Utazás a Horvát tengerpartra kocsival

Pár nap múlva Porecs környékére utazunk kocsival.

Első körben Horvátországon át mentünk volna, de ma valaki felvetette, hogy Szlovénián keresztül ugyan km-ben hosszabb, de időben és pénzben vélhetően rövidebb.

Amit istennek nem találok, hogy ha Horvátországba észak felől lépünk be az A9-esen, Porecsig mennyi lesz az autópályadíj, valamint hol érdemes lemenni az A9-esről a tengerpart irányába Višnjan-nál vagy odébb Baderna-nál?

Hozzászólások

Ezt láttad már: http://hac.hr/en/toll-rates/pricelist
A hrvatski jazik gondolom nem megy, de van angolul is... :) Muracsány | Goričan Zágráb és a Zágráb vlmi Istriai-félsziget kell neked... :) asszem. :)
Dobar način! ;-]

Helyesen: hrvatski jezik.

"Dobar način" - ha itt azt akarta mondani a költő, hogy "jó utat", akkor az: "Sretan put" horvátul. A "način" az leginkább módszert jelent. E félrefordítás gondolom úgy keletkezett, hogy a Google Translate-be be lett írva, hogy "jó utat", aztán az szépen átt lett ültetve angolra a háttérben imígyen: "good way". :)

Da kako! :D Remélem, ez az angol "indeed" szerb-horvát-bosnyák megfelelője! ;-] :D Sokác dédim 42 éve el van temetve - ergo majdnem minden elveszett nálam ... :-\ A "kurac" és a "jebote|jebiga" természetesen feledhetetlen! :D A kugli fordító eredményét furáltam is... amint megláttam a "sretan putot" máris éreztem az AHA élményt ... 12 és 10 évvel ezelőtt mászkáltam Dalmáciában, akkor nagyon sok minden felderengett ismét... :D a helyiek imádtak, hogy makogok a nyelvükön .. ;) NEm volt nagy kaland - általában ki van írva az üveges pultban mi micsoda, húszig meg el tudok számolni, hozzáfűzve a "komada"-t és a "molim"-ot... ;)
- Mint tudjuk, tévedni emberi dolog - szólt a sün, midőn lehátrált a drótkeféről... :P :-D
Visszatérve az eredeti kérdésre - mennyi az autópálya-díj Horvátországban... tíz éve még kb. úgy jött ki - ha agyi ereim mésztartalma nem viccel meg ismét ;] -, hogy nagyjából annyi, mint amibe egy kicsi és közepes fogyasztású autóba kellő üzemanyag ára az adott távolságokra... Az isztriai-félszigetre Szlovénián át mennék a fentiek (lentiek) fényében pályán...

Szlovéniába 7 napos vagy havi matrica van. Ha egy hétre mész akkor havi kell vagy 2 heti, kb. egy árban van a két verzió.

Rovinjbe megyek minden nyáron, Porec ott van mellette. Én Letenye-Zágráb-Rijeka-Rovinj útvonalon megyek mindig. Nekem bevált.

A titka, akkor kell menni, amikor mások jönnek (vasárnap), és akkor kell hazajönni, amikor mások mennek (szombat) :D

Szlovéniát nem próbáltam, volt haverom, aki rendszeresen megy szintén Rovinjbe, egyszer ment Szlovénián keresztül, mert "arra vitt a GPS", de ő is visszatért a Zágráb útvonalra valamiért.

--
trey @ gépház

zagrabig tok jo 130, de utana allandoan korlatozas.

Minden alagutnal kinnvan a korlatozo, ami utan "elfelejtik" kitenni a korlatozas feloldasat, bekoto ut meg nincs tobb 10-20kmig.

Ha betartod a sebesseget, tenyleg tabla szerint hajtasz, akkor valami kegyetlen az utido.

Szoval en elhiszem, hogy szlovenia fele gyorsabb.

Az is igaz, hogy barkit kerdezgettem lenn, mindenki kikerekedett szemmel nezett ram. Es nyugodtan jottek 130-cal kb. vegig.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Az első kommentelő már megírta, de amikor nyáron nyaralni voltam, akkor az utiköltséget a HAC nevezetű alkalmazásban számoltattam ki. Interaktív térképe segítségével meg lehet terveztetni az útvonalat felhajtótól a lehajtóig és azt is megmutatja majd hogy mennyi Kunát kell fizetned a kapunál lehajtáskor. Ha nem vagy biztos a felhajtó, vagy a lehajtó nevében akkor a google térképen meg fogod találni útvonaltervezésnél a kijárat nevét, mert hát az applikáció felhajtó nevétől a kijárat nevéig kéri az útvonalat, vagy van egy interaktív útvonaltervezője, amiben elég neked beírni az indulási helyet és a célt és egy útvonaltervezőhőz hasonlóan megkapod az útvonalat és annak költségét. :D

OFF: Nyáron borzasztóan közlekedhetetlen volt a horvát autópálya hétfői indulással és szombati hazaérkezéssel. Letenyén 1,5 órát álltunk a Mura híd felújítása miatt (ugye a buszokat és a teherautókat átterelték az autópályára), bár ez az én pechem mert a nyaralás után egy hétre rá át is adták így már ez nem tényező. De Zágrábnal 1 óra volt, amíg eljutottunk a felhajtóra, hogy a kártyát megkapjuk. Visszafele ugyanez a kártyás fizetőkapunál (ahol elvileg rövidebb a sor). Had ne mondjam , hogy a Crikvenica-Budapest (490km) normális és szabályos 110-130-as utazó tempóval 9 óra volt két kávészünettel és rengeteg dugóval egybekötve. De hála istennek már vége a szezonnak és kevesebben indulnak el arrafele. A korlátozások nem feloldása egy forgalmas autópályán egy biztonságos szakaszon idegörlő, de egyben vicces is. Hidd el nekem sokan nem tartják be és nyugodtan megnyomják a gázt, mintha az a tábla sosem létezett volna. :D