Fura lassulás jelentkezik. Talán iowait? Kíváncsi vagyok, láttatok-e hasonlót.

Van egy öregecske laptopom. Debian stable, kicsi ssd, 8G RAM. Ethernet kábellel kapcsolódik az ISP modem/routeréhez.
Van egy dLink ShareCenter NAS-om, benne 1 darab hdd (WD red). A sharecenter szintén ethernet kábellel kapcsolódik a routerhez. A nas NFS-en át ajánlja ki a tárhelyet, ezt mountolom fel a laptoppal.

Elindítottam néhány napja egy torrent letöltést. Egy sorozat, jónéhány évad, kb. 500G. Qbittorrent alkalmazást használok.

Indítás után a letöltés hasított. Már nem emlékszem pontosan, de 80 vagy 100 Mbit/s körüli sebességgel jött lefelé, a becslés az volt, hogy másnap reggelre el is készül.
A rendszer a letöltés közben normálisan működött.

Valamiért leállítottam a gépet, vagy újraindítottam. Újraindítás előtt a torrent klienst le szoktam állítani, mert ha nem teszem meg, akkor a gép újraindítása után elindul és ott akarja folytatni, ahol abbahagyta, viszont a nas-t kézzel szoktam mountolni akkor, amikor kell, szóval ilyenkor panaszkodna, hogy nem találja a fájlokat.

Qbittorrent leállt, elindítottam a shutdown-t, és az ment egész sokáig, de megakadt menet közben. Már nem emlékszem pontosan, vagy az NFS sync-re vagy umountra várt, vagy az is lehet, hogy a Qbittorrent leállítására. Ismeritek azt a timert, ami a Linux leállításakor néha ott teker, ha valami soká tart.
Na ez valami 3 perces limittel várakoztatott. Egy idő után a gép végül leállt.

Újraindítás után a Qbittorrent magától újraindult (és panaszkodott, hogy nincsenek ott a fájlok). Az újraindítás előtt változtattam pár dolgot (prioritást), ezekre a változásokra nem emlékezett.

A lényeg, hogy azóta a sorozat letöltése igen lassú 20+ másik géppel kapcsolódik össze az enyém, a letöltés sebessége kevesebb, mint 1 Mbps. Azt látom, hogy előfordul, hogy minden peertől ugyanazzal a lassú sebességgel jön az adat, pl. a top 10 3,5KB/s, aztán egyszerre mind vált 2,7KB/s-re. De nem mindig, most pl. 3,5KB/s a leggyorsabb és mindenkinek különböző sebessége van ez alatt. Gyakran a sebességek a B/s tartományba leesnek egy időre, vagy minden letöltés megáll egy időre.
A peerek státusza jellemzően: interested client, unchoked peer, peer snubbed, incoming connection amikor nem jön az adat, interested client, unchoked peer, incoming connection, amikor jön. Snubbed kb. annyit jelent, hogy nem jött adat egy ideje.

Emellett, a rendszer eléggé lassúnak tűnik. A load 3 és 5 körül szokott lenni, a processzor nem dolgozik nagyon, viszont wait állapotban van elég sokat. Nem nagyon látok processzeket D státusszal, de úgy tűnik, hogy a nas-ról adatot kapni nehéz.

Sok helyen (pl. /home/gee), ha tolok egy ls-t, elég sokáig vár, mielőtt megdobna a válasszal. (A nas a /mnt/nas alá van mountolva, a home nem ott van és nincsenek symlinkek a home könyvtárakban.

Pl. ls kétszer egymás után:
gee@spring:~$ time ls
real 0m28,604s
user 0m0,004s
sys 0m0,000s
gee@spring:~$ time ls
real 0m0,003s
user 0m0,003s
sys 0m0,000s

Annyi tesztet végeztem az elmúlt napokban, hogy futtattam egy SMART tesztet a nas hdd-n meg egy filesystem tesztet, mindkettőre azt mondta, hogy passed (részletekkel nem untat).
Azt látom, hogy ha a qbittorrent nem fut, akkor a load nem magas és az ls működik rendes sebességgel.

Mit tudnék tesztelni (és hogyan), hogy megértsem, mi okozza a problémát, vagy hogy megkerüljem?

Hozzászólások

Nem láttam pont ilyet. A téma címébe írhattál volna iránymutatást, hogy mivel kapcsolatban kérdezel.

A helyedben letörölném az összes letöltést akár a qbittorrentet is újra raknám és újra kezdeném a letöltést.

Sakk-matt,
KaTT :)

a masodik ls mar cachebol jon, azert gyors

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Nekem hasonlót sikerült már produkálni. Nem ugyanilyen felállással, de az eredmény hasonló lett.

Elsőre én megnézném mondjuk egy iotop-al hogy mit mutat írás-olvasásra, torrent nélkül és vele.

Nálam ilyesmi akkor jött elő amikor fájlrendszer hiba lett. Bár nálam ezt Ubuntu produkálta. Másik eset amikor ilyen lassulást tapasztaltam az bad sector miatt volt. Mind a két eset a rendszer alatt történt.

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Régebben volt itt egy (talán kimondatlan) szabály, hogy olyan címeket használunk, amik utalnak a tartalomra is. gee, nem akarod házmesterkedni magad?

Én meg azt hittem, jó móka lesz. De 4-ből 2 ember szóvátette, így megváltoztattam.

Nekem akkor volt hasonló, amikor a letöltendő torrent fájlok helyét nem foglaltattam le előre a klienssel, és borzasztó töredezettek lettek.

Ezt találtam a wikijében:

preallocation: Number (0 = Off, 1 = Fast, 2 = Full (slower but reduces disk fragmentation), default = 1)

Persze az is igaz, hogy UFS2-n és nem linuxos FS-en használom :-)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?