Domain értékelés

Fórumok

Nem találtam jobb helyet, ezért ide. Van egy domain-em ami retro gépesek körében jól cseng, ilyen tartalom van rajta jelenleg is. Egyébként nem jelent semmit, ezért nem hiszem hogy túl sokat érne, hacsak nem pont ez a céged neve. Annak idején egy vállalaté volt ami csődbe ment, így olcsón sikerült megszerezni.
Kaptam ma egy emailt egy cégtől, hogy érdekelné őket a domain. Aktívan nem árulom, de ha akarna valaki érte adni egy rakás pénzt, akkor lehet megfontolnám.
A kérdésem: foglalkozik-e valaki komolyabban domain adás-vétellel és tud-e tanácsot adni, hogy mennyi lenne ezért a domain-ért a megfelelő ár.
A domain nevét privátban megírom annak aki tud ebben segíteni. Ide nem akarom megírni, mert ez a cég is megtalálta a privát emailemet úgy hogy nem is ez van beállítva ott.

Update: eladtam. Közben sikerült megtudni mennyi rá a keretük és annyiért adtam el, ami az eredeti ajánlat duplája. Úgy érzem nem jártam rosszul. Köszönöm a hozzászólásokat!

Hozzászólások

Szerkesztve: 2019. 10. 26., szo - 17:37

Ingyen tipp: Ha keresni akarsz vele, akkor add el, annyiért, amennyiért elviszik, és máris kerestél vele.

Ha valaki .hu-t meg akar szerezni, és nagyon fontos neki a domain, akkor van rá mód, hogy megoldja úgy, hogy abból Te egy Ft-ot se fogsz látni. A .hu domain tulajdonjoga ugyanis nem a Tied, hanem az ISZT-é, nálad csak a használati joga van. Ebbe a hibába sokan beleesnek, hogy ezt figyelmen kívül hagyják vagy nem is tudják.

A .hu-t is csak nagyon extrém esetben veszik el, a .com-t meg kb. sehogy, amíg fizeti.

De maga a kérdés eléggé ...., ha neked  megéri annyiért odaadni, amit adnak érte, add, ha nem,ne. Hogy adjon neked ebben tanácsot kívülről valaki szerinted?

A domain appraisal-t ismered? Külföldön van egy rakás ilyen "szolgáltatás", ingyenes is. Ezek megmondják, hogy bizonyos szabályok alapján mennyit ér a domain. Tehát pont abban segítenek amiben szerinted nem lehet segíteni kívülről. Az más kérdés, hogy ez mennyire valós segítség és mennyit ér, mivel nem egy egzakt tudomány ez sem, a SEO-hoz hasonlóan (bár abban vannak azért már tényként elfogadható alapvetések). Annyit én is tudok, hogy minél rövidebb a domain annál jobb, ha jelent valamit, még jobb stb. Persze azt is tudom, hogy van olyan, hogy mindez semmit sem számít, mert ha valakinek nagyon kell akkor úgyis megad szinte bármit, ha meg nem annyira kell neki, akkor meg a kevesebbet sem adja meg érte, hiába hangzik jól a domain egyébként.

Azért nyitottam a topikot, mert az egy dolog, hogy nekem mennyit ér, az pedig egy másik dolog hogy a domain mennyit érhet bárki másnak. Ez utóbbira vonatkozott az érdeklődésem, hogy ne utólag derüljön ki hogy 10x többet is kaphattam volna érte... Gondoltam aki adja-veszi a domaineket, annak van sejtése, hogy kb mennyit érhet és azt reméltem, hogy hasznosabb itt megkérdezni mint x darab domain appraisal szolgáltatást lekérdezni és átlagolni. Mondjuk lehet kb ugyanott lennék egy random generátorral is.

Azóta váltottam még pár emailt az érdeklődővel (aki csak egy közvetítő), úgy néz ki hogy túl nagy alkudozás nem lesz. Ajánlottak egy összeget, ha elfogadom akkor valószínűleg megveszik, de ha nem fogadom el, akkor nem biztos hogy ajánlanak többet. Szóval egyelőre az van amit írtál: ha megéri nekem annyiért, akkor eladom annyiért, ha nem, akkor nem.

Amikor anno ezt a domaint sikerült megszereznem, azért vettem meg, mert tetszett, nem gondoltam, hogy bárki meg akarja majd venni. Most viszont, hogy komoly érdeklődő van, elgondolkoztam, hogy vajon mennyit lehet kérni és nem jutottam sokra. Ezért lett ez a topik. Sokkal előrébb mondjuk nem vagyok és lehet igazad van és tényleg nem tud ebben érdemben tanácsot adni senki. Ha jön valaki és azt mondja, hogy szerinte ér x-et, akkor hiába mondom az érdeklődőnek, hogy x az ára, vagy megadja vagy nem. Attól hogy valaki szerint x-et ér (aki valójában nem is akarja megvenni), tényleg annyit fog érni a domain?
Nem, annyit ér amennyiért megveszik.

Ez az eset is megerősített abban, hogy jól döntöttem, hogy nem kezdtem el domain adás-vétellel foglalkozni fejlesztőként. Az ilyen megfoghatatlan dolgokkal én nem tudok mit kezdeni. Ha van x adat és abból egy eljárás során lesz y, az igen, azt értem.