Régi gép HD filmek

Fórumok

Sziasztok!

Adott egy régi gép:

Alaplap: asrock a780gm-le
VGA csatlakozó: PCI Express 2.0 x16
Processzor: Athlon 64 X2 3600+
RAM: 3 GB DDR2
Videokártya: Geforce 210 512 MB
Oprendszer: Ubuntu 18.04 LTE

Elsősorban irodai feladatokat lát el (erre még alkalmas) és filmeket néznek vele, de a HD filmekkel csak akadozva birkózik meg. A kérdésem az, hogy próbálkozzak-e a videokártya cseréjével, vagy ezt a konfigot nem lehet alkalmassá tenni HD filmek lejátszására? Ha van javaslatotok videokártyára, ne tartsátok magatokban.

A válaszokat előre is köszönöm!

Hozzászólások

A GPU-ban VP4 van, igy ha a driverek rendben vannak (nouveau elvileg kompatibilis) valamint a player is tamogatja ezt (vdpau tamogatassal pl. a VLC is rendelkezik) es nem hasznalsz olyan komponenst (regen problemat okoztak az ilyen-olyan kompozitorok), ami ezt kikapcsolja, akkor mennie kellene. Hasonlo koru es felszereltsegu konfiguracion (C2D E6300/1.86 GHz, nVidia 8600 GT) Windows 10 alatt siman mukodik a hardveres gyorsitas. Milyen formatummal probalkozol?

Első körben -ha nouveau driver van fent, akkor azt gyorsan cseréld a nvidia natív driverre!

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Hálózatról játszod a filmeket? Mekkor a méretük GB-ban és milyen a hálózat? Volt ahol az volt a baj, hogy a total commander és/vagy midnight commander is 1:50 percet írt ki a másolás várható idejére, de a film 1:20 perces volt. Azaz nem jött át a hálózaton a lejátszási idő alatt.

hello, szerintem számít az is, hogy SSD-ről vagy HDD-ről játszod le.

nekem pl hdd-n tárolt HD filmek szaggatnak ha PLEX-el átjátszom őket TV-re. Ha SSD-ről streamelem át úgy megy.

Van egy hasonló gépem, FullHD mkv-t 4% procival röccenés nálkül játszik le local SATA lemezről, passtrough audióval (HDMI erősítőbe). Ubuntu, Plex, NVidia natív drv.

Sziasztok!

Köszönöm szépen a hozzászólásokat, nouveau driver van rajta. A gstreamer/totem páros nem birkózott így meg vele, de felraktam a VLC-t az vitte a H.264 1280*5xx filmet, bár nem volt túl meggyőző a teljesítmény. A VLC is lefagyott... Youtube-ról a Big Buck Bunny HD-ben erősen szaggatott (a sávszél jó, saját gépemen ment rendesen). Megpróbálom gyári driverrel is, de lehet rábeszélem őket egy költséghatékony I3-as konfigra.

A youtube mas teszta. Ott jelenleg az az irany, hogy vp8/vp9 codec van hasznalva ha az adott bongeszo tamogatja, ha nem, akkor van failback h.264-re. Mivel nalad gyorsitas csak h.264-hez van, ezert addig a pontig amig a hasznalt brozernek megfeleloen le nem tiltod a vp8/vp9 hasznalatat, nem lesz hw gyorsitott a folyamat. Ehhez kereshetsz rejtett kapcsolot valami about:config szeru helyen (ha van), de akar extensiont is, ami felulcsapja a megfelelo fuggvenyhivast.