ideig noveau drivert - csak 2D kellett -, annál az AMDGPU több nagyságrenddel fejlettebb, stabilabb, jobb volt (akkor).

Mivel ez egy asztali gép ezt sosem hibernálom, ha nem használom kikapcsolom, így arról nem tudok nyilatkozni.

Az utolsó ATI/AMD kártyám támogatottsága nagyon nem követte a Linux Kernel változásait. Az új driverek visszafelé nem voltak kompatibilisek. A másik macera pedig, hogy igazán akkor települt szépen a driver, ha csomagot készítettem.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Hibernálásról nem tudok nyilatkozni, mert sosem használom :)

Van egy asztali gépem, abban egy régi HD8650 (Barts) van, a felfüggesztés rendesen működik.

Az előző laptopom egy HP EliteBook 725 G2 volt,  AMD A10 Pro-7350B (Kaveri) APU-val. Minden tökéletesen működött vele (a szutyok Broadcom WiFi kivételével, vettem helyette egy Atherost).

A mostani laptopom meg egy Acer Swift 3, abban Ryzen 5 3500U van, ebben is működik rendesen a felfüggesztés. Egyedül az érintőtáblával szokott néha gond lenni, de az más tészta.

Szerkesztve: 2020. 01. 20., h – 17:10

Suspend, alvó állapot: hiba nélkül működik az RX 460-tól RX 590-ig (Polaris) sorozat. Naponta többször felébresztve és vissza alvó állapotba, így működik átlag 30 napig, amikor SW frissités miatt újraindítom.

Hibernate: nem próbáltam.

Alkalmazások, játékok: minden remekül megy, kiforrott a driver. Ajánlott az adott GPU-val szerelt videokártyák közül a nagyobb memóriával rendelkező változatot választani, mert előfordulhat hogy a portolás miatt több memóriát használ a játék. Ezt monduk nem tapasztaltam, csak valahol olvastam, de biztos van olyan játék amire igaz.

R9 R290, AMDGPU driver, hibátlan. Jó teljesítmény, napi sok suspend, heti pár hibernate, sose fagyott még. Minden upgrade után működik out of box, Xorg-gal és Waylanddal is. Szerintem az AMDGPU driver a legjobb jelenleg a Linuxban/Mesában.

Szerintem mindenki a sima open-source drivert használja amit a disztrók szállítanak. A Pro csak olyan feature-öket hoz ami egy halandónak nem igazán létszükség és folyamatosan lapátolják át az open-source driver alá a jóságokat kisebb-nagyobb késleltetéssel. Szóval igazi plug&play.

Az nvidia driver az egyetlen olyan videó driver, ami normálisan működik linux alatt. Ha ezzel rossz a tapasztalatod, akkor a radonnal konkrétan szopni fogsz mint a torkos borz. :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Bármi lehet, viszont a tapasztalati skillem elég erős ahhoz, hogy mégegyszer ne forduljon elő az a bénázás, amit az amd részéről végigszívtam linux alatt. Amíg az nvidia a driverezettségével viszi a pálmát, minek kísérletezzek, szopassam magam - na, jó már? már jó, vagy még mindig fos?... :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ez azért így nem feltétlenül lesz így :))

Az open source azért nem véletlenül open.

Uff.

Szerkesztve: 2020. 01. 21., k – 07:46

Radeon RX570, Mageia 7.1, kernel 5.4.12, AMDGPU, hibátlan. Suspend megy, hibernálást nem használom, 2D/3D gyorsítás OK.

Szerkesztve: 2020. 01. 21., k – 11:36

Jelenleg Linux desktopon Polaris, Navi AMD a legjobb.

Szerkesztve: 2020. 01. 22., sze – 19:22

Nálam régebbi kártyával a Radeon, újabbal pedig az AMDGPU kiválóan működik. A nouveau-ról ugyanezt nem tudom elmondani. Nvidia-nál kénytelen vagy vendor closed driver-t használni. Ugyanakkor én nem játszom, hanem office munkára használom a gépeimet és nem top videokártyáim vannak, hanem inkább workstation jellegűek.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Pont ezért jöttem, hogy (kicsit hasonlót) kérdezzek! Én vettem egy rx 5700 kártyát (Ryzen 3600x, B450 lap, 2x8 Gb ram), és sajnos nem sikerült egyetlen disztroval sem normális teljesítményt kicsiholni belőle. Sok módon, több kernellel, tövv mesa verzióval is próbálkoztam. A legkisebb rossz, hogy játék közben (csak a game) crash-el, de általában teljes freeze, ami csak hard reset-tel oldató fel. A furcsa, hogy windows 10 alatt minden pöpec. 

jAzz