Billentyűzet kerestetik

30 év után a marketingvezérelt piac hatására sikeresen eljutottunk odáig, hogy a használhatóság feláldozva a dizájn oltárán. Nem találok magamnak billentyűzetet, mert minden csilli-villi, csak éppen számomra használhatatlan, de hátha valaki tud ajánlani. Követelmények:
- Hagyományos 105 gombos kiosztás, nem „egymásratolt” blokkok, hogy a Ctrl helyett a balra nyilat nyomogassam. A jobb alsó sarokban a Numpad Enter legyen. (Ezúton is gratulálok a Steelseries Apex 350 tervezőgárdájának, így kell igazán elbaszni egy billentyűzetet!)
- Funkciógombok – nem Fn-nel elérve.
- Teljes vagy félmagas, normál méretű billentyűk, semmi szigetes vagy egyéb notebook-keyboard utánzat.
- Multimédia gombok (lehetőleg Fn nélkül): play/pause, previous/next, volume down/up, mute.
- Legalább 6 makrógomb a bal oldalon, amelyekre felprogramozhatók az F13-F24 billentyűk is (nem érdekel, ha hack, az Az Apex 300-on is sikerült, bár az UI nem támogatja).
- Normális háttérvilágítás, fehérnek örülnék.
- UK, esetleg HU kiosztás (legyen meg az Í helye a bal Shift mellett!).
- Lélektani határ 50e HUF, afölött valamit nagyon tudnia kell.

Régebben Logitech G15-ösöket használtam, most egy Steelseries Apex 300 halt meg, ilyesmiket keresek, ha lehet újonnan.

Hozzászólások

Gondoltál már saját építésére? 50e-ből ki lehet hozni pár megoldást, aminél nem probléma, ha saját kiosztást akarsz, fény színét meg akarod határozni, ... Gondolok itt főleg arra, hogy veszel egy előre legyártott board-ot, kapcsolókat (nem írtál róla milyen kapcsolót akarsz használni), billentyű sapkákat (mi magyarul a cap), ha akarsz egy szép alapot alá, ... gyakorlatilag minden adott, mert utána nyílt forráskódú firmware-t töltesz rá, amiben azt állítasz be amit csak akarsz. Alábbi példák csak látványra mennek, de hát illusztrálni akarom:

https://www.google.hu/search?q=custom+keyboard&source=lnms&tbm=isch

Nem akarok saját kiosztást, saját színeket, saját dizájnt. Legyen legalább 6 makrógomb a bal szélén, azon túl hagyományos kiosztást akarok, nem valami kompakt szart, két 27-es monitor előtt van rá hely. A kapcsoló sem érdekel különösebben, csak ha túl hangos, mert azt nem szeretem. 10 éve dunát lehetett rekeszteni az ilyenekkel, a mostani – számomra nonanme – makrógombos gamer billentyűzeteket nem merném olyan ember elé rakni, aki kedves a szívemnek, anniyra szörnyű érzés dolgozni velük.

Mondjuk azt nem értem, hogy az a kevés használható típus, ami létezik, abból miért csak US kiosztású elérhető itthon.

Mégis mennyi időre tippelsz egy ilyen építésére, ha nem vagyok hardveres, nincsen hozzá sem helyem, sem felszerelésem. Ezt szorozd fel mondjuk 4 ezres óradíjjal, és úgy vajon mennyi lesz a vége?

Azok a boardok, amiket eddig láttam (már felmerült a gondolat a fejemben korábban nekem is), azokkal kb. megegyezőt vagy kapok készen, vagy olyan kompakt izé, ami a francnak sem kéne. Nekem nem a kinézettel van bajom, amíg be tudom lőni szigorúan egy színre a háttérvilágítást, addig felőlem lehet hupilila is, legfeljebb ha nagyon erős a fénye, kikapcsolom, amikor zavar.

Pár hónapja cseréltem billentyűzetet, és elgondolkodtam hogy egy jobb fajtát veszek. Sajnos nem éreztem, hogy annyival jobbak lennének azok, amik a kezem közé kerültek, hogy 20e-30e Ft-al többet adnék értük, ezért most két ilyen billentyűzetet nyüstölök napi 48 órában: dell kb216, logitech k120. Szerencsére teljesen elégedett vagyok velük, meglepően jó billentyűzetek, örülök, hogy nem a drágát vettem. Olvastam, hogy kellenek a külön makró gombok, ezeken sajna az nincs.

logitech k120
Kettő ilyet használok:
- egyet a munkahelyemen, több, mint hat éve, rengeteget használom, érezni rajta az elhasználódást, de még mindig kiválóan működik;
- egyet otthon, pár éve, sokkal kisebb az igénybevétel, újszerű;

Számomra ennél jobb nem létezik.

A két billentyűzet közül én is a Logitech K120-at érzem jobbnak, az a munkahelyi, az itthoni billentyűzet a Dell. Minőséginek érzem, a billentyűket jó lenyomni, a csuklóm is rendben van. A régi billentyűzettel és egérrel ínhüvelygyulladásom volt. Most egy Logitech MX Master 2S egeret használok, ennek elég jó a formája. Igaz ez drága is volt.

WHOÁÁÁ! Az Iponnál találtam egy Steelseries Apex 300-at, nem tudom, az Árukereső miért nem mutatta. (Mondjuk, jártam már úgy, hogy az elvileg másnap átvehető cuccról egy hét múlva kiderült, hogy nem is lesz már.)

Én is tervezem valami rendes billentyűzet beszerzését. Valószínű valami mechanikus lesz a befutó. Ha sokat programozol/gépelsz, akkor szerintem megéri. Ebből gamer fajta nagyon sok van, bár engem a "Gamer" funkciók többsége hidegen hagy. Én speciel a DasKeyboard-al szemezek, valószínű az Ultimate változattal. Szerintem érdemes megnézned.
https://www.daskeyboard.com/

A fenti hozzászólások után furán fog hangzani hogy nem modern megoldást kínálok de én például talonba tartok pár 15-25 éves billentyűzetet. Tökéletesen lehet dolgozni rajtuk nem úgy mint a mai lapos szarok, igaz ha az öledbe veszed elsőre kicsit nehezek mert van súlyuk (ezekben még volt vas ahogy a buta közmondás mondaná :D ) de hamar meg lehet szokni. Érdemes elmenni egy pc bontóba és bevásárolni pár régi billentyűzetből arról nem is beszélve hogy sok mechanikus közülük, például így szereztem be pár nagyon jó régi Olivetti és IBM billentyűzetet összértékben (10 db) 5k huf volt és még mindég működnek.

Nem furcsa, nekik főleg IBM-nek voltak legendás billentyűzetei. Végül is ez preferencia kérdése. Kinek mi a kényelmes. A nap végén az dönt, hogy az adott embernek melyik a kényelmes IT-n belül nagyon sok olyan rész van, ahol kulcskérdés, hogy milyen a billentyűzeted, az egyik triviális példa aki kódiol, neki nagyon fontos, de rengeteg helyen lehet még fontos, pl dokumentációt író emberkéknek, kutatóknak (akadémiai, ipari), De akár bizonyos részen az üzemeltetőknek is. Szerintem a beviteli eszközökön, valamint a monitoron nem érdemes spórolni, ott csak az dönt, hogy az adott személynek mi a kényelmes.

En szivesen epitenek magamnak egy billentyuzetet, de be szeretnek tenni egy thinkpad touchpadet, pont ugy, mint ahogy a laptopon is van.

Kb. csak ezen gorgeteg mar vagy 10 eve, es a hagyomanyos billentyuzet csak emiatt
kenyelmetlen mar.

Egyebkent a gombok is kenyelmesek a thinkpaden. Igazabol minden stimmel csak ki kene tenni usb-re, es adni neki 2 sor makro gombot bal oldalon amilyen a thread elejen linkelt sun-os billentyuzet.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Láttam thinkpad billentyűzethez arduino library-t, trackpoint-hoz kerestem, nem vagyok benne biztos, hogy a touchpad-hez is jó volt, nézz körül ezügyben. A billentyűzet részét sem próbáltam, de emlékeim szerint az írták az megy. 2 további gombsor szintén arduino-val, vagy hasonlóval elég egyszerűen megoldható, külön billentyűzetként.

Ugye a Thinkpadnek van:
- hattervilagitasa
- F1-F12 billentyui tagoltak (F4-F5, F8-F9 kozott nagyobb res)
- van numpadje(!)
- a space alatt van a touchpadje (!!)
- normalis enter
- minden gomb megvan modositok nelkul (home, end, insert, delete, pgup, pgdown, numlock, /, *, -, +, KP_ENTER)

Van par dolog amit modositanek:
- Fn-Ctrl gomb ugyanakkora legyen. Mert ugyan biosbol megcserelheto (bal also sarok az Fn gomb wtf?!), de igy a ctrl gomb lesz a kicsi, de legalabb jo helyen
- a touchpad nyomogombjai nagyon gagyi puhak, neha nem is erzekeli, hogy megnyomtam, foleg a kozepso kritikan aluli.
- bal oldalra tennek meg 2 sor makro gombokat, ugy mint a sun-os billentyuzeten

Egyebkent baromi jo billentyuzet. Meg ha laptopon kivul is lehetne kapni (usbvel), az is jo lenne...

Itt egy kep (enyem normalis magyar teljes erteku enterrel):
https://www.lenovo.com/medias/lenovo-laptop-thinkpad-t560-keyboard-3.jp…

Valami ilyesmi kellene, csak a touchpadre is kell valami megoldas.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Itt van előttem egy Tesoro Gram TS-G11UXL (full méretű, magyar)- ez kék kapcsolós, rohadt hangos (de nagyon jó gépelni rajta), barnával vagy pirossal kell megvenni és akkor halkabb.
Makrózni elvileg lehet, nem használom. Világítani mindenféle módon tud, nem használom.

Makrózni elvileg lehet: gyakorlatilag is bármit lehet makrózni AHK-val, csak az alap 105 gombnak megvan a maga funkciója, így nem szívesen venném el. (Épp elég dühítő, hogy valamiért az MS elvette a Ctrl+Alt+Shift+F kombinációt a 1903-ban, amit 17 évig használtam a számjegy szélességű szóköz gyanánt InDesignban.)