Kis méretű csomag levélként feladható

ha postán maradóra kéri az ember. Ha esetleg valaki nem tudna róla :)

Bővebben itt írnak róla:

https://kiszamolo.hu/megoldas-az-uj-postai-szabalyokra/

A fostosch póóóósta.hu díjkalkulátora persze kussol erről a lehetőségről:

https://www.posta.hu/szolgaltatasok/calculator/domesticletter?ln=hu

vs

https://www.posta.hu/szolgaltatasok/calculator/domesticpackage

Hozzászólások

Ez evek ota igy van, ezert erkeznek a kulfoldrol rendelt, nem csomagkent feladott kuldemenyek "postan marado" allapotban (a meret egyebkent emlekeim szerint nem a posta talalmanya, hanem nemzetkozi, mas helyeken is alkalmazzak). En kb 10 eve mar mindig kerem a kuldot, hogy postan marado legyen a nagyobb meretu valami, mert ha nem vagyok itthon, ne szopassuk mar a postast, hogy kihozza es visszavigye.

Fordított a logika. A levélnek a postánál megvannak a méretbeli kritériumai. Ha ezen belül van, levélként veszik fel a "kisméretű csomagodat". Ki is viszi a postás, és bedobja a postaládába. Hacsak nem postán maradóra kéri a feladó.

Külföldön (Kína :-)) más a szabály, levélként adják fel, de a Magyar Posta nem ismeri el levélnek, általában mert túl vastag, és csak értesítőt dob be. Azaz helyből postán maradónak tekinti.

Szóval a levél nem attól levél, hogy borítékban van lenyálazva, hanem hossz x szélesség x magasság szerint amit a posta annak tekint. Még ha aranytömbök vannak is benne. Persze a súlyt is nézik.

A probléma akkor van amikor nem jön meg a csomag csak később a számla/fizetési felszólítás. 

Nincs olyan, hogy "kisméretű csomag" a postai terminológiában csak levél meg csomag. Régen annyi volt, hogy <2kg -> levél, minden más csomag, aztán bejött nemzetközi hatásra a méretbeli megkötés is.

De ez egy 3 évvel ezelőtti cikk.

fostosch póóóósta.hu

Ezek a mai tinik, nem tudnak normálisan írni :) 

Szerintem ez elég releváns, hiszen a bejegyzésedre reflektáltam. Ne vedd zokon. Ez is egy jelenség, amiről bőven lehetne itt szót ejteni. Mármint, hogy nem képesek az emberek dedósnak ható megnyilvánulás nélkül véleményt formálni. (Illetve kritikát elfogadni)